Gå till innehållet

UNICEF uppmanar Migrationsverket att använda undantagsbestämmelse

När det gäller ensamkommande barn som riskerar att överföras till ett första asylland där barnets rättigheter kränks har nu UNICEF i samarbete med Rädda Barnen uppmanat Migrationsverket att använda sig av den undantagsbestämmelse som finns i Dublinförordningen. Det asylsökande barnet måste få stanna i Sverige i sådana situationer och få sin ansökan prövad här. 

Stockholm 22 februari 2010

Till Generaldirektör Dan Eliasson
Migrationsverket
601 70 Norrköping

Angående konsekvenser av Dublinförordningen för ensamkommande barn

Vi vill uppmana Migrationsverket att använda sig av den undantagsbestämmelse som finns i Dublinförordningen när det gäller ensamkommande barn som riskerar att överföras till ett första asylland där barnets rättigheter kränks. Låt det asylsökande barnet stanna i Sverige i sådana situationer och få sin ansökan prövad här.

Med hänsyn till de undermåliga förhållandena och bristen på respekt för barns mänskliga rättigheter i en del EU-länder i mottagandet av asylsökande, anser vi att det är i strid med FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) att strikt tillämpa Dublinförordningens huvudregel.

Vi anser att grundtanken med ett enhetligt regelverk inom EU är positivt och att medlemsländernas regeringar och EU:s institutioner har ett stort ansvar när det gäller genomförande och uppföljning. Men när kritik om förhållanden framkommer och rapporter om kränkningar av rättigheter redovisas krävs att de rättstillämpande myndigheterna, såsom Migrationsverket, tar sin del av ansvaret som ligger just i den individuella prövningen.

Förutom Dublinförordningen är även bestämmelsen om barnets bästa, som har sin grund i barnkonventionen, en del av den svenska utlänningslagstiftningen. Den sistnämnda bestämmelsen utgör dessutom en så kallad portalparagraf vilket innebär att den ska tolkas och tillämpas i samtliga ärenden som rör barn.

Vi är kritiska till den förklaring ni ger på er hemsida när det gäller möjligheten att göra undantag från Dublinförordningen. Där hävdas att det krävs starka humanitära skäl som ska vara intimt förknippade med barnets personliga situation för att låta barnet stanna i Sverige och få sin asylansökan prövad här. De allmänna förhållandena i mottagarlandet är således inte sådana skäl. Vår uppfattning är att det både är rättsosäkert och orimligt att frikoppla den allmänna situationen i ett land från den individuella prövningen om hur barnets bästa påverkas av beslutet. Frågan om det enskilda barnets skäl för att inte överföras till ett första asylland kan inte ses isolerat från de generella brister som råder i ett visst land när det gäller till exempel tillgång till sjukvård och skola.

Vi träffar gärna dig och dina medarbetare för att diskutera denna fråga mer ingående.

Med vänlig hälsning

Véronique Lönnerblad
Generalsekreterare, UNICEF Sverige

Charlotta Sterky
Stf Generalsekreterare, Rädda Barnen

Läs och ladda ner brevet som pdf.

20 miljoner barn i Bangladesh vaccineras mot mässling

I Bangladesh pågår just nu en omfattande kampanj för att vaccinera alla barn under fem år mot mässling, en av de mest smittsamma virussjukdomarna i världen. Målet är att nå omkring 20 miljoner barn. UNICEF är en av de organisationer som aktivt deltar i arbetet.

Alla barn som är äldre än 9 månader, men högst fem år, kommer att få en spruta med mässlingsvaccin. Under kampanjen kommer också alla barn upp till fem år vaccineras mot polio. För att se till att alla barn får en säker injektion har fler än 50 000 sjukvårdare och 600 000 volontärer engagerats och de arbetar på 120 000 vaccinationsstationer runt om i landet. UNICEF har levererat all den utrustning som krävs – vaccin, sprutor, kylutrustning med mera. Kampanjen pågår i två veckor och avslutas den 28 februari.

Framgångsrik massvaccination

En massvaccinering mot mässling har tidigare genomförts i Bangladesh och det var vid årsskiftet 2005-2006. Då nådde man 35 miljoner barn och resultatet var mycket framgångsrikt. 27 barn smittades av sjukdomen under de två första månaderna 2006, medan endast 7 insjuknade under hela det resterande året. År 2007 smittades inget barn av sjukdomen och sedan dess har endast ett fall av mässling rapporterats per år.

Måste följas upp

Fortfarande är dock närmare 30 procent i varje årskull mottagliga för mässling. Och de som redan fått en spruta behöver en andra för att bli immun. Att göra barn immuna mot sjukdomen är viktigt, eftersom det är det effektivaste sättet att förebygga funktionshinder och barndödlighet.

– Vaccinationskampanjer mot mässling kan minska sjukdom och dödlighet bland barn avsevärt, säger Carel de Rooy, från UNICEF i Bangladesh. Det är olyckligt att mässling fortsätter att döda barn när den typen av dödsfall lätt kan förhindras genom vaccination. Jag uppmanar alla föräldrar att ta sina barn till vaccinationsstationerna, så att de kan skyddas mot denna barndödande sjukdom.

Mässling har minskat med 78 procent

Sedan 2001 driver UNICEF tillsammans med WHO och andra organisationer en global vaccinationskampanj, the Measles Initiative. Och resultatet är fantastiskt. Antalet dödsfall i sjukdomen har minskat med 78 procent mellan år 2000 och 2008. Målet är 90 procents minskning till år 2010.

Haitis barn kommer tillbaka till skolan

Sedan jordbävningen förstörde tusentals skolor har omkring hälften av barnen i Haiti varit utan undervisning. Men under den senaste veckan har många av dem fått en plats i ett klassrum igen. UNICEF startar tillfälliga tältskolor i väntan på att de raserade skolorna ska byggas upp.

Vid en katastrof är det viktigt att så snart som möjligt få igång
skolundervisningen. Dels för att barnen inte ska stanna i sin
utveckling, men främst för att det är en bra plats för de barn som
råkat illa ut och som behöver återhämta sig från svåra upplevelser.
Cirka 90 procent av skolorna i Port-au-Prince och 40 procent i de
övriga drabbade områdena uppskattas ha blivit skadade eller
totalförstörda. Det kan betyda att så många som två miljoner barn har
berövats sin rätt till skolundervisning.

Tältskolor öppnar

UNICEF har huvudansvaret för att
skolundervisningen ska komma igång igen. I nära samarbete med Haitis
utbildningsdepartement sätter man nu upp 150 tillfälliga tältskolor med
tillgång till rent vatten, toaletter och utbildningsmaterial. 390 school-in-a-box och 410 recreation kits
levereras till 10 områden på landsbygden dit många jordbävningsdrabbade
tagit sin tillflykt. UNICEF kommer nu även snabbutbilda nya lärare.
Sammanlagt 700 000 elever kommer att få ta del av insatserna. Målet är
att alla barn ska vara tillbaka i skolan senast den 1 april.

Se en film från det otillgängliga Mount Jacquot en bit utanför Port-au-Prince. Samhället på toppen av berget går bara att nå via branta stigar och helikoptrar har svårt att landa här. Men UNICEF har lyckats flyga hit skoltält och all utrustning som behövs för undervisningen.

Mål: alla barn i skolan

UNICEFs mål för de tre närmaste månaderna är att fortsätta stödja utbildningsdepartementet så att insatserna koordineras på bästa sätt. Lärare och föräldrar involveras i återuppbyggnaden och underhållet av skolorna och trygga platser skapas för alla barn och ungdomar.
I ett land där 40 procent av befolkningen är under 14 år måste återuppbyggnade ha fokus på barnen. Redan innan jordbävningen gick många av Haitis barn inte i skolan. Nu finns det möjlighet att ändra på det.

Hjälp till att bygga upp Haiti. Skänk en gåva här.

22 miljoner kronor till barnen i Haiti

När en månad gått sedan jordbävningen drabbade Haiti har svenska folket gett 22 miljoner kronor till UNICEFs arbete för barnen. Hjälpen har strömmat in från hela världen, men behovet av resurser är långt ifrån tillgodosett. Det kommer att ta år att bygga upp landet.

Efter att jordbävningen lamslog Haiti den 12 januari har engagemanget och viljan att hjälpa till varit enorm. Svenskarna har generöst öppnat sina plånböcker och många har valt att stödja UNICEFs arbete för barnen, som alltid drabbas allra hårdast i katastrofer. Via sms, webb, brev, annonser och samarbetspartners har UNICEF Sverige hittills samlat in 22 miljoner kronor, varav över 18 miljoner redan skickats iväg till Haiti.

Hjälparbetet fortsätter

Förnödenheter anländer
fortfarande 24 timmar om dygnet till Port au Prince och arbetet med att
ge stöd och hjälp till de drabbade fortsätter. Varje dag levererar
UNICEF 800 000 liter vatten och vaccineringen av 500 000 barn
fortsätter enligt planerna. UNICEF arbetar också intensivt med att ta
hand om de barn som förlorat eller kommit bort från sina föräldrar. På
30 barnvänliga platser får nu de ensamma barnen mat, medicin, trygghet
och psykosocialt stöd. De skolor som inte raserades i katastrofen öppnade den 1 februari och tillfälliga skolor sätts nu upp i Port au Prince.

Ännu mer pengar behövs

UNICEF
räknar med att de akuta katastrofinsatserna kommer att fortsätta under
ytterligare några månader. Men massiva insatser kommer att krävas under
en lång tid framöver. Att bygga upp landet och ge barnen en bättre
framtid kommer att ta flera år och behoven är omfattande. Mer pengar
behövs för detta återuppbyggnadsarbete.

Skänk en gåva till UNICEFs katastrofinsatser för barnen i Haiti.

UNICEFs arbete i katastrofområdet:

Jordbävningen
i Haiti är framförallt barnens katastrof. Tre miljoner människor
beräknas ha drabbats och många av dem är barn. De är alltid extremt
sårbara och utsatta i katastrofer och har särskilda behov av hjälp.
UNICEF ser till att barnen prioriteras och spelar en nyckelroll när det
gäller att koordinera och leda insatserna. I nära
samarbete med både övriga FN-organ och andra hjälporganisationer kämpar UNICEF för att:

Skydda de ensamma barnen
Absolut högsta prioritet för
UNICEF är att se till att de många skadade, hemlösa och bortkomna
barnen hittas, registreras, skyddas och tas om hand i väntan på att bli
återförenade med sina familjer. Tillsammans med Rädda Barnen
upprättar UNICEF säkra barnvänliga uppehållsplatser där de ensamma
barnen får mat, medicin, trygghet och psykosocialt stöd för att
bearbeta hemska upplevelser. UNICEF är mycket oroade för att de
ensamma barnen ska rövas bort av människohandlare, något som redan har
förekommit i området. Organisationen har inlett ett samarbete med
Haitis regering för att övervaka flygplatsen och landets gränser så att
inga barn förs ut ur landet illegalt.

Förhindra uttorkning på grund av diarré
I
ett katastrofområde där det saknas rent vatten, fungerande avlopp,
brunnar och toaletter drabbas många av diarréer som för de små barnen
kan vara livshotande. Uttorkning till följd av diarré är den främsta dödsorsaken bland barn under fem år. Därför
har rent vatten högsta prioritet i Haiti. UNICEF har satt upp vattenresevoarer på många platser och distribuerar hundratals liter vatten dagligen. Reparationer av det befintliga vattensystemet pågår samtidigt. De
drabbade familjerna får även vattenreningstabletter, vätskeersättning,
vattendunkar, tvål, tandborstar och annan hygienutrustning.

  

Vaccinera mot farliga barnsjukdomar
I
katastrofens efterdyningar där människor lever tätt tillsammans i läger
med dålig tillgång till rent vatten och toaletter kan dödliga
barnsjukdomar snabbt spridas och eskalera till allvarliga epidemier.
Den 2 februari inledde UNICEF en stor vaccinationsinsats i för att skydda 500 000 barn
mot mässling, difteri och stelkramp. UNICEF har evererat vaccin, sprutor och all den kylutrustning som behövs för
att det ska hålla rätt temperatur hela vägen fram till barnen.

Förhindra att barn dör av undernäring
För små barn är
undernäring livsfarligt. Särskilt under de första 1 000 dagarna i ett
barns liv kan brist på mat och näring medföra allvarliga problem med
hälsa och mental utveckling för resten av livet. UNICEFs uppgift är att
se till att de allra minsta får del av den mat som nu delas ut i
lägren. I katastrofområdet sätter man upp mobila näringscenter som
kommer att undersöka småbarnen och ge extra näringstillskott dem som
behöver det.

Starta skolundervisningen
Vid en katastrof är det viktigt
att så snart som möjligt få igång skolundervisningen. Dels för att
barnen inte ska stanna i sin utveckling, men
främst för att det är en bra plats för de barn som råkat illa ut och
som behöver återhämta sig från svåra upplevelser. Cirka 90 procent av
skolorna i Port-au-Prince uppskattas vara skadade
eller totalförstörda.  UNICEF ansvarar
för att skolundervisningen ska komma igång igen och sätter nu upp tillfälliga klassrum med tillgång till rent
vatten, toaletter och utbildningsmaterial. Från UNICEFs katastroflager levereras school-in-a-box, en stor plåtlåda som innehåller allt som behövs för att undervisa 80 elever.

Bygga upp samhället
Efter en katastrof stannar UNICEF
alltid kvar och hjälper till att bygga upp samhället igen. I Haiti som
är helt lamslaget, kommer det att ta lång tid att återställa
landets infrastruktur, skolor och sjukhus. Barnen kommer också länge
att behöva psykosocialt stöd för att kunna bearbeta
det de varit med om. UNICEF distribuerar så kallade Recreation kits – stora plåtlådor fyllda med leksaker, kritor, sportutrustning med mera. Genom lek, målning och spel får barnen möjlighet
att uttrycka sina känslor och hjälp att komma över hemska upplevelser.

Rekordförsäljning av mjukdjur hjälper barn att få gå i skolan

UNICEF och Rädda Barnen får drygt 71 miljoner kronor från IKEA till stöd för barns utbildning. Pengarna kommer från försäljningen av mjukdjur under november och december. För varje mjukdjur som då såldes via webben eller i IKEAs varuhus världen över gick tio kronor till de båda organisationernas arbete för att barn ska få gå i skola.

Försäljningen från julhandeln 2009 nådde rekordhöga resultat och överträffade alla förväntningar.

Bakom mjukdjurskampanjen står IKEA Social Initiative, som arbetar med företagets satsningar på barns rättigheter. Sedan mjukdjurskampanjen startades 2003 har IKEA Social Initiative skänkt sammanlagt 243 miljoner kronor, vilket har bidragit till att 8 miljoner barn i över 30 länder har fått utbildning.

IKEA stödjer UNICEF och Rädda Barnen i deras arbete för att alla barn har rätt till en utbildning. Siffror från 2006 visar att 93 miljoner barn fortfarande inte går i skolan. Nästan 80 procent av dessa barn bor i Afrika söder om Sahara samt i södra Asien.
De pengar som UNICEF nu får från mjukdjursförsäljningen kommer att gå till uppbyggnaden av skolor i Burkina Faso, Etiopien, Madagaskar, Mali, Niger och Sydafrika.

I exempelvis Niger är kvaliteten på utbildningen mycket bristfällig, och många flickor får inte heller möjlighet att gå i skolan. UNICEF har därför startat en satsning på utbildning av skolledning och nya lärare, samt uppbyggnad av klassrum utrustade med skolmaterial. UNICEFs målsättning är att ge 50 000 barn från landsbygden i Niger tillgång till lågstadieutbildning, öka föräldrars delaktighet i skolan samt utbilda fler lågstadielärare.

– Eftersom utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet, är det så otroligt viktigt att vi tillsammans arbetar för att alla barn får den undervisning som de har rätt till, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

UNICEF vaccinerar 500 000 barn i Haiti

UNICEF har inlett en stor vaccinationsinsats för att skydda barnen i det jordbävningsdrabbade området mot smittsamma dödliga sjukdomar. 500 000 barn under sju år kommer att vaccineras mot mässling, röda hund, difteri och stelkramp och kikhosta.

Sjukdomar trivs

I katastrofens efterdyningar där människor lever tätt tillsammans i läger med dålig tillgång till rent vatten och toaletter kan dödliga sjukdomar snabbt spridas och eskalera till allvarliga epidemier. De minsta barnen är särskilt sårbara, särskilt de som på grund av undernäring har försvagat immunsytem.

Vaccination räddar liv

Flera fall av både mässling och difteri har observerats i många av de provisoriska lägren i Port-au-Prince och det är bråttom att skydda barnen och förhindra ännu en katatsrof. UNICEF har noggrant förberett den storskaliga vaccinationskampanj som inleddes i tisdags den 2 februari. Organisationens katastroflager i Köpenhamn har levererat vaccin, sprutor och all den kylutrustning som behövs för att det ska hålla rätt temperatur hela vägen fram till barnen.

Kick off i Port-au-Prince

Den första fasen av kampanjen inleddes på fotbollsstadion Sylvio Cator mitt i Port-au-Prince där UNICEF upprättat en stor mobil vårdcentral. Hemlösa familjer från lägren i närheten hade uppmanats att ta med sina barn hit för vaccination. Men alla som ville få skydd mot sjukdomar var välkomna. Vaccinationerna fortsätter nu i andra  läger i huvudstaden och därefter i andra drabbade områden.

Fokus på de yngsta

Eftersom de yngsta barnen lider störst risk att bli sjuka fokuserar UNICEF på att vaccinera så många små barn som möjligt. Under vaccinationskampanjen satsar UNICEF på att vaccinera 500 000 barn under sju år. Barn under två år har högsta prioritet.

Behoven är fortfarande enorma

Massiva
insatser kommer att krävas under en lång tid framöver och UNICEF kommer
att finnas på plats och kämpa för barnen så länge det behövs. Att bygga
upp landet och ge barnen en framtid kommer att ta flera år och mer
pengar behövs. Skänk en gåva till UNICEFs katastrofinsatser för barnen i Haiti.