UNICEF-NYHQ2011-1238-Siegfried-Modola.BLOGGjpg.jpg

88 000 barn vaccineras

mot mässling i Mogadishu

Skribent |

Publicerad |

2011 08 15

Uppdaterad |

2011 08 15

88 000 barn vaccineras mot mässling i Mogadishu

Somalia är ett konfliktfyllt land och säkerhetsläget skiftar. Framkomligheten för att distribuera den humanitära hjälpen varierar från dag till dag. Dessa omständigheter försvårar den humanitära insatsen. Men, det går fortfarande att komma fram med hjälpsändningar. UNICEF är den organisation som har störst närvaro i Somalia, där vi också haft omfattande verksamhet sedan 1970-talet. Vi kommer fram i områden där andra organisationer inte kan arbeta. Vi ökar nu dessutom våra insatser i de drabbade områdena. Exempel på vårt arbete:

  • I juli distribuerade vi sex flyglaster och tre fartyg fulla med förnödenheter till Somalia. Tre fartyg och tre plan lastade av i huvudstaden Mogadishu, två i Galkayo och ett i Baidoa. Leveranserna innehöll 360 ton näringsbehandling till över 23 000 svårt undernärda barn, samt 1045 ton näringsrik majs- och sojablandning till 106 000 undernärda barn. Förnödenheterna distribuerades till barn i Mogadishu, till södra regionerna Gedo, mellersta Juba, nedre Juba, Bay och nedre Shabelle.

  • Sedan juli har vi dessutom distribuerat hälsoartiklar via sjukhus i södra Somalia, som nått 130 000 människor.

  • Vi har också försett närmare en halv miljon människor med rent vatten bara i Mogadishu. I huvudstaden har vi även vaccinerat mer än 88 000 barn i åldern 6 månader – 15 år mot mässling. 600 ton ris kommer att transporteras till Mogadishu under de kommande dagarna.

Förklaringen till att man ser så få internationella hjälparbetare i Somalia (som media också rapporterat om från Mogadishu

) är att det har funnits en ytterst liten kvot för hur många internationella hjälparbetare som får vistas i landet, pga av det osäkra läget. Men, UNICEF har hela tiden haft en nationell arbetsstyrka med somaliska medarbetare i landet. Dessutom samarbetar vi med runt 70 organisationer och lokala samhällen, som fungerar som vår förlängda arm ut i landet. UNICEF finansierar då insatserna, men de som utför det praktiska hjälparbetet bär alltså inte alltid UNICEFs logotyp. Detta arbetssätt skiljer sig inte från hur vi jobbar i andra länder.

Se en film om UNICEFS arbete i Somalia:

Hjälpbehoven är fortsatt enorma och mer hjälp behövs. Din gåva betyder mycket. Ge din gåva till Östafrika här .  Bara 50 kronor räcker till 13 påsar nötkräm mot undernäring eller 29 påsar vätskeersättning. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn i Afrikas horn. Senaste nyheten på vår hemsida: "Jag trodde jag skulle dö av hunger" Läs mer om hur vi jobbar i Somalia.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.