Default hero image

Valet som hålls i slutet av juli inger hopp, men tio miljoner människor i lider fortfarande av konflikten i landet. Läget är akut. 120 000 människor flyr varje dag från sina hem ? och det är barnen som drabbas hårdast. UNICEF finns på plats och gör stor nytta, men behoven är enorma.

Skribent |

Publicerad |

2006 07 06

Uppdaterad |

2006 07 06

Första valet på 40 år i Demokratiska Republiken Kongo

Konflikten i Demokratiska Republiken Kongo (DR Kongo) är en av världens värsta humanitära katastrofer. Men det kongolesiska folket har visat att de vill att situationen ska ändras ? i slutet av juli hålls det första valet på 40 år och över 25,5 miljoner människor har registrerat sig för att rösta.

Instabilt läge i landet

Trots hopp om fred och stabilitet fortskrider katastrofen i DR Kongo. Brott mot de mänskliga rättigheterna och våld är vanligt. 120 000 människor beräknas fly sina hem varje månad, många av dem är barn och kvinnor. Sjukdomar och dödliga epidemier är vanliga och det råder stor brist på hälsovård, rent vatten och sanitet för över hälften av befolkningen. Många är undernärda.

UNICEF fokuserar på att:

  • Förse människor på flykt i landet med livsviktig katastrofhjälp

  • Förhindra att barn blir sjuka och dör

  • Säkerställa att barn i konfliktområden får gå i skolan

Mycket har gjorts

UNICEFs arbete har fokuserats på hälsovård, näring, boende, utbildning, skydd och vatten och sanitet. Mer än 100 000 familjer som har drabbats av konflikten eller naturkatastrofer i landet har fått hjälp.

Här är några av de saker UNICEF uträttat hittills:

  • 200 000 människor har fått tillgång till rent vatten

  • 7,8 miljoner barn har vaccinerats mot mässlingen

  • 200 000 barn i läger går i skolan tack vare utbildningsmaterial och UNICEF-utbildning av lärare med mera

  • Mer än 45 000 barn har fått katastrofhjälp mot undernäring.

  • Över 15 000 kvinnor och barn som har varit utsatta för sexuellt våld har fått hälsovård och psykosocial hjälp

  • 2 845 före detta barnsoldater har demobiliserats och fått hjälp att komma tillbaka till sina familjer och samhället

  • 24 500 gatubarn och barn som arbetar i minor har fått hjälp att börja i skolan

Mer hjälp behövs

Varje månad hjälper UNICEF 120 000 drabbade människor, men många fler behöver hjälp. Stöd katastrofarbetet i DR Kongo – “Skänk en gåva här »”:http://www.unicef.se/katastrofinsamling/

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.