Gå till innehållet

Laila Bagge Wahlgren i Bangladesh

Inför Humorgalan 2012 reste Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh för att möta barn som lever och arbetar på gatan.

Läs mer om resan här på unicef.se. Laila har också skrivit mycket fint med sina egna ord om resan på sin blogg. Och Aftonbladet publicerar idag en intervju med Laila.

Humorgalan sänds i TV4 den 1 maj kl 20 och är en del av vår årliga kampanj ”För varenda unge”. Under en månad anstränger vi oss lite extra för att värva nya Världsföräldrar.

Laila Bagge i Bangladesh

Inför Humorgalan 2012 reste TV-profilen och företagaren Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh för att möta barn som lever och arbetar på gatan. Ett av de barn hon träffade var nioåriga Jahanara som levt hela sitt liv på gatan i Dhakas slum. Varje dag tvingas hon arbeta på gatan och hennes enda ägodelar är kläderna hon har på sig.

Jahanara samlar sopor på Dhakas gator

Jahanara är 9 år och ett av alla de barn i Bangladesh som lever med sin familj i Dhakas slum. Hon och hennes familj tillhör den allra fattigaste och mest utsatta gruppen i området har inte ens i ett plåtskjul att bo i, utan sover under en presenning direkt på gatan.

Laila fick följa Jahanara när hon letade bland sopor på gatan i jakt på saker som hon kan sälja på marknaden. Det är ett tufft jobb för en nioåring. Men i ett land där 45 % av befolkningen är barn och hälften av dessa lever i extrem fattigdom är detta verkligheten.

Livet på gatan är extremt utsatt. Jahanara och de andra barnen har inget som helst skydd eller trygghet. Förutom att själv arbeta tar Jahanara även hand om sina 11 månader gamla tvillingsyskon under den tid som hennes mamma och mormor arbetar.

– När jag stoppar om mina egna barn kommer jag att tänka på Jahanara och hennes syskon. Och hoppas att dom har det bra, säger Laila Bagge Wahlgren.

Inför Humorgalan 2012 reste TV-profilen och företagaren Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh där hon träffade nioåriga Jahanara som levt hela sitt liv på gatan i Dhakas slum. Foto: UNICEF/Akhond

Inför Humorgalan 2012 reste TV-profilen och företagaren Laila Bagge Wahlgren med UNICEF till Bangladesh där hon träffade nioåriga Jahanara som levt hela sitt liv på gatan i Dhakas slum. Foto: UNICEF/Akhond

Vad gör UNICEF?

UNICEF jobbar på plats med att ge familjer som Jahanaras ekonomiskt bidrag så att de ska kunna ta sig ifrån gatan. Vi ger barnen möjlighet att gå i skolan och arbetar för att minska andelen barn som arbetar. Målet är också att familjen med hjälp av bidraget från oss ska kunna starta upp en egen verksamhet för att bli självförsörjande inom 18 månader.

Men för att kunna förändra och komma åt problemen krävs att man arbetar på bred front och på lång sikt. Därför tar UNICEF alltid ett helhetsgrepp på barnens situation och arbetar med alla problem, behov och rättigheter – från födelseregistrerin, hälsovård och skolgång till lagstiftning mot barnäktenskap. Vi ser också till att mammor får lära sig om sina barns rättigheter.

Lagändringar förändrar på djupet

UNICEF har under flera år arbetat med att ändra lagstiftningen i Bangladesh. Bland annat har vi varit med och drivit igenom en lag som förbjuder barnäktenskap. Trots det är det inte ovanligt att barn fortfarande tvingas gifta sig i alldeles för tidig ålder. Därför är det viktigt att dessutom arbeta för att förändra normer och attityder på olika sätt, till exempel genom att sprida kunskap via skolan.

Vi har också varit med och bidragit till en lag om att alla barn ska registreras vid födseln. Lagen, som antogs 2004, ger inte bara barn en identitet, utan också tillgång till sjukvård, hälsovård, vaccinationer och skolgång – alla de saker som barn har rätt till och som är nödvändiga för att överleva och utvecklas..

Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn och vet hur man gör, men behöver mer stöd och engagemang för att kunna åstadkomma ännu mer för barn. Vill du hjälpa till och förändra barns liv – bli Världsförälder!

Tillsammans med Expressen drar vi ut på bussturné runtom i landet mellan den 27 och 30 april för att skapa engagemang inför Humorgalan (den 1 maj i TV4). Vi besöker Linköping, Norrköping, Sundsvall, Hudiksvall, Gävle, Uppsala och Stockholm. Så ge er ut på stan ”för varenda unge”!

Danny Saucedo, David Lindgren, Nanne Grönvall, Mark Levengood, Rolf Lassgård och många fler deltar. Det blir massor av aktiviteter för barn och vuxna i varje stad. Det blir uppträdanden, ballonger och andra aktiviteter för barnen, intervjuer på scen och försäljning av UNICEFs nyckelring.

Klicka på respektive stad för att läsa mer om vad som händer och vilka som finns på plats.

Linköping, Gyllentorget 27 april kl 11-13

Norrköping, Tyska Torget 27 april kl 15-17

Sundsvall, Stora torget 28 april 10.30-12.30

Hudiksvall, Möljen 28 april kl 14-16

Gävle, Stora torget 29 april kl 10-12

Uppsala, Stora torget 29 april kl 15-17

Stockholm, Sergels torg 30 april 11-14

Ungefär 150 familjer bor och arbetar vid soptippen Coronel Oviedo utanför San Lorenzo i Paraguay. UNICEF är på plats och kämpar för att fånga upp barnen omkring tippen och istället ge dem möjlighet att komma till så kallade Abrazos. Abrazo är en typ av fritidshem där barnen får mat, rena kläder läxhjälp och omtanke. Vill du hjälpa gatubarn runt om i världen – bli Världsförälder!

Under en vecka i mars reste Danne och Bleckan från Salongbetong till ett av Latinamerikas fattigaste länder – Paraguay. Resan resulterade i en webbserie där vi får följa Danne och Bleckan och deras möte med några av världens mest utsatta barn – barn som lever och arbetar på gatan. Idag släpps andra avsnittet.

Läs mer om Danne och Bleckans resa till Paraguay här.

Två Världsföräldrar – Daniel och Anne – fick resa med oss till Mocambique för att göra filmreportage om hur UNICEF arbetar för att hjälpa föräldralösa barn.

Moçambique är ett av världens fattigaste länder där hälften av befolkningen är barn. Nästan två miljoner av barnen är föräldralösa. Hiv och aids är den huvudsakliga anledningen till att antalet föräldralösa och utsatta barn ökar. Antalet föräldralösa barn och familjer som bara består av barn förväntas öka ännu mer. Läs mer om Daniels resa.

Många fler barn i Moçambique och över hela jorden behöver hjälp. Bli Världsförälder nu. Missa inte att titta på Humorgalan som sänds i TV4 den 1 maj kl 20. Där kommer bland annat Annes reportage från resan sändas.

Världsförälder Anne i Moçambique

Två Världsföräldrar - Anne och Daniel - fick resa med oss till Moçambique för att göra filmreportage om hur UNICEF arbetar för att hjälpa föräldralösa barn. En av de personer Anne träffade var 74-åriga Luisa Jacinto som tar hand om sina nio barnbarn sedan barnens föräldrar dött i aids.

En hel generation saknas

Moçambique är ett av världens fattigaste länder där hälften av befolkningen är barn. Nästan två miljoner av barnen är föräldralösa.

Hiv och aids är den huvudsakliga anledningen till att antalet föräldralösa och utsatta barn ökar. Antalet föräldralösa barn och familjer som bara består av barn förväntas öka ännu mer. Dessutom kommer snart en tid när det blir ännu fler familjer utan vuxna – när alla de äldre mormödrar och farmödrar som nu tar hand om sina föräldralösa barnbarn inte lever längre.

Luisa 74 år tar hand om nio barnbarn

Anne Lydén från Årsta utanför Stockholm är Världsförälder och fick i mars i år åka till Mocambique för att träffa några av världens utsatta barn och se hur UNICEF arbetar för att hjälpa barnen.

Hon träffar Luisa Jacinto som är 74 år. Efter att Luisas egna barn dog tar hon helt sjläv hand om nio av sina barnbarn. Barnen är mellan två och 15 år och alla i skolålder går i skolan.

De två äldsta barnen Samuel, 15 år, och Emma ,10 år hjälper till så mycket de kan och Luisa får ett månadsbidrag till mat. Men det räcker inte. Tvillingsyskonen Nando och Lucia är synligt undernärda och de äldre barnen orkar inte alltid att gå till skolan för att de inte har fått tillräckligt med mat.

– Det är lätt att känna hopplöshet då man vet att det är 1000-tals familjer som Luisas, men det finns hopp. UNICEF är med och bygger upp system för att ge utsatta familjer stöd och hjälp. Om det inte finns en vuxen i familjen, får de inget bidrag från myndigheterna. Så när Luisa inte längre finns och det är inte någon vuxen i familjen, kommer de inte att få någonting alls. Detta här arbetar UNICEF för att förändra, säger Anne Lydén, Världsförälder.

– Det var fantastiskt att på plats få möta UNICEFs kunniga personal som varje dag jobbar på att hitta lösningar som kan hjälpa många barn. Jag fick en inblick i att UNICEF inte bara jobbar på att skapa nationella system, utan att det finns länkar hela vägen ut till barnen i byar på landet och i fattiga bostadsområden. Vi kunde se hur lokala organisationer, som stöddes av UNICEF, kunde ge hjälp på gräsrotsnivå, men den här resan har gjort det väldigt tydligt för mig att det behövs så mycket mer. Behoven är enorma. Jag är verkligen stolt över att vara Världsförälder, men vi behöver bli många fler som bryr sig, fortsätter Anne.

Anne träffade Louisa Jacinto som är 74 år och tar hand om sina nio barnbarn. Här med tvillingarna Lucia och Nando, Karolina och Emma. Foto: UNICEF

Anne träffade Louisa Jacinto som är 74 år och tar hand om sina nio barnbarn. Här med tvillingarna Lucia och Nando, Karolina och Emma. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar för att se till att de allra fattigaste och utsatta barnen ska få hjälp först. Vi letar upp de barn som behöver hjälp och registerar dem så att de kan få rätt stöd hos de lokala myndigheterna och organisationerna. Vi kämpar för att barnen ska få direkt stöd genom tillgång till mat, skolgång, hälsovård samt skydd mot våld och övergrepp. De får till exempel hjälp med förbättring av hus, matkuponger med mera, men vi ser till samtidigt till att det sker långsiktiga förändringar. Sedan 2006 har UNICEF registrerat åtta miljoner barn i landet, barn som annars hade stått utanför det sociala systemet.

Vi behöver bli fler som kämpar för barnen. Bli Världsförälder idag.

Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn och vi vet hur man gör, men vi behöver din hjälp.

Som Världsförälder kämpar du vid de utsatta barnens sida varje dag, året runt. Du utrotar sjukdomar, avskaffar skolavgifter, pressar inköpspriser, forskar och uppfinner, pratar med presidenter, ändrar lagstiftning och finns på plats i varenda katastrof.

Som Världsförälder ger du pengar varje månad. Enkelt och kostnadseffektivt via autogiro. Du är med och kämpar för alla barn över hela världen som behöver hjälp. Inte bara till ett utvalt barn, i en by eller i ett land.

Var med och kämpa vid barnens sida varje dag, året runt. Bli Världsförälder nu.

Vi vill visa att det går att göra världen mer rättvis och barnvänlig – om vi alla hjälps åt. Därför genomför vi varje år en månadslång kampanj och en viktig del av den är Humorgalan i TV4. Syftet är att skaffa så många nya Världsföräldrar som möjligt.

Är du redan Världsförälder? Hjälp oss bli fler genom att gilla och dela detta inlägg vidare:

Borås tingsrätt frikände nyligen föräldrarna till den flicka som uppgett att hon i elvaårsåldern blivit utsatt för hot, kränkningar, misshandel och psykisk nedbrytning i hemmet av sina föräldrar då de varit övertygade om att hon är en häxa och besatt av demoner.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning har flickan under ca ett års tid bl.a. blivit slagen, utfryst och isolerad från den övriga familjen, hon har förvägrats mat och sömn och blivit utsatt för andeutdrivning. Föräldrarna, som stod åtalade för bl.a. grov fridskränkning och grov misshandel, frikändes på alla punkter.

Föräldrar eller andra vårdnadshavare har det yttersta ansvaret för ett barns utveckling och välmående. Ett barn som inte får sina rättigheter och behov tillgodosedda i sin hemmiljö, utan t.o.m. löper som störst risk att skadas i hemmet, är helt och hållet beroende av ett samhälle som tydligt står upp för dess rättigheter. Samhället ska erbjuda dessa barn skydd, stöd och kompensation för att det har fråntagits sina mest grundläggande rättigheter – rätten till liv och utveckling, rätten till skydd mot fysiskt och psykiskt våld (artikel 6 och 19 i barnkonventionen).

Sverige ratificerade barnkonventionen för över 20 år sedan men den gäller fortfarande inte som svensk lag. Genom vår verksamhet på UNICEF vet vi att det finns ett akut behov av att ta barns rättigheter och barnkonventionen på större allvar. Det blir särskilt tydligt sådana dagar då man svart på vitt ser det formulerat i ett domskäl som i målet ovan – ”det torde inte vara straffbart att uppträda på ett kränkande eller otrevligt sätt gentemot ett barn i familjen” – ”att frysa ut och isolera ett barn från övriga familjen och inte tillåta barnet att vistas i närheten av sina syskon torde inte utgöra någon straffbar gärning”.

Vi gör ingen bedömning av bevisvärderingen eller av skuldfrågan i det här fallet. Men vi konstaterar att synen på vad barn är, behöver och har rätt till behöver uppdateras inom bl.a. den dömande verksamheten. Svensk lagstiftning och myndighetsutövning har många hål genom vilka samhällets mest utsatta barn tillåts falla igenom och för dessa barn behövs barnkonventionen.

/Emma von Corswant
Barnrättsjurist UNICEF Sverige

Världsförälder Daniel träffar föräldralösa barn i Moçambique

Två Världsföräldrar – Daniel och Anne – fick nyligen resa med oss till ett av världens fattigaste länder, Moçambique, för att göra filmreportage om hur UNICEF arbetar för att hjälpa föräldralösa barn. I Moçambique är hälften av befolkningen barn och närmare två miljoner är föräldralösa på grund av hiv och aids. De lever ofta ensamma utan några vuxna omkring sig och är därför extremt utsatta.

Emma, 13 år, tar ensam hand om syskonen

Daniel besöker en familj i byn Sussdenga på landsbygden i Mocambique. Familjen består av Emma Wilson som är 13 år, hennes lillasyster Nhacuay, elva år, och lillebror Checufa, nio år. Sedan deras mamma och pappa dog för fyra och fem år sedan har Emma själv tagit hand om familjen och hushållet. Strax efter föräldrarnas bortgång brann deras hus ned och barnen bor nu i ett mycket litet lerhus som är i väldigt dåligt skick. Det finns ingen dörr, taket är stoppat med diverse tygbitar och plastpåsar och vid dåligt väder regnar det rakt in på barnen.

De här barnen är oerhört utsatta. De är tvungna att arbeta för att få ihop pengar till mat, går inte i skolan och saknar helt skyddsnät. De har fått stöd från UNICEF, som till exempel hinkar och matlagningskärl, men mycket mer hjälp behövs.

– De här flickorna har svårt att berätta för mig vad de drömmer om. Först svarar de helt självklart ”mat”. Efter att jag formulerat om frågan flera gånger, visar det sig att deras högsta önskan är att få gå i skolan. Men jag vet, att som deras situation ser ut nu, kommer den önskan aldrig att gå i uppfyllelse utan att de får hjälp. Där och då får jag svaret på frågan varför jag är Världsförälder. Jag vill hjälpa dem, jag vill att de ska få äta sig mätta och jag vill att de ska få gå i skolan, säger Daniel som är Världsförälder.

Världsförälder Daniel reste till Mocambique och träffade Emma och Nhacuay som bor själva sedan deras föräldrar gick bort för fyra år sedan. Foto: UNICEF

Världsförälder Daniel reste till Mocambique och träffade Emma och Nhacuay som bor själva sedan deras föräldrar gick bort för fyra år sedan. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar för att se till att de allra fattigaste och utsatta barnen ska få hjälp först. Vi letar upp de barn som behöver hjälp och registerar dem så att de kan få rätt stöd hos de lokala myndigheterna och organisationerna. Vi kämpar för att barnen ska få direkt stöd genom tillgång till mat, skolgång, hälsovård samt skydd mot våld och övergrepp. De får till exempel hjälp med förbättring av hus, matkuponger med mera, men vi ser till samtidigt till att det sker långsiktiga förändringar. Sedan 2006 har UNICEF registrerat åtta miljoner barn i landet, barn som annars hade stått utanför det sociala systemet.

Emma och hennes syskon har nu registrerats, ska snart börja skolan och har tillgång till hälsovård och det lokala sociala skyddsnätet. Men problemen är stora och antalet föräldralösa barn på grund av hiv och aids väntas öka ytterligare de kommande åren.

Många fler barn i Mocambique och över hela jorden behöver hjälp. Bli Världsförälder nu.

Vi vill visa att det går att göra världen mer rättvis och barnvänlig – om vi alla hjälps åt. Därför genomför vi varje år en månadslång kampanj och en viktig del av den är Humorgalan i TV4. Syftet är att skaffa så många nya Världsföräldrar som möjligt. Nytt för i år är två delningskampanjer tillsammans med Apotek Hjärtat.

Kampanjen ”För varenda unge” drog igång den 16 april och pågår fram till den 13 maj. Över hela landet syns vi tillsammans med våra kampanjpartners i butiker, TV, tidningar och radio. Vi sänder webbtv-serie från Paraguay med Danne & Bleckan. Vi åker runt med Expressen på en ”Bussturné för varenda unge”. Vi säljer våra nyckelringar på H&M, Ikea och Apotek Hjärtat.

Utöver detta genomför vi 2 stora delningskampanjer tillsammans med vår partner Apotek Hjärtat. Den första drog vi igång i förra veckan och har visat sig bli en succé. Bloggare kan genom att publicera en bloggpost vaccinera 95 barn mot stelkramp. I den andra kampanjen kan nya Världsföräldrar ge 5 doser stelkrampsvaccin bara genom att dela på Facebook efter anmälan. Per varje publicerad bloggpost eller delnings på facebook skänker Apotek Hjärtat stelkrampsvaccin via vår gåvoshop.

Vill du också engagera dig? Stöd UNICEF genom att bli Världsförälder (och givetvis dela detta på Facebook). Och glöm inte titta på Humorgalan!

Redan i februari skrev vi och berättade om vår nya produkt i kampanjen ”för varenda unge” – vår fina nyckelring. Nu har den äntligen börjat säljas i butik och på nätet. Du hittar den hos Ikea, H&M och Apotek Hjärtat. Och du kan beställa den i vår webbshop.

Nedan kan du se vår film som vi spelat in med vår ambassadör Mark Levengood:

Här är en bild på nyckelringen:

Och så här såg det ut när vi hälsade på hos Ikea i Barkaby:

Försäljningen av nyckelringen är en del av vår årliga kampanj ”För varenda unge”. Under en månad anstränger vi oss lite extra för att värva nya Världsföräldrar. Bland annat genom Humorgalan som sänds i TV4 den 1 maj kl 20.

Under en vecka i mars reste Danne och Bleckan från Salongbetong till ett av Latinamerikas fattigaste länder – Paraguay. Resan resulterade i en webbserie där vi får följa Danne och Bleckan och deras möte med några av världens mest utsatta barn – barn som lever och arbetar på gatan. Idag släpps första avsnittet och Danne gästbloggar hos oss.

Hej!
För er som inte känner mig så heter jag Daniel Eriksson och är vad man kallar ett maskrosbarn.

Jag kommer från ett missbrukarhem med våldsamma inslag under min uppväxt. Jag har gjort en klassresa, från att inte ha några betyg eller några som helst positiva tankar kring min framtid har jag rest mig och jobbat hårt för att nå mina mål på egen hand. Idag har jag kommit så långt att jag är en av de som fått äran att jobba med Unicef. Det är så enormt stort för mig och jag är evigt tacksam för att jag fått den här chansen att åka till Paraguay. Att uppleva den orättvisa som finns i världen är svår att föreställa sig om man inte får uppleva den på egen hand.

Det första jag sa till Unicef när resan kom på tal var att jag vill göra det för egoistiska skäl, för jag visste att jag skulle förändras. Det betyder inte att jag inte ville göra det för barnen, för det ville jag.

Men jag visste att man måste komma nära den verkligheten för att förstå den. Jag hade rätt. Jag har alltid varit semimedveten om tredje världen och dess orättvisor, saker man ser på nyheterna, läser i tidningarna osv. Det är så lätt att borsta bort sådana hemskheter för att det är så overkligt och så långt borta.

Nu är jag inte där längre, i mitt tankesätt, jag är här!

Jag sitter med en dyr laptop i mitt knä och skriver ett inlägg till Unicefs blogg i hopp om att fler ska vakna och komma närmare den verkligheten utan att behöva åka dit.

För någon månad sedan var min dyra laptop väldigt viktig för mig, på ett annat sätt. Idag är den endast viktig för att jag ska kunna jobba för Unicef och för alla barnen som behöver det. Och det är en stor skillnad för mig, jag värdesätter allt på ett nytt sätt nu. Jag uppskattar mitt liv, vänner, familj och jobb på en helt ny nivå!

När jag var på soptippen i Paraguay var det nästan som att jag trodde att det var iscensatt, så overkligt.

Jag var inte så berörd där på plats men så fort jag kom hem så började tankarna att sakta men säkert komma till mig. Panikångesten kom krypandes och jag började äcklas av mänskligheten. Jag kände ett starkt förakt mot människor inklusive mig själv som inte gjorde nått för att förändra utsikterna för barnen i dessa länder. Men insåg att det var ett ohälsosamt tankesätt och efter många timmars brottning i min hjärna och mitt hjärta blev jag tillfreds med det här resonemanget att ”så länge du bidrar med 100 kronor i månaden så är det helt okej att åka fin bil och leva efter din standard”. För vi kan inte sluta leva för att det finns orättvisor där ute, men 100 kronor från dig gör ingen skillnad för dig, men det gör en enorm skillnad för barnen!

Sen om du är en fattig i svenska mått mätta, så är du ändå 100 gånger rikare än dessa barn på soptippen, för jag vet och jag har sett vilken skillnad 100 kronor kan göra för dessa barn.

Jag behöver er hjälp att hjälpa dem.

För att bli Världsförälder finns två alternativ:
1. Skicka ett SMS med ordet BARN till 72 401
2. Anmäl dig här på webben

Mvh Daniel Eriksson stolt världsförälder

Är du bloggare? Nu har du chansen att vaccinera 95 barn mot stelkramp med hjälp av ditt bloggande. Bara genom att blogga ger du fler barn chans att överleva och utvecklas. Din bloggpost gör nämligen inte bara fler uppmärksamma på UNICEFs viktiga arbete för barn utan för varje bloggpost som publiceras inom kampanjen skänker Apotek Hjärtat 95 vaccin mot stelkramp. Hjälp de barn som behöver det mest. Blogga och vaccinera fler barn.

Bloggtext + Bild
Använd hela eller delar av kampanjtexten nedan på din blogg. Du kan även läsa mer och ladda hem allt kampanjmaterial på unicef.se.

OBS! Superviktigt att pinga din blogg på Twingly så att den dyker upp i bloggflödet på kampanjbloggen och blir en del i kampanjen. Använd gärna vår kampanjbild nedan. Glöm ej att ange Foto: © UNICEF/Asselin och pinga Twingly då du bloggat. Här är bloggposten:

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

UNICEF vaccinerar i Elfenbenskusten © UNICEF/Asselin

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj


Bloggkampanjen
tillsammans med Apotek Hjärtat är en del av vår årliga kampanj ”För varenda unge”. Under en månad anstränger vi oss lite extra för att värva nya Världsföräldrar. Bland annat genom Humorgalan som sänds i TV4 den 1 maj kl 20.

Över 9,5 miljoner kronor – det är den otroliga summan som över 1 400 egna insamlare har samlat in sedan vi startade egna insamlingar 2008. Stort tack!

Mycket har hänt sedan lanseringen. Nu delar och sprider vi innehåll på nya sätt och det är därför dags för oss att uppgradera egna insamlingar.

Med de nya funktionerna kan du:

  • koppla ihop din insamling med Facebook.
  • ha “medhjälpare” – vänner som tipsar om din insamling. Medhjälparna visas på din insamling.
  • välja en kategori (företag, frivillig, skolklass) eller en särskild händelse som till exempel en födelsedag.
  • se hur mycket du har samlat in och vad det räcker till med hjälp av ett räkneverk.

Skidåkaren Mathias Fredriksson samlar in över 140 000 kronor!

Mathias Fredriksson. Foto: vasaloppet.se

En av de mer framgångsrika egna insamlarna hittills är skidåkaren Mathias Fredrikssons. När han under vintern 2011 började fundera på hur han ville avsluta sin framgångsrika skidkarriär föddes idén om att köra en avslutningssäsong till förmån för UNICEF. Efter varje tävling har vem som helst kunnat buda på pjäxor, dräkter, mössor, handskar och så vidare. Alla pengarna har oavkortat gått till UNICEF och när Mathias i helgen körde sin sista tävling var summan uppe i strax över 140 000 kronor!

– Det har varit spännande att se hur mycket man skulle lyckas bidra med till denna så viktiga organisation. Just nu är det 140.000:- vilket jag är båda glad och stolt för men det kommer in lite till, det vet jag. Nu när jag lyckats så bra hoppas jag detta också inspirerar andra att hjälpa organisationer som hjälper. För min del har det varit väldigt givande, säger Mathias när vi når honom för en kommentar.

Egna insamlingar uppdateras i samband med vår årliga kampanj ”För varenda unge”. Under en månad anstränger vi oss lite extra för att värva nya Världsföräldrar. Bland annat genom Humorgalan som sänds i TV4 den 1 maj kl 20.

I förra veckan, närmare bestämt den 4 april, var det exakt 1000 dagar kvar till dess att millenniemålen ska vara uppfyllda. Det uppmärksammande bland andra FN-förbundet med en kampanjsite 1000dagar.com. Men bilden är splittrad kring hur långt världen kommit mot målen. Nyligen besökte jag ett projekt i Moçambique där UNICEF arbetar tillsammans med myndigheterna för att ge alla barn tillgång till utbildning, ett av millenniemålen.

Mina tankar går till Rosita som jag besökte i förra veckan. Hon bor i Chibuto, några timmar norr om Moçambiques huvudstad Maputo. Rosita är 63 år, men ser äldre ut. Hon bodde tidigare i en mycket enkel hydda. Med ekonomiskt stöd från de lokala myndigheterna och UNICEF har Rosita nyligen fått ett nytt, stabilt hus i betong på den prydliga gården. På gården har de också små odlingar och flera burar med höns.

Grunden för detta stöd är att hon är enda vårdnadshavare till sina sex barnbarn, alla pojkar mellan 5 och 16 år. Rositas två döttrar är båda döda. De hade redan tidigare separerat från barnens pappor, som sedan länge är försvunna ur pojkarnas liv. Enligt lag är de skyldiga att betala underhåll, men ingen vet var de är eller har försökt följa upp det.

Denna i svenska ögon udda familj hade haft det ännu svårare om de inte fått stöd från UNICEF och de lokala myndigheterna. Förutom det nya huset, får de ett regelbundet ekonomiskt bidrag till kläder, mat och andra basbehov.

Detta gör att de sex pojkarna kan gå kvar i skolan som ligger ett stenkast bort från huset. Den äldste förbereder sig nu för att börja secondary school och drömmer om att arbeta med datorer. Den yngsta brodern vill bli kock. Mormor Rosita berättar att pojkarna hjälper till mycket hemma och sköter i princip all matlagning.

Stödet till denna familj är en del av UNICEFs program för barnvänliga skolor. I samarbete med myndigheterna går man igenom skola för skola och bygger nya klassrum, bygger system för att samla in regn till dricksvatten, bygger toaletter, utbildar lärare, förser barnen med skolmaterial, informerar om vilka rättigheter barnen har, förser skolorna med sportutrustning så att de nu har idrott på schemat osv. Vi identifierar också utsatta familjer i området som behöver extra stöd för att barnen ska kunna gå i skolan. Allt detta bidrar till att fler barn går i skolan, kvaliteten på undervisningen ökar, skolresultaten blir bättre, antal tonårsgraviditeter minskar och att barnen får livsviktig kunskap med sig ut i livet.

Gällande millenniemålet kring utbildning har stora framsteg gjorts. I större delen av världen börjar de flesta barn i skolan, medan allt för många hoppar av grundskolan. Från att ha fokuserat på hur många barn som går i skolan, måste vi nu också lägga mer fokus på vad barnen egentligen lär sig. Minska antalet barn i varje klass, se till att lärarna har rätt utbildning och får tillräckligt betalt och att barnen slipper gå hungriga i skolan. Men får många barn innebär deras närvaro i skolan att de tagit sig över många hinder.

För Rosita och hennes fina barnbarn håller vi tummarna att hon får förbli så frisk och stark att hon kan ta ansvar för familjen ett bra tag till så att pojkarna hinner växa upp. Och kan ta hand om henne istället, som hon så väl förtjänar.

/Eva Dalekant
Internationell programhandläggare UNICEF Sverige