Gå till innehållet

Alla barns lika rätt till hälsa och utveckling. Detta klingar falskt i ett land som Indien. Här finns en växande och alltmer välmående medelklass och samtidigt enorma befolkningsgrupper som lever kvar i fattigdom vars livsvillkor inte förändras.

Det är nästan svårt att ta in att nästan hälften (43 %) av alla barn är underviktiga på grund av undernäring, som SR Ekot rapporterat om idag. Problemet är så klart mycket större i de fattigare delarna av befolkningen. Ett barn till en lågutbildad löper fem gånger så hög risk att lida av undernäring än ett barn till en mamma med mer än 12 års utbildning.

Tiden under graviditeten och de två första åren av ett barn liv är kritiska för att förhindra undernäring och de kroniska skador som kan bli följden av den. Undernäring kan med ganska enkla medel minskas med hjälp av bland annat helamning (att barnet bara får bröstmjölk), bättre handhygien och tillskott av vitamin A, folsyra och jod i maten. Det som behövs är ett medvetet och systematiskt sätt att öka människors kunskap och få in dessa rutiner i hälso- och sjukvården på lokal nivå.

UNICEF Indien arbetar långsiktigt med att ge stöd till indiska myndigheter i att minska och förhindra undernäring. I detta arbete prioriteras de fattigaste och mest marginaliserade grupperna i samhället där detta problem är som störst. Exempel på insatser man stödjer är:
–    Utbyggnad av statliga mödra- och barnavårdscentraler på lokal nivå
–    Utbildning av personal på mödra- och barnavårdscentraler
–    Information till mödrar om fördelarna med att helamma sitt barn i minst 6 månader
–    Information till föräldrar om kosttillskott i t.ex. salt
–    Tillhandahålla kosttillskott som jod, folsyra, järn och A-vitamin

Med ganska små medel kan man inte bara rädda barns liv, utan väsentligt förbättra chanserna att barnet utvecklas som det ska, både fysiskt och mentalt. Detta är barnets rättighet, oavsett vilken familj man råkar födas in i. Men det är också något som leder till att samhället utvecklas i rätt riktning.

Läs mer om hur vi jobbar mot undernäring.

Stöd UNICEF arbete mot bland annat undernäring genom att handla produkter som räddar liv i vår gåvoshop.

/Eva Dalekant, handläggare internationella utvecklingsfrågor

IKEA skänker 114 miljoner kronor till barns utbildning

UNICEF och Rädda Barnen får sammanlagt dela på 114 miljoner kronor till utbildningsinsatser för utsatta barn. IKEAs försäljning av mjukdjur och barnböcker under 2011 kommer att leda till 18 nya projekt i 16 länder i Afrika, Central- och Östeuropa samt Asien.

– Vi är väldigt tacksamma för att 2011 års mjukdjurskampanj blivit en sådan succé. Tack vare IKEAs kunder kommer 5,5 miljoner barn i Afrika att få chans till en bättre utbildning, säger Véronique Lönnerblad, UNICEF Sveriges generalsekreterare.

De insamlade pengarna kommer att gå till återbyggande av skolor, utbildning av lärare, bättre vatten och toaletter samt utbildningsmaterial i form av pennor, böcker och väskor. UNICEF kommer att arbeta med två projekt i Kina och Ryssland samt projektet Schools for Afrika i sju länder.

UNICEF har samarbetet med IKEA Foundation i över tio år. För varje sålt mjukdjur under kampanjen går 10 kronor till UNICEF och Rädda Barnen. Fokus är varje barns rätt till en bra utbildning. Sedan 2003 har den årliga mjukdjurskampanjen bidragit med mer än 475 miljoner kronor och hjälpt åtta miljoner barn i 40 länder.

Läs mer om samarbetet med IKEA

Hivpositiva Agnes födde frisk son

Tack vare UNICEFs effektiva behandlingsprogram kunde Agnes Chabu i Zambia skydda sin son Lackson mot hiv. Bromsmedicin till både mamma och barn under graviditet, förlossning och amning minskar risken att överföra viruset till det nyfödda barnet med 50 procent. Medicineringen är noggrant schemalagd. Barnet testas regelbundet och 23 månader efter födseln fick Agnes glädjebeskedet att Lackson fortfarande är frisk.

Rent vatten till Tripoli

När invånarna i Libyens huvudstad Tripoli blev utan vatten under oroligheterna i slutet av augusti, fanns vi på plats med expertis och fungerade som ledande organisation för vatteninsatserna i landet. Trots det osäkra läget arbetade våra skickliga ingenjörer intensivt sida vid sida med Libyens egna vattenexperter för att reparera de vattenledningar som förstörts i striderna. Tillsammans fick vi igång vattnet igen. Samtidigt skeppade vi 11 miljoner liter buteljerat dricksvatten som räckte till över 500 000 av stadens invånare i en vecka. Läs mer om våra insatser i Libyen under 2011.

UNICEF ber om 8,9 miljarder till barn i tysta katastrofer

Runt om i världen pågår tysta katastrofer där barn är i akut behov av hjälp. UNICEF lyfter nu en rad bortglömda länder och vädjar om nära nio miljarder kronor för att rädda barns liv.

Det är i den årliga rapporten Humanitarian Action for Children som listan över länderna presenteras. En tredjedel av de pengar som UNICEF nu ber världssamfundet om, behövs i Somalia och andra länder på Afrikas horn. Men även i västra och centrala Afrika behövs det pengar till akuta insatser – i Sahelområdet hotas över en miljon barn av allvarlig undernäring.

Förebyggande arbete en nödvändighet

Rapporten beskriver vardagen för några av världens mest utsatta barn. Hur miljoner barn runt om i världen lever i katastrofer som varar i flera år. Vissa får stor medial och politisk uppmärksamhet, medan andra aldrig uppmärksammas.
Rapporten beskriver vilken finansiering som krävs för att säkra barnens överlevnad och utveckling. Den understryker också vikten av att arbeta förebyggande för att få ner dödstalen i katastrofer.

— I Sahel-regionen står vi inför en matkris av större omfattning än vanligt. Kongo-Kinshasa, Tchad och Centralafrikanska republiken är andra katastrofområden som kräver omedelbar finansiering för att den mest utsatta befolkningen – kvinnor och barn – ska överleva, säger Rima Salah, UNICEFs vice chef.

Konflikter, översvämningar och politisk turbulens

Konflikten i östra och nordöstra Kongo-Kinshasa fortsätter att drabba miljontals människor. I juni 2011 var mer än 1,5 miljoner människor, hälften av dem barn, fördrivna på grund av etniskt våld. Miljoner barn går inte i skolan, och i vissa provinser är det vanligt med attacker som involverar sexuellt våld. Samtidigt sprids dödliga sjukdomar som riskerar att drabba miljontals barn.

Även i Elfenbenskusten och i Sydsudans efter självständigheten har ett stort antal barn och deras familjer fördrivits med våld. I Pakistan har över fem miljoner människor påverkats av den senaste tidens översvämningar och i det fattiga Haiti återstår, två år efter jordbävningen, fortfarande mycket återuppbyggnadsarbete.

Vågen av politisk turbulens och förändring i Mellanöstern och Nordafrika har skapat stora humanitära behov. I länder som Jemen, där befolkningen redan drabbats hårt av en långvarig kris är behoven av hjälp enorma.

Positiva resultat är trots allt möjliga

Samtidigt har många positiva resultat uppnåtts under 2011. I Haiti hjälpte UNICEF till att återförena 2 500 ensamma barn med sina familjer. Dessutom etablerades 193 tillfälliga skolor för nästan 86 000 barn.

Stöd UNICEFs katastrofarbete, ge en gåva här.

Dag #4 – en vecka med goda nyheter

Gratis skola på gång till alla barn i Haiti

Efter den stora jordbävningen arbetar vi långsiktigt för att bygga upp samhället. För att förbättra utbildningen i landet och skapa ett skolsystem som är gratis och tillgängligt för alla barn, arbetar vi med olika myndigheter och organisationer. Och det ger resultat. Haitis regering har tagit ett stort steg framåt när det gäller att avskaffa skolavgifterna för alla barn i landet. När höstterminen startade i oktober fick 772 000 barn gratis skolundervisning. Vi utbildade 15 000 nya lärare och gav eleverna skolmaterial och ryggsäckar. Allihop får nu kunskap för livet.

Trafficking stoppas vid gränsen

Efter  jordbävningen 2010 lever många barn i Haiti fortfarande i riskzonen för övergrepp och exploatering. För att förhindra att människohandlare tar med sig barn över gränsen till Dominikanska republiken stödjer vi en särskild grupp inom Haitis polisstyrka, Brigade de Protection des Mineurs. Gruppens uppgift är att regelbundet patrullera gränsen som är mycket svårbevakad. De barn som hittas tas om hand i något av våra trygga barncenter i väntan på att vi hittar deras familjer. Över 7 000 ensamma barn har hittills registrerats i Haiti och 2 000 har återförenats med sina familjer. Vi ger inte upp förrän alla ensamma barn har fått hjälp.

Läs mer om resultaten och vårt långsiktiga arbete i Haiti här.

Barn med särskilda behov är välkomna i vanliga skolan

Två pojkar med funktionsnedsättning i skolan i Serbien

Hörselskadade sexåriga Nemanja Brkic till vänster på bilden är den enda i sin klass med funktionsnedsättning. Hans skola är den första i Serbien som följer en ny lag som förespråkar att barn med särskilda behov ska få delta i den vanliga skolundervisningen. Den nya lagen är ett resultat av vårt arbete i mellersta och östra Europa för att stoppa institutionaliseringen och diskrimineringen av barn med funktionsnedsättning. Vi gör allt vi kan för att integrera alla barn i samhället.

Barnkonventionen i svenska läroplanen

En av våra viktigaste uppgifter i Sverige är att bilda opinion och väcka debatt i viktiga barnrättsfrågor. Det innebär att vi sprider information och påverkar politiker och andra som bestämmer, så att viktiga beslut ska gynna barnen. En av de förändringar vi kämpat mycket för är att barnkonventionen ska bli svensk lag och dessutom ingå i undervisningen på alla landets skolor. Och det har gett resultat. Under våren 2011 blev det bestämt att konventionen ska ingå i läroplanen. Vi har också kommit en bra bit på väg mot en ändring i lagstiftningen. Nästan alla politiska partier ställer sig bakom vårt krav på att barnkonventionen ska bli svensk lag.

13-åriga Seema vågade vägra gifta sig

Seema spelar fotboll

Många flickor i Indien gifter sig av tradition mycket unga och föder barn innan de varken är fysiskt eller psykiskt mogna. Det kämpar vi för att ändra på. För att bryta mönstret startar vi särskilda klubbar för tonårstjejer. Där får de kunskap av starka kvinnor som uppmuntrar självständighet och kämpar för att ge tjejerna en starkare självkänsla. De lär sig hur de kan påverka viktiga beslut som rör deras framtida liv. Tack vare stöd från kompisarna i klubben vågade 13-åriga Seema säga nej när familjen planerade att gifta bort henne. Nu får hon möjlighet att fortsätta leka, gå i skolan och vara barn ända tills det är dags att bli vuxen på riktigt.

Ny lag mot könsstympning av flickor

Ett rakblad och en fickkniv, vilka båda används vid kvinnlig könsstympning.

Sedan 2008 har över 6 000 samhällen i nio afrikanska länder slutat könsstympa flickor. Och fler är på väg. Till exempel i Guinea-Bissau som år 2011, efter påtryckningar från UNICEF och 16 år av diskussioner, äntligen antog en ny lag som förbjuder det farliga ingreppet. Lagen är ett steg i rätt riktning, men att nå ut med kunskap om varför könsstympning är farligt och måste upphöra blir den stora utmaningen. Vi arbetar på plats tillsammans med organisationen Tostan och FN:s befolkningsfond (UNFPA) för att bryta gamla kulturella mönster och traditioner. Med utbildning och bydiskussioner ska vi utrota den hemska sedvänjan som ger så många flickor men för livet.

Dag #1 – en vecka med goda nyheter

Barnsoldater befrias. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Familjer återförenas efter katastrofer. Allt fler flickor får möjlighet att gå i skolan. Bara på ett år hinner vi göra massor. Den här veckan publicerar vi ett urval av vad vi lyckats åstadkomma under 2011 tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang. Läs och bli glad!

10 miljoner barn har vaccinerats i Afghanistan

Pappa med sin nyvaccinerade son i knät.

En afghansk pappa har fått dagens poliovaccination inskrivet i sonens hälsokort.

Som alla känner till är det mycket oroligt i Afghanistan, men vi finns på plats och fortsätter kämpa för barnen. Varje år trotsar vi säkerhetsriskerna och anordnar nationella vaccinationsdagar tillsammans med WHO, Världshälsoorganisationen. Då går tusentals modiga volontärer från dörr till dörr för att skydda landets alla barn mot livshotande polioförlamning. I april 2011 vaccinerades totalt 10 miljoner barn. Vi levererade vaccin och all annan utrustning och utbildade hälsoarbetare och volontärer. Om det behövs förhandlar vi fram vapenvila för att kunna nå alla barn. Läs mer om vaccinationer här.

Den f.d. barnsoldaten Raul är hemma igen

Raoul fd barnsoldat tillbaka hos sin faster

Raul återförenas med sin faster.

I Kongo-Kinshasa har vi sedan 2008 har vi hjälpt över 1 500 barn som kidnappats av Herrens motståndsarmé, LRA, och tvingats vara soldater. Tålmodigt har vi förhandlat för att barnen ska avväpnas och befrias. Vi tar hand om dem och ser till att de återanpassas i samhället. Ett av barnen som har fått hjälp att komma hem till sin by igen är 14-åriga Raul, som återförenades med sin faster på nyåret 2011. Båda två får nu hjälp av UNICEF med stödsamtal, medicin, kläder och skor. Målet är att Raul ska kunna återgå till ett normalt liv, känna sig trygg och börja skolan igen.

Vill du lära dig mer, läs vårt faktablad om barn i krig.

Två mammor i Burkina Faso

Jag är i Burkina Faso, ett land som tillhör Sahelområdet där en hungerskris är under uppsegling och beräknar nå sin peak i mars.

Det är svårt att tro att det kan bli värre än vad det redan är. Närmare 44% av befolkningen här lever redan i fattigdom och var tredje barn dör innan de hunnit fylla fem år. Precis som i Afrikas Horn är torkan den utlösande faktorn. Uteblivna regn har lett till dåliga skördar och nu gäller det att klara sig fram till nästa skörd.

Jag träffar många mammor här på landsbygden som berättar att det redan nu är omöjligt att få ihop två måltider om dagen och att de snart inte har någon mat alls att ge till sina barn. Jag möter också mammor på olika hälsocenter där man tar hand om undernärda barn. Än så länge är situationen någorlunda under kontroll. Tack vare organisationer som UNICEF finns det mediciner, vaccin och mattillskott som räcker för de som tar sig dit. Men det är långt från alla som har råd eller ork att ta sig till dessa hälsoposter. Och alla är oroliga för hur det kommer att bli framöver.

Mammorna, som även de är undernärda, bär sina barn på ryggen eller i famnen. Barnen är  små för sin ålder, utmärglade och håglösa. Undernäringen gör att de lätt utvecklar många andra sjukdomar. De flesta barn jag ser har luftvägsinfektioner: näsan rinner och de hostar. Det är enkla sjukdomar för våra barn i Sverige, men här är de dödliga. Och värre blir det. Snart.

FN-organisationerna förbereder sig för krisen. Man har fördelat arbetet mellan organisationerna och det finns förråd med mediciner. Men det kommer inte att räcka. Återigen kommer det att ställas krav på solidaritet och generositet. När man ser barnen, när man håller i dem, och när de, utan ord, förmedlar sitt lidande skäms man över deras situation. Ett barn ska inte dö. Ett barn ska inte dö av hunger i en värld som har alla nödvändiga resurser för att ta hand om sina barn.

/Véronique Lönnerblad, generalsekreterare UNICEF Sverige

Läs mer om UNICEFs arbete på plats i Sahel.

Skänk en gåva till UNICEFs katastrofarbete här

För ett par månader sedan besökte jag och en kollega Palatset på Riddarholmen i Stockholm. Vi var på jakt efter en samarbetspartner inom kulturområdet som tillsammans med oss ville arbeta för att stärka barns rättigheter och motverka socialt utanförskap i Sverige. Vad vi fann var något helt unikt. Mitt i stadens kärna öppnades portarna till en byggnad som vanligtvis befolkas av regeringstjänstemän, högt uppsatta politiker eller andra vuxna i kostym, men som nu välkomnade barn och unga från hela staden. På knapparna i hissen upp kunde man bland annat välja mellan konstateljé, verkstad, filmstudio, teatersalong, bio, reprum, kostymateljé, bibliotek, fotostudio och hångelrum (!). När vi kliver ut ur hissen hamnar vi i Harry Potters fantasivärld med hemliga gångar, trappor upp till mysiga loft och pompösa salar från förra sekelskiftet, proppfulla av allt man kan tänkas behöva för att få utlopp för sin kreativitet och skaparlust. Vi går igenom ett kostymförråd där någon ambitiös person har samlat hattar, peruker och prylar från blocket, utförsäljningar och teatrar under flera år. Vi hamnar i ett bibliotek där alla böcker som ges ut i barn och ungdomsgenren presenteras, precis alla! Vi ser en TV-studio där man släpat in en cool bil för att kunna spela in scener i bästa roadmoviemanér, med full möjlighet att sända live på SVT!

Stumma går vi från Palatset med bara en tanke i huvudet; detta är ju bara för bra för att vara sant!?  Är det verkligen möjligt att det har skapats ett helt hus mitt i staden där man tar barns rätt till lek, kulturupplevelser och delaktighet på största allvar? Där personalen har särskild kompetens för att se till att även barn som lever med utmaningar i form av funktionsnedsättningar, diskriminering, språksvårigheter eller trassliga hemförhållanden också ska ha tillgång till en plats i staden? Ett eget palats till och med.

Men idag verkar det tyvärr som vi har fått svaret. Det var för bra för att vara sant. Efter bara fyra månader är Palatset försatt i konkurs, som bland annat SvD och DN skrivit om. Ingen hade råd med ett palats för barn. Inte ens i ett av världens rikaste länder, i en av världens rikaste städer, med ett av världens rikaste folk och några av världens mest framgångsrika företag hade vi råd med ett palats för barn.

Det känns väldigt sorgligt. Kunde det inte få vara sant för en gång skull. Kunde vi inte bara få göra ett litet undantag i en värld där barn dagligen exploateras av vuxna, säljs som slavar, utnyttjas i textilindustrin, tvingas fly från krig, blir utslängda från de länder de är uppvuxna i, används som slagträn i vårdnadstvister, går till en skola där de mobbas eller bara lever med känslan av att ingen bryr sig. Ett litet litet undantag.

Att vi säger att jo, här har vi faktiskt råd! Här prioriterar vi barns tillgång till sina rättigheter och tar deras behov på största allvar. Här vill vi göra barn delaktiga. Här vill vi se barn uttrycka sig konstnärligt. Inte minst för att vi ska förstå. Här tycker vi att barn är så viktiga att de förtjänar ett eget PALATS för sitt skapande!
Låt det vara sant. Var annars?

/Lisa Ericson, ansvarig opinionsbildning barn och unga, UNICEF Sverige

Indien slår rekord – helt fritt från polio i 12 månader

UNICEF har tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) under decennier framgångsrikt hjälpt regeringar över hela världen att genomföra massvaccinationer för att skydda barn mot polio. Sakta men säkert är den livshotande förlamningssjukdomen på väg att utrotas. Nu är det snart Indiens tur att förklaras fritt från polio.

Indien var länge centrum för polioepidemin. Så sent som 2009 fanns där fler poliosjuka barn än i resten av världen. Men idag har landet praktiskt taget helt utrotat sjukdomen. Den 13 januari hade inte ett enda fall av polio rapporterats på 12 månader. Det är den längsta poliofria perioden någonsin och den största hälsoframgången i landets historia.

900 miljoner doser vaccin

UNICEF har distribuerat vaccin och all utrustning, ansvarat för logistik samt lett det strategiska kommunikations- och mobiliseringsarbetet. Ofattbara 900 miljoner doser poliovaccin har delats ut under 2011. 8 500 frivilliga har tagit sig fram med vaccin till barn i de mest otillgängliga delarna av landet och dessutom vaccinerat barn i resande familjer på tåg och tågstationer, busshållplatser, torg och marknadsplatser.

– Indiens framgång är ett positivt exempel på att vi kan utrota polio, även i de mest otillgängliga områden. Faktum är att det är enbart genom att fokusera på barnen i dessa utsatta områden som vi kan besegra den här otäcka sjukdomen, menar Anthony Lake, UNICEFs generalsekreterare.

Vaccin till barn på resande fot

Enligt Anthony Lake har den indiska regeringens starka ledarskap och aktiva roll varit avgörande för att vaccinationskampanjen lyckats täcka även de allra mest fattiga, befolkningstäta och utsatta distrikten, som till exempel Uttar Pradesh. Där lever fem procent av befolkningen sitt liv på resande fot i jakt på jobb och försörjning. Många barn missar därför ofta de reguljära vaccinationerna. För att stoppa polioepidemin i det här området gäller det att nå ut med vaccin till varenda ett av alla de här barnen som bor bara några veckor eller månader i taget på samma plats.

Kampen mot polio fortsätter

Så länge polio existerar i världen kommer det alltid att finnas en risk för att polio återigen sprider sig i ett land som tidigare förklarats som poliofritt. Huvudfokus nu är att förhindra att polioviruset på nytt kommer in i Indien via grannländerna Pakistan och Afghanistan, som tillsammans med Nigeria är de enda länderna i världen där polio fortfarande är en epidemi. Under 2011 ökade antalet poliofall i Afghanistan och Pakistan och viruset spred sig till China som varit poliofritt sedan 1999. Massvaccinationerna kommer att fortsätta tills sjukdomen är helt utrotad i hela världen.

Hjälp till att utrota polio. Skänk pengar till UNICEF eller köp poliovaccin direkt i vår gåvoshop.

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Carina Berg på elle-galan

När designern Halewijn Bulckaen från H&M vann den årliga tävlingen – att formge konferencieren Carina Bergs klänning inför ELLE-galan – ville han skapa en modern Venus. Nu auktioneras klänningen ut och pengarna skänks oavkortat till UNICEF. Men innan pengarna överlämnas matchar ELLE, H&M och Tradera det vinnande budet med lika mycket var.

Klänningen består av två olika lager – en silvergrå bodysuit och en transparant sidenchiffongklänning i ljus aprikos. Dessutom har klänningen dekorerats med tre handbroderade diamantbroscher. Klänningen är uppsydd av H&M:s designteam i endast ett exemplar. Storlek: 38/40.

Halewijn Bulckaen berättar att han i sin design ville blanda funktionalitet, elegans och minimalism med geometri och reflektion för att skapa en modern Venus.

Auktionen pågår just nu på tradera och avslutas nästa måndag den 23 kl 10. Vi väntar med spänning på resultatet.

H&M och UNICEF har samarbetat sedan 2004 och har flera stora och långtgående projekt. Läs mer om vårt samarbete här.

Pojke i Haiti två år efter katastrofen

© Ron Haviv

I dag den 12 januari har det gått två år sedan Haiti drabbades av den förödande jordbävningen där över 200 000 människor dog och ännu fler skadades och blev hemlösa. Med anledning av årsdagen inviger Fotografiska museet i Stockholm idag utställningen Haiti i bilder – två år efter katastrofen. Sjukdomar, hemlöshet och övergivna, föräldralösa barn skildras i utställningen med bilder av den världsberömde amerikanske bildjournalisten Ron Haviv. Haviv, som vid ett flertal tillfällen besökt Haiti, reste i december 2011 på uppdrag av Fotografiska till Haiti för att skildra dagens Haiti. På plats mötte han vår personal och några av de barn som fått hjälp via UNICEF.

I samband med invigningen idag kl 14 arrangeras ett seminarium på Fotografiska museet. Medverkar gör bland annat Ann Linnarsson som sedan hösten 2010 arbetar som barnskyddsexpert för UNICEF på Haiti, Anders Pettersson, internationell koordinator på vårt kansli i Sverige och fotografen Ron Haviv. Anders Pettersson besökte även TV4 imorse för att prata om situationen på Haiti.

Haitiutställningen pågår fram till den 12 februari och fram till dess skänker museet 10 kronor per försåld biljett till UNICEFs arbete i katastrofer genom att köpa produkter i vår gåvoshop.

Läs mer om utställningen här.

Två år efter jordbävningen: ljusare framtid för Haitis barn

Den 12 januari är det två år sedan den kraftiga jordbävningen drabbade Haiti och ödelade huvudstaden Port-au-Prince. Avgörande framsteg har gjorts för att bygga upp samhället och lägga grunden för en ljusare framtid för barnen, men stora utmaningar återstår för att få landet på fötter. Det visar en ny rapport från UNICEF.

UNICEF är en av de organisationer som leder och koordinerar hjälparbetet i Haiti. I nära samarbete med regeringen, övriga FN-organ och andra organisationer arbetar man långsiktigt för att skydda ensamma barn, förse de drabbade med rent vatten, vaccinera mot farliga barnsjukdomar, förhindra att barn dör av undernäring, utveckla skolundervisningen och bygga upp samhället. I rapporten Children of Haiti: Two years after redogör organisationen för många framsteg för landets barn.

En unik möjlighet att förändra

Dödsiffrorna och förödelsen efter jordbävningen var extrema i modern tid, men det enorma gensvaret efter katastrofen var också exceptionellt. 

– De breda massiva katastrofinsatserna har inneburit en unik möjlighet att skapa ett mer barnvänligt Haiti – en möjlighet att stötta landet och visa vägen mot en utveckling som kan sätta stopp för och vända årtionden av nedbrytning och missförhållanden, säger Francoise Grulooos-Ackermans, chef för UNICEF i Haiti.

750 000 barn i skolan

En av de viktigaste investeringarna för ett lands utveckling är skolan. Stora insatser har gjorts för att förbättra utbildningen och skapa ett skolsystem som är gratis och tillgängligt för alla barn. Haitis regering har tagit ett stort steg framåt när det gäller att avskaffa skolavgifterna för alla barn i landet. UNICEF har hjälpt 750 000 barn tillbaka till skolan, byggt 193 nya jordbävningssäkra skolor, utbildat 15 000 nya lärare och gett eleverna skolmaterial och ryggsäckar.

Kontroll av barnhem

När det gäller att skydda alla ensamma barn har regeringen med stöd av UNICEF arbetat hårt för att stärka polisen, gränsbevakning, policy’s och lagstiftning. Extra fokus har lagts på en översyn av institutionaliseringen av barn. Innan jordbävningen visste inte regeringen hur många barn som bodde på institutioner eller ens vilka institutioner som fanns. Under det senaste året har man gjort en stor översikt och börjat kontrollera alla barnhem och nu finns äntligen ett officiellt register över barnhemmens status. Hittills har över hälften av landets cirka 650 barnhem besiktigats och över 13 400 barn (av de uppskattningsvis 50 000 som lever i institutioner) har registrerats. Regeringen har också undertecknat Hague-konventionen som innehåller regler om minimistandard när det gäller adoptioner.

Flera exempel ur rapporten:

  • Över 120 000 barn har fått möjlighet att leka tryggt i 520 säkra barnvänliga center
  • 8 780 ensamma barn har registrerats och 2 770 av dem har återförenats med sina familjer
  • Lagar och stärkt poliskår har gjort det svårare för människohandlare att föra barn över gränsen
  • 393 000 barn har undersökts och 15 000 av dem har fått behandling mot akut undernäring vid 314 näringskliniker
  • I 198 baby-centers har 500 000 mammor och barn fått rådgivning kring näring och amning
  • 170 000 barn har vaccinerats mot farliga sjukdomar och antalet barn som vaccineras har ökat från 58 till 80 procent mellan 2010 och 2011.
  • 600 000 människor som lever på tillfälliga uppehållsplatser har tillgång till rent vatten och toaletter
  • 2,2 miljoner människor har fått kunskap om hygien och om hur man skyddar sig mot kolera

Fortfarande enorma behov

Haiti var redan innan jordbävningskatastrofen ett mycket fattigt land med dålig infrastruktur, enorma sociala klyftor, våld och laglöshet. Många av barnen gick inte i skolan och hade inte tillgång till hälsovård, rent vatten och toaletter.

Jordbävningen förvärrade ytterligare tillståndet i landet och den situationen kan inte vändas på bara ett par år. Så trots alla insatser och ljuspunkter kommer Haitis barn att behöva mycket hjälp under decennier framöver.

– Många stora och små framsteg syns över hela landet, men det finns fortfarande mycket stora hål och brister i Haitis samhällsstruktur spåren av jordbävningen syns fortfarande, säger Francoise Grulooos-Ackermans.

Efter jordbävningen tvingades över 1,6 miljoner människor söka skydd på tillfälliga uppehållsplatser i tält eller enkla skjul. Många har nu kunnat lämna lägren, men fortfarande lever 550 000 barn och vuxna tillfälliga enkla och svåra förhållanden i väntan på att landets ledning ska lösa bostadsproblemen.

Mer pengar behövs

UNICEF kommer att fortsätta sitt långsiktiga utvecklingsarbete för barnen i Haiti och hjälpa landets regering, institutioner, befolkning att fatta beslut som prioriterar barns rättigheter. Men för att främja processen och ta vara på alla förändringsmöjligheter som uppkommit i återhämtningsprocessen behövs mer pengar. UNICEF ber om 24 miljoner USD för omedelbara akuta insatser under 2012, och ytterligare 30 miljoner USD för att på längre sikt kunna ge barnen i Haiti all den trygghet, hälsovård och utbildning som de har rätt till. 

Hjälp barnen i Haiti. Stöd UNICEFs katastrofarbete världen över.

Ladda ner UNICEFs 2-årsrapport (PDF på engelska). Eller läs rapporten i sin helhet på scribd. Den handlar om det aktuella läget i Haiti och innehåller en fullständig redogörelse för insatserna under de två åren efter katastrofen.

För mer information: Svenska Ann Linnarsson, som jobbar för UNICEF i Haiti som barnskyddsspecialist är på besök i Stockholm. Hon finns tillgänglig för intervjuer med journalister till och med den 12 januari och kan nås via UNICEFs presstjänst.

 

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Guatemala: Märkta av undernäring

Foto: JM Lopez

Marisela är 6,5 år och väger 9 kg. Alex är 6 månader och väger 3 kg. Maira är 16 år och väger 20 kg. Det här är tre av många barn som lider av allvarlig undernäring i östra Guatemala – ett område även kallat ”den torra korridoren”.

Fotografen JM Lopez har med sin fotoserie, Guatemala: Märkta av undernäring, skildrat ett av Gueatemalas största problem – den kroniska undernäringen. Bildserien vann andra pris i UNICEFs fototävling Photo of the year.

Enligt UNICEF lider cirka en miljon barn i Guatemala av undernäring och hälften av alla barn under fem år drabbas av bestående mentala och fysiska skador – så kallad kronisk undernäring. Anledningen är långvarig brist på viktiga näringsämnen under uppväxten.

Tillsammans med andra organisationer arbetar UNICEF och Guatemalas regering för att minska kronisk undernäring hos barn under fem års ålder. Målet är att undernäringen ska minska med 10 procent fram till 2014. Dessutom arbetar man för att garantera tillgång till sjukvård för barn och gravida kvinnor. Insatserna riktas främst till landets fattigaste områden.

Hjälp barnen i Guatemala. Skänk pengar till vår insamling för undernärda barn i Guatemala här!

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

Foto: JM Lopez

JM Lopez

Vinnaren av 2011 års Photo of the Year Varje var Kai Löffelbein och bildserien Ghana: export av avfall till Afrika. På UNICEF Photo of the Years sajt kan du se alla pristagare och bildserier.