Gå till innehållet

Varje år har de som engagerar sig som frivillig eller barnrättsinformatör för UNICEF Sverige möjlighet att ansöka om att åka med på en fältresa för att hämta hem inspiration och kunskap inför det fortsatta arbetet på hemmaplan.

Just nu är Josephine Alvén från Helsingsborgsgruppen, Cecilia Engdahl från Umeågruppen och barnrättsinformatörerna Joel Crawford och Lovisa Fhager Havdelin i Paraguay för att studera UNICEFs arbete på plats. Intrycken och känslorna är många och blandade.

Under de första dagarna har gruppen besökt dagcenter för barn som annars tvingas jobba vid hårt vid trafikerade vägar eller hjälpa sina föräldrar att sortera sopor för att tjäna pengar till hushållet. De har också besökt barnen och familjerna i deras hemmiljö. Cecilia från Umeå sammanfattar sina intryck såhär:

– Kontrasterna jag upplever är stora. Jag tycker å ena sidan att det är fruktansvärt att se hur över 60 familjer lever i en miljö där det finns mer sopor än jag någonsin sett förut. Men samtidigt känner jag ändå hopp. Det finns liv, det finns lek, det finns familjegemenskap och det finns ändå någon slags ordning och reda i kaoset även här. Jag slutar aldrig att förvånas över människors förmåga att göra det bästa av situationen hela tiden och hur otroligt anpassningsbara barnen ändå är.

Cecilia Engdahl håller Tania 6 månader som får vara på dagcentret då mamman måste jobba med att sortera och sälja sopor. Foto: © UNICEF/Lisa Ericson

På dagcentret får barnen mat, de får lära sig om hygien och barnets rättigheter och de får framförallt leka i en trygg miljö.

Joel Crawford, barnrättsinformatör i Örebro, passade på att spela lite fotboll med barnen.

Men trots lek och skratt tillsammans med barnen kände sig Joel ganska ledsen efter dagen på centret:
– Det är tråkigt att se att barnen har tvingats att bli så hårda och att de verkar ha en så tuff uppväxt. Det är ett så vackert land men samtidigt är hela systemet så dåligt och det saknas politiskt vilja till förändring. Det är svårt att smälta alla upplevelser och man känner sig maktlös och vill göra mer för barnen.

Josephine som är aktiv som frivillig i Helsingborg tycker att fältresan är viktig för hennes frivilligarbete på hemmaplan:
– Det känns bra att jag har egna exempel från UNICEFs arbete när jag ska sprida information som frivillig. Även om man kan läsa sig till hur UNICEF jobbar så är det en helt annan sak att säga att man vet hur det är för att man har sett det själv och har bilder att visa.

Josephine målar tillsammans med barnen på dagcentret och får en möjlighet att ställa lite frågor. Foto: © UNICEF/Cecilia Engdahl

Lovisa, som är aktiv som barnrättsinformatör, tycker också att det är viktigt med egna upplevelser i sitt arbete med att föreläsa i skolor:
– Det är vanligt att elever frågar vad man själv har sett när man föreläser om UNICEF och det är värdefullt att ha möjligheten att använda erfarenheterna från den här resan.

– Kontentan av allting är att detta är enormt inspirerande! Nu vill jag bara hem och övertyga alla mina vänner att bli Världsföräldrar för man ser verkligen på plats att UNICEF gör skillnad, inte minst genom att låta staten ta över verksamheten för att på så sätt skapa långsiktiga förändringar, säger Lovisa.

Lovisa tar fram en ballong och leker med Fatima på dagcentret för barn som riskerar att hamna på gatan. Foto: © UNICEF/Cecilia Engdahl

Vill du veta mer om vad det innebär att vara frivillig? Besök unicef.se

De är värdar när Humorgalan firar tio år

Unicefambassadörerna Liza Marklund, Mark Levengood, Eva Röse och David Hellenius står som galavärdar när Humorgalan - för varenda unge direktsänds den 1 maj i TV4. Under kvällen blandas humor med unika uppträdanden och reportage från UNICEFs arbete runt om i världen. Bland annat får tittarna följa med Laila Bagge Wahlgren till Bangladesh där hon möter barn som lever i slummen.

För tionde året i rad samarbetar TV4 med UNICEF och direktsänder Humorgalan – för varenda unge. Insamlingskvällens mål är att få så många tittare som möjligt att bli Världsföräldrar och hjälpa barn i utsatta situationer runt om i världen. Kvällens viktiga ämne tas upp i flera reportage och blandas med underhållning i form av liveuppträdanden och humor.

Galavärdarna för tioårsjubileet är författaren och journalisten Liza Marklund, skådespelerskan Eva Röse, programledaren och författaren Mark Levengood samt programledaren och komikern David Hellenius. Alla fyra är UNICEFambassadörer.

– Jag känner mig stolt och varm i hjärtat av att TV4 under tio år fått hjälpa till att öka antalet Världsföräldrar hos UNICEF. Att hjälpa utsatta barn oavsett var de bor och se till så att deras röster blir hörda är något av det viktigaste vi kan göra. Men vi är långt ifrån klara. Vi ska jobba ännu hårdare för att få fler människor att bli världsföräldrar, säger TV4:s programdirektör Åsa Sjöberg.

För att se UNICEFs arbete runt om i världen får tittarna följa med tv-profilen och managern Laila Bagge Wahlgren till Bangladesh huvudstad Dhaka där hon möter barn som lever i slummen. Liza Marklund reser till Malawi, och återser den föräldralösa syskonskaran hon besökte första gången 2005. Då fick barnen klara sig helt på egen hand. Nu träffar hon dem sju år senare för att se hur de har det idag. Dessutom reser en av UNICEFs Världsföräldrar, Anne Lydén från Stockholm, till Moçambique. Där träffar hon en familj med nio barn som har förlorat sina föräldrar och nu tas om hand av sin gamla mormor.

När Humorgalan sändes för första gången 2003 fanns det 20 000 Världsföräldrar i Sverige. Idag, tio år senare, har antalet ökat till hela 145 000. De bidrar med 100 kronor i månaden till UNICEFs arbete för barns rättigheter världen över. Behoven är enorma, och därför behövs det fler Världsföräldrar som är med och kämpar för varenda unge.

Humorgalan – för varenda unge direktsänds i TV4 klockan 20.00 tisdag den 1 maj från Berns i Stockholm.

Dag 5: Paraguay är kontrasternas land. Gator med tjusiga hotell och rader av butiker med välkända varumärken blandas med barn i trasiga kläder som klänger fast vid en buss för att i bästa fall sälja några kakor till passagerarna.

Carlos vill som många andra 11-åringar bli fotbollsproffs. En bra dag tjänar han 60 kronor på att tvätta bilrutor.

Carlos  är 11 år och står vid en gatukorsning i timmar i hopp om få att tvätta bilrutor för ett par kronor. Det är så smärtsamt att se honom gå fram till de pråliga bilarna med tonade rutor och gång på gång bli avvisad. Luften är tjock av avgaser och ljudnivån är fruktansvärd.

Luz tar med sin dotter Sol när hon jobbar på gatan. Oron för att dottern ska rövas bort är alltid närvarande.

Faran med att stå i en trefilig gatukorsning hela dagen är uppenbar. Men utöver det finns en annan utsatthet. Våld, tvång och fullständig brist på sociala skyddsnät gör Carlos och alla andra barn på gatan extremt utsatta.

Att ett barn sitter i sin mammas famn vid ett marknadsstånd kanske inte alltid ser så farligt ut vid första anblicken. Men de underliggande problemen som att barnen aldrig registrerats, inte går i skolan, att de tvingas tigga eller arbeta måste synliggöras för att kunna lösas.

Imorgon lämnar vi Paraguay. Om tre veckor visas första avsnittet i den film vi spelat in med Danne och Bleckan. Hoppas ni tittar då.

/Karolina Westerlund, UNICEF Sverige

I söndags åkte Danne och Bleckan från Salongbetong tillsammans med Emma och Karolina från UNICEFs kontor i Stockholm till Paraguay. Under en vecka kommer de att träffa barn som lever under svåra förhållanden men också se hur UNICEF arbetar på plats. Följ resan här på bloggen och via Dannes inlägg på salongbetongs blogg. Ni kan också följa Danne på twitter under resan.

UNICEF trappar upp insatserna för Syriens barn

De tiotusentals barn som befinner sig på flykt undan oroligheterna i Syrien är i akut behov av exempelvis hälsovård och skola. Nu trappar UNICEF upp insatserna för alla dessa barn som har sökt skydd i Syriens grannländer.

De ökade insatserna är en del av en större hjälpplan från FN som koordineras av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Enligt FN har minst 500 syriska barn dödats av våld och stridigheter hittills, medan hundratals har skadats, berövats friheten eller utsatts för övergrepp. Skolor och hälsocenter har antingen stängt, eller också har det blivit för farligt för familjerna att ta sig dit.

Skola, vatten och sanitet

En stor del av de 30 000 flyktingar, som har flytt från Syrien till Jordanien, Libanon eller Turkiet, utgörs av kvinnor och barn. UNICEF mobiliserar nu resurser för att möta behoven hos denna växande grupp, och även till arbetet för barn inne i Syrien. Särskilt fokus för insatserna ligger på skydd av barn, utbildning, vatten och sanitet.

En avgörande fråga är att se till att de syriska barn som är på flykt kan få fortsätta sin skolgång i de länder som har tagit emot dem. Barn som lider av psykosociala problem ska också få stöd.

Trygghet på barnvänliga platser

UNICEF kommer att upprätta så kallade barnvänliga platser, där lärare, socialarbetare och annan personal kan ordna aktiviteter som kan hjälpa barn att bearbeta sina upplevelser. Vatten och sanitet är viktiga i de områden dit flyktingarna från Syrien har sökt sig, och hygienförpackningar kommer att distribueras till nyanlända familjer.

Mer pengar behövs

UNICEF vädjar till världssamfundet att bidra med 50 miljoner kronor för att kunna utföra hjälparbetet för Syriens barn.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen.


 

Konsten att vaccinera 111 miljoner barn på fyra dagar

Idag startar världens största vaccinationskampanj för att utrota polio i Afrika. I 20 länder ska UNICEF i samarbete med hälsomyndigheter, andra organisationer och hundratusentals frivilliga gå från dörr till dörr för att vaccinera varenda unge under fem år mot polio. En poliofri värld är inom räckhåll.

Sakta men säkert är den livshotande förlamningssjukdomen på väg att utrotas. Världsdel efter världsdel blir poliofri. Amerika år 1994. Oceanien år 2000. Europa år 2002.

”Kick polio out of Africa” är namnet på vaccinationskampanjerna i Afrika. UNICEF bidrar med logistik, utbildar frivilliga, sprider information, distribuerar vaccinet och all den kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur ända fram till barnen.

Du kan också hjälpa till genom att handla poliovaccin i UNICEF gåvoshop.

Polio har minskat med 99 procent på 20 år

Sedan mitten av 80-talet har UNICEF tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) och andra organisationer framgångsrikt hjälpt regeringar över hela världen att genomföra massvaccinationer för att skydda barn mot polio.

På drygt 20 år har den dödliga förlamningssjukdomen minskat med 99 procent. Från 350 000 förlamade barn per år i 125 länder till endast 650 poliofall i 3 länder. Idag existerar polio endast i Afghanistan, Pakistan och Nigeria.

– Sedan kampen mot polio startade har vi räddat över fem miljoner barn från förlamning och ett poliofritt Afrika är nu inom räckhåll, säger David Gressly som är UNICEFs regionchef för Väst- och Centralafrika.

20 länder kämpar tillsammans

I Nigeria fortsätter UNICEF att göra sitt yttersta för att stoppa sjukdomen. För att förhindra spridning måste även barnen i grannländerna vaccineras. Den 23 mars inleds en omfattande vaccinationskampanj mot polio i 20 länder: Nigeria, Tchad, Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken, Niger, Camerun, Benin, Burkina Faso, Cape Verde, Cote d’Ivoire, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea Bissau, Liberia, Mali, Mauretanien, Senegal, Sierra Leone och Togo.

Insatserna innebär en stor ansträngning och vilja från alla inblandade regeringar och partners. Och genomförandet hänger på alla de hundratusentals hälsoarbetare och frivilliga som tar sig land och rike runt för att söka upp barnen.

Poliovaccin till 111 miljoner barn på fyra dagar

Målet är att vaccinera alla barn under fem års ålder – totalt 111,1 miljoner barn. Bara i Nigeria räknar UNICEF med att nå fram till 53,3 miljoner barn.

– Den kommer att bli ett tufft jobb, men det är fullt möjligt att utrota polio i Afrika och vi ska klara det, säger David Gressly.
– Tillsammans ska vi leta upp varenda unge var han eller hon befinner sig. Aldrig mer ska vi behöva se förlamade barn.

Miljontals barn på landsbygden saknar rent vatten

I dag är det internationella vattendagen och UNCEF uppmanar världens regeringar att agera. Även om millenniemålet om tillgång till rent vatten nu är uppnått är skillnaderna enorma på olika platser i världen. Miljontals barn på landsbygden saknar fortfarande säker vattenförsörjning, främst i Afrika.

I början av mars rapporterade UNICEF att millenniemålet om tillgång till rent vatten har uppnåtts. Men faktum är att tillgången till rent vatten skiljer sig stort världen över. På landsbygden i Afrika söder om Sahara saknar 97 av 100 personer säker vattenförsörjning.

I Niger till exempel där över halva befolkningen utan tillgång till rent vatten. Ännu fler saknar toalett. Ute på landsbygden är det ännu värre. UNICEF finns på plats och borrar brunnar, bygger toaletter och sprider information. Men mer pengar behövs för att se till att alla barn i landet kan dricka rent vatten.

Just nu är situationen extra svår i Niger. Landet ligger i Sahelområdet som är en av de torraste regionerna i Afrika. UNICEF varnade tidigare i veckan för att det snart är för sent för att avvärja en svältkatastrof i Sahelområdet.

Brist på toaletter och kunskap om hygien

De flesta byar på landsbygden i Niger saknar helt toaletter. Behoven uträttas ute i det fria, vilket lätt sprider bakterier. Dessutom saknar många kunskap om enkla hygienrutiner, som vikten av att regelbundet tvätta händerna med tvål. Allt detta leder till att många barn blir undernärda, sjuka och dör i sviterna av diarréer och andra sjukdomar.

Det är enkelt att hjälpa till

Vill du hjälpa barnen i Niger att få rent vatten och slippa dödliga sjukdomar som kolera och diarré? Läs mer om UNICEFs vattenprogram i Niger och ge din gåva snabbt och enkelt här på unicef.se.

Dag 3: Efter en dag på soptippen är det skönt att komma till ett av de center som UNICEF startat för att hjälpa barn som arbetar på gatan. Centren heter Abrazo, som betyder kram, och är platser dit barn kan komma och leka, få läxhjälp, äta ett mål mat, duscha och bara vara barn.

När Bleckan och Danne kliver in med sina tatuerade kroppar vill alla barnen titta. Att Bleckan tatuerat in Abrazo på vänster arm gör det ännu roligare. Barnen sliter i tröjorna och snart står de i bar överkropp med 20 nyfikna ungar omkring sig.

Men alla barn på Abrazo-centret är inte kaxiga och framåt. Några är nya och blyga och avvaktande och man vet inte vad de bär på för berättelser. Andrea Cid, som är barnrättsjurist på UNICEF här i Paraguay berättar att många barn som kommer hit har utsatts för våld och utnyttjats sexuellt.

Det finns även små barn på centret, de minsta bara några månader. Mammorna lämnar barnen tidigt på morgnarna för att de inte ska behöva vara med ute på gatorna hela dagen. De ser så små ut i kropparna där dom sitter i sina spjälsängar. Vi gissar på sex, sju månader men inser snart att de flesta måste vara minst ett år.

När vi kommer ut från småbarnsavdelningen har fotbollar tagits fram och matchen är i full gång. Barnen kämpar hårt och Danne och Bleckan får snart se sig besegrade.

Genom Abrazo-centren kan UNICEF erbjuda barnen på gatan en barnvänlig och trygg plats. Nästa steg är att lära barnen om deras rättigheter. Rätten att behandlas med respekt, att inte utnyttjas eller tvingas arbeta, rätt till liv, utveckling och utbildning och rätten att få leka. Kort sagt – rätten att vara barn.

/Karolina Westerlund, UNICEF Sverige

I söndags åkte Danne och Bleckan från Salongbetong tillsammans med Emma och Karolina från UNICEFs kontor i Stockholm till Paraguay. Under en vecka kommer de att träffa barn som lever under svåra förhållanden men också se hur UNICEF arbetar på plats. Följ resan här på bloggen och via Dannes inlägg på salongbetongs blogg. Ni kan också följa Danne på twitter under resan.

I söndags åkte Danne och Bleckan från Salongbetong tillsammans med Emma och Karolina från UNICEFs kontor i Stockholm till Paraguay. Under en vecka kommer dom att träffa barn som lever under svåra förhållanden men också se hur UNICEF arbetar på plats i Paraguay med att ge barnen trygghet och en chans till utbildning. Paraguay är ett av Latinamerikas fattigaste länder och ett av de länder i världen där klyftorna mellan fattiga och rika är som störst. 20 % av befolkningen äger 80 % av alla tillgångar och många barn och familjer lever under oerhört svåra förhållanden. Följ resan här på bloggen och via Dannes inlägg på salongbetongs blogg. Ni kan också följa Danne på twitter under resan.

Dag 2: Vant springer barnen barfota bland kanyler och glasskärvor

Klockan är 06.20 när vi lämnar Asuncion för att åka mot Oviedo, en stad där en av dom stora soptipparna i Paraguay ligger. Efter tre timmars bilfärd är vi framme.

Det är svårt att få en uppfattning om hur stort området är. Vart man än vänder sig ligger högar av sopor. Hushållsavfall blandat med kanyler, glasskärvor och plast. Solen gassar och det är drygt 30 grader. Det är inte mycket folk på tippen. Ryktet att vi är på väg har spridit sig och de få barn som är där blir snabbt undanschasade.

Snart kommer lastbilarna en efter en för att dumpa avfall. Efter en stund strömmar fler människor till, mest kvinnor och flickor, och snart är aktiviteten i full gång. Man sorterar ut hård plast, aluminium och papper. Sånt som kan säljas vidare. De mindre barnen springer barfota bland skräpet och hjälper till så gott de kan.

En av dem som jobbar på tippen är 16-åriga Emilia som för tre år sedan tvingades sluta skolan för att istället hjälpa sin mamma och pappa på tippen.

– Jag vill börja skolan igen, säger hon.
– Jag vill jobba med datorer. Men jag vet inte när det blir. Det är svårt nu, tillägger hon och tittar ner i marken.


Emilia jobbar från sju på morgonen till sex på kvällen alla dagar utom söndagarna. Då är hon ledig. Men hon tjänar inga egna pengar, allt går till familjens försörjning. Och det är inte mycket pengar det handlar om. En bra dag får de ihop 50 kronor.

När vi lämnar soptippen är dagen långt ifrån över för Emilia och de andra barnen. Vi säger hejdå och hon går sedan sakta mot nästa lastbil och ännu ett lass med sopor.

/Karolina Westerlund, UNICEF Sverige

En hel generation kan gå förlorad i svältdrabbade Sahel

UNICEF varnar nu att det snart är för sent för att avvärja en svältkatastrof i Sahelområdet. Över en miljon barn riskerar att drabbas när området är på väg in i sin torraste årstid. För UNICEF innebär det fler barn i behov av livräddande behandling.

UNICEF rapporterade i slutet av förra året om den stundande katastrofen och gick i början av februari gick ut med en vädjan om 450 miljoner kronor. Tyvärr har insatserna inte räckt och rapporter visar istället på en förvärrad situation.

– Vi står inför en stor katastrof, säger UNICEFs regionchef David Gressly.
– Stödet räcker inte till i den takten som behoven uppkommer. Vi räknar idag med en miljon barn i akut behov av hjälp men det kan i värsta fall bli så många som en och en halv miljon, fortsätter Gressly.

Sahel-regionen börjar i Västafrika och går sedan i ett smalt bälte över hela kontinenten. Brist på regn och år av missväxt har resulterat i krisen som drabbar fler än 15 miljoner människor i Tchad, Burkina Faso, Mauretanien, Mali, Niger, norra Nigeria, norra Kamerun och delar av norra Senegal.

UNICEF, andra FN-organ och internationella organisationer, har tillsammans med regeringarna i de berörda länderna ökat sina ansträngningar i Sahel för att förhindra att krisen blir en katastrof. Kort efter att katastrofexperter gick ut och varnade för den stundande katastrofen skickade UNICEF ut de första förnödenheterna. Både med fartyg, som är 10 gånger billigare än flygplan, och med landtransport från grannländer.

Vill du hjälpa barn i katastrofer? Skänk en gåva till vårt katastrofarbete!

Du kan också handla livsviktiga förnödenheter i vår gåvoshop.
 

Tack!

2011 var ett fantastiskt år då vi tack vare alla er som stödjer UNICEF kunde förändra livet för miljontals barn världen över. Bland annat vaccinerade vi 10 miljoner barn i Afghanistan. Och 16 år av påtryckningar ledde äntligen till en lag mot könsstympning av flickor i Guinea-Bissau. Ingenting UNICEF gör är möjligt utan stödet från våra supportrar.

I veckan blev det klart att UNICEF var Sveriges största insamlingsorganisation 2011 enligt FRII, då vi samlade in närmare en halv miljard svenska kronor. Tack vare våra Världsföräldrar. Tack vare alla ni som handlat i vår gåvoshop. Tack vare alla som gett en engångsgåva till exempel i samband med en katastrof. Tack vare våra företagssamarbeten IKEA, H&M, PostkodLotteriet och Gina Tricot. Det är tack vare alla er som vi kan göra skillnad. Varje dag världen över kämpar UNICEF för att barns rättigheter ska respekteras.

Förra året gjorde vi fantastiska saker. Spädbarn vaccinerades mot dödliga sjukdomar i Sudan. Allt fler flickor fick möjlighet att gå i skolan i Pakistan. Barnsoldater befriades och återförenades med sina familjer i Kongo-Kinshasa. Och vi kämpade för barns rättigheter i Sverige genom att bland annat jobba för att göra barnkonventionen till svensk lag.

När hemska nyheter sköljer över oss varje dag från världens alla hörn är det kanske lätt att resignera och tycka att ingenting spelar någon roll. Att det inte är någon idé att engagera sig. Men det är det visst. Det går att förändra.

UNICEF är hel beroende av frivilliga bidrag. Om vi ska fortsätta det livsviktiga arbetet behöver vi bli fler som hjälps åt. Miljontals barn världen över behöver din hjälp. Du kan stötta UNICEF genom att till exempel bli Världsförälder, ge bort en gåva från vår gåvoshop eller bli frivillig.

/ Véronique Lönnerblad
Generalsekreterare UNICEF Sverige

Hjälp oss att göra fler uppmärksamma på UNICEFs arbete för barns rättigheter genom att gilla eller dela inlägget!

Svar till Kurdo Baksi och Iman Al-Baghdady artikel i Expressen 15 mars: ” Unicef måste bry sig om Syriens barn

Säkerhetssituationen är allvarlig i Syrien och det är svårt att få tillträde till de mest drabbade områdena, vilket påverkar möjligheterna att ge humanitärt stöd. UNICEF jobbar aktivt i grannländerna, till exempel i Libanon, för att hjälpa de barn och deras familjer som flytt stridigheterna. Bland annat samarbetar UNICEF med UNHCR och lokala organisationer med att bygga upp trygga barnvänliga platser där de drabbade barnen får stöd och hjälp med bland annat undervisning, psykosocialt stöd och tillgång till sjukvård och hälsovård (mat, vatten, vaccinationer mm).

UNICEF Sverige har inget mandat att enskilt agera eller ställa krav i en väpnad konflikt, till exempel som i Syrien. Detta uppdrag ligger på vårt huvudkontor i New York. Vi startar inte riktade insamlingar i Sverige om vi inte fått en uppmaning från UNICEF centralt, som bland annat baseras på möjligheten att genomföra ett katastrofarbete i landet, vilket vi i fallet Syrien ännu inte fått. UNICEF har (som vi också lyft i vår kommunikation i Sverige) vid flera tillfällen från högsta nivå skickat tydliga krav till alla parter att med omedelbar verkan upphöra med de systematiska övergreppen på sitt eget folk, varav många är barn. Det kan du bland annat läsa mer om här och här.

Barn drabbas alltid värst i krig och katastrofer. UNICEF har tydligt markerat till alla inblandade att barn inte har något ansvar för det våld som pågår i Syrien. De är offer i denna oerhörda tragedi, och våldet måste stoppas omedelbart.

Läs mer om UNICEFs arbete i krig och katastrofer.

/Véronique Lönnerblad,
Generalsekreterare UNICEF Sverige

I en granskning Skolinspektionen gjorde förra året konstaterades att det var för svagt fokus på lärande i en fjärdedel av de undersökta förskolorna. Vidare hade nära hälften av de granskade förskolorna miljöer som inte är tillräckligt stimulerande!

Som förälder till två barn i förskoleåldern innebär vårens antågande framförallt en sak – slutet på tjockvanteeran! Äntligen inleds inte längre morgonen med den omöjliga uppgiften att försöka få på två par tjocka vantar på fyra små knubbiga händer med 20 ännu mindre små korviga fingrar.

Fast ibland när jag står där och krånglar som mest brukar jag tänka på personalen på förskolan som gör detta flera gånger om dagen – på mängder av barn!

På mina barns avdelning är det tre personal på 15 barn mellan 1-3 år. Och det är tydligen bra jämfört med andra förskolor! Enligt skolverket har ungefär en femtedel av landets förskolor 21 barn eller fler och antalet småbarnsgrupper med 17 eller fler barn har tredubblats sedan 2003.

Det säger sig självt att det är svårt att leva upp till alla de ambitiösa styrdokument som finns för förskolan under de förutsättningarna. Och det är ännu svårare att leva upp till barnets rättigheter formulerade i barnkonventionen.

Störst konsekvenser blir det för de barn som saknar stimulans och uppmuntran även i sin hemmamiljö. Omfattande forskning visar att den enskilt viktigaste faktorn för att bryta en påbörjad bana mot utanförskap är en fullföljd skolgång. Hög kvalitet i förskolan bidrar till barns lärande, akademiska prestationer, bättre självkänsla och attityder till livslångt lärande.

Att hälften av barnen nu går miste om den grunden riskerar att spä på den utveckling mot ökade klyftor som Socialstyrelsen senaste rapport visar. Statistiska centralbyrån (SCB) har tagit fram siffror över den relativa fattigdomen bland barn och ungdomar i Sverige och rapporten visar också på att andelen fattiga barn skiljer sig kraftigt åt över landet. Detta har bland annat DN skrivit om. Imorgon släpper även Rädda Barnen sin årliga rapport om barnfattigdomen i Sverige.

Under 2012 kämpar UNICEF i Sverige särskilt för att uppmärksamma situationen för barn som riskerar att hamna i socialt utanförskap. Vi vill peka på hur viktig skolan är som kompenserande kraft och kräver bland annat att alla barn, oavsett boendekommun, får tillgång till kvalitativ förskola/skola samt skydd och stöd från socialtjänst och barnhälsovård.

Vi kommer också ta fram inspirationsmaterial för pedagoger i förskolan som vill stärka sitt arbete med barnkonventionen. På så sätt hoppas vi bidra till att förskolan ska ha tid för mer än att få på krångliga vantar på hundratals små korviga fingrar.

/Lisa Ericson
Ansvarig opinionsbildning barn och unga

Barnrättsprinciper hjälper företag att ta större ansvar

Unicef, Rädda Barnen och FN:s Global Compact lanserar vid ett seminarium i London idag en serie riktlinjer som ska kunna hjälpa företag att ta ett större ansvar för barns rättigheter. Barnfrågor har hittills inte haft en särskilt framträdande plats i företagens CSR-arbete men de nya riktlinjerna sätter barnrättsfrågorna på agendan.

Företag har en unik möjlighet att påverka – och med barnrättsprinciperna kan företagen ta CSR-arbetet till en högre nivå. De tio principerna täcker ett brett spektrum av viktiga frågor, exempelvis förbud mot barnarbete, rimliga arbetsvillkor, barnsäkra varor och tjänster, stöd till barn i katastrofer och etisk marknadsföring. Principerna uppmanar världens företag att arbeta med barns villkor bland annat genom sina policies och uppföljnings- och efterlevnadsmekanismer.

– Jag uppmanar samtliga av världens företagsledare att verkligen ta till sig innebörden i Barnrättsprinciperna. När det gäller barn måste vi alla göra mer, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i ett uttalande i dag.

Genom Barnrättsprinciperna får företagen inspiration och vägledning samt konkreta redskap som kan användas i verksamheten. Framtagandet av principerna har föregåtts av en lång process med konsultationer i 20 länder där olika aktörer har bidragit. Över 600 företag, myndigheter, organisationer, fackföreningar – och inte minst barn och unga har fått komma till tals. Sammanlagt har flera tusen individer deltagit i processen.

– Företag har en unik möjlighet att påverka de samhällen där de är verksamma, men det är viktigt med samarbete. Med ledning av de nya barnrättsprinciperna kan stater, organisationer och företag tillsammans åstadkomma en verkligt positiv utveckling för barns rättigheter runt om i världen, säger Véronique Lönnerblad på Unicef Sverige.

Nu inleds arbetet med att sprida kunskap om dessa principer och få dem att ingå som en naturlig del i företagens affärsverksamhet. Rädda Barnen och Unicef säger att man gärna vill arbeta tillsammans med företag för att implementera Barnrättsprinciperna.

– Barnrättsprinciperna är viktiga för företagens ansvarstagande gentemot barn. Vi ser framemot att kunna stödja arbetet med att genomföra dem. I många fall kan företag agera snabbare än regeringar och stater och för många företag är ett socialt ansvarstagande en del av den strategiska affärsplanen eftersom aktieägare, styrelse och anställda förväntar sig en sund affärsverksamhet inte minst när det gäller barn, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare som, tillsammans med UNICEFs chef för företagssamarbeten och Chefen för UN Global Compact, lett arbetet.

Ladda ner rapporten med principerna här.

Ladda ner rapporten med konsultationerna ”How Business affects us” här.

Se FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kommentera Barnrättsprinciperna.

Ruth Dureng går med sina vänner till kyrkan i Monrovia.

Ruth Dureng (nr 2 från vänster) blev misshandlad och utsparkad från sitt hem i Monrovia när hon vägrade ett tvångsäktenskap. Nu studerar hon och vill bli läkare. Nästan hälften av Liberias flickor gifter sig och föder barn innan de fyllt 18.

Idag på internationella kvinnodagen uppmärksammar vi att halva världens befolkning – kvinnorna – fortfarande får sina mänskliga rättigheter kränkta i betydligt högre utsträckning än männen.

Antalet extremt fattiga människor i världen har minskat med nästan en miljard på 25 år. Denna fantastiska framgång rapporterade Världsbanken om i förra veckan, vilket bland annat Metro och DN har skrivit om. Kina står för största delen i denna utveckling, medan framför allt Afrika söder om Sahara halkar efter. Men trots dessa framgångar är skillnaderna mellan könen fortfarande slående. Något som bland annat RFSU uppmärksammar genom sin årliga barnvagnsmarsch.

Diskrimineringen av kvinnor börjar redan innan födseln med att flickor väljs bort efter könsbestämning av fostret. Små flickor är i högre grad undernärda än sina bröder, och färre flickor får chansen att gå i skolan, även om denna skillnad minskar. Av flickor som börjar skolan i utvecklingsländerna hoppar var femte av innan de gått ut grundskolan. De förväntas istället arbeta i hemmet, ta hand om småsyskon, hämta vatten och ved. Deras sexualitet ses som ett hot och måste tidigt kontrolleras – runt om i världen räknar man med att runt 130 miljoner kvinnor och flickor har blivit utsatta för könsstympning. Många blir sexuellt utnyttjade och löper högre risk för att smittas av hiv.

Många flickor gifter sig med en man som familjen bestämt, 36 procent av världens flickor ingår äktenskap redan innan de blir myndiga. Detta leder till att de föder barn tidigt. Varje år föder 14 miljoner flickor mellan 15 och 19 års ålder barn. Flickans unga ålder ökar risken för att hon eller barnet dör vid förlossningen, och barnet löper även större risk att bli undernärd än om mamman är lite äldre.

Får dessa unga mammor inte gå i skolan minskar chansen för dem att få en inkomst, vilket leder till ett liv i utsatthet och beroende. Och kvinnan blir kvar i fattigdomsfällan. Det är också sannolikt att hon inte ens vet om att så många av hennes rättigheter har blivit kränkta. Ingen har någonsin frågat henne vad hon vill, vilka framtidsdrömmar hon har, hur hon skulle vilja att hennes liv såg ut.

Det är dags att vi ändrar på detta och ger alla dessa flickor och kvinnor en chans att ta kontroll över sina liv. UNICEF arbetar bland annat för att få fler flickor i skolan, erbjuder mikrolån till kvinnliga småföretagare, hjälper länder att stärka hälsosystem för bättre barn- och mödrahälsovård och bygger brunnar med rent vatten som frigör massor av tid för kvinnor. Och ser till att flickor och kvinnor är med och bestämmer.

/Eva Dalekant, programhandläggare UNICEF Sverige

Millenniemålet om tillgång till rent vatten har redan uppnåtts

Närmare 90 procent av världens befolkning har idag tillgång till rent dricksvatten. Det innebär att ett av millenniemålen för 2015 redan har uppnåtts. Det visar en ny rapport från UNICEF och WHO.

– Det här är en särskilt god nyhet för barnen. Varje dag dör över 3000 barn på grund av diarrésjukdomar. Genom att säkerställa rent dricksvatten till fler människor kommer miljontals barns liv kunna räddas, säger UNICEFs högsta chef Anthony Lake.

Siffran tros öka ytterligare till 2015

När millenniemålen antogs av FN år 2000 var ett av målen att halvera andelen människor som lever utan tillgång till rent vatten. Enligt rapporten Progress on Drinking Water and Sanitation 2012 uppnåddes det målet redan i slutet av 2010. Idag har 6,1 miljarder människor – eller 89 procent av världens befolkning – tillgång till rent dricksvatten.

Fortsätter utvecklingen på samma sätt kommer den siffran ha ökat till 92 procent år 2015. Samtidigt finns stora skillnader i tillgång till säkert dricksvatten mellan regioner och olika befolkningsgrupper.

Tillgången på rent vatten skiljer sig över världen

I Latinamerika, Nordafrika och stora delar av Asien har i genomsnitt 90 procent av befolkningen tillgång till rent vatten. På landsbygden i Afrika däremot saknar 97 av 100 personer säker vattenförsörjning. Det gäller framförallt i länderna söder om Sahara där 14 procent av befolkningen istället dricker vatten ifrån floder, bäckar och sjöar.

– Vi har nått ett viktigt mål, men vi kan inte stanna här. 10 procent av alla sjukdomar är fortfarande relaterade till smutsigt vatten och dåliga hygieniska förhållanden. Vårt nästa steg är att nå de fattigaste och mest utsatta barnen i världen, säger Anthony Lake.

Trots att millenniemålet för dricksvatten redan har uppnåtts ser det inte ut som att målet om förbättrad sanitet kommer att klaras till 2015. I alla fall inte om den nuvarande trenden håller i sig. Idag saknar så många som 2,5 miljarder människor tillgång till ordentliga toaletter.

Läs mer om hur UNICEF arbetar med vatten och sanitet 

Vill du stödja vårt arbete långsiktigt? Läs mer om vad det innebär att vara Världsförälder här.