Gå till innehållet

300 000 barn i Niger har räddats från undernäring, men krisen är långt ifrån över

Tack vare en massiv insats i Niger räddades många barn under den stora matkrisen tidigare i år. Men en undersökning som UNICEF har tagit fram tillsammans med landets regering, visar att undernäringen bland barnen fortfarande är oacceptabelt hög. Långsiktig planering krävs för att få bukt med problemet.

Tack vare en massiv insats i Niger räddades många barn under den stora matkrisen tidigare i år. Men en undersökning som UNICEF har tagit fram tillsammans med landets regering, visar att undernäringen bland barnen fortfarande är oacceptabelt hög. Långsiktig planering krävs för att få bukt med problemet.

En kvinna ger ett barn näringsdryck.Den stora hungerkatastrofen i Niger under 2005 var en följd av 2004 års torka, gräshoppsinvasion samt minskad tillgång på mat och hälsovård. Skördarna gav nästan ingenting och matkrisen förvärrade landets redan existerande problem med undernäring.
UNICEF driver sedan länge ett omfattande utvecklingsprogram i Niger som är ett land med enorma problem när det gäller barns hälsa, näring, utbildning och tillgång till rent vatten.

Lyckat samarbete

Sedan i somras har UNICEF i samarbete med regeringen och ett tjugotal andra organisationer gjort en massiv insats för att rädda barns liv. Över 300 000 undernärda barn har fått behandling och 95 procent av dem har blivit friska.

– Vi är stolta över över den här unika prestationen, säger Noel Marie Zagre, chef för näringsavdelningen inom UNICEF Niger. Men resultatet från undersökningen visar att arbetet är långt ifrån över.

Behandling på näringscenter

I den stora räddningsinsatsen har landets lokala medicinska näringscenter spelat en viktig roll. Här får undernärda barn behandling och näringstillskott. UNICEF förser centren med medicin, utrustning och mat samt utbildar hälsoarbetare i hur man behandlar allvarligt undernärda barn.

Ett barns överarm mäts med måttband.© UNICEF/Radhika Chalasani Genom att mäta överarmen kan man se om ett barn lider av undernäring. UNICEFs enkla lilla måttband med hål i ena änden är enkelt att trä på och läsa av.

Fortsatt hög undernäring

Som en uppföljning till den stora matkrisen under 2005 har UNICEF, the Center for Disease Control (CDC) i Atlanta och regeringen i Niger genomfört en undersökning som visar att undernäringen bland barnen i Niger är mellan 9 och 18 procent. Orsaken är brister i amningsrutiner och små barns matvanor.

Näringskatastrof

Undersökningen visar att 15,3 procent av barn under fem års ålder lider av akut undernäring. Med undantag av huvudstaden är undernäringen över 10 procent i Nigers alla regioner. Enligt experter klassas denna nivå som en näringskatastrof.

Långsiktig planering krävs

För experterna som dagligen kämpar mot undernäringen är de här siffrorna är ingen nyhet. De dokumenterar den verklighet som råder i landet. Niger har sedan många år tillbaka tampats med allvarlig undernäring. Långsiktiga utvecklingsprogram krävs för att få bukt med problemet.

Kulturella faktorer

Undersökningen har hjälpt till att identifiera några av de underliggande orsakerna till undernäringen i landet. Kulturella faktorer och socialt beteende som t ex brister när det gäller amningsrutiner och små barns matvanor har stor betydelse.

– Om Nigers höga undernäringssiffror ska minska är det nödvändigt att arbeta långsiktigt med dessa kulturella beteendeproblem, menar Karim Adjibade, UNICEFs chef i Niger.

Handlingsplan

Resultatet av undersökningen kommer nu att användas av regeringen, UNICEF och samarbetspartners för att planera landets näringsprogram för 2006. En handlingsplan som baserar sig på undersökningsresultaten håller på att slutföras. Den syftar till att minska de höga undernäringssiffrorna genom fem viktiga insatser:

  1. Fortsatt stöd till lokala näringscenter som ger undernärda barn rätt behandling.
  2. Förebyggande aktiviteter: utbildning för att ändra beteenden och förbättra matvanor bland barn, regelbunden avmaskning, näringstillskott till barnen samt utdelning av myggnät som skydd mot malaria.
  3. Skapa ett kontrollsystem för att ha koll på undernäringen i landet.
  4. Stödja alla initiativ som ger barn under fem år tillgång till gratis hälsovård.
  5. Hjälpa regeringen att ta fram och genomföra en nationell näringspolicy.

Här kan du skänka pengar till UNICEFs arbete för att hjälpa alla barn som har det svårt världen över.

Fortsatt kritiskt läge i Pakistan

Vintern har kommit till Pakistan. Det har redan snöat i många av de bergsområden som drabbades svårt av jordbävningen den 8 oktober. För de människor som befinner sig i områdena är läget kritiskt.

Vintern har kommit till Pakistan. Det har redan snöat i många av de bergsområden som drabbades svårt av jordbävningen den 8 oktober. För de människor som befinner sig i områdena är läget kritiskt.

En flicka med frostskadade kinder och hennes pappa.© UNICEF/Ryberg Treåriga Zulfaqar och hennes pappa bor i byn Katabalah som ligger på 2201 meters höjd i Sirhan Valley. De rödaktiga fläckarna på hennes kinder frostskador p g a den bittra kylan i området. UNICEF fanns på plats i katastrofområdena i Pakistan redan timmar efter jordbävningen inträffade. Omfattande insatser har gjorts inom hälsa och näring, vatten och sanitet, utbildning och skydd. Det har varit en stor utmaning att få fram hjälp till de drabbade barnen i de avlägsna bergsområdena. Och det är fortfarande en kamp mot klockan för att hinna rädda fler människor från att frysa ihjäl. Uppe i bergsbyarna sjunker temperaturen till minus 15 grader om natten.

Kylan största hotet

Och detta är bara början. Enligt väderprognosen kommer nu snön och kylan att sprida sig till resten av det jordbävningsdrabbade området. Cirka 253 000 familjer (var och en med cirka sju medlemmar) bor just nu i tält av vilka en tiondel är för tunna för att klara vintern. 75 procent av familjerna är i akut behov av vinterkläder, filtar, täcken, lakan och pressenningar.

Många av de drabbade är barn

Enligt UNICEFs beräkningar drabbades fyra miljoner människor av jordbävningen i Pakistan. 3,3 miljoner människor blev hemlösa. 73 000 människor har hittills dött och 70 000 människor har skadats allvarligt. Mellan 1,5 och 2 miljoner av de drabbade är barn.

Stor logistisk utmaning

UNICEF var en av de första organisationerna som fanns på plats efter jordbävningen hade inträffat. Inom två dagar efter katastrofen fanns fem katastrofteam i områdena för att distribuera katastrofhjälp såsom tält, filtar, kläder, skor och vattenreningstabletter.

Den svåraste delen av arbetet har varit att distribuera katastrofhjälpen till de avlägsna bergsbyarna och en del av hjälpen har transporterats med helikopter. Åsnor och mulor har använts för att nå de mest avlägsna bergsbyarna.

Bland det UNICEF har gjort hittills:

  • 3,1 miljoner filtar och 53 000 paket med barnkläder har distribuerats.
  • 410 000 tält har satts upp i samarbete med militären. De människor som befinner sig i bergsområdena har prioriterats.
  • 16 fältsjukhus har öppnats och tio mobila enheter som kan utföra operationer finns på plats.
  • 12 av 23 flyktingläger har tillgång till hälsovård.
  • 900 000 barn har vaccinerats mot mässlingen.
  • Över 325 000 barn har fått vitamin A-tillskott.
  • 200 000 hygienkit för kvinnor har distribuerats.
  • 2 000 latriner har byggts som kan användas av 45 000 människor i flyktinglägren.
  • 90 % av vattenbehovet är tillgodosett i lägren.
  • 136 skolor har öppnats i de drabbade områdena. 20 000 barn har kunnat återuppta sina studier. 231 tältskolor har satts upp.
  • 2363 School-in-a-Box har distribuerats. Varje School-in-a-Box innehåller skolmaterial för en lärare och 80 elever.
  • Mer än 10 000 barn som befinner sig i flyktinglägren har registrerats för att om möjligt kunna återförenas med sina familjer och skyddas.

Enorma behov

UNICEFs insatser för att hjälpa de drabbade barnen kommer att fortsätta. Men långtifrån alla de pengar som organisationen har begärt har kommit in.
Av de drygt 92 miljoner dollar som behövs har UNICEF fått in drygt 60 miljoner dollar. Det betyder att mer än en tredjedel av budgeten ännu inte finns. UNICEF Sverige har hittills samlat in sju miljoner kronor.

Skänk en gåva till arbetet för barnen i Pakistan här»

Barn i Pakistan väntar på att få vinterkläder.© UNICEF/Asad Zaidi

2,5 miljoner människor i Darfur nås inte av hjälpinsatser

En ny rapport från UNICEF visar att barnen i Darfur i Sudan fortfarande lider svårt av väpnade oroligheter. Över tre miljoner barn är drabbade av bland annat undernäring, sjukdomar och våld. Beräkningar visar att 2,5 miljoner människor varav över en miljon barn inte nås av någon hjälp alls.

En ny rapport från UNICEF visar att barnen i Darfur i Sudan fortfarande lider svårt av väpnade oroligheter. Över tre miljoner barn är drabbade av bland annat undernäring, sjukdomar och våld. Beräkningar visar att 2,5 miljoner människor varav över en miljon barn inte nås av någon hjälp alls.

vTotalt beräknas 51 procent av befolkningen i Darfur vara drabbade av den tre år långa konflikten. Många har jagats bort från sina hem och man räknar med att 1,3 miljoner barn lever i flyktingläger. Undernäringen bland barn i läger har visserligen halverats under senaste året men fortfarande finns 2,5 miljoner människor, varav minst en miljon barn, som inte nås av någon hjälp.

Usel ekonomi

UNICEF-rapporten pekar på flera allvarliga förhållanden som drabbar barnen:

  • En snabbt sjunkande tillväxt som riskerar att öka och permanenta behoven av humanitär hjälp.
  • Även barn som inte är direkt drabbade av konflikten får allt sämre levnadsstandard på grund av den försämrade ekonomin.
  • De dagliga oroligheterna har ännu inte avtagit. Barnen och deras familjer lever dagligdags i rädsla och det förlamar samhällslivet och viktiga ekonomiska verksamheter.
  • Människor från olika stammar är rädda för att röra sig utanför sin närmaste omgivning.

Fredsförhandlingar viktiga

Ted Chaiban, UNICEFs chef i Sudan, säger att oroligheterna och det politiska dödläget gör att barnen har svårt att känna hopp inför framtiden. Samtidigt säger Chaiban att förhållandena har förbättrats något jämfört med insatserna under föregående år, 2004. Han anser att de aktuella fredsförhandlingarna i Abuja är mycket viktiga för barnen i Darfur.

Minskad dödlighet

Varje dag påverkas mer än tre miljoner barn av konflikterna i Darfur, främst av undernäring, sjukdomar och våld. Ungefär 1,75 miljoner barn lever i flyktingläger och här har dödligheten minskat och ligger under krisgränsen på 0,79 dödsfall per 10 000 barn per dag. Också undernäringen bland barnen i flyktinglägren har minskat från 21,8 procent till 11,9 procent. Trots detta finns det omkring 1,25 miljoner barn som inte kan nås på grund av de osäkra förhållandena i landet och deras situation är oviss.

– Barnen i Darfur får inte glömmas bort, betonar Ted Chaiban, som hoppas på en fredsuppgörelse liknande den som ledde till fred i den långvariga konflikten mellan norra och södra Sudan.

Läs mer om rapporten Child Alert Darfur
här

UNICEF-rapport ger barnens syn ett år efter tsunamin

80 procent av barnen som överlevde tsunamin är hoppfulla inför framtiden. Samtidigt är tre fjärdedelar av barnen rädda för att förlora en nära anhörig och över hälften av barnen känner oro för en ny jordbävning eller tsunami. Svårast är det för barnen i Indonesien, som ofta känner sig ledsna och ensamma. Det visar en UNICEF-studie som släpps idag.

80 procent av barnen som överlevde tsunamin är hoppfulla inför framtiden. Samtidigt är tre fjärdedelar av barnen rädda för att förlora en nära anhörig och över hälften av barnen känner oro för en ny jordbävning eller tsunami. Svårast är det för barnen i Indonesien, som ofta känner sig ledsna och ensamma. Det visar en UNICEF-studie som släpps idag.

Ett år efter att tsunamin är barnen i de tsunamidrabbade länderna försiktigt hoppfulla inför framtiden. Det visar en intervjuundersökning som UNICEF genomfört bland 1 200 barn i de fyra värst drabbade tsunami-länderna, Indien, Indonesien, Sri Lanka och Thailand.

Känner sig ensamma

– Undersökningen visade att även om barnen fortfarande är rädda och oroliga, har deras liv förbättrats och att de känner hopp inför framtiden, säger Ann Veneman, UNICEFs chef.

Undersökningen visar att barnen i Indonesien återhämtar sig långsammare än andra. Bland annat uppger mer än en tredjedel av de intervjuade barnen från Indonesien att de ofta känner sig ensamma. Skolan framhålls som en viktig del för många barn inte bara för utbildningens skull utan även psykosocialt. Så här sa ett barn från Indonesien:

Skolan håller oss sysselsatta så att vi inte tänker på hemska saker.

Undersökningens resultat i korthet

Över en tredjedel av de drabbade barnen känner att livet har förbättrats på många punkter jämfört med hur det var de närmaste månaderna efter tsunamin. Undersökningen visar följande resultat:

  • Omkring 80 procent av de tsunamidrabbade barn som deltog i undersökningen i Sri Lanka, Indien och Thailand tror att livet kommer att bli bättre och känner tilltro till framtiden. I Indonesien har barnen minst optimistisk syn på framtiden; en tredjedel tror inte att deras liv kommer att förbättras.
  • I stort sett alla barn som deltog i undersökningen var medvetna om att de fick katastrofhjälp, men de kände samtidigt att det behövdes mer hjälp. Barnen identifierade ett antal grundläggande behov. Det som nämndes oftast var stöd för att kunna gå tillbaka till skolan och få fortsatt undervisning. Andra saker som togs upp var behov av pengar, husrum, kläder och att familjen hade arbete. Antalet barn i varje land som sade att de skulle vilja ha mer stöd för utbildning var högt: 76% i Indonesien, 66 % i Indien, 88% i Sri Lanka och 81% i Thailand framförde denna synpunkt.
  • Mer än nio av tio barn sade att de hade återgått till skolan i Indonesien (97%), Sri Lanka (94%) och Thailand (95%). I Indien sade 88 % att de hade börjat i skolan igen. Avsaknad av pengar och behovet att hjälpa till hemma var de huvudsakliga orsakerna som togs upp av barnen för att de inte gick i skolan.
  • I Thailand, Sir Lanka och Indien visade undersökningen att barnen känner sig gladlynta och nöjda på sin fritid, medan barnen i Indonesien ofta känner sig ledsamma och ensamma under sin fritid.
  • Vissa lekaktiviteter har återupptagits av barnen, såsom att lyssna på musik och att läsa, medan andra aktiviteter har förändrats helt; 58 % av barnen i Indien sade att de inte kunde tillbringa lika mycket tid med andra människor som innan tsunamin, och 52 % av barnen i Sir Lanka sade att de inte kunde delta i aktiviteter på stranden såsom att simma eller leka utan att vara rädda.
  • I Indonesien sade 24 % av de barn som intervjuades att de ofta kände sig hungriga. 19 % sade att de inte äter så regelbundet efter tsunamin.

UNICEF lät göra studien för att få en bättre förståelse för hur barnen har påverkats av katastrofen, för att kunna ge ett ärligt och äkta perspektiv direkt från barnen och för att kunna förbättra programverksamheten så att den bättre kan möta de behov som tsunami generationen har.

Läs mer om undersökningen på UNICEFs internationella hemsida.

Läs mer om UNICEFs arbete i tsunamiregionen här.

Aids försvårar hjälpinsatser för undernärda barn

UNICEF varnar nu för att hiv/aids försvårar insatserna i hungerkatastrofens Malawi. En studie visar att över en fjärdedel av de svårt undernärda barnen är hiv-smittade, och att detta kraftigt minskar möjligheterna att komma tillrätta med barnens undernäring.

UNICEF varnar nu för att hiv/aids försvårar insatserna i hungerkatastrofens Malawi. En studie visar att över en fjärdedel av de svårt undernärda barnen är hiv-smittade, och att detta kraftigt minskar möjligheterna att komma tillrätta med barnens undernäring.

I Malawi råder sedan månader tillbaka en hungerkatastrof. 4,8 miljoner människor är i behov av hjälp utifrån och 49 000 av landets barn är svårt undernärda. Totalt beräknas 270 000 barn lida av undernäring.
Nu visar en studie som UNICEF och Action Against Hunger gjort att över en fjärdedel av de drabbade barnen är hiv-smittade och att detta försvårar behandlingen av näringsbristen.

Endast 49 procent botas

Studien gjordes på 550 barn som kom till näringskliniker för vård mot undernäring. I de fall då barnen inte var hiv-smittade svarade 83 procent väl på behandling. Bland de barn som var hiv-smittade botades näringsbristen endast i 49 procent av fallen.

Viktigt testa barnen

UNICEF betonar vikten av att hiv-testa barnen i riskzonen för undernäring för att i god tid kunna ge dem den behandling de behöver. I Malawi finns inte aidsrådgivning och hiv-tester att tillgå överallt och det betyder att många barn bär på hiv-viruset utan att deras föräldrar vet om det. När de väl blir sjuka kan det vara svårt att hjälpa dem.

Öka hiv-testning

– Hiv/aids och undernäring kan ge upphov till samma symptom och utan hiv-test kan det vara mycket svårt för hälsovårdspersonalen att avgöra om svår viktminskning beror på undernäring eller hiv/aids, säger Eliab Some, chef för UNICEFs hälsoprogram i Malawi.

Bromsmediciner prioriteras

UNICEF i Malawi arbetar för att öka kunskap om hiv/aids och att öka möjligheterna för gratis testning, bland annat vid näringsklinikerna. En av de främsta prioriteringarna är också att ge bromsmediciner till hiv-smittade barn. I Malawi får idag totalt 30 000 hiv-smittade personer bromsmediciner. Av dessa är mindre än fem procent barn.

Global aidskampanj

UNICEF har startat en global kampanj för att hjälpa barn som drabbas av hiv/aids. Ett av målen är att testa 70 procent av barnen med hiv-positiva mammor och att öka andelen hiv-smittade barn som får bromsmedicin med 15 procent.

Stöd UNICEFs globala aidskampanj.

Världen vänder ryggen åt barn som exploateras

Hundratals miljoner barn exploateras och diskrimineras medan världen vänder dem ryggen. Barnen hamnar utanför samhället, och blir bokstavligen osynliga, när de drivs in i trafficking, blir barnsoldater eller tvingas till hårt arbete. Det visar Unicefs årliga rapport The State of the World's Children som presenterades på onsdagen.

Hundratals miljoner barn exploateras och diskrimineras medan världen vänder dem ryggen. Barnen hamnar utanför samhället, och blir bokstavligen osynliga, när de drivs in i trafficking, blir barnsoldater eller tvingas till hårt arbete.

Det visar Unicefs årliga rapport The State of the World’s Children som presenterades på onsdagen.

Rapporten lyfter fram de hundratals miljoner barn som inte får del av utbildning, hälsovård och andra grundläggande rättigheter eftersom omvärlden väljer att inte se dem. Det är de fattigaste och mest utsatta barnen som på detta sätt glöms bort och stängs ute från samhället.

Det handlar om barn som till exempel lever på gatan, hålls i fängsligt förvar, utnyttjas i sexhandeln eller på andra sätt hamnar i skymundan och inte syns i den officiella statistiken.

? De här barnen fråntas sina rättigheter. I stort sett hela världen har ju ställt sig bakom FN:s konvention om barnets rättigheter och lovat att följa den, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för Unicef Sverige.

Enligt rapporten är det främst fyra omständigheter som gör att barn riskerar att utestängas från samhället:

Barn som saknar identitet

Hälften av alla barn som föds varje år i utvecklingsländer registreras inte. Det innebär att mer än 50 miljoner barn inte erkänns som medborgare i sina egna länder. Barn som inte registreras vid födseln finns inte med i den officiella statistiken, och är heller inte garanterade utbildning och hälsovård. Till exempel kan barn som saknar födelsebevis nekas plats i skolan.

Barn utan föräldrar

Miljoner föräldralösa, gatubarn och barn i fängelse växer upp utan föräldrars omsorg och skydd. Dessa barn behandlas ofta inte som barn överhuvudtaget.

  • Uppskattningsvis har 143 miljoner barn i utvecklingsländerna ? 1 barn av 13 ? förlorat åtminstone den ena föräldern. För barn som lever i djup fattigdom, kan förlusten av en förälder innebära ett allvarligt hot mot hälsa och möjligheter till utbildning.
  • 15 miljoner barn har blivit föräldralösa genom aids.
  • Runt om i världen lever tiotals miljoner barn på gatan. Där är de utsatta för alla former av övergrepp och exploatering.
  • Mer än en miljon barn hålls fängslade ? de flesta i väntan på rättegång för en mindre förseelse. Många får utstå vanvård, våld och sexuella övergrepp.

Barn i vuxenroller

Barn som tvingas in i vuxenroller alltför tidigt berövas viktiga delar av sin utveckling, enligt rapporten.

  • Hundratusentals barn är fångade i väpnade konflikter som soldater och sexslavar.
  • Trots att många länder har lagar som förbjuder barnäktenskap, blir ändå 80 miljoner flickor i utvecklingsländer bortgifta innan de har fyllt 18 år, många när de är betydligt yngre.
  • Uppskattningsvis 171 miljoner barn arbetar under riskfyllda förhållanden och med farliga maskiner i fabriker, gruvor och i jordbruket.

Barn som exploateras

Barn som utnyttjas kommersiellt hör till de mest osynliga barnen. Det är omöjligt att veta hur många de är totalt.

  • 8,4 miljoner barn utnyttjas i de allra värsta formerna av barnarbete, som exempelvis prostitution och skuldslaveri.
  • Nära 2 miljoner barn utnyttjas i sexhandeln.
  • Miljoner barn utsätts varje år för trafficking, där de hamnar i kriminella miljöer och tvingas till farliga och förnedrande arbeten, till exempel prostitution.
  • Ett stort antal barn, okänt hur många, utnyttjas som arbetskraft i privata hem. Många av dem får överhuvudtaget inte gå i skolan, utsätts för övergrepp och är undernärda.

Rapporten framhåller också att barn som lever i så kallade bräckliga stater ? länder som inte kan eller vill ge barn deras grundläggande rättigheter ? bokstavligen blir osynliga.

Diskriminering beroende på kön, etnicitet eller funktionsnedsättning leder också till att barn utestängs från samhället. Till exempel hindras miljoner flickor från att gå i skolan på grund av diskriminering. 150 miljoner barn lever med funktionsnedsättning, många utan möjlighet till utbildning, hälsovård eller stöd.

The State of the World’s Children poängterar att världens regeringar måste göra mycket mer än vad som nu sker för de mest utsatta barnen.

Insatserna måste bli bättre inom fyra områden:

Forskning, övervakning och rapportering

För att åstadkomma förändring för de barn som utestängs från samhället, är det viktigt att man kartlägger de kränkningar som de utsätts för.

Lagstiftning

Ett lands lagar måste överensstämma med de internationella utfästelser som finns och som rör barn. Lagar som gynnar diskriminering måste avskaffas. Lagar som gör det möjligt att åtala den som skadar barn måste stärkas och förbättras. Till exempel bidrar svag lagstiftning på många håll till uppfattningen att det är riskfritt att våldta ett barn.

Finansiering och kapacitet

Länders budgetar måste fokusera på barn, samtidigt som man bygger upp och stärker de inrättningar som finns till för barn.

Reformer

I många länder behövs reformer för att ta bort de hinder som drabbar barn som är utestängda från samhället. Det kan till exempel handla om att avskaffa kravet på födelsebevis för att få börja skolan.

? Insatserna för de här barnen måste öka kraftigt, annars kommer vi inte att uppnå FN:s millenniemål, säger Véronique Lönnerblad.

För mer information, kontakta Christina Kerpner, pressekreterare Unicef Sverige, 08-692 25 18 eller 070-37 07 445.

Vinterkläder och medicin till barnen i norra Pakistan

Snön faller över bergsbyarna i Pakistan och för att barnen ska klara kylan delar UNICEF nu ut över 50 000 klädpaket i området. Paketen som finns i fyra olika barnstorlekar innehåller en fodrad jacka, en sjal eller mössa, sockor och snökängor. Ytterligare 100 000 paket är på väg.

Snön faller över bergsbyarna i Pakistan och för att barnen ska klara kylan delar UNICEF nu ut över 50 000 klädpaket i området. Paketen som finns i fyra olika barnstorlekar innehåller en fodrad jacka, en sjal eller mössa, sockor och snökängor. Ytterligare 100 000 paket är på väg.

Vintern har kommit till norra Pakistan och barn som bor ovanför snögränsen löper extra stor risk att drabbas av luftvägsinfektioner. Att hålla dem varma och torra under de kommande månaderna är livsviktigt.

? Behoven bland de drabbade är enorma och akuta ? och ingenting är viktigare än att se till att barnen är friska och mår bra, eftersom barnen är så extra sårbara under såna här utsatta förhållanden, säger Omar Abdi, UNICEFs representant i Pakistan.

Avlägsna platser prioriteras

Leveranserna till de mest avlägsna platserna har prioriterats så att kläderna ska hinna fram innan vägarna blockeras av snön. I Sudhan Gali, som ligger på 2300 meters höjd i Bagh-distriktet, har 14 500 klädpaket delats ut under de senaste dagarna. Ytterligare 5400 paket delas ut i ett annat bergsområde som kallas Topi.

Allt fler fall av lunginflammation

Tusentals människor som överlevt jordbävningen lever fortfarande i tält och lägren fortsätter att växa i takt med att bergsbefolkningen flyr från sina byar. Kylan är ett stort problem och det hårda klimatet drabbar barnen hårdast. Eftersom de är mest sårbara är de också mer mottagliga för infektioner. Ökande fall av lunginflammation bland barn har redan rapporterats. Mag- och tarmsjukdomar och hudproblem är andra vanliga problem som vintern för med sig.

En pappa har fått medicin till sitt barn.© UNICEF/Rysberg Ifrat, 2 år, har luftvägsinfektion och hans pappa har hämtat medicin på tältlägrets vårdcentral.

Hälsokit med mediciner

I och med att många sjukhus totalförstörts av jordbävningen är det viktigt att se till att medicin finns nära till hands. Tillsammans med lokala hälsoarbetare distribuerar UNICEF 60 stora hälsokit i det drababde området. Varje kit innehåller antibiotika, hostmedicin och sjukvårdsutrustning som ska räcka till 10 000 människor i tre månader. Hälsokiten ska inte bara distribueras i lägren utan även i olika bergsbyar.

? Nu har vi tillräckligt med medicin och utrustning för att hjälpa 600 000 människor (varav hälften barn) genom vinterns alla sjukdomar, säger Dr. Tamur Mueeneddin, ansvarig för UNICEFs hälsoinsatser i Pakistan.

Hygienkit delas ut i tältlägren

Sjukdomarna ökar även på grund av dåliga sanitära förhållanden. UNICEF reparerar befintliga vattensystem, förser tältlägren med rent vatten och delar ut påsar med hygienartiklar till kvinnorna i tälten. Alla familjer får tandkräm, handdukar, tvål, nagelsaxar, gasbindor och andra sanitetsprodukter. 150 000 påsar kommer att delas ut. Familjer som aldrig sett latriner tidigare får utbildning i hur man sköter sin hygien och barnen lär sig att tvätta händerna med tvål regelbundet. Dessa enkla ting är avgörande för att undvika att sjukdomar sprids.

Behoven är enorma

Situationen i Pakistan är extrem på grund av det hårda klimatet och de svåra förhållandena i landets otillgängliga bergsområden. Hjälpinsatserna är oerhört komplicerade och kräver enorma resurser. Långtifrån alla utlovade bidrag har kommit in och UNICEF är i akut behov av mer pengar.
Här kan du skänka pengar till UNICEFs katastrofarbete i Pakistan.

Bromsmediciner till gravida kan halvera antalet hiv-smittade barn

Antalet barn som hiv-smittas skulle kunna mer än halveras om hiv-smittade gravida kvinnor fick bromsmedicin. I dag får knappt tio procent av hiv-smittade gravida kvinnor bromsmediciner. Varje år beräknas över 600 000 barn bli hiv-positiva och 90 procent av dem får viruset under fostertiden eller under förlossningen.

Antalet barn som hiv-smittas skulle kunna mer än halveras om hiv-smittade gravida kvinnor fick bromsmedicin. I dag får knappt tio procent av hiv-smittade gravida kvinnor bromsmediciner. Varje år beräknas över 600 000 barn bli hiv-positiva och 90 procent av dem får viruset under fostertiden eller under förlossningen.

UNICEF och Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar till ökade insatser för hiv-smittade gravida kvinnor för att ge dessa kvinnor större tillgång till hälsovård, som skyddar såväl kvinnorna som barnen.

80 procent ska få hjälp

UNICEF inledde i slutet av oktober en omfattande global kampanj mot aids för att öka hjälpen till de miljontals barn som drabbas av aids. Och i veckan hölls en stor konferens med bland andra UNICEF och WHO för att påskynda arbetet med att se till att 80 procent av alla hiv-positiva gravida kvinnor får hjälp före år 2010, ett mål som sattes vid FNs aidstoppmöte år 2001.

– Hundratusentals barn föds med hiv och många av dem dör innan de hinner fylla ett år. Detta trots att det finns effektiva sätt att förhindra att smittan överförs från mamman till barnet, säger Ann Veneman, UNICEFs chef.
I konferensen deltar 140 experter från internationella organisationer och representanter från 27 länder bland annat för att utbyta erfarenheter och diskutera hur man tillsammans kan öka insatserna för de som är i störst behov.

Pilotförsök år 1998

År 1998 startades pilotprojekt i elva aidsdrabbade länder i Afrika söder om Sahara, Latinamerika och Sydasien, för att få fram bra metoder att förhindra hiv-smitta mellan mödrar och barn.
Projekten, som var samarbetsprojekt mellan WHO, FN:s aidsprogram (UNAIDS) och FN:s befolkningsprogram (UNFPA), visade sig mycket framgångsrika och sedan dess har över 100 länder infört olika program för hivförebyggande mödravård.

Av de elva pilotländerna är det bara Botswana som skapat ett landstäckande program och där får minst hälften av alla hiv-positiva gravida kvinnor hjälp.

Läs mer om UNICEFs globala aidskampanj på www.unicef.se/uniteforchildren/

Tre miljoner flickor könsstympas årligen

Tre miljoner flickor utsätts varje år för könsstympning i Afrika och Mellanöstern. Antalet är betydligt högre än vad man tidigare har befarat, visar en ny rapport från FN:s barnfond UNICEF.

Tre miljoner flickor utsätts varje år för könsstympning i Afrika och Mellanöstern. Antalet är betydligt högre än vad man tidigare har befarat, visar en ny rapport från FN:s barnfond UNICEF.

Totalt är 130 miljoner flickor och kvinnor drabbade, i de 28 länder i Afrika och i Mellanöstern där kvinnlig könsstympning utövas. Tidigare har man uppskattat att två miljoner flickor stympas årligen, och den nya siffran tre miljoner avspeglar inte en ökning, utan beror på en förbättrad insamling av fakta, enligt rapporten.

Större insatser

Samtidigt pekar rapporten på att sedvänjan med kvinnlig könsstympning skulle kunna avskaffas inom loppet av en generation med rätt engagemang och stöd. Det behövs större insatser från såväl enskilda regeringar som världssamfundet som helhet.

Små framsteg

Kvinnlig könsstympning förekommer inte bara i Afrika och Mellanöstern, utan är också ett globalt problem eftersom den utövas bland invandrargrupper i länder världen över. Globalt sett har mycket små framsteg gjorts när det gäller att minska förekomsten, även om det finns tecken som tyder på att könsstympning är på tillbakagång i länder som Benin, Burkina Faso, Centralafrikanska republiken, Eritrea, Etiopien, Kenya, Nigeria, Tanzania och Jemen.

Stark smärta

I alla sina former orsakar kvinnlig könsstympning stark smärta och kan resultera i långvariga blödningar, infektioner, sterilitet och även dödsfall. Det är en sedvänja som anses ge en flicka ärbarhet, social status och kyskhet, och som ska göra henne attraktiv för giftermål. Enligt rapporten är kvinnlig könsstympning en av de mest seglivade och undangömda kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.

Handlingsprogram

Rapporten framhåller lovande handlingsprogram för att få människor att överge sedvänjan. Det kan handla om att samhällen får stöd att genomföra en öppen diskussion där frågan lyfts upp, och som kan leda till ett allmänt avståndstagande från könsstympning. Opinionsbildare och religiösa ledare kan spela en viktig roll i den debatten. Sjukvårdspersonal, socialarbetare och lärare måste också utbildas för att kunna bidra till att minska förekomsten av kvinnlig könsstympning.

Läs och ladda ner rapporten i sin helhet här:

Changing a harmful social convetion – female genital mutilation/cutting (PDF)

UNICEF vaccinerar 800 000 barn i Pakistan

Under en två veckor lång vaccinationskampanj ska 800 000 barn som överlevde jordbävningen vaccineras mot mässlingen. Nästan hela ordinarie vaccinationskapaciteten förstördes i jordbävningen men nu har UNICEF tillsammans med samarbetspartners satt upp mobila team som ska nå barn i avlägsna byar.

Under en två veckor lång vaccinationskampanj ska 800 000 barn som överlevde jordbävningen vaccineras mot mässlingen. Nästan hela ordinarie vaccinationskapaciteten förstördes i jordbävningen men nu har UNICEF tillsammans med samarbetspartners satt upp mobila team som ska nå barn i avlägsna byar.

Pojke vaccineras © UNICEF Pakistan/Zaidi Redan dagarna efter jordbävningen beslöt pakistanska regeringen i samråd med UNICEF att ge hög prioritet åt mässlingsvaccination av 4 miljoner barn.

– Den här insatsen kan innebära att vi förhindrar många dödsfall bland barn i denna katastrof. Barns immunförsvar står under mycket stark press av undernäring och traumatiska upplevelser, säger Claudia Hudspeth, som samordnar UNICEFs katastrofinsatser i Muzfarrabad.

Billigt och effektivt

Under första månaden vaccinerades runt 50 000 barn. Nu har UNICEF tillsammans med andra FN-organ och organisationer trappat upp insatserna och målet är att nå 800 000 barn under två veckors tid.

Mässlingsvaccin är en billig och effektiv livräddare: Det krävs endast en vaccinationsdos för att förhindra att man blir sjuk och det kostar mindre än en tia att vaccinera ett barn.

Går till fots

Vaccinationskampanjen utförs av 582 vaccinationslag. Barn i avlägsna byar prioriteras. För att nå barnen används både bilar och helikoptrar men i de flesta fall behöver vaccinationslagen gå till fots från by till by och dörr till dörrtill för nå barnen.
UNICEF bidrar bland annat med kylutrustning och teknisk hjälp.

Vaccinerar mot polio också

Pakistan har varit poliofritt de senaste fyra åren, men för att förhindra att viruset återuppstår passar man även på att ge poliovaccin till alla barn under fem års ålder.

Brist på vatten livshotande för jordbävningsdrabbade

Fortfarande en månad efter den stora jordbävningen i norra Pakistan är brist på rent vatten och dålig hygien ett stort hot mot människors liv. UNICEF beräknar att upp till 1,7 miljoner människor ännu saknar rent vatten.

Fortfarande en månad efter den stora jordbävningen i norra Pakistan är brist på rent vatten och dålig hygien ett stort hot mot människors liv. UNICEF beräknar att upp till 1,7 miljoner människor ännu saknar rent vatten.

Ett barn fyller en flaska vid en vattenkran.UNICEF har ansvaret för att samordna vatten- och sanitetsinsatserna i Pakistan.

– Rent vatten och hygienisk avfallshantering är högsta prioritet för att se till att de drabbade människorna överlever och håller sig friska, säger Julia Spry-Leverton för UNICEF i Pakistan.

Livshotande diarréer

Dålig hygien bidrar till diarrésjukdomar, som kan vara livshotande, framför allt för små barn. I dagsläget bedömer UNICEF att man behöver 600 000 latriner (enkla toaletter) i lägren.

UNICEF arbetar för att förhindra att vattenburna sjukdomar sprids i lägren bland annat genom att förse dem med vatten, latriner, tvål och vattenreningstabletter. UNICEF delar också ut 40 000 hygienpaket till familjer. Paketen består av tvålar, handdukar och tandborsta bland annat.

Vattenförsörjning via befintliga källor

UNICEF inspekterar ett vattenrör.Framkomligheten är ett stort problem, men trots detta får tiotusentals människor i olika delar rent vatten. I Mansehra förser UNICEF en halv miljon människor med rent vatten.

Mansehras befolkning har fördubblats på grund av att många flyr till staden. Det innebär att vattenförsörjning via tankbilar inte är tillräcklig. UNICEF försöker nu få fram rent vatten på andra sätt, genom att dra vattenledningar från redan befintliga källor. På samma sätt kommer UNICEF att förse ytterligare tio läger med rinnande vatten och därmed hjälpa runt 15 000 människor.

UNICEFs insatser hittills inom vattensektorn

  • UNICEFs vattenteam arbetar i Muzaffarabad, Mansehara, Bagh, Balakot, Batagram och Shangka.
  • I Muzaffarabad reparerar och installerar UNICEF vattenreningsanläggningar som idag förser 17 000 människor med rent vatten. 80 procent av stadens befolkning har tillgång till vatten.
  • UNICEF har distribuerat 1,5 miljon vattenreningstabletter för det akuta behovet av rent vatten.
  • UNICEF har delat ut 46 000 tvålar.
  • UNICEF har byggt 1 000 latriner för 20 000 människor i läger i Balakot och Muzafarrabad.

UNICEF Sveriges insamling till de drabbade

Direkt efter jordbävningen startade vi en insamling för att kunna hjälpa de överlevande. Hittills har vi fått in totalt drygt 5,8 miljoner kronor, varav en betydande gåva från vår samarbetspartner H&M. Men fortfarande behöver UNICEF mer pengar för att rädda liv, starta tillfälliga skolor och på andra sätt hjälpa barnen.
SKänk pengar här!

Tekniska problem med vår webbshop

Just nu har vi tyvärr tekniska problem som gör att det inte går att handla i UNICEF-butiken här på vår hemsida. Vi beklagar naturligtvis detta och arbetar för att lösa problemet så fort som möjligt. Du kan alltid e-posta din beställning till "kort@unicef.se":mailto:kort@unicef.se

Just nu har vi tyvärr tekniska problem som gör att det inte går att handla i UNICEF-butiken här på vår hemsida. Vi beklagar naturligtvis detta och arbetar för att lösa problemet så fort som möjligt. Du kan alltid e-posta din beställning till ”kort@unicef.se”:mailto:kort@unicef.se

Vaccinationskampanj mot stelkramp i Uganda

Över 850 000 barn och kvinnor i Uganda ska inom närmsta månaden vaccineras mot stelkramp. UNICEF är en av aktörerna i kampanjen som genomförs i nio distrikt där risken att få stelkramp är hög.

Över 850 000 barn och kvinnor i Uganda ska inom närmsta månaden vaccineras mot stelkramp. UNICEF är en av aktörerna i kampanjen som genomförs i nio distrikt där risken att få stelkramp är hög.

Den pågående vaccinationskampanjen är en del av en större satsning i 20 distrikt i Uganda med målet att uppnå minst 95 procent vaccinationstäckning. Totalt genomförs tre vaccinationsomgångar i varje disktrikt.

Stelkramp fortfarande stort hot

Stelkramp är ett allvarligt hot mot gravida kvinnor och deras barn. Många kvinnor och barn får smittan under förlossningen på grund av att navelsträngen klipps av med instrument som inte är sterila. Genom att ge gravida kvinnor stelkrampsvaccin skyddas barnet under de två första månaderna i livet.

Du kan bidra till att ge fler barn en chans till en bättre barndom. Ge en gåva direkt här!

Tältskolor öppnas i Pakistans flyktingläger

© UNICEF Pakistan Barn i en tältskola i Muzffarabad, Pakistan. Många tusentals skolor förstördes av jordbävningen och de som finns kvar är obrukbara. Men mitt i allt kaos har de allra första tältskolorna nu kommit igång. UNICEF utbildar lärare och förser lägren med skolmaterial.

Barn i en tältskola i Muzffarabad, Pakistan.© UNICEF Pakistan Barn i en tältskola i Muzffarabad, Pakistan. Många tusentals skolor förstördes av jordbävningen och de som finns kvar är obrukbara. Men mitt i allt kaos har de allra första tältskolorna nu kommit igång. UNICEF utbildar lärare och förser lägren med skolmaterial.

Barnen saknar skolor och lärare

Sedan katastrofen inträffade har barnen i de drabbade områdena inte fått någon undervisning alls. Minst 10 000 skolor förstördes och hundratals lärare dog i jordbävningen. De få skolbyggnader som fortfarande finns kvar har förklarats oanvändbara och farliga.

  • Nästan en miljon barn (995 000) i skolålder har drabbats av katastrofen
  • Över 450 000 barn mellan 5 och 9 år saknar undervisning
  • 4000 tillfälliga grundskolor behövs omgående
  • Mer än 17 000 elever dödades när deras skolor rasade

UNICEF ansvarar för att skolan kommer igång

En tältskola i Muzaffarabad.© UNICEF/Bociurkiw En av tältskolorna i Muzaffarabad. Ett av UNICEFs viktigaste uppgifter i området är att se till att barnen trots den svåra situationen får börja i skolan igen. Tidigare i veckan öppnades den allra första tillfälliga skolan i ett flyktingläger i Muzaffarabad ? en stad som till 90 % förstördes av jordbävningen. Sakta men säkert kommer nu allt fler tältskolor igång för alla de hemlösa barn som lever i katastroflägren runt om i regionen.

Skolsystemet måste byggas upp från grunden

Tältskolorna är det första steget mot den totala återuppbyggnad av skolsystemet som kommer att krävas i landet. UNICEF står för reparationer av skadade skolor, skolmaterial, skolväskor och utbildning av lärare.
Hjälparbetarna i området säger att det är svårt att hitta personal från skoldepartementet för att diskutera planer för återuppbyggnad. Departementsbyggnaden är förstörd och många av de anställda har dött i rasmassorna. Alla möten om skolans framtid måste hållas utomhus.

Skolan nödvändig för traumatiserade barn

Att barnen kan gå i skolan igen är en lättnad för deras föräldrar, som lättare kan fokusera på att överleva när de vet att barnen har det lite tryggare. Skolan blir ett andningshål i det monotona och deprimerande livet i flyktinglägren. Här får barnen möjlighet att lära och leka ? de får helt enkelt fortsätta att vara barn trots en kaotisk tillvaro.

? Genom att förse dem med kritor och svarta tavlor och med någon som finns där för att undervisa, hjälper vi barnen att komma över sina trauman, säger UNICEFs utbildningsansvarige Khalida Ahmad. Skolan ger dem tillbaka hoppet om framtiden.

UNICEF utbildar lärare

Många av de lärare som överlevt katastrofen är antingen skadade eller upptagna med att ta hand om skadade familjemedlemmar. Därför söker UNICEF nu upp nyutexaminerade lärare och även studenter för att förbereda dem för att ta över undervisningen. Sabiha är student och en av dem som nu får lärarautbildning via UNICEF.

? Jag vill så gärna bli deras lärare för jag vill att alla de här barnen ska få utbildning precis som jag har fått och jag ska lära dem allt jag kan, säger hon.

UNICEF sänder 1740 school-in-a-box

UNICEF har redan distribuerat 200 school-in-a-box till katastrofområdet. Det är stora plåtlådor som var och en innehåller undervisningsmaterial för 80 elever och en lärare. Under de närmaste dagarna kommer man att flyga in ytterligare 1740 school-in-a-box, vilka tillsammans kommer att göra det möjligt för 140 000 jordbävningsdrabbade barn att börja skolan igen.
UNICEF kommer också att se till att barnen får psykosocial hjälp att bearbeta sina traumatiska upplevelser.

Mer pengar behövs till hjälparbetet i bergstrakterna

Samtidigt som skolundervisningen sakta börjar komma igång i lägren, har flera tusentals skadade barn i de svårtillgängliga bergstrakterna fortfarande inte fått någon hjälp och behandling alls. Det är bråttom och pengar saknas fortfarande ? till fler helikoptrar och allt annat som krävs för att kunna nå fram till de avlägsna byarna och rädda liv. Inte ens tälten räcker till. Snön faller snart och barnen kommer att frysa ihjäl om inte hela världen hjälps åt.
Här kan du skänka pengar till UNICEFs katastrofarbete i Pakistan.

UNICEF stödjer flickors skolgång i Niger

Barn i Zinder i Niger får nu skolmaterial från UNICEF. Det är ett led i en kampanj för att stödja flickors utbildning i en av de mest fattiga och isolerade delarna av landet.

Barn i Zinder i Niger får nu skolmaterial från UNICEF. Det är ett led i en kampanj för att stödja flickors utbildning i en av de mest fattiga och isolerade delarna av landet.

462 utbildningspaket delas just nu ut i Zinder, den del av Niger som har högst befolkningstal samtidigt som utbildningsnivån är lägst i landet. Paketen innehåller skol- och undervisningsmaterial som är viktiga för att skolorna ska kunna fungera.

Isolerade skolor

Utbildningspaketen innebär ekonomiskt stöd till samhällen och föräldrar som inte har råd att köpa pennor och skrivböcker till sina skolbarn. UNICEF i Niger har därför tagit fram särskilda paket som ska täcka behoven för barnen i de lantligt belägna och isolerade skolorna. Paketen innehåller exempelvis griffeltavlor, skrivböcker, pennor, uppslagsböcker, matematiskt material och kartor.

Undervisning får stöd

Under skolåret 2005-2006 stödjer UNICEF undervisning för 70 000 barn i grundskolan i Zinderområdet. 30 000 av dessa barn är flickor.

I genomsnitt är det bara två av fem flickor i Niger som får gå i grundskolan, och bara en av fem går hela grundskoleutbildningen.