Gå till innehållet

En miljon barn hotas av undernäring i Sahelområdet

UNICEF ökar distributionen av förnödenheter i Sahelområdet i västra och centrala Afrika, där över en miljon barn hotas av allvarlig undernäring under nästa år. Organisationen riktar en varning till världssamfundet, och uppmanar samtidigt omvärlden att agera. Området är stort och mer resurser krävs.

Många barn lider redan av undernäring i Sahelområdet som sträcker sig som ett långt bälte över en lång rad afrikanska länder – från Senegal i väster till Somalia i öster. Otillräckligt med regn och dåliga skördar har lett till en matbrist som hotar att trappas upp under nästa år.

När det blir ont om mat är de minsta barnen extra utsatta. Små barn som dagligen får för lite mat blir kroniskt undernärda, vilket påverkar deras hälsa både fysiskt och psykiskt. Hjärnan utvecklas inte som den ska och det blir svårt att ta del av skolundervisning vilket påverkar deras framtida liv som vuxna.

Åtta länder i riskzonen

Ett av de länder som kommer att drabbas värst är Niger, där man uppskattar att cirka 330 600 barn under fem års ålder riskerar att drabbas av allvarlig undernäring. Andra länder och regioner där barn kommer att behöva behandling mot undernäring är Burkina Faso, norra Kamerun, Tchad, Mali, Mauretanien, norra Nigeria och norra Senegal.

UNICEF finns redan på plats och arbetar med långsiktiga utvecklingsprojekt i alla de här länderna. Men för att kunna förhindra en svältkatastrof ber nu organisationen 65,700,000 USD till förnödenheter och hälsoinsatser.

Svårt att nå ut

Det finns speciellt framtagen näring som är lätt att ge till allvarligt undernärda barn så att de får en chans att överleva. UNICEF har börjat distribuera sådan näring och andra livsviktiga förnödenheter, men Sahelområdet är mycket visdsträckt och hjälparbetarna kämpar för att nå de värst drabbade innan det är för sent.

— Vår största utmaning under de kommande månaderna är att få fram tillräckliga mängder med näring till barnen, i takt med att behovet ökar, säger UNICEFs chef Anthony Lake.

Enkla lösningar

Det är inte bara sjukvård och näring som behövs i Sahel. UNICEF har lösningarna som kan minska antalet fall av kronisk undernäring: fler mammor som ammar, tillgång till rent vatten, fler toaletter, fler som tvättar händerna, fler näringskliniker, fler näringspecialister, effektiv behandling av diarré, billiga vitaminer och mineraler. Det som saknas är resurser för att nå ut till alla utsatta barn.

Se en film om den begynnande krisen nedan: 

Det går att stoppa en katastrof

Anthony Lake påminner om att en omfattande humanitär insats som gjordes i Sahelområdet 2010, lyckades vända en hotande hungerkatastrof.

— Tillsammans kan vi göra samma sak igen. Men vi måste börja nu, för området är stort och det är mycket bråttom.
— De barn som nu hotas av undernäring i Sahel är inte blott och bart del av en statistik som mäter storleken på en humanitär katastrof. De är individer – flickor och pojkar som alla har rätt att överleva, utvecklas och bidra till sina samhällen. Vi får inte svika dem, säger Anthony Lake.

Vill du hjälpa barn i katastrofer? Skänk en gåva till vår katastrofinsamling!

Du kan också handla livsviktiga förnödenheter i vår gåvoshop.

1 000 barn i timmen – en ogreppbar siffra

Papua Nya Guinea: Katuwala, 10 år, omfamnar sin sovande lillebror Kalu. Tio månader gamla Kalu lider av malaria, en vanlig orsak till dödsfall bland barn i landet. Foto: Giacomo Pirozzi

Varje dag dör 21 000 barn innan de hinner fylla fem år. Det är nästan 1 000 barn varje timme – en ogreppbar siffra. Det som vi i Sverige ser som en av de värsta upplevelserna en människa kan erfara – att förlora ett barn – hör till verkligheten för många föräldrar i länder som Sierra Leone, Afghanistan, Indien och Zambia. Vistas man på den afrikanska landsbygden är det inte svårt att förstå att detta ohyggliga händer dagligen.

Ett litet barn som lever under svåra förhållanden kan på bara några timmar bli dödligt sjuk i diarré, malaria, vätskebrist eller undernäring. Långa avstånd eller brist på mödravårds- och barnavårdscentraler, personal, medicin och utrustning innebär att det är svårt att få hjälp. Transportmedel, telefonnät, rent vatten och annan infrastruktur är självklart för oss men inte för alla som bor på landsbygden i utvecklingsländer. Områden som säkert finns med i alla utvecklingsplaner, men dit pengarna eller den politiska viljan sällan räcker. Det är här som UNICEF fokuserar sina insatser, alltid i samarbete med landets regionala och nationella myndigheter.

Listan kan göras lång på vad som görs och måste göras för att uppnå det fjärde millenniemålet om minskad barnadödlighet; mer utbyggt sjukvårdssystem, tillgång till rent vatten, mer utbildad personal, bättre hygienrutiner, förebyggande vaccinering mot barnsjukdomar som mässlingen och polio, bättre och mer varierad mat i familjer och så vidare. Målet är alltid att de strukturer och den service som UNICEF är med och bygger upp successivt ska tas över av landets myndigheter – annars håller det inte i längden. Fram till dess behövs vårt stöd och alla kan bidra i detta arbete. För många barn runt om i världen är ett malarianät, ett hygienpaket eller avmaskningskur skillnaden mellan liv och död.

/Eva Dalekant, Internationell programhandläggare UNICEF Sverige

Ps. I vår gåvoshop kan du handla nyårspresenten som räddar barns liv, välj mellan allt från vaccin & myggnät till en jeep.

För tionde året i rad har TV4 och UNICEF haft en gemensam julkampanj. Under december månad har UNICEFs ambassadörer gästat Nyhetsmorgon och berättat om sitt engagemang och om UNICEFs arbete runt om i världen. I denna bloggpost har vi samlat dem alla. Häng med David Hellenius till slummens Kibera, Liza Marklund till svältens Kenya, Eva Röse till katastroflagret i Köpenhamn, Mark Levengood till Etiopien och Lill Lindfors till gatubarnens Paraguay.

David Hellenius har besökt Kibera och slummens barn

– Jag förstod hur lite man behöver göra för att hjälpa de barn jag besökte. Det är ungefär en halv miljon barn som bor i det här slumområdet som behöver saker för att överleva, säger David Hellenius.

Han tipsar om gåvor som gör skillnad på riktigt. I vår gåvoshop går det att köpa vaccin, vätskeersättning och andra produkter som räddar livet på miljontals barn världen över!

Liza Marklund berättar om svälten i Kenya

UNICEF-ambassadören Liza Marklund och Kerstin Karlström, utbildningsexpert inom UNICEF gästade studion och pratade om situationen i flyktinglägret i Dadaab, Kenya, och om hur du kan göra skillnad.

Eva Röse har besökt katastroflagret i Köpenhamn

– Lika viktigt som det är att skicka akut sjukvård, vattenreningstabletter och så vidare, i katastrofer – lika viktigt är det att skicka leksaker och skolundervisningsprodukter, berättar Eva.

– Det är precis samma akutstyrka i dem. Det är viktigt att barn efter ett trauma får leka och komma i utbildning för att kunna bearbeta det de upplevt, fortsätter hon.

Mark Levengood har besökt Etiopien

UNICEF-ambassadören Mark Levengood har varit i Etiopien och sett hur UNICEFs arbete har gjort skillnad.

– När jag åkte tillbaka den här gången var jag förberedd på att det skulle vara hemskt. Men det visade sig att UNICEF redan gjort stor skillnad. Då blir man väldigt glad, säger Mark.

Lill Lindfors har besökt hem för gatubarn i Paraguay

– Regeringen ville stänga in gatubarnen i gamla militärbaracker men UNICEF förhandlade med regeringen och de gick med på att starta upp de här daghem för barn, berättar Lill.
– Man försöker fånga upp barn från gatan och ser till att de får gå i skolan, att de får ett ordentligt mål mat om dagen och får lära sig om hygien, fortsätter hon.

Liza Marklund i Kenya

Foto: UNICEF

Byn Lehley ligger i norra Kenya, en timmes skakig bilresa rakt ut i öknen från Wajir. Dammet virvlar mellan risbuskar och jordhögar. Marken är glödande het, det måste vara över 40 grader i skuggan. Det är besvärligt att ta sig runt i området, och det beror inte bara på de obefintliga vägarna (till och med de stora, fyrhjulsdrivna jättejeeparna kör fast i ökensanden). Vi har beväpnad eskort hela tiden, fyra stenhårda män med kamouflageuniformer och automatvapen. De kör framför oss, dammet som deras fordon rör upp gör att vi susar framåt i ett moln av guld.

Vi är på väg till ett av UNICEFs utskänkningsställen av näringstillskott. Lådorna med Plumpy Nut, nötkrämen som finns att köpa på unicef.se, står staplade intill funktionärernas bord. Ett hundratal barn, kanske fler, trängs i skuggan under träden intill. Mammornas färggranna klädnader böljar när händer sträcks efter barn som är väg åt fel håll, som rätar till byxor och skjortkragar, som håller fram vattenmuggar eller prasslar med sina medhavda påsar.

Nötkrämen de utmärglade barnen får fyller flera syften. För det första är den oerhört näringsriktig, god och energirik. Barn som inte längre kan äta vanlig föda lyckas oftast få sig krämen. Och själva tempot med vilket barnen får i sig nötmassan är en indikator på hur långt undernäringen har gått.

En gång i veckan kommer funktionärerna hit till Lehley och kontrollerar barnens hälsotillstånd. De mäts och vägs, och på överarmen kontrolleras graden av undernäring med hjälp av ett särskilt måttband. Om den gröna färgen dyker upp i avläsningsfönstret räknas barnet som normalviktigt. Gul betyder undernärd och röd svält. Varje barn har ett eget kort, en sorts journal, där resultaten dokumenteras. Beroende på grad av undernäring ges olika typer av näringstillskott och mediciner.

– När barnen kommer första gången avmaskas de, säger Emiliana Mbelenga, dietist som arbetar med samordningen av hjälpinsatserna.

– De får antibiotika mot sina infektioner och tillsats av vitamin A. Sedan följer vi deras utveckling tills hjälpen inte längre behövs.

Förutom UNICEFs näringstillskott får familjerna också hjälp med mjöl och några andra basvaror. Runt om i distriktet finns det 43 liknande utskänkningsställen.

– Ibland har det varit svårt att få ut leveranser av förnödenheterna till människorna som behöver dem, säger Emilana.

– Det är faktiskt bara UNICEF som aldrig har krånglat, avslutar hon.

/ Liza Marklund, UNICEF-ambassadör

Inte klar med julklapparna? Handla nötkrämen Plumpy Nut i vår gåvoshop och var med och fyll upp våra utskänkningsställen. Du får ett fint digitalt gåvobevis att ge bort i julklapp.

Se ett klipp med Liza på plats i Kenya där nötkrämen delas ut.

God Jul!

200 000 barn drabbade av översvämningarna i Filippinerna

Omkring 200 000 barn beräknas ha drabbats av översvämningarna som följde efter stormen Washis framfart. UNICEF arbetar dygnet runt för att hjälpa familjer och rädda barns liv. Rent vatten och sanitet är högsta prioritet.

UNICEF har tidigare skickat livsavgörande förnödenheter och förser nu de värst drabbade områdena med vattentankar, tillfälliga latriner och tankbilar. I städerna Cagayan de Oro och Iligan har vattensystemen totalförstörts och majoriteten av invånarna saknar rent dricksvatten. Här riskerar nu sjukdomar och epidemier att sprida sig.

– De minsta barnen är extremt sårbara och kan snabbt insjuka och dö av diarré och uttorkning. UNICEF kämpar mot klockan för att rädda liv och övervakar noggrannt alla de 20 000 barn som befinner sig på tillfälliga evakueringsplatser, säger Anselme Motcho, UNICEF Filippinerna.

Nästa steg är att sätta upp tillfälliga katastrofläger, distribuera lakan, liggunderlägg och inleda registrering av barn samt rådgivande verksamhet. UNICEF är redo att skicka in mer förnödenheter och förbereder sig för att utöka katastrofinsatserna. Organisationen ber nu om 4,2 miljoner USD för att täcka behoven.

Hjälp barn i katastrofer genom att handla livsviktiga katastrofprodukter i UNICEFs gåvoshop.

Medan den arabiska våren gav oss hopp om framtiden drabbades Afrikas horn av den värsta svältkatastrofen på över 60 år. Det rapporteras om utländska bolag som investerar stort i afrikanska länder och det kan nog bli bra på sikt. Men det är ingen av dessa nyheter jag syftar på nu. Vad som gör mig glad är de statistiska siffrorna. De som visar att det går i rätt riktning. Jag tänker på barnens överlevnad!

Under 2 000-talet minskar dödsfallen bland barn allt snabbare i allt fler Afrikanska länder. Tanzania till exempel är nu nere på en barnadödlighet på 76 döda per 1 000 födda. Vid självständigheten 1961 låg barnadödligheten på 240 per 1 000 födda. Andelen barn som dör är därmed mindre än en tiondel. Det innebär att barnadödligheten i Tanzania nu faller snabbare än den någonsin gjort i Sverige.

Vad beror då framstegen på? Svaret är att Tanzania har ekonomiskt tillväxt och en regering som ökar sitt anslag till hälsovård och skola samtidigt som biståndet samordnas, är välorganiserat och uthålligt. Inte minst det bistånd som UNICEF förmedlar! Dessutom minskar spridningen av hiv, allt fler barn skyddas mot malaria med hjälp av myggnät, barn vaccineras och fler och fler kvinnor kan nu läsa och räkna. Allt detta sammantaget ger resultat. I en video från Gapminder som Bill Gates publicerat kan man tydligt se hur barnadödligheten sjunkit samtidigt som färre barn också föds.

Man kan tycka att det är svårt att veta hur man ska investera pengar under ett krisår. Men UNICEF är alltid en trygg investering. Utdelningen är säker; en bättre värld för dina barn och barnbarn. Och det är väl vad alla investeringar går ut på?

Julhälsningar från Hans Rosling, professor och folkbildare

Vill du stödja UNICEF? Bli Världsförälder! Eller varför inte handla dina julklappar i vår gåvoshop.

UNICEF på plats i katastrofdrabbade Filippinerna

Den tropiska stormen Washi i södra Filippinerna har orsakat stora översvämningar. Hundratals har dött och ännu fler saknas och har blivit hemlösa. Som i alla katastrofer drabbas alltid barnen värst. UNICEF ser till att barnen prioriteras och att deras rättigheter tillgodoses.

Bara tre månader efter översvämningarna som orsakade stor förödelse i oktober har nu ett nytt oväder skapat kaos i Mindanao i södra delen av landet. Den 16 december föll lika mycket regn som det brukar göra på en månad. Hus och vägar sköljdes bort av vattenmassorna och långt över hundra tusen människor tros vara drabbade.

Insatserna samordnas

UNICEF finns på plats i landet sen tidigare och har ställt om sin långsiktiga verksamhet till akuta katatsrofinsatser. Man uppskattar att 43 000 barn är i behov av akut hjälp. 14 000 av dem befinner sig på tillfälliga överbefolkade evakueringsplatser. Hjälpbehoven identifieras och insatserna samordnas tillsammans med andra FN-organisationer.

UNICEF sänder katastrofhjälp

UNICEF tömmer nu sina lager i städerna Manila och Cotabato för att förse de mest utsatta barnen och deras familjer med livsnödvändiga förnödenheter. Hjälpsändningarna innehåller bland annat hygienpaket med vattenreningstabletter, hinkar, vattendunkar, tvål och tandborstar, näringstillskott för att behandla undernäring, tält och pressningar för tillfälligt skydd, vitamin A-tillskott samt leksaker till barnen, för att de ska kunna återgå till en så normal tillvaro som möjligt. UNICEF förbereder och packar nu ytterligare hjälpsändningar.

Rent vatten, hälsa och näring

Högsta prioritet är att säkra tillgången till vatten och sanitet. I de två värst drabbade städerna Cagayande Oro och Iligan har vattensystemen förstörts och majoriteten av invånarna saknar rent dricksvatten. UNICEF fokuserar också på hälsa och näring, framförallt för barn under fem års ålder. En annan viktig del av hjälparbetet är att säkerställa att de evakuerade barnen är trygga och skyddas från våld och övergrepp.

Hjälp barn i katastrofer

Eftersom UNICEF arbetar med långsiktiga utvecklingsprojekt i de flesta länder finns man alltid snabbt på plats när en katastrof inträffar. Du kan hjälpa till att rädda barns liv genom att handla livsviktiga fältprodukter i UNICEFs gåvoshop – till exempel vatten- och hygienpaketet som räcker till tio familjers grundläggande behov i en katastrofsituation.

Rent vatten och tvål räddar barns liv i Pakistan

I Sindh-provinsen som drabbades hårdast av översvämningarna i augusti och september kämpar UNICEF för att stoppa sjukdomar och epidemier. Rent vatten, tvål, tandkräm, toaletter, handdukar och hygienundervisning räddar hundratusentals barns liv varje dag. Men nu saknas pengar för att fortsätta det livsviktiga arbetet.

Bara ett år efter att monsunregnen orsakade enorm förödelse år 2010, drabbades Pakistan i höstas av ännu en översvämningskatastrof. I provinsen Sindh är 4,8 miljoner människor drabbade och stora områden står fortfarande under vatten. Skadade vattensystem, förorenade vattenkällor, brist på toaletter och överbefolkade flyktingläger innebär att sjukdomar sprids snabbt. Och allra mest utsatta och sårbara är barnen.

Vattenreningstabletter och toaletter

UNICEF förser dagligen mer än en miljon människor med rent dricksvatten. Tankbilar kör in vatten, ledningar lagas och pumpar installeras. 4,6 miljoner vattenreningstabletter har distribuerats och i de värst drabbade områdena har UNICEF satt upp 14 300 enkla latriner som ger 416 460 människor möjlighet att gå på toaletten, varav 189 800 barn.

Undervisning om hygien

Över 1,5 miljoner barnfamiljer har fått UNICEFs hygienpaket som bland annat innehåller vattendunkar, hinkar, vattenreningstabletter, muggar, tvål och tandkräm. AllaRunt om i hela det översvämningsdrabbade området håller UNICEF lektioner om sambandet mellan vatten, bakterier och sjukdomar. Två gånger i månaden samlas alla barn och deras familjer för att lära sig hur viktigt det är att hålla sina händer och naglar rena. De får också information om hur man renar vatten.

Pengar saknas

Pengarna som hittills kommit in från omvärlden räcker inte för att fortsätta de livsviktiga insatserna när det gäller vatten och hygien. Vattenledningar måste lagas och vatten renas under flera månader framåt. Du kan hjälpa till att ge fler barn rent vatten genom att handla vattenreningstabletter i UNICEFs gåvoshop.

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Vuxna springer mellan julklappsinköp och lussefiranden. Det är svårt att få tiden att räcka till i julstressen. Men tiden är inte den största bristen för 15-åriga Zina och andra barn i hennes situation. Dagarna känns oändliga när man tvingas sitta på knä i ett gatuhörn i regnrusk och kyla för att vädjande be om en slant av de som skyndar förbi.

Zina har rest till Sverige tillsammans med sina föräldrar för att tjäna ihop pengar för att betala av sin brudskuld i hemlandet. Varför pågår detta utnyttjande av barn i Sverige idag? Enligt ett domslut från hovrätten i januari i år föll ansvaret helt och hållet på  flickan själv som ansågs vara aktiv, självständig och driftig. Domen är märklig och olycklig eftersom det innebär att människohandel med barn i syfte att utnyttja dem i tiggeri verkar lönlöst att driva straffrättsligt. Poliser och åklagare vittnar om att det knappt är värt att driva dessa fall efter denna dom.

UNICEF anser dock att varje enskilt barn som är i en utsatt situation måste få hjälp och stöd av myndigheter och att de som ligger bakom utnyttjandet måste lagföras. Människohandel med barn kan vara svårt att upptäcka och barnen kan utnyttjas på flera sätt i syfte att tjäna pengar åt förövarna. Barnen ses som handelsvaror och blir reducerade till redskap för att dra in pengar. Barnen är lojala och lätta att hota till tystnad.

Det strider mot både svensk lag och barnkonventionen att diskriminera och särbehandla barn utifrån deras juridiska status. Oavsett om ett barn befinner sig här tillfälligt, som asylsökande, papperslös eller har svenskt medborgarskap, så har han eller hon rätt till skydd. Det krävs mer kunskap hos handläggare och beslutsfattare och bättre samverkan mellan myndigheter för att upptäcka barn som kan vara utsatta för människohandel. Barnen själva identifierar sig inte som offer utan vet inget annat än att lyda förövarna eller helt enkelt leva det liv man alltid gjort. Barnen själva söker inte kontakt med myndigheter eftersom de är rädda för repressalier i form av utfrysning ur den enda gemenskap de känner till, eller utvisning tillbaka till hemlandet. Barnen själva ställer inga krav på rättigheter eftersom de inte känner till dessa eller har blivit övertygade om att de helt saknar rättigheter, att de saknar värde.

14-15/12 arrangerar Länsstyrelsen en nationell konferens om prostitution och människohandel där UNICEF Sverige medverkar med ett seminarium med fokus på barns utsatthet och rättigheter. Vi hoppas bidra till att kunskapen och samverkan mellan olika aktörer ökar så att barn som är utsatta för människohandel upptäcks och får hjälp.

Alla små barn i Sudan vaccineras mot polio

UNICEF har tillsammans med Världshälsoorganisationen, WHO, med flera arbetat för att nå ut med poliovaccin till alla barn under fem års ålder. Den sista och fjärde omgången genomfördes nu i början av december då sex miljoner barn vaccinerades i 12 av Sudans 15 stater.

Det senaste fallet av polio i Sudan rapporterades år 2009, men eftersom sjukdomen fortfarande existerar i grannländerna är det livsviktigt att fortsätta med regelbundna landsomfattande vaccinationer. Att nå ut till alla barn är avgörande för att landet ska fortsätta vara fritt från polio. UNICEF står för vaccin, opinionsbildning, planering, utbildning, övervakning och genomförande.

Svårt att nå alla på flykt

I det oroliga Sudan är många människor på flykt från olika konfliktområden. Det betyder att det är svårt att veta det exakta antalet invånare på många platser. Att hålla jämna steg med tillfälliga ökningar och minskningar i befolkningen är en tuff utmaning, till exempel i huvudstaden Karthoum som är både en destinations- och en transitort.

Letar i alla hus

Vaccinationsteamens metoder är noggranna. Med solgula förkläden går de från dörr till dörr med vaccinet i kylväskor, redo att vaccinera alla barn de träffar på. I varje hus letar man efter nyfödda, besökare och barn på flykt. Inga barn får missas.

Utrota polio

UNICEF arbetar över hela världen för att utrota polio och det är inte långt kvar till en poliofri värld. Hjälp oss vaccinera ännu fler barn genom att köpa vaccin i vår gåvoshop.

 

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Liza Marklund har varit på Afrikas horn och sett hur nötkrämen från vår gåvoshop räddar liv på undernärda barn. Köp årets viktigaste julklapp: 60 påsar nötkräm för 190 kr i vår gåvoshop.

Och du som har en blogg var med i vår bloggkampanj där varje publicerad bloggpost ger 6 påsar nötkräm som räddar livet på undernärda barn. Det enda du behöver göra är att publicera delar av vårt kampanjmaterial. Det är enkelt och gratis. Det räddar liv.  Hämta bloggmaterial här!

Se filmen med Liza här under:

Kolla in på vår fina karta vart i världen produkterna som såldes gåvoshopen hamnade  år 2010.

Den här bloggposten innehåller nötkräm

Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

I och med att du som bloggare publicerar just den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.

Copyright © Dan Lepp

Se UNICEF-ambassadören Eva Röse besöka vårt stora katastroflager i Köpenhamn, från vilket 10 000 laster med förnödenheter skickas varje år:

Var med och blogga du också! Och sprid gärna kampanjen genom att gilla bloggposten!

Peter Brundin – årets frivillig

Idag firar vi internationella frivilligdagen med att utse årets frivillig – Peter Brundin från UNICEF-gruppen i Helsingborg.

Motivering:

”Redan som tonåring började Peter att engagera sig på sin hemort Helsingborg där Unicef-gruppen varit stark under många år. När han sedan flyttade till Luleå för att studera insåg han att det inte fanns någon Unicef-grupp där och tog då initiativet till att starta en grupp . Under årens lopp har Peter vuxit och utvecklats i sitt engagemang. Han har gått flera utbildningar och kan numera även titulera sig Barnrättsinformatör. Peters genuina intresse för barns rättigheter avspeglar sig i hans outtröttliga arbete där han år efter år föreläser på skolor, arrangerar barnläger, säljer gasballonger, ordnar ljusmanifestationer, konserter och andra typer av event ihop med sin grupp.”

Internationella frivilligdagen

Den internationella frivilligdagen instiftades 1985 för att uppmärksamma allt det arbete som människor utför på sin fritid och utan betalning.  Bara i Europa räknar man med att cirka 94 miljoner, cirka 23% av alla över 15 år, arbetar frivilligt. Sverige är ett av de länder där flest engagerar sig. Ungefär 54 procent av befolkningen gör olika typer av ideella insatser på tex skolor, sjukhus, sportklubbar, men också genom att skramla bössa, ordna konserter och föreläsa om barns rättigheter.

Årets frivillig är ett pris vi på UNICEF Sverige instiftat för att fira och uppmärksamma någon eller några som under året gjort fina insatser för Unicef lokalt. Men vi vill också ta tillfället i akt och tacka alla våra frivilliga som gett av sin tid och på olika sätt bidragit till Unicefs arbete under året. Ni betyder mycket för oss!

Vill du också bli frivillig för UNICEF, läs mer här.

Vaccin till miljarder barn

Varje år skickar vi förnödenheter till miljarder barn runt om i världen. I gåvoshopen kan du köpa ett urval av alla de produkter som varje dag används av UNICEFs personal i fält. Det är riktiga produkter som gör konkret nytta. Vi ser till att varorna skickas till de barn som behöver dem mest och du får ett vackert gåvobevis att ge bort.

Under 2010 köptes, bara i Sverige, över 13 miljoner artiklar till ett värde av närmare 10 miljoner kronor. Med hjälp av vår karta kan du se var alla produkter som köptes i gåvsohopen förra året faktiskt hamnade.

Klicka på bilden för att se kartan i full storlek

Lasterna koordineras från vårt katastroflager i Köpenhamn som till ytan täcker tre fotbollsplaner. Med kort varsel – redan inom 48 timmar – kan vi packa och flyga in tonvis med livsavgörande varor. Som till exempel till Östafrika dit vi hittills i år skickat mer än 10 000 ton förnödenheter.

UNICEF är världsledande när det gäller att distribuera förnödenheter till barn. Till exempel står vi för att vaccinera 58% av världens barn. Det är 2,5 miljarder barn. I och med att vi är världens största uppköpare av vaccin kan vi ställa krav på läkemedelsföretagen och pressa priserna ordentligt, vilket gör att vi får mer vaccin för varje krona än mindre uppköpare. Förra året lyckade vi förhandla ner priserna på vaccin med 12%. Det motsvarar 60 miljoner dollar eller som vi räknar – ytterligare 400 miljoner doser vaccin. Men vi skickar inte bara vaccin och medicin utan även cyklar, leksaker och skolmaterial.  Förra året koordinerade vi sammanlagt över 10 000 laster till barn i 150 länder.

Se en film på Eva Röse då hon besöker vårt lager i Köpenhamn:

Nötkrämen som räddar barns liv

Bereket, tio månader, behandlas med jordnötskräm. Foto: UNICEF/Indrias Getachew

35 procent av alla barn som dör i Etiopien gör det på grund av undernäring. 1 av 3 etiopiska barn under fem år lider av kronisk undernäring. Det blev uppenbart när vi idag besökte en by utanför Harar i östra Etiopien. Torkan har slagit hårt mot regionen och 6000 barn lider av undernäring bara här. Men det är framförallt bristen på information som gör att barnen blir undernärda. Vi fick vara med på en så kallad ”health consultation”, där en av UNICEFs hälsoarbetare vägde barnen (under två års ålder) i byn och mätte deras armomfång. Det gör man för att kunna följa barnens viktkurva och för att förebygga undernäring. Hon informerade även alla mammor och pappor om amning och gav olika hälsoråd. Många mammor tror att den så kallade ”råmjölken” som rinner till precis efter förlossningen inte är nyttig, så därför gör många sig av med den. Det gör att många nyfödda går miste om viktiga mineraler och vitaminer som finns i råmjölken.

De barn som riskerar att dö av undernäring får komma till den UNICEF-finansierade hälsokliniken på en särskild undersökning varje vecka tills dehar återhämtat sig. Då matas barnen bland annat med en näringsrik jordnötskräm som räddar liv. Det krävs oerhört lite för att göra väldigt mycket. Tack vare den näringsrika nötkrämen återhämtar sig barnen ganska snabbt från undernäring.

Under de senaste åren har Etiopiens regering tillsammans med UNICEF arbetat aktivt med att förebygga och minska undernäringen hos barn under fem år. 1990 dog 20 % av alla barn innan de nådde sin femårsdag. Idag har siffran sjunkit till 8.8 procent. Vilken framgång!

Tre påsar jordnötskräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn.

Köp jordnötskräm i vår gåvoshop och var med och rädda liv!

/Petra Hallebrant, informationschef

Se en film med Eva Röse som pratar om nötkrämen vid sitt besök på UNICEFs katastroflager i Köpenhamn: