Ghana-1.jpg

Ghana: export av

avfall till Afrika

Skribent |

Publicerad |

2012 01 05

Uppdaterad |

2012 01 05

Ghana: export av avfall till Afrika

Varje år utser UNICEF Årets foto , UNICEF Photo of the Year . Priset går till den fotograf som på ett enastående sätt beskriver levnadsvillkoren för barn runt om i världen.

2011 års vinnare är den tyske frilansfotografen Kai Löffelbein för bildserien Ghana: export av avfall till Afrika. Bildserien beskriver hur avfallet plockas isär, sorteras, bränns och återvinns. Arbetet som är hårt och hälsofarligt görs inte sällan av barn och ungdomar. Nedan visar vi ett urval ur bildserien.

Kai-Loeffelbein-1-Preis-002_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein
Kai-Loeffelbein-1-Preis-003_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein

Vi sorterar papper, flaskor och lämnar gamla eller trasiga elektriska apparater till återvinningsstationer. Vart avfallet egentligen hamnar har de flesta ingen koll på. FN uppskattar att cirka 100 000 ton elektroniskt avfall varje år exporteras från Tyskland till Afrika varje år.

Kai-Loeffelbein-1-Preis-004_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein
Kai-Loeffelbein-1-Preis-005_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein
Kai-Loeffelbein-1-Preis-006_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein

"Sodom och Gomorra" är vad invånarna kallar den giftiga soptippen, Agbogbloshie, i Ghanas huvudstad Accra. Det är här barn och ungdomar plockar isär datorer, mobiltelefoner, TV-apparater och annan elektronik. När delarna plockats isär bränns alltihop för att de värdefulla metaller som göms skall kunna tas om hand. Skadliga ångor fyller luften. Bly, kadmium, zink, krom, nickel och andra kemiska ämnen frigörs och andas in av de barn och vuxna som arbetar på tippen. Hälsoeffekterna är många och de tar sig uttryck i huvudvärk, yrsel, hudutslag och eller ännu värre långvariga skador på nervsystemet. Samtidigt förgiftas marken runt omkring soptippen.

Kai-Loeffelbein-1-Preis-007_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein
Kai-Loeffelbein-1-Preis-008_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein
Kai-Loeffelbein-1-Preis-009_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein
Kai-Loeffelbein-1-Preis-010_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein

Kai Löffelbein har bevittnat det komplexa problemet: De värdefulla råvaror som guld, silver och palladium, som återfinns i elektronsikt avfall borde tekniskt sett återvinnas i industriländerna. Samtidigt bör regeringen i Ghana förbjuda import av denna typ av avfall. Men eftersom människor kan tjäna pengar på skrothandeln finns det idag inget sådant förbud.

Man kan tycka att den som skapar problemet borde ansvara för en hållbar lösnig. Eller kort sagt ”den som skitar ner får städa upp”. Men den principen gäller inte här. Precis som på så många andra håll.

Kai-Loeffelbein-1-Preis-011_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein
Kai-Loeffelbein-1-Preis-012_02.jpg
Foto: Kai Löffelbein
Kai-Löffelbein.jpg
Kai Löffelbein

Andrapristagaren JM Lopez från Spanien och tredjepristagaren Mary F Calvert från USA presenteras i kommande inlägg.

Tidigare prisvinnare är bland andra fotografen fotografen Ed Kashi som vann 2010 med sin fotoserie Vietnam: Arvet från ett krig , som skildrar krigets oändliga lidande. 2009 års vinnare var svenske Johan Bävman med sin bildserie Albino – i skuggan av solen .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

uni310533.jpg
Afrika

Den nedåtgående trenden har vänt, nu ökar antalet barn som arbetar. Ökningen är störst bland barn i åldrarna 5-11 år, visar en ny rapport från UNICEF och ILO. Barn som istället för skolböcker och lekar möts av smutsiga fabriksgolv och farliga gifter. Och på grund av coronapandemin riskerar ännu fler barn att tvingas in i arbete.

UNI190047-575x383.jpg
Internationella dagen mot barnarbete

Idag är det internationella dagen mot barnarbete. Enligt ILO (International Labour Organisation) är 168 miljoner barn runt om i världen drabbade av barnarbete. UNICEF arbetar hårt för att stoppa den grymma exploateringen av barn.

IMG_1564-575x383.jpg
Syrien

Konflikten och den humanitära krisen i Syrien tvingar allt fler barn till skadligt arbete. Stora insatser krävs för att vända trenden, enligt en ny rapport från UNICEF och Rädda Barnen.