Gå till innehållet

UNICEF på plats i Gaza

De israeliska flygattackerna mot Gaza fortsätter för tredje dagen i rad. Dödssiffran har stigit till över 300 döda palestinier. Samtidigt skjuter palestinska Hamas raketer mot Israel. Två israeler uppges ha dött och fem vara skadade. UNICEF är på plats och distribuerar katastrofhjälp.

Många barn har dött

I går eftermiddag (28/12) rapporterades att 20 barn och nio kvinnor har dött i attackerna mot Gaza. Flera barn dödades eller skadades när de var på väg till skolan i lördags. Nu är skolorna stängda tills vidare. Enligt den lokala organisationen PCHR är 130 barn skadade, många med livshotande skador.

Brist på vård och el

Sjukhusen i Gaza är överbelagda, det råder brist på läkare, mediciner, utrustning och sängplatser för att ta hand alla skadade. Det finns endast tillgång till elektricitet några timmar om dagen då strömförsörjningen är ransonerad i Gaza. Två vattenbrunnar har bombats vilket drabbar 20 000 människor i Jabalia och 10 000 människor i Gaza.

Vad gör UNICEF?

I söndags distribuerade UNICEF 355 förstahjälpen-lådor och 20 uppsättningar med syrgas- och operationsutrustning till Gaza. Ytterligare utrustning för katastrofhjälp, som ska räcka till 10 000 människor under tre månader, är på väg från Västbanken.

Hjälp barn i Gaza. Lämna ditt bidrag här.

Katastrofplaner

UNICEF utvecklar en akut katastrofplan och
en mer långsiktig planering för att kunna fortsätta att hjälpa de
drabbade barnen och kvinnorna på bästa sätt.

Bland annat planeras
för radiomeddelanden om var barn och deras familjer kan söka hjälp och
hur de bäst skyddar sig under flyganfallen. I samarbete med den
palestinska organisationen PCDCR kommer UNICEF också att utöka antalet
psykosociala stödgrupper från 120 till 200.

UNICEFs budskap till stridande parter

UNICEF
vill påminna stridande parter att de är skyldiga att ge barn skydd och
humanitär hjälp enligt internationell lag. Barn är alltid särskilt
utsatta i beväpnade konflikter och över halva Gazas befolkning är barn.
Det är nödvändigt att humanitärt bistånd, inklusive mat, mediciner och
sjukvårdsutrustning släpps in till Gaza för att möta de akuta behov som
finns bland barn och kvinnor.

Insatserna fortsätter fyra år efter tsunamin

Det har gått fyra år sedan tsunamin. I ett slag förändrades miljoner människors liv. Omkring 225 000 människor dog och minst en tredjedel av dem var barn. Tusentals barn blev föräldralösa. 1,5 miljoner människor förlorade sina hem. 

Tack vare alla generösa gåvor har UNICEF inte bara kunnat hjälpa miljontals drabbade barn att överleva, återhämta sig och
komma tillbaka till skolan, vi har också kunnat bygga upp en bättre värld för barnen.

Katastrofarbete från dag ett

UNICEF hade redan före katastrofen
fältkontor i alla de drabbade länderna och vi kunde därför snabbt komma
igång med katastrofhjälpen. Sedan första dagen har vi kämpat för fullt
med att dela ut förnödenheter, laga vattensystem, starta tillfälliga
skolor, vaccinera barn, återförena familjer, ordna omsorg för
föräldralösa och ge psykosocialt stöd till alla traumatiserade barn.

Att bygga en ny framtid tar tid

Förutom alla akuta hjälpinsatser har vi tillsammans med regeringar
och lokalbefolkning även tagit fram riktlinjer och planer för den
långsiktiga återuppbyggnaden. Tack vare att vi sitter med vid
förhandlingsborden ser vi till att pengarna används på bästa sätt och
att allt det nya byggs långsiktigt och mer barnvänligt än före
katastrofen.

Stöd UNICEFs arbete i krig och katastrofer.

UNICEFs insatser under 2008 – några exempel

  • 3 669 768 barn och kvinnor har fått myggnät som skyddar mot malaria
  • 1 324 418 barn har fått psykosocial hjälp och vård
  • 757 095 fler människor har fått hjälp med vattenförsörjning, tack vare nyrenoverade brunnar och andra restaurerade vattenkällor
  • 696 291 människor har fått förbättrade vattensystem
  • 49 956 skolbarn har fått nybyggda permanenta skolor
  • 244 855 barn går i nybyggda tillfälliga skolor eller i skolor som har blivit reparerade

Här kan du läsa mer om UNICEFs insatser och om vad som har hänt i de direkt tsunamidrabbade länderna (på engelska).

Årets bilder utsedda

21-åriga Alice Smeets från Belgien har vunnit UNICEFs pris för årets foto 2008. Vinnarfotot visar en flicka i Haitis huvudstad Port-au-Princes största slumområde. Trots att hon bor i ett fattigt och förorenat område, översvämmat av sopor, har hon en ren vit klänning med matchande hårband där hon går barfota genom leran.

– Bilden visar flickans mod och energi, trots att hon växer upp i en miljö som är full av hinder och svårigheter. Bilden är också en uppmaning – att vi måste uppmärksamma och stötta barn som växer upp under sådana här förhållanden, sa Eva Luise Köhler, beskyddare för UNICEF Tyskland, under prisceremonin.

Hård konkurrens

Alice Smeets vann tävlingen UNICEF-Photo of the Year i konkurrens med 128 fotografer från 31 länder. Juryn leddes av Klaus Honnef, professor i fotografi.

Israeliska Oded Bality, Associated Press (AP), fick andra pris. Han tog sin bild i maj 2008, tio dagar efter jordbävningen i Sichuan, Kina, då 70 000 människor dog. Fotografiet visar överlevare i ett läger nära staden Mianzhu. Två gånger om dagen köade de för att få mat.

Idag stödjer UNICEF den psykosociala vården av barn som förlorade sina föräldrar under jordbävningen i Sichuan, eller som traumatiserades av andra orsaker.

Barn i stridslinjen

Tredje pris gick till ungraren Balazs Gardi, VII Network, Alexia Foundation. Hans fotografi föreställer en man i nordvästra Afghanistan som håller om en skadad pojke. De som bor i dessa bergtrakter lider svårt av det pågående kriget. Barn drabbas både oavsiktligt och avsiktligt av våldet. De hamnar i stridslinjen mellan Nato-ledda styrkor och talibaner.

Det är nionde året i rad som UNICEF presenterar tävlingen för fotografier av hög konstnärlig och fotojournalistisk kvalitet, som illustrerar barns levnadsförhållanden. Tidningen GEO är medarrangör och tävlingen finansieras av Citibank Germany.

Humanitär kris ökar i södra Afrika

Kolerautbrottet som startade i Zimbabwe sprider sig till grannländerna Mocambique, Sydafrika och Botswana. Orsaken bakom epidemin är brist på rent dricksvatten och att vattnet är förorenat med avloppsvatten.

Epidemin sprider sig till Sydafrika

I Sydafrika upptäcktes det första fallet i mitten av november i staden Messina, 15 kilometer från gränsen till Zimbabwe. Sedan dess har sjukdomen spridit sig till samtliga Sydafrikas provinser. Än så länge har 721 personer visat sig vara smittade i Sydafrika, 11 personer har dött av kolera.

Samtidigt breder en mer omfattande kris ut sig i gränstrakterna. Sydafrika tar emot allt fler invandrare från sina grannländer och många av invandrarna är barn. Ofta får de inte tillgång till grundläggande social service. De utsätts också oftare för övergrepp och exploatering.

Katastrofområde på gränsen till Zimbabwe

I förra veckan förklarade Sydafrikas regering Vhembe, ett område nära gränsen till Zimbabwe, för katastrofområde. För att möta de akuta behoven hos barn och kvinnor i de drabbade områdena behöver UNICEF 11 miljoner kronor.

I Zimbabwe har kollapsen av infrastrukturen och sjukvården resulterat i en humanitär katastrof. Där beräknas nära 19 000 människor ha kolera, medan 978 personer redan har dött på grund av sjukdomen.

Vad gör UNICEF?

UNICEF är på plats i både Zimbabwe och Sydafrika och arbetar för att rädda liv och lindra krisen.

I
Zimbabwe distribuerar UNICEF varje dag 530 000 liter dricksvatten,
mediciner och hygienisk utrustning. Under de närmaste månaderna satsar
vi på att i hela landet fortsätta borra brunnar, desinfektera brunnar
samt vattendrag, och utbilda människor i hur de undviker att bli sjuka.

Förutom
att bekämpa koleraepidemin svarar UNICEF Zimbabwe också mot de akuta
behov som finns bland landets barn och kvinnor på grund av landets
kollaps. För att bemöta krisen under de kommande fyra månaderna behöver
UNICEF 140 miljoner kronor.

Stöd UNICEFs arbete i krig och katastrofer.

Thailändska barn längtar efter fred

Barn som bor i Thailands sydligaste provinser lider av oro och stress på grund av ständigt hot om kaos och våld. I en UNICEF-rapport berättar barnen att de längtar efter att få leva i lugn och fred.

Den nysläppta rapporten “Everyday Fears: Children’s perceptions of living in the southern border area of Thailand” bygger på intervjuer med 2400 muslimska och buddhistiska barn i de våldsdrabbade provinserna Narathiwat, Pattani, Yala och Songkhla. Minst 3000 människor har dött i dessa provinser sedan oroligheterna förvärrades i början av 2004.

Viktigt uppmärksamma barnens upplevelser

Rapporten är den första studie där barn själva har fått berätta hur de upplever våldet och hur situationen påverkar deras liv.

– Vi beställde den har studien eftersom vi är väldigt oroliga över hur barnen påverkas av våldet. Vi ville ge dem möjlighet att berätta hur de har det, se till att det uppmärksammas och att deras rättigheter respekteras, säger Tomoo Hozumi, chef för UNICEF Thailand.

Barn har dött och skadats

Mellan januari 2004 och december 2007 dog minst 30 barn och 92 blev skadade som en direkt följd av konflikterna. Förutom att barn själva faller offer för våldet, så tvingas många också att bevittna brutalt våld. Föräldrar, släktingar, lärare och grannar mördas framför ögonen på dem. Barnen ser strider mellan militär och upprorsmän, de ser och hör bomber explodera och de ser hur deras skolor sätts i brand.

Hundratals skolor i de fyra provinserna har förstörts sedan 2004. Många barn eskorteras till och från skolan av beväpnade soldater. Myndigheterna har vid upprepade tillfällen tvingats att stänga skolor på grund av strider. Ibland har de kunnat öppnas igen efter ett par dagar, ibland har det dröjt månader.

Våldet genomsyrar deras liv

– Det dagliga liv som dessa barn beskriver ska inget barn behöva uppleva. Barnen är oroliga, stressade och tvingas utstå stränga restriktioner. Vissa är rädda för att gå till skolan och till och med för att gå ut och leka. Våldet har kommit att genomsyra hela deras liv, säger Tomoo Hozumi.

En sak som kan väcka optimism inför framtiden är att ingen av de intervjuade barnen upplever att konflikten orsakas av religiösa motsättningar mellan buddhister och muslimer. Barnen uttrycker inte heller en negativ syn på andra religioner än deras egen.

– Ett genomgående tema i rapporten är barnens önskan om fred och försoning. De hoppas att vänner, familjer och samhällen kan leva tillsammans i harmoni och utan våld. Det är vårt ansvar, som vuxna och beslutsfattare, att se till att barnen får leva i fred, att de får chansen att utvecklas och att nå sin fulla potential, säger Tomoo Hozumi.

Läs hela rapporten här.

SVERIGE I TOPP I  NY STUDIE OM BARNOMSORGEN

Sverige ligger i topp bland världens rikaste länder när det gäller kvaliteten på barnomsorgen. Det visar en ny studie från UNICEF där 24 OECD-länder ingår.

Studien ”The Childcare Transition” rankar länderna utifrån en rad minimikrav på hur barnomsorgen ska fungera för att barns rättigheter ska tillgodoses under småbarnsåren. Bakgrunden är att nära 80 procent av alla tre- till sexåringar i rika länder idag deltar i någon form av barnomsorg. Det innebär en stor förändring för många OECD-länder där den uppväxande generationen kan vara den första som tillbringar en stor del av den tidiga barndomen utanför hemmet.

Irland och Kanada sämst

Men enligt rapporten varierar kvaliteten och förutsättningarna för barnomsorgen i de undersökta länderna kraftigt. Det är bara Sverige som uppfyller samtliga tio minimikrav som ingår som måttstock i studien. Sverige följs av Island som uppnår nio, och sedan av Danmark, Finland, Frankrike och Norge som uppnår åtta.

Allra sämst barnomsorg har, enligt studien, Irland och Kanada som bara uppfyller ett av kriterierna. Länder som Australien, USA, Schweiz, Spanien och Mexiko ligger också illa till.

Tio kriterier

De tio punkter där länderna har jämförts är följande:

  1. Har landet föräldraledighet i ett år med 50 procent  av lönen?
  2. Finns det en nationell plan för barn som lever i socialt och ekonomiskt utsatta familjer?
  3. Finns det subventionerad barnomsorg för åtminstone 25 procent av barnen under tre års ålder?
  4. Subventionerad och auktoriserad förskola för 80 procent av fyraåringarna.
  5. 80 procent av förskolepersonalen ska vara utbildad.
  6. 50 procent av förskolepersonalen ska vara högskoleutbildad.
  7. Högst 15 barn per anställd personal i förskolan.
  8. En procent av landets BNP ska satsas på barnomsorgen.
  9. Högst tio procent av barnen lever i familjer som räknas som fattiga.
  10. Hälso- och sjukvård är tillgängligt för alla barn.

Mest pengar ger bäst resultat

De sex länder som ligger i topp i studien är samma länder där staten satsar mest pengar på barnomsorgen. Många andra OECD-länder kommer att behöva fördubbla sina utgifter för att uppnå minimikraven.

Rapporten slår fast att hög kvalitet i barnomsorgen och den tidiga undervisningen är enormt viktigt för barns kunskapsmässiga, språkliga, emotionella och sociala utveckling. En sådan bas underlättar den senare inlärningen i skolan, och minskar utanförskapet för barn som lever i socialt och ekonomiskt utsatta familjer.

De länder som ingår i studien är 24 OECD-länder samt Slovenien. I studien är de rangordnade enligt följande: (siffran anger antal minimikrav som uppnåtts) 

Sverige 10
Island 9
Danmark 8
Finland 8
Frankrike 8
Norge 8
Belgien 6
Ungern 6
Nya Zeeland 6
Slovenien 6
Österrike 5
Nederländerna 5
Storbritannien 5
Tyskland 4
Italien 4
Japan 4
Portugal 4
Sydkorea 4
Mexiko 3
Spanien 3
Schweiz 3
USA 3
Australien 2
Kanada 1
Irland 1

Läs och ladda ner rapporten i sin helhet här:

Innocenti Report Card No. 8: The Childcare Transition. A League
Table on Early Childhood Education and Care in Advanced Countries – PDF

Fotnot: OECD är en internationell samarbetsorganisation för ekonomisk utveckling.

830 000 barn dör varje år av olyckor

Över 2000 barn dör varje dag av olyckor och varje år kommer tiotals miljoner in på sjukhus med skador som ofta leder till livslånga handikapp, det visar en ny rapport från UNICEF och Världshälsoorganisationen (WHO) som släpps idag.

Rapporten innehåller den första världsomfattande undersökningen av olyckor som drabbar barn, och ger exempel på hur olyckor kan undvikas. Slutsatsen är att enkla säkerhetsåtgärder skulle kunna rädda minst 1000 barns liv varje dag.

En utvecklingsfråga

– Olyckor som drabbar barn är ett seriöst folkhälsoproblem och en viktig utvecklingsfråga. Förutom de 830 000 barn som dör varje år lider miljontals barn av skador som kräver flera års behandling och rehabilitering. Den kostnaden kan bli för mycket för en fattig familj. Barn i fattiga familjer och samhällen lever i farligare miljöer och utsätts för större risker, dessutom har de sällan tillgång till bra hälso- och sjukvård, säger Margaret Chan, chef för Världshälsoorganisationen.

Rapporten är ett samarbete mellan över 180 experter från alla världens hörn. Den visar att olycksfall är den största dödsorsaken bland barn över 9 år.

– 95 procent av dessa olyckor sker i utvecklingsländerna. Det måste göras mycket mer för att förhindra att barn dör i olyckor, säger UNICEFs internationella chef, Ann M. Veneman.

Flest olyckor i Afrika

Afrika har den högsta andelen av dödliga olycksfall bland barn. Det är tio gånger vanligare i afrikanska länder än i höginkomstländer som Sverige att barn dör i olyckor.

De fem vanligaste dödsolyckorna bland barn är:

  1. Trafikolyckor. Dödar 260 000 barn om året och skadar ungefär 10 miljoner.
  2. Drunkning. Dödar över 175 000 barn om året.
  3. Brännskador. Dödar nära 96 000 barn om året. Jämfört med höginkomstländer dör 11 gånger fler barn i låg- och medelinkomstländer i bränder.
  4. Fallolyckor. Dödar nära 47 000 barn varje år och hundratusentals skadas allvarligt. 
  5. Förgiftning. Dödar över 45 000 barn varje år.

Läs rapporten The World Report on Child Injury Prevention här.

Ökad nödhjälp till kolerasjuka i Zimbabwe

Zimbabwe drabbas med jämna mellanrum av dödliga kolerautbrott. Men den pågående epidemin är den värsta på flera år. Över 12 000 fall har rapporterats från hela landet. Hittills har runt 570 människor dött i diarrésjukdomen.

– Nio av tio provinser har rapporterat fall av kolera. Som läget är idag är det omöjligt för oss att hjälpa alla, säger Tsitsi Singizi från UNICEF i Zimbabwe.

Hög dödlighet bland barnen

Kolera smittar när avföring och farliga tarmbakterier kommer i dricksvattnet. En smittad person kan förlora upp till 20 liter vatten om dagen. Dödligheten är hög, särskilt bland barn och andra utsatta grupper.

Epidemin är ett resultat av Zimbabwes kollapsade infrastruktur. Landets sjuk- och hälsovård saknar resurser och myndigheterna klarar inte av att hantera vattenrening och vattenförsörjning.

Vad gör UNICEF?

Under 120 dagar kommer UNICEF att intensifiera nödhjälpen till landets barn. På kort sikt innebär det mer omfattande insatser för att nå ut med rent vatten, vätske- och näringsersättning samt vård till sjuka. Endast till huvudstaden Harare körs 360 000 liter rent vatten om dagen.

Tillsammans med sina samarbetspartners levererar UNICEF förnödenheter som vattenreningstabletter, tvål och gummihandskar. Informationskampanjer riktade mot allmänheten ska också bidra till att minska spridningen av sjukdomen.

Drastisk minskning av dödsfall i mässling

Antalet dödsfall i mässling har sjunkit med hela 74 procent mellan 2000 och 2007. Tidigare beräknades 750 000 människor runt om i världen dö i mässling varje år. Idag ligger siffran på 197 000.

Länder som Afghanistan, Pakistan, Somalia och Sudan har minskat sina dödsfall i mässling med anmärkningsvärda 90 procent. FN:s delmål till 2010 är att antalet dödsfall i mässling globalt ska ha minskat med just 90 procent.

Mässlingsinitiativet står bakom

Bakom denna enastående framgång står Mässlingsinitiativet, ett samarbete mellan regeringar, privatpersoner, stiftelser och organisationer. Bland organisationerna märks bland andra UNICEF, Amerikanska Röda Korset, Världshälsoorganisationen, FN-stiftelsen (United Nations Foundation), samt Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen.

– Den här framgången är en hyllning till det hårda arbete och engagemang som vi har sett i många länder under kampanjens gång. Nu är det bara två år kvar till vårt delmål ska vara uppfyllt, så jag vill uppmana alla länder där det fortfarande finns mässling att trappa upp ansträngningarna för att samtliga barn ska bli vaccinerade mot sjukdomen, säger Dr Margaret Chan, chef för Världshälsoorganisationen.

Indien har två tredjedelar av dödsfallen

Sydasien är den region som har haft minst framsteg i bekämpandet av sjukdomen, med en minskning på endast 42 procent sedan starten 2001. Orsaken är försenade vaccinationskampanjer i Indien – det land som står för hela två tredjedelar av hela världens dödsfall i mässling. För att det världsomfattande delmålet ska nås – en global minskning med 90 procent – krävs att även Indiens regering börjar prioritera omfattande vaccinationskampanjer.

UNICEF världsledande inom vaccinationer

När det
gäller vaccinationer mot de sex
vanligaste och farligaste sjukdomarna; mässling, stelkramp, kikhosta, tuberkulos,
polio och difteri, är UNICEF världsledande. År 2007 levererade UNICEF
vaccin till 55 procent av alla barn i världen, vilket innebär ungefär 3 miljarder doser. Läs mer om UNICEFs vaccinationskampanjer.

Regeringen kritiseras för klustervapen

Idag deltar Sverige i undertecknandet av en historisk konvention mot klustervapen i Oslo. Men enligt ett uttalande från utrikesminister Carl Bildt kan det dröja upp till 10 år innan det svenska klustervapnet Bombkapsel 90 slutar tillverkas. Regeringen har inte heller någon tidsplan för när Sveriges riksdag ska ratificera konventionen.

Nu kritiseras den svenska regeringen för att inte ta konventionen om nedrustning på allvar. I en debattartikel i dagens (3/12) Aftonbladet ifrågasätts seriositeten i Sveriges undertecknande av konventionen. Artikelns författare, däribland UNICEF Sveriges ordförande Birgitta Dahl, kräver att riksdagen senast nästa år ratificerar konventionen och att Bombkapsel 90 skrotas senast år 2010.

Klustervapen drabbar i nio fall av tio civila och upp emot 40 procent
av dem som dör eller skadas på grund av klustervapen är barn.

UNICEFs julkampanj

Varje dag dör 25 000 barn under fem års ålder av orsaker som hade kunnat förhindras. På ett år blir det 9,2 miljoner barn som dör över hela världen. Barnen dör på grund av näringsbrist, diarré eller andra farliga sjukdomar.

Det skulle inte behöva vara så. Med enkla medel som vaccin, rent vatten och näringsriktig mat hade de kunnat överleva.

I morse medverkade Lotta Sylvander, chef för UNICEF i Zambia, i TV4
Nyhetsmorgon och berättade om denna tysta katastrof och om UNICEFs
julkampanj som räddar liv. Se inslaget här.

Läs mer om den tysta katastrofen och julkampanjen här.

Barn måste hivtestas i tid

Nio av tio nyfödda som föds av mammor med hiv/aids blir inte testade. Om dessa bebisar hade fått behandling i tid hade deras chanser att överleva sin tvåårsdag ökat med 75 procent. Det visar en ny FN-rapport som släpps idag.

Bebisar som föds av hivpositiva kvinnor riskerar att smittas under graviditeten, förlossningen och amningen. Hälften av dem som blir smittade och inte får behandling dör innan sin tvåårsdag.

FN:s rapport Children and AIDS: Third stocktaking report visar att tidig diagnos och behandling, som sätts in innan bebisen är 12 veckor gammal, ökar chansen till överlevnad med upp till 75 procent. Problemet är att mindre än 10 procent av alla bebisar som föds av hivpositiva mammor blir testade.

Medicinerna finns

Rapporten som släpps idag, på Internationella aidsdagen, förespråkar ökad testning av nyfödda och att en medicinsk behandling sätts in i tid.

– Inget barn ska behöva dö av aids idag. Vi vet redan hur man förebygger dessa tragiska dödsfall. Nu måste vi också se till att alla mödrar och barn får tillgång till sjukvård och behandling, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Dr Margaret Chan.

Fler kan testas med billig metod

I länder med hög förekomst
av hiv/aids har fler bebisar kunnat testas de senaste åren. Ökningen
har skett tack vare spridningen av en billigare testmetod. Blodprovet
som tas från barnet droppas på ett papper som sänds till ett
laboratorium. Alternativet är att blodprovet kyls, vilket är mycket
kostsammare. År 2005 använde 17 låg- och medelinkomst-länder metoden
med torkat blod, 2007 hade det ökat till 30 länder.

I länder som
Botswana och Sydafrika kan nu många fler barn testas redan när de är
sex veckor gamla, och många av dem som visar sig vara hivpositiva får
också snabbt bromsmediciner.

Få kvinnor erbjuds behandling

Dessvärre
känner alldeles för få gravida kvinnor till att de har hiv. År 2007 var
det endast 18 procent av alla gravida kvinnor i låg- och
mellaninkomstländer som erbjöds ett hivtest. Av dem som bar på viruset
fick endast 12 procent en vidare medicinsk utredning och behandling.


Vi har sett en positiv utveckling i många länder, särskilt i delar av
Afrika, men det behövs stora insatser för att alla gravida kvinnor ska
få hivtest och medicinsk behandling. Att förhindra att viruset överförs
från mamma till barn är inte bara effektivt, enligt barnkonventionen
har också barnet rätt till överlevnad och icke-diskriminering, säger
UNAIDS verkställande direktör Dr Peter Piot.

Children and AIDS: Third stocktaking report
bygger på ett samarbete mellan UNICEF, FN:s samlade program för
hiv/aids-insatser (UNAIDS), Världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s
befolkningsfond (UNFPA). Det är den tredje rapporten som släpps om hur
aids påverkar barn och ungdomar sedan kampanjen Unite for Children,
Unite against AIDS startade i oktober 2005.

Barnens behov i fokus

UNICEF
med samarbetspartners har under hela kampanjperioden fokuserat på barns
behov i den globala aidsepidemin. Fyra områden är särskilt viktiga i
kampen mot hiv/aids: att barn som är sjuka på grund av hiv och aids ska
få vård och omsorg; att smitta mellan mammor och barn ska förhindras
genom testning, rådgivning och medicinering; att ytterligare spridning
av hiv genom sexuella kontakter ska förhindras genom att
tillgängligheten till hivtest ökar och att ungdomar får kunskap om hur
de ska skydda sig; samt att de 15 miljoner barn som redan förlorat den
ena eller båda föräldrarna på grund av hiv/aids ska få hjälp till
bättre skydd och omsorg.

Läs mer om hur barn drabbas av hiv/aids.

Besök UNICEFs internationella kampanjsida mot hiv/aids.

UNICEF Sverige samlar in pengar till barn i Malawi som har förlorat den ena eller båda föräldrarna i hiv/aids. Läs mer om projektet här. Ge ditt bidrag till projektet på plusgiro 90 20 01-7, märk med Malawi.

Världskongress mot sexuell exploatering

Över hela världen utnyttjas barn som prostituerade och i pornografi. Problemet är störst i fattiga länder, men även i rika länder exploateras barn sexuellt och berövas sina rättigheter till skydd och omsorg.

Idag, den 25 november 2008, invigs den tredje världskongressen mot sexuell exploatering av barn och ungdomar i Rio de Janeiro. Mötet kommer att pågå till den 28 november och har nära 3000 deltagare – däribland ungdomar, experter, journalister och representanter från regeringar – från över 125 länder.

UNICEF är med och arrangerar kongressen tillsammans
med den brasilianska regeringen, Ecpat och NGO-gruppen för barnkonventionen.

– Sexuellt
utnyttjande lämnar barn med psykiska och ibland fysiska skador, och det minskar
barns förhoppningar att kunna leva ett värdigt liv. Inget land är immunt mot dessa
brott och inga åskådare är oskyldiga, säger UNICEFs chef Ann M.
Veneman.

Engelska Rachel Lloyd var
bara 13 år när hon hoppade av skolan för att ta hand om sin alkoholiserade
mamma. I samma veva började hon själv att missbruka droger och utsättas för
sexuella övergrepp. Detta hände trots Storbritanniens sociala skyddsnät av socialarbetare,
psykologer och jurister. Lloyd försökte ta livet av sig tre gånger under tonåren.
När hon var 17 blev hon prostituerad i Tyskland. 

Från offer till ledare

 Lloyd är långt ifrån ensam om sitt öde. Varje år tvingas
över 1 miljon barn debutera i den kommersiella sexhandeln. Men Lloyd hade tur.
Hon lyckades bli drogfri och bröt sig loss från dem som utnyttjade henne som
prostituerad. Idag är hon chef för Girls Education and Mentoring Services
(GEMS), en New York-baserad organisation som hjälper tjejer som har utnyttjats
inom sexhandeln.

Dysfunktionella
familjer vanlig orsak

I rika länder är orsaken bakom barnprostitution ofta att barnen kommer från
dysfunktionella familjer. I USA utnyttjas varje år över 300 000 barn
och ungdomar under 18 år som prostituerade.

– Över 70 procent av
dem har varit i kontakt med de sociala myndigheterna vid något tillfälle innan
de hamnade i sexindustrin. Den kontakten är oftast ett tecken på att något inte
står rätt till i hemmet, det kanske finns övergrepp, vanvård eller alkoholism.
Någonstans längs vägen har allt brakat samman och barnen har fått ta den
största smällen, säger Lloyd.

GEMS
är den enda organisationen i hela New York som inriktar sig på att hjälpa denna
målgrupp. Organisationen erbjuder skydd, stöttar och stärker flickornas
möjligheter att ta sig ur utnyttjandet. Sedan starten 1998 har GEMS tagit emot 250 unga kvinnor. Tre fjärdedelar av dem som fått
hjälp utnyttjas inte längre genom kommersiell sexuell exploatering. 

Barnporr i Filippinerna och Japan

Ett annat exempel på
aktion mot sexuell exploatering kommer från Filippinerna. Där är barnpornografi
fortfarande lagligt. Barnrättsaktivisten och senatorn M. A. Madrigal kämpar därför
tillsammans med organisationer och andra aktivister för att få till stånd ett
förbud. Rörelsen stöds av UNICEF som arbetar för att skydda barn från
porrindustrin.

Under en mediebevakad räd
mot ett varuhus i centrala Manilla förra veckan hittade Madrigal porrfilmer där
barn i fyraårsåldern utsätts för sexuella övergrepp.

– Det här är inget
ovanligt. Barn utnyttjas som sexleksaker och ju yngre barn desto lättare är de
att sälja, säger hon.

Efterfrågan ökar

Även i Japan är det
lagligt med porr som visar sexuella övergrepp mot barn. Efterfrågan och
spridningen av dessa bilder har dessvärre ökat i takt med användningen av Internet,
därmed ökar även risken för barn och ungdomar att bli utnyttjade genom sexuell
exploatering.

I mars 2008 var UNICEF
med och lanserade kampanjen “Säg ‘Nej’ till barnpornografi” i Japan. Målet var
att göra allmänheten uppmärksam på hur barn far illa i porrindustrin och att få
en reaktion bland beslutsfattare och andra berörda. Sedan dess har både det regerande
partiet och oppositionspartierna bildat utredande kommittéer för att se hur lagstiftningen
kan förbättras. Dessutom har japansk media börjat uppmärksamma
problemet.

Teman på världskongressen

1996 var den första världskongressen mot sexuell
exploatering av barn och ungdomar i Stockholm. Över ett decennium senare visar
många studier – inklusive FN:s
studie om våld mot barn – att barnsexhandeln ökar inom sexturismen och människohandeln,
och genom spridningen av barnpornografi och andra Internetrelaterade brott.

Den tredje
världskongressen kommer förutom den kommersiella porr- och sexindustrin även
att behandla andra sexuella övergrepp mot barn; barnäktenskap, incest, sexuellt
utnyttjande av barn som arbetar som barnflickor och hemhjälp, och exploaterande
av barn och ungdomar på Internet. Det kommer dessutom att diskuteras strategier
för att förhindra sexuella övergrepp mot barn som görs av lärare, religiösa
ledare, fredsbevarande styrkor och beväpnade trupper i krigszoner.

Att inte
agera är att acceptera

– Sexuellt exploaterande och utnyttjande av
barn är det ultimata maktmissbruket. För några år sedan träffade jag en 16-årig
tjej i Rwanda. Hon frågade mig rakt på sak: “Vad ska du göra för att stoppa våldtäkterna?”.
Det är en fråga som vi måste svara på gemensamt, och svaret måste komma snabbt,
säger UNICEFs chef Ann M. Veneman.

Sexuell exploatering är inte bara en djup
kränkning av individen. Det är även ett brott mot barns rätt till skydd och
omsorg. Läs
mer om kongressen på UNICEFs internationella hemsida.

 Se bildspelet
Silence is acceptance

Undernäringen ökar i Kongo-Kinshasa

Undernäringen bland barn i östra Kinga-Kinshasa förväntas öka på grund av fortsatta strider och folkomflyttningar. UNICEF har särskilda hjälpcenter i flyktingläger för undernärda barn som inte kan tillgodogöra sig vanlig mat. I veckan plundrades ett sådant hjälpcenter i Kayna, vilket förhindrade livsviktiga behandlingar av svårt sjuka barn. Även ett närliggande sjukhus bestals på utrustning.

Men många hjälpinsatser når ändå fram. I Bambu pågår till exempel just nu en utdelning av högenergikex till över 10 000 barn.

Fortsatt risk för kolera epidemi

Risken för fortsatt spridning av kolera är stor runt Rutshuru, där många flyktingar befinner sig. Framkomligheten är svår på grund av oroligheterna. Transporter med rent vatten, latriner och hygieniska produkter som hade kunnat hjälpa till att förhindra en epidemi kommer inte fram i dagsläget.

I Kanyatse, där det går att komma fram, distribueras just nu myggnät, filtar, tvål, kläder, presenningar för skydd och utrustning för matlagning. Totalt ska 15 000 flyktingar ha nåtts av dessa förnödenheter innan söndag.

Skolorna används som flyktingläger

I Rutshuruområdet är 85 procent av alla skolor stängda vilket innebär att 150 000 barn inte kan gå i skolan. Skolor skyddar oftast barnen från våld, övergrepp och utnyttjande. Nu används skolorna som flyktingläger.

För att underlätta för skolorna i området att återuppta sin verksamhet bidrar UNICEF med skolmaterial till 74 grundskolor.

Hjälp barnen i Kongo-Kinshasa, skänk en gåva här

Nytt nätverk för barn i konfliktområden

Idag, den 20 november, är det den internationella barndagen. I samband med firandet presenterar UNICEF i New York ett nytt nätverk som kommer arbeta för att belysa situationen för barn i områden med krig och konflikter.

Nätverket består av en grupp unga människor som själva har upplevt hur hårt livet kan vara i en krigszon. Gruppen har bildats av Ishmael Beah från Sierra Leone, Zlata Filipovic från Bosnien Herzegovina, Emmanuel Jal och John Kon Kelei från Sudan, samt Grace Akallo och China Keitetsi från Uganda.

Tillsammans vill medlemmarna öka allmänhetens kunskap om hur barnsoldater och andra barn har det i krigsdrabbade områden. De hoppas även kunna uppmuntra barn som befinner sig i krigszoner genom att vara förebilder och visa att det finns en framtid efter kriget. Deras budskap till stridande parter är – sätt ett stopp för konflikten och minska barnens lidande!

Så säger barnkonventionen

Inget barn under 15 år får användas för direkt deltagande i väpnade konflikter. Barn får inte värvas som soldater.

De barn som har blivit offer för utnyttjande, tortyr och väpnade konflikter har rätt till rehabilitering och social återanpassning.

Internationella barndagen firas i Sverige

1959 antogs FN:s deklaration om barnets rättigheter och exakt 30 år senare antogs barnkonventionen, eller FN:s konvention om barnets rättigheter. Båda fördragen antogs den 20 november och därför har UNICEF instiftat Internationella barndagen (Universal Children’s Day på engelska) just på denna dag.

I år fyller barnkonventionen 19 år. I Sverige firas detta i vanlig ordning med att barn och ungdomar frågar ut representanter från regeringen om vad de har gjort och tänker göra för barns rättigheter i Sverige. Läs mer om det här.

Hjälp barn som drabbas av kriget i östra Kongo-Kinshasa, skänk en gåva här