Gå till innehållet

Akut svältkatastrof hotar miljontals barn på Afrikas horn

En livsfarlig kombination av torka, pågående konflikter och eskalerande matpriser hotar länderna vid Afrikas horn – Etiopien, Eritrea, Djibouti och Somalia. Miljontals barn och kvinnor riskerar att dö i undernäring och sjukdomar om inte hjälparbetet kommer igång tillräckligt snabbt. UNICEF uppmanar regeringar och givare att snabbt ge humanitärt stöd. Skänk en gåva till UNICEFs katastrofarbete

Som alltid i humanitära katastrofer drabbas barnen värst. Över nio miljoner människor är redan i akut behov av humanitär hjälp, varav två miljoner barn under fem års ålder.

Afrikas horn är en instabil region, som redan genomgått flera kriser. Den pågående krisen uppskattas vara den värsta på 60 år och hotar tusentals familjer som redan lever under extrema förhållanden. De senaste månaderna har varit de torraste på sex decennier i delar av regionen. Mer än 25 procent är i dagsläget akut undernärda i norra Kenya och upp till 37,4 procent i Turkana-distriktet i Kenya.

Tusentals familjer passerar gränsen från Somalia på väg till flyktingläger i Dolo Ado i Etiopien och Dadaab i Kenya, som redan är överfulla.

UNICEFs arbete på plats

UNICEF arbetar med direktstöd till de barn som drabbats av undernäring i samarbete med regeringar, frivilligorganisationer och andra lokala organisationer i området. Liknande samarbeten har tidigare resulterat i vaccinationskampanjer, hälsoprogram samt projekt för att säkerställa tillgången till rent vatten och bättre sanitet, framförallt i flyktingläger.

Hjälparbetet riskerar dock att försvåras på grund av att vissa projekt i området saknar resurser och är svåra att nå.

Hjälp barn i kris. Skänk en gåva till UNICEFs katastrofarbete.

Är du journalist och vill ha mer information, kontakta:

Michael Klaus, UNICEFs regionkontor i östra och södra Afrika, Nairobi, Kenya, Tel: + 254 20 762 2214

Patrick McCormick, Unicef i New York, Tel + 1 212 326 7426

Marixie Mercado, UNICEF Genève, tfn + 41 79 756 7703

Jan Eliasson hoppar för varenda unge!

De har alla hoppat för varenda unge!

Jan Eliasson, toppdiplomat, är en utav dem som ställt upp och hoppat för att rädda liv. Under Peace&Loves andra dag har besökarna redan hoppat ihop över 1400 meter. Om du är på plats på Peace&Love, kom till budskapstorget och hoppa du också. Varje meter är viktig!

Hela 2,3 meter mätte hoppet

Jan valde att placera tatueringen med hoppets längd mitt på bröstet.

Även festivalens prinsessa på styltor kommer förbi och tar ett superlångt steg för varenda unge.

Uppdatering torsdag 30/6:

Green Peace-tigern hoppar för varenda unge! Foto: Maria Kopp

Hasse Aro har också hoppat! Foto: Maria Kopp

UNICEFs tretton fantastiska volontärer som håller i aktiviteten på plats.

UNICEFs tretton fantastiska volontärer som håller i aktiviterna på plats.

Budskapstorget är invigt och festivalen är igång! UNICEFs längdhoppsaktivitet med hopp för varenda unge har redan blivit mycket populär bland festivalbesökarna.  För varje hoppad meter skänker Apotek Hjärtat via oss en livsnödvändig vätskeersättning till ett barn som riskerar att dö av uttorkning.

Trots det varma vädret hoppar besökarna väldigt långt!

Efter hoppet får man en stämpel som visar längden på hoppet. Det tävlas också om fina priser från Apotek Hjärtat för dagens längsta hopp.

Efter bara två timmar under festivalens första dag hade besökarna redan hoppat ihop över 300 meter! Om du är på plats på Peace&Love, kom förbi och hoppa för varenda unge, ditt hopp räddar liv!

För ett par veckor sedan publicerade vi en nyhet om att H&M lanserar en barnkollektion där 25 procent av intäkterna går till UNICEFs arbete för barns rätt till utbildning och trygghet. Läs hela nyheten här: Ny barnkollektion från H&M bidrar till barns utbildning.

Nu publicerar vi även bilderna på delar av kollektionen som består av 15 plagg för flickor, pojkar och bebisar.  Kollektionen lanseras i oktober i 160 länder och on line. Gillar du plaggen? Tipsa dina vänner genom att klicka på ”gilla” under bloggposten.

Vill du läsa mer om H&Ms och UNICEFs samarbete för barnen, besök sidan: All for children (på engelska).

UNICEF sprider hopp på Peace&Love

En liten flicka får vätskeersättning

Vätskeersätning kan rädda barn från uttorkning Foto: UNICEF

För andra året i rad medverkar UNICEF Sverige på Peace&Love-festivalen i Borlänge som en av deras budskapspartners. Det innebär att vi arbetar tillsammans med festivalen för att sprida information om barn och ungas rättigheter och förmedla ett av festivalens teman för i år; hopp. Det gör vi bland annat genom att festivalgästerna får hoppa längdhopp i vårt tält på festivalområdet. För varje hoppad meter skänker Apotek Hjärtat via oss en livsnödvändig vätskeersättning till ett barn som riskerar att dö av uttorkning.

Dessutom visar vi filmer på storskärmarna mellan spelningarna och i festivalens bio och arrangerar ett samtal om trafficking. Välkomna att sprida hopp genom att hoppa hos oss om du är på festivalen!

Peace&Love är inte bara en musikfestival utan har också som ambition att sprida viktiga budskap. Därför har de valt att samarbeta med oss. I år vill festivalen särskilt poängtera att vi alla kan vara med och förändra och har därför valt tre ord som ska genomsyra alla festivalens aktiviteter; Mod, Hopp och Kärlek.

Vi har tagit fasta på ordet hopp och arrangerar en längdhoppstävling där deltagarna dessutom är med och bidrar. För varje hoppad meter skänker Apotek Hjärtat via oss en påse vätskeersättning.

Vätskeersättning kan rädda ett barns liv

Visste du att det är fler barn som dör på grund av smutsigt vatten och bristfällig hygien än av alla världens krig och katastrofer? De flesta dör på grund av att de får svårt diarré som torkar ut kroppen. Uttorkning bli snabbt ett livshotande tillstånd för små barn. En enda påse vätskeersättning som består av socker och salt kan ge nytt liv åt ett barn eftersom saltet gör att barnet kan behålla vatten och socker ger energi så att barnet orkar äta igen.

Samtal om människohandel på lördagen

Hur är det möjligt att det fortfarande pågår slavhandel med barn i Sverige idag? Hur ser situationen ut och vad behöver göras för att stoppa handeln med barn? På lördagen 2 juli kl 15.30-16.30 arrangerar vi ett samtal om människohandel på Peace&Love-forum, en samtalsscen inom ramen för festivalen.  Medverkar gör tre personer som på olika sätt har kunskap och erfarenhet av situationen för barn som är utsatta för människohandel.

Deltagare:

  • Christina Heilborn, barnrättsjurist  UNICEF Sverige
  • Torbjörn Ejdenheim, biträdande föreståndare på Ängbacken – ett av Sveriges fyra transitboenden för ensamkommande flyktingbarn.
  • Karin Norlin Bogren, sektionschef på ungdomsjouren vid Maria ungdomsenhet.

Moderator: Lisa Ericson, ansvarig för opinionsbildning barn och unga UNICEF Sverige

Osa ja till eventet på Facebook: Hur kan vi stoppa handeln med barn i Sverige?

Ett hopp är lika med en påse vätskeersättning Foto: UNICEF

Ps. Om du inte kan hoppa för barnen på Peace & Love men ändå vill bidra hittar du vätskeersättning i vår gåvoshop. 143 påsar för 83 kr.

Vad har vi uppnått under 2010?

Foto: Josh Estey/UNICEF

I måndags inleddes UNICEFs årsmöte i New York. Under mötet, som avslutas idag, gick man bland annat igenom UNICEFs årsrapport från 2010. Här kan ni se ett axplock av förra årets resultat. (Sammanställningen är gjord av UD).

Så alla ni som på ett eller annat sätt stödjer UNICEF, läs och var stolta över vad ni har varit med och åstadkommit under 2010:

Katastrofer

Under 2010 genomförde UNICEF tillsammans med andra aktörer 290 humanitära insatser i 98 länder. De största katastroferna var Haiti och Pakistan. Generellt bedömer UNICEF att insatserna i Pakistan och Haiti fungerat väl och att man anser att organisationen har lyckats koordinera arbetet med övriga aktörer. Rapporten visar även att ett ökat antal länder med stöd från UNICEF utvecklar strategier för att hantera och förebygga katastrofer.

UNICEFs resultat per fokusområde under 2010:

Barns överlevnad och utveckling

  • UNICEF har bidragit till att ett ökat antal programländer (60 procent 2010 i jämförelse med 32 procent 2005) utformat nationella strategier som inkluderar mål för förbättrad barn- och mödrahälsovård.
  • Under 2010 har UNICEF bidragit till att cirka 13 miljoner barn har registrerats.
  • UNICEF har vidare bidragit till att hälsovårdsinrättningar i ett tjugotal länder under 2010 implementerat strategier för att på ett tidigt stadium identifiera och hantera ett antal vanliga sjukdomar som drabbar barn (malaria, diarré samt lunginflammation).
  • UNICEF har också medverkat till att lindra akut näringsbrist genom att öka tillgången till näringspaket i särskilt utsatta länder och områden.
  • Vidare har UNICEF genomfört ett antal informations- och vaccinationskampanjer i syfte att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar.
  • Under 2010 anskaffades 2,3 miljarder doser vaccin till 86 länder och UNICEF vaccinerade 1 miljard barn mot polio.
  • Insatser på landnivå för ökad tillgång till vatten och sanitet samt för förbättrad hygien ökade under 2010 och ett globalt samarbete kring vatten och sanitet lanserades.

Grundskoleutbildning och jämställdhet

  • UNICEF har i arbetet för utbildning integrerat andra prioriterade frågor såsom jämlikhet, jämställdhet, våld och hälsa.
  • UNICEF är en nyckelaktör vad gäller implementeringen av United Nations Girls’ Education Initative, vars syfte är att stärka jämställdhetsfokus i utbildningssystemen.
  • Efter att utvärderingar och studier visat att tillgången till förskola fortsatt är låg i jämförelse med grundskola har UNICEF under 2010 stöttat utformande av nationella strategier för att öka tillgängligheten.
  • Bland resultaten nämns initiativet för Child-friendly-schools, vars syfte är att säkra ett barnrättsperspektiv i länders utbildningssystem. Modellen tillämpas numer i 80 programländer (i jämförelse med 43 länder 2005).
  • För att förbättra de strategiska insatserna på utbildningsområdet har UNICEF fokuserat på orsakerna till att barn tvingas avbryta sin grundskoleutbildning.
  • UNICEF har också arbetat för att stärka rätten och tillgången till utbildning i länder som drabbats av humanitära kriser eller konflikter.

Hiv/aids och barn

  • UNICEF konstaterar att MDG-målet 2015 att stoppa spridningen av hiv är en enorm utmaning. UNICEF samarbetar i ett antal hiv/aids-program med UNAIDS, Globala fonden, UNFPA samt WHO i syfte att öka informationsspridningen och tillgången till bromsmediciner samt för att stärka sociala skyddsnät.
  • UNICEF har under 2010 även bidragit till behandling för att förhindra mor-till-barn-smitta.
  • Inom ramen för Equity-initiativet försöker UNICEF nå ut till de mest marginaliserade grupperna i syfte att öka kunskapen om hiv/aids.

Skydd mot våld, exploatering och utnyttjande

  • 131 programländer har med stöd av UNICEF inkluderat strategier för att stärka välfärdssystem samt rättsväsende i att beakta barnets rättigheter.
  • UNICEF har också stärkt kapaciteten i 71 länder vad gäller födelseregistrering som ett led att öka skyddet för barn.
  • UNICEF har vidare bidragit till ökade insatser för att förbjuda könsstympning, våld mot barn samt barnäktenskap.
  • UNICEF har givit stöd till återintegrering av cirka 40 000 barn drabbade av väpnad konflikt, inklusive barnsoldater.
  • Vidare har UNICEF:s påverkansarbete bidragit till att ytterligare 10 länder har ratificerat tilläggsprotokollet till barnkonvention om barn i väpnad konflikt.
  • I enlighet med Equity-initiativet kommer särskilt fokus att läggas på marginaliserade barn.

Påverkansarbete och partnerskap

  • UNICEF har under 2010 bidragit till att stärka den nationella kapaciteten att genomföra och analysera studier av barns och kvinnors situation.
  • Under 2010 analyserades kvinnors och barns situation i 81 länder.
  • UNICEF har vidare medverkat till att 80 länder sett över sina nationella utvecklingsplaner i syfte att identifiera och vidta åtgärder mot de sociala hinder som bidrar till marginalisering och utsatthet.

Ta del av hela årsrapporten:  UNICEF Annual report 2010 (PDF på engelska)!


Barns rättigheter på agendan under Almedalsveckan

Vi diskuterar trafficking, företagens sociala ansvar och millenniemålen i Almedalen. UNICEF-ambassadören David Hellenius leder vårt seminarium om trafficking.

Under Almedalsveckan i Visby den 3-10 juli finns vi på plats för att lyfta och debattera barnrättsfrågorna med politiker, opinionsbildare och företag. 

 UNICEF medverkar i följande arrangemang: 

CSR: Barns rättigheter och företagens ansvar – utmaning eller självklarhet? 

Tid: 5 juli kl 11.45-12.45
Plats: Länsstyrelsens trädgård, Strandgatan 1
Arrangör: UNICEF Sverige 

CSR, företagens sociala ansvar, har blivit en allt viktigare faktor för näringslivet att ta hänsyn till. Nu skapas nya riktlinjer som gör det lättare för företag att göra rätt från början i sitt CSR-arbete. Men hur stort ansvar har företagen egentligen när det gäller att bidra till att förbättra barns livsvillkor? Kan de göra mer än de gör idag? Och hur kan engagemang för barns rättigheter både skapa lönsamhet för företagen och samtidigt förbättra livet för utsatta barn? Företrädare för företag, politiker och organisationsföreträdare diskuterar och delar med sig av olika erfarenheter både här i Sverige och utomlands. 

Medverkande:
Sofia Arkelsten (M), partisekreterare.
Cecilia Schelin Seidegård, landshövding ordförande Systembolaget.
Sara Damber, Kinnevik/Playing for Change.
Eva Pethrus, Microsoft. 
Bo Viktor Nylund, CSR-expert, UNICEF Genève.
Véronique Lönnerblad, generalsekreterare, UNICEF Sverige.
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare, Rädda Barnen. 

Moderator: Lennart Ekdal. 

Osa ja till Facebook-eventet: CSR: Barns rättigheter och företagens ansvar – utmaning eller självklarhet?

Twittra gärna från seminariet och ange #almedalen #CSR #svpol

Trafficking – barn som slavar även i vår närhet 

Tid: 5 juli 2011 kl 14:30 – 15:30
Plats: Länsstyrelsens trädgård, Strandgatan 1
Arrangör: UNICEF Sverige 

Barn köps och säljs för att utnyttjas i sexindustrin och för att begå brott och tigga. Varför är trafficking så lukrativt och vad krävs för att stoppa denna handel med barn som pågår också i vår närhet? Debatt mellan politiker och experter om trafficking inom EU. 

Medverkande:
Maria Larsson (KD), barn- och äldreminister.
Maria Åsenius, chef för EU-kommissionär Malmströms kabinett.
Bengt Svenson, rikspolischef.
Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande, Riksdagens tvärpolitiska barngrupp.
Véronique Lönnerblad, generalsekreterare, UNICEF Sverige.
Christina Heilborn, chef opinion och påverkan, UNICEF Sverige. 

 Moderator: David Hellenius, UNICEF-ambassadör. 

Osa ja till Facebook-eventet: Trafficking – barn som slavar även i vår närhet

Twittra gärna från seminariet och ange #almedalen #trafficking #svpol

Afrika och millenniemålen – framgångssaga eller fiasko?

Tid: 6 juli 2011 12:00 – 13:30
Plats: Länsstyrelsens trädgård, Strandgatan 1
Arrangör: UNICEF Sverige och UNDP Nordic Office 

Claes Johansson, statistikexpert på UNICEF i New York, och Staffan Landin, frilansande utvecklingsföreläsare med bakgrund i UNDP, ger oss olika bilder av hur det egentligen går med millenniemålen. För visst finns det fler än ett sätt att tolka den officiella statistiken? Eller? Deras hårklyvande sifferexercis följs av en diskussion om vår bild av Afrika, världsbilden i stort samt vad som krävs för att millenniemålen ska uppnås och för att barn och deras familjer ska få sina rättigheter tillgodosedda. 

Medverkande: 

Carin Jämtin (S), partisekreterare, f d biståndsminister
Claes Johansson, statistikexpert, UNICEF New York
Staffan Landin, föreläsare med bakgrund i UNDP
Mattias Johansson, vice vd för den gröna, liberala tankesmedjan Fores
Mikael Olsson, programledare för P1:s Konflikt

Moderator: Monica Lorensson, UNDP 

Osa ja till Facebook-eventet: Afrika och millenniemålen – framgångssaga eller fiasko?

Twittra gärna från seminariet och ange #almedalen #MDG #svpol

Gör barnkonventionen till svensk lag! 

Tid: 6 juli 2011 16:00 – 18:00
Plats: Tunnbindargatan 16
Arrangör: Adoptionscentrum och Nätverket för barnkonventionen 

Hur går det med arbetet för att göra barnkonventionen till svensk lag? Debatt och nätverksmingel med representanter från Sveriges barnorganisationer. Barnkonventionsnätverkets medlemmar och alla andra intresserade samlas för en diskussion om läget – när blir barnkonventionen svensk lag? Aktiviteter för hela familjen! 

 Kom gärna och besök våra arrangemang i Almedalen. 

Du kommer också kunna följ det som händer via vår blogg och i sociala medier bland annat på Facebook och Twitter. Du kan också kontakta Ingeborg Ekblom, ingeborg.ekblom@unicef.se, PR-ansvarig om du har frågor om UNICEF i Almedalen.

Hela Almedalsprogrammet hittar du här!

Hej!

Den här bloggposten vänder sig till dig som vill praktisera som grafisk formgivare/originalare på vår marknadsavdelningen i höst.

Bra att veta:

Din praktik som ska vara finansierad som en del av den utbildning du går.
Lämplig praktiklängd: 10-16 veckor
Vi sitter i PC-miljö och du kommer främst att jobba i Adobe CS.
Du kommer att få producera både trycksaker och för webben.
Vi är en härlig marknadsavdelning
Vi sitter i Stockholm.

Låter det som något för dig?

Maila ett personligt brev som beskriver din person, samt en länk till en portfolio med arbetsprover och beskrivning (alternativt bifoga en pdf). Till johanna.celion(a)unicef.se

Vi ser fram emot din ansökan!

Helena Seger

Bild: aftonbladet.se/wellness

I en krönikanKommer skönheten inifrån?för Aftonbladet Wellness skriver Helena:

”Västvärlden väntar med spänning på att någon framstående forskare ska knäcka åldrandets gåta och leverera mirakel mot rynkor medan sjukdomar vi inte längre minns namnen på får härja fritt i andra delar av världen. Vi vallfärdar till vaccinations­klinikerna för att vaccinera oss mot influensa och har inte en tanke på kolera, mässling, tuberkulos och polio. Sådana sjukdomar engagerar oss inte för vi ser bara det som finns i vår närhet. Som influensa till exempel.

Över en miljard människor saknar rent dricksvatten medan vi i västvärlden föredrar att dricka vatten med fina namn, i vackert designade flaskor, tappade uppe på en bergstopp i alperna och därefter kolsyrat, smaksatt, buteljerat och transporterat.

Tankepaus.

Så i stället för en flaska vin till värdinnan vid nästa middagsbjudning föreslår jag vattenreningstabletter och vaccin till dem som behöver. Jag lovar att din gåva får en helt annan betydelse och samtalsämnet vid middagsbordet blir givet. På exempelvis www.unicef.se finner du gåvobevis som du kan ladda efter egen önskan. Det tar dig två minuter.”

Det är en fin och tänkvärd krönika, läs hela här: ”Kommer skönheten inifrån?” eller besök vår gåvoshop och botanisera bland gå-bort-presenter som  får både dig och andra att må bra, som till exempel ett myggnät för 44 kr.

Ps. Du kan även hjälpa till, och på kuppen bli lite vackrare, genom att gilla bloggposten (för visst kommer skönhet inifrån…).

/ Johanna Celion,  UNICEF

Pojke under myggnät

Foto: M.HallahanSumitomo Chemical – Olyset Net

Unicef kräver fri lejd till flyktingar i Sudan

Släpp fram humanitär hjälp till flyktingarna i gränstrakterna mellan norra och södra Sudan. Den uppmaningen riktar UNICEF i Sudan till de båda regeringarna.

— Det är mödrar och barn som betalar det högsta priset när den humanitära hjälpen inte släpps fram, säger Nils-Arne Kastberg, chef för Unicef i Sudan.

Han vänder sig nu till norra och södra Sudans regeringar och uppmanar dem att tillåta humanitära insatser för de delar av befolkningen som har drabbats av de pågående striderna i gränsområdena. Tiotusentals människor har blivit internflyktingar till följd av de senaste veckornas stridigheter i bland annat Abyei, Kadugli och andra delar av södra Kordofan. Enligt Unicef har Sudanesiska folkets befrielsearmé (SPLA), Sudans armé och andra militära grupper begått handlingar som klart strider mot överenskomna internationella principer.

UNICEF har tillgång till förnödenheter och personal på plats för att snabbt kunna bistå med livsviktig hjälp till de drabbade flyktingarna.

— Det enda som krävs är att de militära styrkor som nu blockerar denna möjlighet släpper fram hjälpen, säger Nils-Arne Kastberg.

Han hoppas att den dialog som nu har inletts mellan de båda presidenterna – Omar Hassan al Bashir och hans sydsudanesiske motpart Salva Kiir – ska leda till att de beordrar sina styrkor att släppa fram hjälp till de utsatta flyktingarna.

Efter år av inbördeskrig mellan regeringen i norr och gerillan i söder, ska södra Sudan bilda en egen stat den 9 juli. Men samtidigt har spänningarna ökat i gränsområdet, som är bördigt och oljerikt, och som båda sidor vill göra anspråk på.

Ny barnkollektion från H&M bidrar till barns utbildning

I oktober utökar H&M sitt stöd till UNICEF genom en särskild barnkollektion. 25 procent av försäljningen kommer att gå till UNICEFs projekt för barns rätt till utbildning och trygghet. Kollektionen som består av 15 plagg ska säljas i 160 länder världen över.

I oktober utökar H&M sitt stöd till UNICEF genom en särskild barnkollektion. 25 procent av försäljningen kommer att gå till UNICEFs projekt för barns rätt till utbildning och trygghet. Kollektionen som består av olika 15 plagg för flickor, pojkar och bebisar ska säljas både online och i butik i 160 länder världen över.

Projektet All for Children, som startades av H&M och UNICEF i november 2009, syftar till att ge barn i världens mest utsatta bomulls- och bomullsfröproducerande länder tillgång till utbildning och hälsa. H&M har hittills gett 40 miljoner kronor till ett femårigt projektet i södra Indien där många av H&M:s kläder tillverkas. Tack vare det utökade stödet får nu även barnen i Bangladesh stöd från All for Children.

Målet med projektet All for Children är att långsiktigt förbättra situationen för barn inom flera områden som till exempel hälsovård, uppbyggnad av sociala skyddsnät och stöd för att verka för barns rättigheter lokalt.

För mer information om All for Children.

CC/baraka27

Trots att barn som söker uppehållstillstånd i Sverige och samtidigt vårdas med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) riskerar utvisning är regeringen nöjd med lagen.

Vi uppmärksammade nyligen regeringen i ett brev om konsekvenserna när utlänningslagen har företräde framför LVU. Christina Heilborn, vår chef för Opinion och Påverkan, uttalade sig även SR Ekot i frågan.

I veckan fick vi svar från regeringen, där man menar att man är nöjd med nuvarande lag. Den innebär att ett barn som söker uppehållstillstånd och samtidigt vårdas med stöd LVU kan utvisas. Regeringen hävdar att när ett barn är omhändertaget enligt LVU och samtidigt riskerar att utvisas, så ska man alltid samråda om barnets situation med sociala myndigheter och andra aktörer. Både Migrationsverket och socialtjänsten ska då utgå från barnets bästa.

Det är just bristen på samverkan mellan olika myndigheter som vi har försökt lyfta fram. Socialtjänstens utredningar får inte tillräcklig tyngd vid dessa bedömningar. Följden blir att man inte får en helhetsbild av barnets situation.  Det blir då omöjligt att göra en verklig bedömning av barnets bästa. Genom att inte se till hela bilden blundar man för den utsatthet och de risker barnet redan utsätts för.

/Emma von Corswant, barnrättsjurist, UNICEF Sverige.

Byråkratiska regler splittrar familjer

Barn som vill återförenas med sin familj i Sverige riskerar att aldrig få sin ansökan prövad på grund av byråkratiska skäl. Nu kräver UNICEF, tillsammans med andra organisationer, återigen besked av regeringen vad den tänker göra för att förhindra att barn drabbas.

Byråkratiska regler splittrar familjer

Barn som vill återförenas med sin familj i Sverige riskerar att aldrig få sin ansökan prövad på grund av byråkratiska skäl. Nu kräver UNICEF, tillsammans med andra organisationer, återigen besked av regeringen vad den tänker göra för att förhindra att barn drabbas.

Det kan till exempel röra sig om en familj som har splittrats till följd av krig eller förföljelser, där barnen är ensamma kvar i hemlandet och nu ansöker om uppehållstillstånd i Sverige för att kunna återförenas med familjemedlemmar som finns här. De riskerar att inte ens få sin sak prövad eftersom de inte har någon vårdnadshavare, som kan fungera som en legal ställföreträdare, i landet de söker ifrån.

— Det uppstår ett Moment 22. Barnen söker sig till Sverige därför att de är ensamma utan någon som tar hand om dem, men just därför får de inte heller sin sak prövad, säger Christina Heilborn, barnrättsjurist vid UNICEF.

Unicef har, tillsammans med Röda korset, Rädda Barnen, Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar samt Sociala Missionen, tidigare vänt sig till regeringen och påtalat att detta strider mot FN:s konvention om barnets rättigheter. Alla barn har ju rätt att leva tillsammans med sin familj. Då blev svaret att en utredning pågick i frågan. Men nu har det gått ett år sedan det svaret gavs, utan att någonting har hänt. Därför kräver organisationerna återigen svar av migrationsminister Tobias Billström i ett gemensamt brev.

— Det är många barn som nu lever i ovisshet, och som tvingas klara sig utan sina anhöriga. Regeringen måste lämna besked om hur den här frågan ska lösas, säger Christina Heilborn.

Läs brevet om rätten till familjeåterförening som PDF!

Rätten till familjeåterförening

I april i år vaccinerade UNICEF 1,5 miljoner barn i Elfenbenskusten mot mässling.

Vi välkomnar regeringens satsning att bidra med 250 miljoner kronor till den globala vaccinalliansen, GAVI. Det rapporterar bland andra DN och SvD om idag. UNICEF är en av grundarna till GAVI och arbetar med stöd till att vaccinera barn i över 150 länder. Detta gör oss till världens största inköpare av vaccin och att man förser vaccin till 56 % av världens alla barn. Finansiella resurser är helt nödvändiga i detta arbete. Här i Sverige tycker vi att den svenska regeringens satsning är ett bra steg mot att uppnå det fjärde millenniemålet- att minska barnadödligheten i de fattigaste länderna. I detta arbete prioriterar vi de allra mest utsatta barnen som är svårast att nå.

UNICEF och GAVI (på engelska)
UNICEFs arbete med barns rätt till överlevnad – vaccinationer

/Eva Dalekant, Programhandläggare internationell utveckling

Tolv veckor av pågående strider i den belägrade staden Misrata i Libyen har drabbat barnen hårt. Kvarglömda minor och clusterbomber utgör ett hot mot deras säkerhet. UNICEF  jobbar med att sprida kunskap och information via bland annat radiostationer för att göra barn och familjer mer medvetna om farorna med dessa livsfarliga rester från kriget. Just nu har minröjning en hög prioritet i området och många frivilliga hjälps åt med att rensa gatorna.  Se en film om situationen i Misrata just nu.