Gå till innehållet

Smutsigt vatten orsakar barndöd

Allt fler människor världen över får tillgång till rent vatten. Men fortfarande dör varje år mer än 1,5 miljoner barn i diarréer som orsakats av smutsigt vatten.

Allt fler människor världen över får tillgång till rent vatten. Men fortfarande dör varje år mer än 1,5 miljoner barn i diarréer som orsakats av smutsigt vatten.

Det visar Unicefs rapport Progress for Children: A Report Card on Water and Sanitation. Enligt rapporten har det visserligen gjorts framsteg. Andelen människor som har tillgång till rent dricksvatten har ökat från 78 procent till 83 procent, mellan 1990 och 2004. 1,2 miljarder människor har under den här tiden också fått tillgång till grundläggande sanitet, vilket innebär en ökning från 49 procent till 59 procent.

Barnen dör

Men samtidigt gör bristen på rent vatten och sanitet att 1,5 miljoner barn varje år dör i diarréer innan de har hunnit fylla fem år. Rent vatten är helt enkelt en förutsättning för att kunna bekämpa sjukdomar och minska barn- och mödradödligheten. Enligt rapporten skulle bättre sanitet kunna minska diarrésjukdomar hos barn med en tredjedel. Bättre hygien, till exempel handtvätt, kan minska sådana sjukdomar med två tredjedelar.

Påverkar skolgången

Sjukdomar som beror på smutsigt vatten och dålig sanitet kan allvarligt påverka barns skolgång. Särskilt flickors skolgång drabbas hårt, eftersom flickorna också ofta måste hämta och bära vatten långa sträckor till sina familjer, och därigenom hindras från att gå i skolan. Brist på särskilda flicktoaletter i skolorna kan också göra att flickor hålls hemma, och inte får gå i skolan.

Stora framsteg för barns överlevnad i Nepal

Nepal är på god väg att nå FN:s mål att minska barnadödligheten med två tredjedelar mellan år 1990 och år 2015. Massiva vaccinationskampanjer mot mässling och stelkramp är en viktig förklaring. Förra året rapporterade landet inga dödsfall i stelkramp bland nyfödda barn.

Nepal är på god väg att nå FN:s mål att minska barnadödligheten med två tredjedelar mellan år 1990 och år 2015. Massiva vaccinationskampanjer mot mässling och stelkramp är en viktig förklaring. Förra året rapporterade landet inga dödsfall i stelkramp bland nyfödda barn.

Nepal är ett av endast sju länder som ser ut att uppnå målet för minskad barnadödlighet, som sattes vid FN:s barntoppmöte år 1990. Uppgifterna kommer från en UNICEF-stödd studie över 60 länder med hög barnadödlighet. Resultaten publicerades nyligen i en specialutgåva av ansedda medicintidskriften The Lancet.

Framsteg

Framstegen i Nepal är anmärkningsvärda, inte minst mot bakgrund av att landet fortfarande är ett av världens fattigaste länder och dessutom har drabbats av väpnade oroligheter under de senaste åren.

– Nepals befolkning har visat att de prioriterar sina barns hälsa, säger Suomi Sakai, chef för UNICEF i Nepal.

Det är flera insatser som bidragit till den positiva utvecklingen, däribland omfattande vaccinationskampanjer och rutinmässig distribution av A-vitamin. Under de senaste två åren har nio miljoner barn i Nepal vaccinerats mot mässlingen och det har lett till att antalet dödsfall minskat med 2 500. A-vitamintillskott, som ges två gånger per år, har minskat barnadödligheten med 30 procent och är avgörande för Nepals framsteg. Förbättrad behandling av lunginflammation och diarréer hör också till framgångsfaktorerna, enligt Sakai.

Samtliga insatser i Nepal har möjliggjorts tack vara ett nätverk med 48 000 kvinnliga hälsovolontärer som arbetar i sina byar med att hjälpa mödrar och barn.

Enligt Suomi Sakai kan man göra insatser på i huvudsak fyra områden för att minska barnadödligheten:

  • Förebygga sjukdomar genom att vaccinera barn och ge dem A-vitamintillskott, som förstärker immunförsvaret.
  • Snabb behandling med antibiotika vid lunginflammation och sockersaltlösning för att få stopp på livshotande diarrésjukdomar.
  • Förbättra mödra-, förlossnings- och barnhälsovård.
  • Förbättrad näring till barn. Hälften av alla dödsfall bland barn i Nepal går att koppla till bristfällig näring. Ungefär hälften av alla barn i landet väger för lite.

Trots framstegen i Nepal dör fortfarande årligen 65 000 barn under fem års ålder.

FC Barcelona stödjer UNICEF

Anrika fotbollsklubben Barcelona har inlett ett femårigt samarbete med UNICEF. FC Barcelona ska inledningsvis samla in pengar till barn som drabbas av hiv/aids. Spelarna kommer också att bära matchtröjor med UNICEFs logotyp tryck över bröstet. Det är första gången i klubbens 107-åriga historia som man gett plats för en logotyp på klubbtröjorna.

I Barcelona är vi medvetna om fotbollens globala dimension. Under de senaste åren har vi fått en snabbt växande supporterskara runt om i världen. Det är en positiv utveckling som klubben vill ta till sig. Och bästa sättet att göra det på är att använda fotbollen som ett instrument för att ge hopp till miljoner utsatta barn världen över“, säger Joan Laporta, ordförande i FC Barcelona.

FC Barcelona har tidigare inom sin egen stiftelse Fundació Futbol Club Barcelona, stött sociala, kulturella och humanitära aktiviteter i Katalonien i Spanien. Stiftelsen har under senare år fått en mer internationell prägel under mottot “Mer än en klubb”.

Hjälpa aids-drabbade barn

Under en femårsperiod kommer FC Barcelona att skänka cirka 14 miljoner kronor årligen (1,5 miljoner euro) till UNICEFs program för barn världen över.
Första året går pengarna till ett hiv/aidsprojekt i Swaziland i södra Afrika. Pengarna ska bland annat användas till att ge bromsmediciner till hiv-smittade barn, förhindra att gravida hiv-smittade mammor överför smittan till sitt barn och att hjälpa barn som blivit föräldralösa på grund av aids.

Vaccin räddar liv i Afghanistan

En vaccinationskampanj som stöds av UNICEF presenterades nyligen i Afghanistan. Kampanjen har två mål: att minska antalet barn som dör i mässling med 90 procent samt att förhindra att mammor och spädbarn dör i stelkramp.

En vaccinationskampanj som stöds av UNICEF presenterades nyligen i Afghanistan. Kampanjen har två mål: att minska antalet barn som dör i mässling med 90 procent samt att förhindra att mammor och spädbarn dör i stelkramp.

New York, USA, Afghanistan

Varje år dör 10,5 miljoner barn under fem år, majoriteten dör av sjukdomar som går att bota. Den 18 september hålls en konferens i New York som kommer att handla om barns överlevnad. Konferensen uppmanar, i linje med FNs millenniemål, till handling för att minska barnadödligheten med två tredjedelar till år 2015. Det här är den första i en serie rapporter från UNICEF inför konferensen.

Barn vaccineras i AfghanistanGenerellt sett är Afghanistans spädbarnsdödlighet, på hela 25 procent, alarmerande hög. Mässling ligger bakom de flesta dödsfallen. Stelkramp är oftast ett resultat av ohygieniska förhållanden under förlossningen och tar flest liv bland nyblivna mammor och deras bebisar.

I den komplexa ansträngningen som väntar i Afghanistan, kommer över 4 miljoner barn under fem år att bli vaccinerade mot mässling. Uppskattningsvis 4,2 miljoner kvinnor i barnafödande åldrar kommer att få vaccin mot stelkramp. Vaccinerade mammor överför en immunitet mot stelkramp till sina bebisar som håller i sig under barnets första nio månader.

Det övergripande målet med kampanjen är att sänka spädbarnsdödligheten“, säger Afghanistans vice hälsominister, Dr. Faizullah Kakal.

Avlägsna områden kommer först

Bamyan är en av de avlägsna provinser som berörs av kampanjen. Människorna här har uthärdat decennier av krig, vilket har gjort att befolkningen tvingats flytta och lever utspritt. Beläget i den bergiga delen i centrala Afghanistan är Bamyan en utmaning för sjukvårdspersonalen som kommer att utföra vaccinationerna. Både med tanke på framkomlighet och på säkerhet.

Vissa barn bor i avlägsna bergsbyar som är svåråtkomliga eftersom landet saknar bra vägar.“, säger UNICEFs hälsorådgivare Dr. Agostino Paganini. “Det finns också problem med jämställdheten. Ännu idag är många kvinnor rädda för att röra sig fritt, vilket gör att vi måste vara kulturellt lyhörda.

Baymans innevånare har begränsad tillgång till hälsovård. Provinsen har en av världens högsta dödsfrekvens bland barn och mödrar.

UNICEF med samarbetspartners levererar vaccin och utbildar hälsovårdspersonal för att resa till avsides liggande regioner som Bayman. Tillfälliga vaccinationscentraler slås upp mitt i byar, dit barnen går och får sin mässlingspruta. Samtidigt går arbetslag från hem till hem för att vaccinera kvinnorna mot stelkramp.

Samhällsbaserad strategi

Mariam, en ung mamma, bor med sin familj i Faqira i Bayman. Hennes barn har fått vaccin mot mässling och Mariam vaccinerades mot stelkramp i sitt hem.
Vaccinationen räddar barnens liv.“, säger hon.

Vaccinationskampanjen förväntas täcka hela Afghanistan i etapper, med start i de svårtillgängliga provinserna. Vaccinationsteam planerar att besöka dessa provinser innan november, då snön vanligtvis stoppar framfarten på vägarna. Den andra etappen innefattar 25 provinser till.

På inrådan av Världshälsoorganisationen kommer ytterligare omgångar med kompletterande mässlingvaccin och service att vara nödvändig för att försäkra en ihållande minskning av spädbarns- och mödradödlighet.

Samtidigt med den UNICEF-stödda kampanjen driver Afghanistan en samhällsbaserad strategi för långsiktig hälsa som ska öka kvinnors och barns tillgång till primärvård, rutinmässig vaccinering och utbildade barnmorskor.

Sjukdomar som mässling och stelkramp kan lätt förebyggas, och Afghanistans dubbla kampanj för att bekämpa dessa sjukdomar kommer att säkra ett hälsosammare liv för barnen och deras mammor.

UNICEF delar ut vattenflaskor med varningstext för minor

Odetonerad ammunition och brist på rent vatten är två av de största problemen för återvändande flyktingar i södra Libanon. Varje vecka distribuerar UNICEF hundratusentals liter vatten på flaska. Nu har flaskorna blivit ytterligare ett sätt att hjälpa befolkning - flasketiketterna används till att sprida information om farorna med odetonerad ammunition.

Odetonerad ammunition och brist på rent vatten är två av de största problemen för återvändande flyktingar i södra Libanon. Varje vecka distribuerar UNICEF hundratusentals liter vatten på flaska. Nu har flaskorna blivit ytterligare ett sätt att hjälpa befolkning – flasketiketterna används till att sprida information om farorna med odetonerad ammunition.

Vattenflaskor med varningsskyltar UNICEF och andra organisationer på plats i södra Libanon kämpar nu för att återställa vattenledningssystem för 750 000 människor. För att lösa det akuta behovet av rent vatten delar man under tiden ut vatten på flaskor.

Samtidigt arbetar man med att sprida information om minor och annan ammunition som ligger på marken sedan kriget och som kan vara odetonerad, så kallade blindgångare. Hittills har över ett dussin libaneser dött i olyckor med odetonerad ammunition.

Når hundratusentals

– Eftersom vi distribuerar enorma mängder vattenflaskor kom vi på att utnyttja detta också i vårt arbete med att varna för odetonerad ammunition. På detta sätt når vi hundratusentals familjer med information om riskerna med till exempel klusterbomber, säger UNICEFs Michael Bociurkiw.

Ammunition kvar i rasmassor

Barn är särskilt utsatta för risken med minor och annan ammunition, eftersom de inte känner till farorna och lätt kan frestas att ta upp föremål som de hittar på marken. Det är också vanligt att ammunition ligger kvar i rasmassorna som människor röjer för att återbygga sina hem.

Bilder på ammunition på etiketterna

På vattenflaskornas etiketter finns bilder på olika sorters ammunition, så att barnen och de vuxna ska känna igen dem om de skulle hitta dem, och varnar för riskerna om man rör dem eller plockar upp dem. Människor uppmanas också att kontakta myndigheterna om de hittar ammunition.

Etikett till vattenflaskor