Gå till innehållet

Allt fler barn i slum och fattigdom när städer växer

Urbaniseringen i världen lämnar barnen på efterkälken. När städerna växer glöms barnen bort, och allt fler tvingas bo i fattiga slumområden utan sjukvård eller skola. Hundratals miljoner barn lever på detta sätt idag, visar UNICEFs årliga rapport om läget för barn i världen.

Mer än en miljard barn bor i dag i en stad. Inom några år kommer – för första gången i historien – majoriteten av alla barn att växa upp i städer, enligt The State of the World’s Children 2012: Children in an Urban World.

Den traditionella bilden av fattigdom har tidigare ofta hämtats från en lantlig miljö. Men det växande antal barn som lever i städernas slumområden, hör till de allra mest utsatta och missgynnade i världen. De är berövade de allra mest grundläggande rättigheterna när det gäller hälsa, utbildning och utveckling.

För visserligen kan städerna erbjuda en rad samhällstjänster, men många barn utestängs ändå helt från dessa. Barn i slummen kan bo nära både skolor och sjukhus, men ändå inte ha tillgång till dem på grund av fattigdom och diskriminering.

Enligt rapporten lever var tredje stadsinvånare i slummen. I Afrika är samma siffra betydligt högre, där bor sex av tio invånare i städerna i slumområden och kåkstäder.

Över en tredjedel av barn i städer blir inte registrerade när de föds. När det gäller barn i afrikanska städer söder om Sahara, samt i södra Asien, är det hälften som inte registreras. Det innebär i praktiken att de blir osynliga i samhällets ögon. Det ökar också deras utsatthet för våld, utnyttjande, skador, sjukdomar och dödsfall.

Rapporten slår fast att infrastrukturen och samhällets tjänster till medborgarna inte växer i samma takt som städerna. De fattiga familjerna hamnar i kläm och får ofta betala dyrt för undermålig service. Vatten kan till exempel vara mer än 50 gånger dyrare i ett fattigt område, där invånarna tvingas köpa det från privata försäljare, än i rika områden där hushållen har vattenledningar. Ett annat exempel rör skolavgifter. Siffror från städer i Brasilien, Marocko och Nigeria visar att de allra fattigaste familjerna tvingas lägga mer än 25 procent av hushållsinkomsten på utgifter för barnens skolgång.

Det faktum att barn inte får sina rättigheter tillgodosedda i städerna döljs ofta bakom statistiska medelvärden, där rika och fattiga har buntats ihop. I samhällen med stora klyftor mellan fattiga och rika blir medelvärden helt enkelt missvisande. De kan ge ett bra intryck, men om man använder dem när man planerar städer och avsätter resurser, är risken stor att de fattigaste glöms bort.

UNICEF uppmanar därför världens regeringar att sätta barnen främst när städer planeras, och att utveckla och förbättra samhällstjänster för alla. Det behövs ett nytt synsätt, där man prioriterar de mest missgynnade och marginaliserade barnen.

Till att börja med krävs det också mer exakta fakta och siffror om barns liv i städer, för att man ska kunna överbrygga de klyftor som finns. Bristen på den typen av uppgifter visar på hur försummad frågan är.

SR:s Ekot har lyft rapporten och intervjuat Nils Arne Kastberg (tidigare chef för Unicef i Latinamerika och Sudan). Även DN.se har publicerat en längre intervju med Nils Arne Kastberg.
 

I slutet av förra året genomförde vi i en kampanj på temat undanflykter då vi bevakade hur barns rättigheter kränks i Sverige, idag.

Vi fick in hundratals exempel på undanflykter och många följde samma tema: vad har ett barn som får sina rättigheter kränkta för möjligheter till hjälp? Vad gör man när ett barn är uppenbart utsatt för ett brott mot barnkonventionen?

Barnkonventionen måste bli svensk lag
Det är nu över 20 år sedan Sverige skrev under barnkonventionen men trots det gäller konventionen ännu inte som svensk lag. Det finns idag inga sanktioner att ta till mot ett land som bryter mot barnkonventionen och när barns rättigheter kränks finns det heller ingen effektiv kompensation.

Nytt förslag ger barn ökade rättigheter
FN:s generalförsamling antog nyligen ett tilläggsprotokoll som ger barn en möjlighet att framföra klagomål när de har fått sina rättigheter kränkta. När nationella strukturer inte är tillräckliga eller helt enkelt saknas gör tilläggsprotokollet att enskilda barn och deras ombud får en möjlighet att framföra klagomål till FN:s barnrättskommitté.

Protokollet stärker och understryker barnets status som bärare av rättigheter. Och det är varje stats ansvar att se till att det finns instanser dit barn kan vända sig med dessa klagomål.

Det här är ett oerhört viktigt steg i arbetet med genomförandet av barnkonventionen. Det kommer att ytterligare synliggöra på vilka områden barnkonventionen och barns rättigheter inte tas på tillräckligt stort allvar.

Ökade krav på Sveriges regering
I morgon, den 28 februari, kan stater visa sitt stöd för och underteckna tilläggsprotokollet i Genève. Flera länder har förklarat sig villiga att signera protokollet, bl.a. Brasilien, Chile, Tyskland, Italien, Turkiet etc. Men enligt uppgifter från den svenska regeringen kommer frågan om tilläggsprotokollet att utredas noggrant innan den kan bli aktuell här.

Vi uppmanar den svenska regeringen att ta barns rättigheter på större allvar och visa tidigt engagemang i frågan om en klagomekanism för barn, genom att underteckna och ratificera tilläggsprotokollet.

/Emma von Corswant,
Barnrättsjurist UNICEF Sverige

Ökat våld i Syrien drabbar barnen hårt

Trots påtryckningar från världssamfundet kommer fortsatta rapporter om ökade våldsamheter i Syrien. UNICEFs högsta chef, Anthony Lake uttrycker en stark oro över att allt fler barn dödas eller skadas.

– Att se hur barnen i Syrien lider och höra familjers vädjan om hjälp är ytterst oroande. UNICEF kräver ett omedelbart stopp av alla våldshandlingar och vädjar om stöd till alla de barn och familjer som nu är i stort behov av humanitär hjälp.

Stridigheterna i landet gör att tillgången till sjukvård är extremt begränsad och det är svårt för skadade att få medicinsk hjälp. Många barn lider också av psykiska skador efter att de tvingats genomleva svåra upplevelser som att ha bevittnat våld och kanske även förlorat familjemedlemmar.

– Vi ber alla inblandade att påminna sig om att barn inte har något ansvar för det våld som pågår. De är helt enkelt bara offer för denna tragedi.

UNICEF har tidigare rapporterat om hur barn grips godtyckligt, torteras och blir utsatta för sexuella övergrepp.

Vill du hjälpa barn i katastrofer. Skänk en gåva till vårt katastrofarbete här.

 

Nyckelringen som räddar barns liv

I april startar UNICEF försäljningen av nyckelringen som vill uppmuntra fler att stödja barn i världen.

Nyckelringen, som producerats i två varianter – en flicka och en pojke – kommer att säljas från mitten av april till och med mitten av maj på unicef.se/butik samt hos ett urval av återförsäljare, till exempel H&M, Apotek Hjärtat och i 17 av IKEAs varuhus. Produkten, somt tagits fram i samarbete med Sporrong, kostar 39 kronor varav 22 kronor går till UNICEFs verksamhet för barn runt om i världen.

Men nyckelringarna bidrar inte bara till UNICEFs arbete för att alla barn ska få till exempel vaccin, rent vatten och möjlighet att gå i skolan:

– Vi vill också sprida budskapet att det behövs fler människor som engagerar sig och blir Världsföräldrar, säger Per Westberg, vice generalsekreterare UNICEF Sverige.

Försäljningen av nyckelringen är en del av UNICEFs årliga kampanj För varenda unge, där Humorgalan i TV4 1 maj är den viktigaste beståndsdelen. Huvudsyftet med kampanjen, som i år genomförs för sjätte året i rad, är att rekrytera Världsföräldrar – personer som varje månad ger minst 100 kronor till UNICEF s arbete för barn.

Bilder kan laddas ned från vårt pressrum på Mynewsdesk.


I dag på internationella brottsofferdagen vill UNICEF uppmärksamma barn som begår brott men som själva är brottsoffer.

Runt om i Sverige finns det barn som tvingas stjäla i butiker eller begå fickstölder och som är utsatta för människohandel, eller trafficking. Människohandel är en omfattande och lönsam handel som finns överallt i världen. FN uppskattar att omkring 1, 2 miljoner barn utsätts för människohandel varje år.

Gemensamt för många drabbade är att de systematiskt bryts ner av förövarna så att de till slut inte längre ser sig själva som offer. De känner istället en lojalitet till förövarna som de ofta är utlämnade till och helt beroende av. Att utnyttja barn i människohandeln är mycket lukrativt och risken för att upptäckas och straffas är liten.

Skydd och stöd till drabbade
Det borde vara självklart för myndigheter att barn som begår brott under påtryckningar och tvång inte själva ska ställas till svars för dessa brott. De borde istället ses som brottsoffer och erbjudas skydd och stöd.

I den nyligen publicerade UNICEF-rapporten ”Child Trafficking in the Nordic Countries” framgår att det behövs mer kunskap om detta. Vi uppmanar socialarbetare, poliser och åklagare att vara medvetna om att barn som begår brott, själva kan vara brottsoffer.

Alla barn under 18 år har enligt såväl barnkonventionen som socialtjänstlagen rätt till skydd mot övergrepp och utnyttjanden och måste få hjälp. Detta gäller alla barn som befinner sig i Sverige oavsett nationalitet eller juridisk status.

Jubilar önskade sig pengar till UNICEF


Den 29 januari i år fyllde Göran Elnegård bosatt i Rydebäck 70 år. I stället för presenter önskade han sig bidrag till UNICEF. Önskningen resulterade i en gåva på hela 7000 kr!

Göran har länge varit aktiv i UNICEF Sveriges frivilligverksamhet i Helsingborg och valde nu att passa på att samla in pengar till UNICEFS arbete i samband med sitt firande.

Tack för ditt engagemang Göran och grattis i efterskott!

Frivilligverksamheten är en viktig del i UNICEFs arbete att informera, väcka debatt och samla in pengar för barns rättigeter. Det finns drygt 30 aktiva frivilliggrupper runt om i landet. Klicka här för mer information.

Allt färre barn dör av malaria i Rwanda

Hårt arbete för att stoppa spridningen av malaria i Rwanda har gett fantastiska resultat. I de värst drabbade områdena har antalet barn som dör i sjukdomen minskat med hälften sedan 2010 – mycket tack vare massutdelning av gratis myggnät.

Efter en plötslig ökning av antalet dödsfall i malaria för ett par år sedan har UNICEF tillsammans med Rwandas regering ökat och effektiviserat sina förebyggande insatser.

Gratis myggnät räddar barns liv

Malaria är en av de främsta dödsorsakerna bland barn under fem års ålder. Malariamyggan sticker på natten och bästa sättet att skydda barnen har visat sig vara att låta dem sova under antiinsektsimpregnerat myggnät.

UNICEF är världens största uppköpare och distributör av de här specialnäten och kan därför pressa priserna rejält så att näten blir så billiga att de kan delas ut gratis. Hundratusentals nät har distribuerats ut till byarna så att allt fler barn kan sova tryggt om natten.

Mobila hälsoarbetare gör hembesök

För att kunna nå ut till alla barn på landsbygden har UNICEF utbildat lokal vårdpersonal som gör regelbundna hembesök.

Vårdpersonalen har med sig myggnäten och även enkla malariatest som genom ett blodprov i fingret ger en snabb diagnos. På detta vis kan behandling sättas in omedelbart utan att familjen behöver ta sig till vårdcentral.

Långsiktiga insatser

Men det finns fortfarande alltid en risk att sjukdomen ökar igen. Därför är det viktigt att regelbundet övervaka utvecklingen och göra akuta insatser när det krävs.

– UNICEFs uppdrag är att hjälpa Rwandas regering att minska barnadödligheten i landet, berättar Dr. Friday Nwaigwe som är chef för hälso- och näringsarbetet hos UNICEF i Rwanda.

– Därför bidrar vi med både praktiskt och ekonomisk stöd för att skapa tydliga riktlinjer och stötta utvecklingen på olika sätt. Vi kommer att fortsätta utbilda vårdpersonal och dela ut myggnät och medicin – så länge barnen behöver oss.

Hjälp oss skydda barn mot malaria världen över. Ge pengar direkt till vårt arbete för barnen eller handla myggnät i vår gåvoshop.
 

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barnen genom att gilla eller dela nyheten:

Mia Farrow bloggar från Tchad

Det har gått två år sedan mitt senaste besök till Mao, en sandkvävd stad i bältet i Sahel. Men nu är jag tillbaka.

Folket här brukade odla och föda upp djur men allt har förändrats. Det har inte regnat på flera år. Skördarna har blivit förstörda 4 säsonger i rad. Djuren dör och barnen också.

Runt om i världen rapporteras det ytterst lite om hur akut situationen faktiskt är i Sahel. Men verkligheten ser inte bättre ut än att 1,1 miljoner barn riskerar att svälta till döds. Utan omedelbar hjälp finns det inget hopp.

Efter att ha besökt utmärglade barn på ett akutsjukhus kändes det bra att få besöka det lager där UNICEF har näringsersättning som beräknas räcka i 3 månader. Men tre månaders näringsersättning kommer inte räcka. De här barnen är ett lätt byte för sjukdomar som till exempel mässling, hjärnhinneinflammation, kolera och polio.

Senare i veckan ska jag delta i lanseringen av en nationell poliovaccinationskampanj. UNICEF har tillsammans med Världshälsoorganisationen och lokala organisationer målet att utrota polio i Tchad.

UNICEF-ambassadören och skådespelaren Mia Farrow är på besök i Tchad, ett av länderna i det krisdrabbade Sahelområdet, där miljontals barn riskerar allvarlig undernäring under 2012. UNICEF gick tidigare i veckan ut med en vädjan om 450 miljoner kronor för att kunna hjälpa barnen i området.

Barn som lider av undernäring riskerar långtgående skador

– Det kostar 10 000 ggr mindre för ett samhälle att förebygga kronisk undernäring än att ta konsekvenserna av det.

Det säger Nils-Arne Kastberg som idag intervjuades i Studio Ett med anledning av en ny rapport från Rädda Barnen. Nils-Arne Kastberg har länge arbetat mot undernäring både i Latinamerika och senast i Sudan.

Enligt rapporten är vart fjärde barn i världen undernärt. Oftast syns inte undernäring utanpå – tre fjärdedelar av de barn som riskerar att dö av undernäring visar faktiskt inga yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framförallt hjärnan. Barn som drabbas av kronisk undernäring kan få så grava mentala handikapp att de får svårt att klara sig i samhället.

UNICEF samarbetar med regeringar och lokala hjälporganisationer för att ta ett helhetsgrepp på problemet med undernäring. Bland annat arbetar vi med att hitta långsiktiga lösningar på de problem som ger exempelvis matkriser.

Läs mer om hur undernäring påverkar barns utveckling

Läs om vad UNICEF gör för att stoppa den kroniska undernäringen i Guatemala

I går fick vi på kontoret i Stockholm ett väldigt speciellt besök. 4-årige David Chamoun kom in för att tömma sin sparbössa och ge pengarna till hungriga barn. Den lilla kassen med pengar räknades samman och det visade sig vara närmare 2000 kr!

Såhär säger hans mamma:
– David såg UNICEFs reklam med fattiga barn i andra länder. Han frågade mig varför dom såg sjuka ut och jag berättade att dom inte har pengar till mat och annat så som oss. David svarade att han ville köpa mat till de barnen med pengarna i sin sparbössa. Jag förklarade att det skulle bli lite svårt för oss att göra det själva men att det finns människor och organisationer som arbetar med det här som kan hjälpa oss. På så vis kom vi fram till att skänka pengarna till fattiga barn i andra länder.

Besöket lämnade inte ett öga torrt. Vilken kille!


UNICEF Sveriges vice generalsekreterare Per Westberg och ambassadör Mark Levengood med checken.

I går kväll samlades PostkodLotteriets alla förmånstagare för årets utdelning. Totalt fick 40 organisationer dela på 945 miljoner och 23 miljoner kronor tilldelades UNICEF Sverige.

Utöver dessa pengar fick UNICEF drygt 10 miljoner kronor till ett specialprojekt i samarbete med Kinneviks Playing for Change. I projektet vill vi inspirera, påverka och ge verktyg till svenska företag att ta ansvar för barns rättigheter även inom sin verksamhet.

I år är det sjunde året som Svenska PostkodLotteriet delar ut pengar till de organisationer som är med som förmånstagare i lotteriet.

–  Jag vill tacka Postkodlotteriet som gjort det möjligt för UNICEF att rädda tusentals barn från ett liv på gatan, sa UNICEF Sveriges ambassadör Mark Levengood från scen då han tog emot checken. Mark berättade även för publiken om hur glad och stolt han är över att få vara UNICEF-ambassadör och gav några glimtar från sin resa till Paraguay där han besökte ett projekt för gatubarn som stötts av medel från PostkodLotteriet.

Hittills har UNICEF Sverige totalt fått drygt 82 miljoner kronor från PostkodLotteriet.

Här kan du läsa mer om UNICEF Sveriges samarbete med PostKodlotteriet

Det finns ungefär två miljoner barn i Sverige. Bland dessa barn ser förutsättningarna för att få en bra start i livet väldigt olika ut. Tillgången till utbildning, hälsovård och bra levnadsstandard varierar kraftigt. De barn som inte har tillgång till dessa rättigheter ges inte möjlighet att delta fullt ut i samhället utan riskerar att hamna i socialt utanförskap.

Det kan finnas många anledningar till varför barn hamnar i socialt utanförskap: socialt arv, fattigdom, diskriminering eller segregation men orsakerna kan också vara biologiska eller psykologiska. Socialt utanförskap måste ses utifrån ett brett perspektiv där många olika bakomliggande orsaker samverkar med varandra och också riskerar att förstärka varandra. Det krävs därför att man närmar sig frågan utifrån ett helhetsperspektiv och satsar på lösningar som återspeglar det.

Med start från 2012 arbetar vi för och med barn i socialt utanförskap i Sverige. Vi fokuserar på:

  • Barns rätt till delaktighet. Barns egna perspektiv på socialt utanförskap och tankar om framtiden måste lyftas fram.
  • Det krävs att regeringen tar ett helhetsgrepp kring frågan om socialt utanförskap då bakomliggande faktorer oftast finns i flera skikt. Tidiga och samordnade insatser är nödvändiga.
  • Alla barns rätt till bra utbildning oavsett boendekommun eller bakgrund. Utbildning är en av de viktigaste skyddsfaktorerna mot socialt utanförskap och det är inte acceptabelt att tillgången till utbildning ser så väldigt olika ut för barn i Sverige.

Det är en grundtanke i barnkonventionen att barn har fullt och lika människovärde. Alla rättigheter ska gälla alla barn utan undantag eller diskriminering.

FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för att skillnaderna mellan kommunerna ökar, vilket kan leda till socialt utanförskap. Barnrättskommittén har också understrukit behovet av att Sverige uppmärksammar de barngrupper som halkar efter mest i samhället. Det krävs en ökad kunskap kring socialt utanförskap hos beslutsfattare.

Alla barn i Sverige har rätt till bra utbildning, god hälsa och god levnadsstandard. Alla barn har rätt att vara en del av samhället.

/Emma von Corswant
Barnrättsjurist UNICEF Sverige

UNICEF vädjar om pengar till barnen i Sahel

Läget har nu blivit så allvarligt i Sahelområdet att många regeringar har utlyst katastroftillstånd. UNICEF vädjar om 450 miljoner kronor för att kunna hjälpa barnen.

UNICEF har tidigare rapporterat att över en miljon barn i västra och centrala Afrika riskerar att drabbas av akut undernäring. Torka, dåliga skördar och stigande matpriser har resulterat i livsmedelsbrist och riskerar nu att slå hårt emot Sahelregionens redan undernärda barn.

I det redan extremt fattiga området saknas fungerande sjukvård och bristen på rent vatten är stor. Familjer måste många gånger flytta på sig för att leta efter mat och vatten, vilket gör att barnen inte kan gå kvar i skolan. Risken för att barn och kvinnor utsätts för våld och övergrepp ökar när de är på flykt.

Nödvändigt att satsa långsiktigt

UNICEF finns på plats i hela området och arbetar med långsiktiga utvecklingsprojekt i Niger, Nigeria, Mali, Tchad, Burkina Faso, Kamerun, Senegal och Mauretanien. Under 2011 nådde UNICEF fler än 700 000 barn i området och målet är att under 2012 nå en miljon barn som lider av akut undernäring.

Insatserna kommer att fokusera på att distribuera livsnödvändiga förnödenheter som näringstillskott, vaccin, sjukvård och rent vatten. Men när tillvaron kollapsar behöver barnen mer än så. UNICEF arbetar med att ge barnen en trygg miljö och möjlighet att få tillgång till utbildning.

Redan utsatta drabbas hårt

Krisen drabbar ett område som redan tampas med svåra problem. Totalt står västra och centrala Afrika för 30 procent av världens dödsfall bland barn under 5 år. Detta trots att länderna tillsammans endast utgör 10 procent av världens befolkning. Stora delar av befolkningen lever i svår fattigdom och många kan varken läsa eller skriva.

När det blir matbrist är de minsta barnen extra utsatta och undernäring är den största orsaken till dödsfall bland barn. I Sahel beräknas en miljon barn vara drabbade och enbart i Niger beräknas 331 000 barn lida av akut undernäring.

– Det är tredje året i rad som vi inte har tillräckligt med mat för att försörja vår familj. Innan vi fick hjälp med pengar var vi tvungna att gå ut och samla löv för att mata familjen med. Om vi hade tur kunde vi koka dem med lite hirssoppa men vi gick fortfarande och lade oss hungriga säger Halima Isaka, sjubarnsmamma från Niger.

Vill du hjälpa barn i katastrofer? Skänk en gåva till vårt katastofarbete här!

Du kan också handla livsviktiga förnödenheter i vår gåvoshop.

Läs även UNICEF Sveriges generalsekreterare Véronique Lönnerblads blogg från Burkina Faso.

UNICEF-ambassadör Liza Marklund talade till publiken från scenen och tog emot checken till UNICEF från M Magasins chefredaktör Amelia Adamo.

I går kväll samlades 800 kvinnor (och en handfull män) till Mappiegala för att vara med när tidningen M:s chefredaktör Amelia Adamo delade ut pris till en rad kvinnor 50+ som gjort förtjänstfulla insatser. Politiker, opinionsbildare, sångerskor, skådespelare och forskare minglade med tidningen M:s läsare på Grand Hôtel i Stockholm.

I samband med den högtidliga prisutdelningen fick UNICEF Sverige ta emot en check på drygt en miljon kronor. Sedan 2008 har vi ett samarbete med M Magasin och för varje nummer av tidningen som säljs går en krona till UNICEF:s arbete bland barn och kvinnor i Etiopien. Totalt har samarbetet gett över fyra miljoner kronor till barnen i Etiopien. Årets check togs emot av UNICEF-ambassadören Liza Marklund och PR-ansvariga Ingeborg Ekblom. Liza Marklund kunde, från sin senaste resa till Afrikas horn, berätta om hur hon med egna ögon sett vilken nytta UNICEF gör. Bidraget från M kommer att användas för att ge fattiga kvinnor i Etiopien en möjlighet att få bidrag för att komma igång med affärsverksamhet av olika slag. Ett marknadsstånd, en teservering eller en cementfabrik skapar förutsättningar för familjerna att försörja sig. Och det blir pengar till både mat, mediciner och skogång för barnen.

Läs mer om samarbetet på M-Magasin och i kommande nummer av tidningen.

Här kan du läsa reportage från M-Magasins besök i Etiopien.

Barnen drabbas hårt av våldsamheterna i Syrien

Oroligheterna i Syrien som har pågått i närmare 11 månader har drabbat hundratals barn. Rapporter visar att barn grips godtyckligt, torteras och blir utsatta för sexuella övergrepp. De senaste dagarnas militära attacker mot staden Homs orsakar utan tvekan ytterligare lidande för områdets barn.

– Detta måste upphöra. Ett dödat barn är ett barn för mycket. Vi uppmanar de syriska myndigheterna att tillåta akut hjälp till alla dem som behöver den, säger UNICEF:s högsta chef Anthony Lake.

UNICEF har inte tillgång till de drabbade områdena Homs och kan inte bekräfta omfattningen av attackerna där, men det finns trovärdiga rapporter, bland annat från internationell media på plats i Homs, om barn som drabbats av våldet. De skadade måste ges omedelbar hjälp och tillgång till sjukvård.