Gå till innehållet

UNICEF undersöker i en serie rapporter barnfattigdom och socialt utanförskap i ett antal rika länder i Europa. Hur väl skyddar Sverige barn från barnfattigdom och socialt utanförskap? Hur väl tillgodoser Sverige barns rättigheter när det kommer till utbildning, hälsa och levnadsstandard?

I den senaste rapporten Report Card 10, Measuring Child Poverty har vi undersökt barnfattigdom och socialt utanförskap i 35 rika länder, något som också fått stor uppmärksamhet i media, bl a i SR Ekot, SR Studio ett, DN, SVT Rapport och TV4 nyheterna. Sverige framställs i rapporten på många sätt som ett föregångsland. Jämfört med andra länder har vi en till antalet sett låg andel barn som lever i relativ fattigdom i Sverige: 7,3 % av barnen lever under fattigdomsgränsen, som här definieras som lägre än 50 procent av medianinkomsten. Men rapporten betonar vikten av att inte enbart mäta barnfattigdom i antal, utan att även se till varaktighet, djup och omfattning. Ju tidigare ett barn hamnar i fattigdom och ju längre den varar, desto större konsekvenser får det för det enskilda barnet. Barnet riskerar att hamna i en negativ och svårbruten utvecklingskedja som leder till socialt utanförskap. Barn som lever i fattigdom och socialt utanförskap löper risk att drabbas av konsekvenser som bl.a. ohälsa, sociala problem, läs- och skrivsvårigheter, våld, mobbning, ungdomskriminalitet, samhällsvård, arbetslöshet och diskriminering. Det är därför oroväckande att Sverige hamnar så långt ner som på plats 22 av de 35 undersökta länderna, när det kommer till att mäta djupet av det relativa fattigdomsgapet, d.v.s. hur djupt barn tillåts falla under den relativa fattigdomsgränsen. Barn i Sverige faller i genomsnitt 21 procent under den relativa fattigdomsgränsen.

I en tidigare rapport Report Card 9: the children left behind har vi undersökt läget för de allra fattigaste barnen i 24 rika länder när det gäller utbildning hälsa och levnadsstandard. Hur stora gap tillåts uppstå i ett land mellan den fattigaste tiondelen barn och de barn som ligger på en genomsnittlig nivå? Rapporten visar att det här finns ett stort glapp mellan den allra fattigaste tiondelen barn och de barn som ligger på en genomsnittlig nivå. Sverige hör inte till toppskiktet när det gäller att jämna ut skillnader i barns välfärd. Enligt rapporten hamnar Sverige på en nionde plats när det gäller barns levnadsstandard, utbildning innebär en sjunde plats och hälsa ger den sämsta noteringen, en fjortonde plats bland de 24 länderna.

Mycket har skrivits och sagts om huruvida det ens är relevant att jämföra Sverige med andra länder och om fattigdom kan sägas existera i Sverige överhuvudtaget, t ex ledarredaktionerna på DN, Newsmill, Aftonbladet och GP. Att jämföra Sverige med andra rika länder är relevant ur den aspekten att det säger något om den politiska viljan att prioritera barns rättigheter i respektive land. Två länder med likartade ekonomiska förutsättningar kan göra olika bra ifrån sig när det kommer till att ta tillvara barns rättigheter och fånga upp de barn som halkar efter. Hur väl barns rättigheter tillgodoses inom varje land, är alltså i slutändan endast en fråga om politiska prioriteringar. Sett ur barnens perspektiv och i enlighet med barnkonventionen, så har barn alltid rätt att ses utifrån den kontext och det samhälle de lever i. Vad har barn normalt sett tillgång till i ett nutida samhälle, i det samhälle de lever i? Barn som inte har tillgång till de fördelar och tjänster, såsom exempelvis bibliotek, kultur och fritidsaktiviteter, som övriga jämnåriga kamrater har löper stor risk att hamna utanför i samhället. Det är varje barns rättighet att få bli erkänd utifrån ett synsätt som speglar just den verklighet och det sammanhang barnet lever i.

Sammantaget får man säga att Sverige är ett bra land att leva i för de allra flesta barn. Men det är oroväckande att den grupp barn som halkar efter mest i samhället tillåts halka efter ordentligt – vare sig det gäller fattigdom och socialt utanförskap, kvalitativ utbildning eller god hälsa. Hur långt efter ska dessa barn få hamna innan de blir sedda i det utanförskap de lever i?

Läs mer om UNICEF Sveriges arbete kring socialt utanförskap.

/Christina Heilborn, barnrättsjurist och chef opinion & påverkan,  UNICEF Sverige

Stort fattigdomsgap för barn i Sverige

Sverige ligger dåligt till när man mäter hur djupt barn tillåts falla under fattigdomsgränsen. I en jämförelse mellan 35 rika länder kommer Sverige först på 22:a plats. Sverige får en sämre placering än länder som Polen, Grekland, Estland och Ungern. Det visar en ny rapport om barnfattigdom från UNICEF.

Report Card 10, Measuring Child Poverty har undersökt barnfattigdom i den industrialiserade världen och presenterar de allra senaste siffrorna som finns tillgängliga. Sverige ligger generellt mycket bra till vid de jämförelser som görs, och hamnar högt upp i rankningen exempelvis när det gäller andelen barn som lever under den nationella fattigdomsgränsen, som definieras som lägre än 50 procent av medianinkomsten.

I Sverige är det 7,3 procent av barnen som gör det, vilket innebär en åttondeplats, sämst bland de nordiska länderna. Men rapporten undersöker också hur stort fattigdomsgapet tillåts bli i varje land, det vill säga hur djupt dessa barn hamnar under den relativa fattigdomsgränsen. Det visar sig då att barn i Sverige tillåts falla 21 procent under gränsen, vilket ger en överraskande dålig placering på 22:a plats bland de jämförda länderna.

– Det är mycket allvarligt att de här barnen tillåts halka efter så mycket, säger Christina Heilborn, barnrättsjurist vid UNICEF Sverige.

– Följderna för barnen innebär förutom socialt utanförskap, även sämre hälsa, sämre skolresultat, sämre självkänsla och risk för fortsatt ekonomisk utsatthet. De hamnar i en ond cirkel, ett socialt arv, som är svårt att ta sig ur.

Två mätningar av fattigdom

Rapporten mäter barnfattigdom på två olika sätt. Den ena mätningen ser till relativ fattigdom, och svarar på frågan hur många barn som lever under fattigdomsgränsen i varje land. Här har 35 länder undersökts (de 27 EU-länderna samt Norge, Island, Australien, Kanada, Japan, Nya Zeeland, Schweiz och USA).

Målet har varit att uppskatta hur många barn som hamnar under en levnadsnivå som betraktas som normal i landet där de bor. Svaret är att sammanlagt 30 miljoner barn lever i fattigdom i de undersökta länderna. De nordiska länderna har mellan 5 och 7 procents barnfattigdom, medan Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien hamnar på 10 till 15 procent. I bottenskiktet ligger USA och Rumänien med siffror på mer än 20 procent.

Rapportens andra mätning undersöker hur många barn som saknar två eller flera av 14 kriterier som anses normala och nödvändiga för barn i ett rikt land. Det kan röra sig om tre mål mat om dagen, två par skor som är tillräckligt stora, en lugn plats för att kunna göra läxor, pengar till skolutflykter eller en internetuppkoppling. 29 länder ingår i den studien (de 27 EU-länderna samt Norge och Island) och uppgifterna baseras på EU:s statistik över inkomst- och levnadsförhållanden som för första gången innehåller information om barn.

Resultatet visar att 13 miljoner barn saknar tillgång till grundläggande saker som är nödvändiga för deras utveckling. I Sverige gäller detta för 1,3 procent av barnen, vilket ger en topplacering strax under Island. Rumänien, Bulgarien och Portugal hör till de länder som ligger sämst till, men även i rikare länder som Frankrike och Italien är det mer än 10 procent av barnen som på olika sätt är berövade sina utvecklingsmöjligheter.

Tydlig strategi krävs 

Rapporten framhåller att den förda politiken i ett land spelar stor roll för hur barn har det.

– Det fattigdomsgap som framkommer i rapporten visar att dagens insatser inte räcker till för de barn i Sverige som har det allra sämst ställt. Därför behöver regeringen ta fram en ny strategi som upptäcker och fångar upp de barn som halkar efter, säger Christina Heilborn.

I en sådan strategi spelar skolan en nyckelroll, anser UNICEF Sverige. Skolan är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller att bryta ett socialt utanförskap och ta sig ur fattigdom. Oavsett bakgrund eller boendekommun måste alla barn i Sverige få den kvalitativa utbildning som de har rätt till enligt barnkonventionen.

UNICEF föreslår också ett förbättrat samarbete mellan skola, socialtjänst och hälsovård, samt att barn själva blir delaktiga i de insatser som ska göras.
 

Ladda ner rapporten nedan eller läs den i sin helhet på scribd.

UNICEF fördömer massakern mot barn i Syrien

UNICEF fördömer de senaste attackerna mot barn i den syriska staden Houla i närheten av Homs. 32 barn under 10 år har dödats, något som också har bekräftats av FN:s observatörer. Totalt 90 människor dödades vid samma tillfälle.

– Detta upprörande brott mot så unga barn, som inte har någonting att göra med striderna, visar på hur akut det är att hitta en lösning på konflikten i Syrien. Denna typ av massaker kan inte passera obestraffat, säger Sarah Crowe, talesperson för UNICEFs generalsekreterare Anthony Lake.

UNICEF finns på plats och hjälper de tiotusentalsbarn som befinner sig på flykt undan oroligheterna i Syrien. Läs även tidigare nyhet om Syrien

Vad önskar du dig?

Vad har du önskat dig i mors dag present? En god middag? En bukett blommor av den du älskar? En fin teckning av ditt barn?

Vad tror du att 22-åriga Aida Olimpio i Mocambique som är gravid i sjätte månaden med sitt andra barn hade önskat sig? Kortare avstånd till vårdcentralen där hon ska gå på graviditetskontroll? Hon har gått nästan en hel dag från sin by för att komma hit och snart ska hon gå hela vägen tillbaka igen.

Eller önskar hon sig att barnet som hon bär ska överleva? Hennes första barn dog i malaria.

Eller att hon själv ska överleva förlossningen? Enligt statistiken dör en kvinna av 43 i hennes land i samband med graviditet och förlossning.

Men Aida har ändå tur. Mavuzi Ponte hälsocenter i Chiuta distriktet som hon nu besöker erbjuder tjänster inom både mödra- och barnahälsovård. Här finns utbildad personal och gravida kvinnor kan här gå på kontroller under graviditeten. Efter kontrollen kommer Aida att få med sig förebyggande malariamedicin, järntabletter och ett impregnerat myggnät för att skydda henne och hennes familj mot malaria.

Om hon har möjlighet att ta sig den långa vägen hit, kommer hon att kunna föda sitt barn här med hjälp av en utbildad barnmorska. Hennes nyfödda barn kommer att kontrolleras och vid behov att få vård enligt den ganska enkla kapacitet som vårdcentralen har.

Bebisen kommer också att erbjudas ett grundprogram med förebyggande behandling som inkluderar vaccinationer mot stelkramp, mässling och polio, vitamin A tillskott och avmaskningsmedel. Vid efterföljande besök kommer man att övervaka barnets tillväxt och vid behov sätta in näringstillskott. Vid alla besök får även Aida och hennes medsystrar information om näring, vikten av handtvätt, hur man skyddar sig mot malaria och de stora fördelarna med att amma sitt barn i minst sex månader.

Denna typ av integrerade program har Moçambiques hälsovårdsministerium infört med stöd av bland annat UNICEF. Det har medfört stora framsteg i att minska antalet barn och mammor som dör av enkla åkommor som malaria, blödningar, högt blodtryck och diarré.

Jämfört med för 20 år sen, dör hälften så många kvinnor i Moçambique samband med barnafödande. Gällande barn under fem år som dör har andelen också nästan halverats- från 22 % 1990 till 13 % idag. Liknande framsteg ser man i många utvecklingsländer där Nepal, Vietnam, Bangladesh, Egypten, Kambodja och Peru är några exempel. Detta betyder dock inte att allt är bra – fortfarande har vi långt kvar att nå millenniemålet om minskad mödradödlighet och mycket mer resurser måste satsas på att rädda de hundratusentals kvinnor och barn som dör helt i onödan.

/Eva Dalekant
Handläggare internationella utvecklingsfrågor UNICEF Sverige

Jag befinner mig vid vägs ände tillsammans med ett team från Ikea. Vi är i Maroantsetra på Madagaskars östra sida för att besöka några av de skolor som  Ikeas mjukdjurskampanj har varit med att finansierat. Vårt team är de enda gästerna och där vägen tar slut vid en sliten resort utan turister tar en oändlig sandstrand vid. Det skulle kunna vara paradiset men ingen kommer hit.

Barn som tvättar händerna

Skolan har en viktig funktion att fylla när det gäller vatten och sanitet. Det handlar inte bara om att ge barn tillgång till vatten utan också om att lära dem om vikten av hygien.

Byn vi ska besöka är ligger isolerad mitt i regnskogen och besök utifrån är högst ovanligt. Vi färdas med båt för att ta oss fram och när vi anländer stranden har hela byn samlats. Luggslitna barn tittar på oss med stora ögon. En del börjar gråta. Fattigdomen är påtaglig. Husen i byn vinglar på träben, taken är gjorda av vass och det finns naturligtvis ingen el eller rent vatten.

I den här byn föds varje månad cirka 30 barn. Förlossningen äger rum på en enkel träbrits utan någon som helst smärtlindring eller rinnande vatten. Här finns ingen vårdcentral och närmsta samhälle ligger tre timmar bort.  Man förstår att mödradödligheten är en av de högsta i världen här i Madagaskar.

I Madagaskar finns ca 4,5 miljoner barn. Arbetet med att se till att alla dessa barn får gå i skolan är enormt. Här en pojke och en flicka i sjätte klass som arbetar med ett byggprojekt.

Mitt i byn står den nybyggda skolan. Två klassrum med bänkar för cirka 40-70 barn. Vid skolan har UNICEF även byggt latriner och inom kort ska byn också få en borrad brunn. I Madagaskar har endast 12% av befolkningen tillgång till en toalett och få ser kopplingen mellan toalett i det fria och dålig hälsa. Skolan blir viktig i att ge kunskap om detta.

För att ge Madagaskars 4,5 miljoner barn möjlighet att gå i skolan bygger UNICEF just nu 2 000 till 3 000 nya skolor varje år. Skolorna har toaletter och borrad brunn men de är också cyklonsäkra, vilket innebär att de står kvar när cyklonen drar fram men också kan användas som skyddsrum. För cykloner kommer garanterat! I stort sett alla cykloner som bildas i Indiska oceanen träffar Madagaskar.

Utöver själva skolorna förses alla barn i Madagaskar med varsitt skolkit som innehåller pennor och skrivböcker. Dessutom ser UNICEF till att utbilda lärare. Det är ett gigantiskt arbete att få allt detta på plats. En logistisk mardröm! Men det går.

Vi lämnar byn och undrar om vi någonsin kommer att uppleva detta igen.

Lotta Linden, Chef för företagssamarbeten UNICEF Sverige

Väpnad konflikt i Mali ökar spridningen av livsfarliga sjukdomar

Tusentals barn i Mali lider av allvarlig undernäring till följd av svältkatastrofen i Sahelregionen. Nu varnar UNICEF för att den väpnade konflikten i norra Mali orsakar en ökad spridning av kolera, mässling och polio.

Mali är ett av de länder som drabbas hårt av svältkatastrofen i Sahelområdet. 87 procent av de barn som riskerar att dö av undernäring i landet finns i de södra delarna.

Risk för ökad spridning av polio, mässling och kolera

Konflikten i norr gör att allt fler flyr söderut, något som gör att spridningen av polio och mässlingen ökar bland barn. Flera hälsocenter i norr har blivit vandaliserade och antalet utbildad personal minskar. Ibland med så mycket som med 18-27 procent jämfört med tidigare nivåer. Även spridningen av kolera förväntas öka. Förra året drabbades Väst- och Centralafrika av den största koleraepidemin på fem år, med närmare 3000 dödsfall och fler än 105 000 insjuknade.

För att minska spridningen av kolera satsar UNICEF på att öka klorhalten i vattenverken, utbilda samhällen samt leverera vatten och hygienpaket. Hittills har 10 000 hygienpaket levererats till familjer i Gao, Timbuktu, Segou och Mopti. Ytterligare paket kommer distibueras nu innan regnsäsongen börjar i juli. UNICEF planerar även en utbildningskampanj om kolera.

Du kan hjälpa till!

Behoven är enorma då 500 000 barn och vuxna i Mali är i behov av förebyggande åtgärder. UNICEF har vädjat om 235 miljoner kronor för räddningsinsatser under de kommande sex månaderna. Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen.

UNICEF Sveriges generalsekreterare Véronique Lönnerblad reste i förra veckan till svältdrabbade Tchad som ligger i Sahelområdet. Det beräknas att över en miljon barn i Sahel saknar tillräckligt med mat och riskerar att dö inom några månader. I Tchad är siffran 130 000 barn som riskeras drabbas. Under veckan besökte Véronique bland annat en hälsostation i Biltine i nordöstra Tchad. Det finns i dagsläget 200 hälsostationer men det beräknas behövas minst det dubbla. Vid dessa stationer behandlas bland annat barn mot undernäring.

UNICEF har vid flera tillfällen varnat om den akuta situationen i Sahelområdet i Västafrika.
Februari: UNICEF vädjar om pengar till barnen i Sahel
Mars: En hel generation kan gå förlorad i svältdrabbade Sahel
April: KATASTROFLARM: Vi hinner fortfarande rädda många barns liv i Sahel

Vill du hjälpa till?
Det kostar 690 kronor att behandla ett undernärt barn i Sahel. Behandlingen varar i ungefär 60 dagar och består av näringsrik mat och mjölk, vitaminer och antibiotika.

Bara 50 kronor räcker till 13 påsar näringsrik nötkräm mot undernäring eller 29 påsar vätskeersättning. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn. SMS:a LIV till 72 900 och ge just 50 kr!

Eller klicka här och ge ditt bidrag nu och rädda barns liv.

Mammagrupper i Sri Lanka ger friskare barn

Tillgången till hälsovård, vatten, toaletter och utbildning i konfliktdrabbade samhällen i Sri Lanka har tack vare ett 3-årigt samarbete mellan UNICEF, EU och Sri Lankas regering förbättrats. Inom projektet har det även startats över 100 mammagrupper som gjort stor skillnad för avlägsna byar.

Inom projektet som kallas ”Stöd till konfliktdrabbade människor” har det startats fler än 100 mammagrupper med frivilliga som går runt i avlägsna byar och utbildar i hälsa och näring. De frivilliga mäter och väger även barnen i byarna för att kunna upptäcka undernäring och sjukdomar i tid.

– Att vara medlem i mammornas stödgrupp har varit så användbart och viktigt för mig. Jag har lärt mig många praktiska saker om hur man ska vara frisk, säger Chandrakumar Kavitha, frivillig i en mammagrupp i Trincomalee.

Just idag besöker Chandrakumars grupp en av de fattigaste familjerna i byn. De är oroliga för familjens yngsta son Sujalan som led av akut undernäring vid senaste besöket. Och kontrollerna ger glädjande resultat: Sujalans hälsa har förbättrats.

– Detta är ett fattigt område. Alldeles för många barn i den här byn var sjuka innan projektet startades. De hade ingen vårdcentral och alltför många barn åt fel. Detta har förändrats och jag känner att jag bidrar till att göra alla barn här friskare, säger Chandrakumar.

Läs mer om projektet på unicef.org. Vill du stödja UNICEF i kampen för varenda unge? Bli Världsförälder och ge 100 kr/mån eller ge en engångsgåva till UNICEFs arbete.

350 löpare sprang för livet

Spring för livet

350 löpare sprang för livet

250 000 kronor blev summan när hundratals löpare i torsdags samlades på Djurgården i Stockholm för att springa till förmån för UNICEF. Sveafastigheter, ett av företagen bakom UNICEFs projekt Företag för Malawi, var initiativtagare till löpeventet Spring för livet som ska hjälpa föräldralösa barn i Malawi. UNICEF-ambassadören Liza Marklund deltog vid starten av loppet, tackade för allas stöd och berättade lite om sina intryck från sina resor till Malawi.

I Malawi bor en miljon föräldralösa barn. 100 000 av dessa lever utan någon vuxen och tvingas klara sig helt på egen hand. De insamlade pengarna går till ett projekt som syftar till att ge barnen, trots avsaknad av föräldrar, tillgång till hälsovård, utbildning samt skydd mot våld och övergrepp.

Det är första året Spring för livet anordnas men planen är att det ska bli en årlig insamlingsaktivitet.

Ett stort tack till Sveafastigheter för initiativ och genomförande!

Rent vatten och toaletter räddar barns liv i Tchad

Tack vare bättre hygien och ökad tillgång till rent dricksvatten minskar antalet barn som drabbas av polio och kolera på landsbygden i Tchad. Med stöd från UNICEF får allt fler samhällen renare vatten och bättre levnadsvillkor.

I mars rapporterade UNICEF att millenniemålet om tillgången till rent vatten har uppnåtts, men att situationen ser mycket olika ut i olika delar av världen. Tchad är ett av de länder som har sämst tillgång till rent dricksvatten och ordentliga toaletter.

Bristen på grundläggande hygienrutiner i landet leder till sjukdomar såsom polio, kolera och svår diarré, något som drabbar barnen på landsbygden extra hårt. Förra året hade Tchad över 17000 fall av kolera och 459 dödsfall.

Utbildar byinvånare

Tillsammans med organisationen ”Healthy Schools, Healthy Homes”, håller UNICEF utbildningar för att förbättra hygienen ute på landsbygden. Målet är att lära samhällen att själva bygga och underhålla toaletter, för att minska spridningen av bakterier som uppstår när folk uträttar sina behov ute i det fria.
– Det här är något som många inte känner till. När de förstår att flugorna och bakterierna som dras till avföring även dras till maten som vi äter, vill de rusa iväg och börja bygga sina egna toaletter, berättar Amina Ramadane, som reser runt och utbildar i byarna.

En toalett per hushåll

Av de 30 byar som hon arbetat med under 2011, har 20 redan fått ordenliga toaletter. I byn Fadje har det blivit obligatoriskt för varje hushåll att ha en egen toalett. Familjerna har också lärt sig att anpassa sig till viktiga hygienrutiner som bidrar till att hålla sjukdomar borta. Till exempel genom att klorera sitt dricksvatten och att tvätta händerna med tvål.
 

202 rena byar

Projektet med bättre hygien- och sanitetsförhållanden på landsbygden genomförs i åtta regioner i Tchad. Sedan starten har 202 byar fått tillgång till toaletter, något som även förbättrar familjernas privatliv.

Men Tchad har fortfarande lång väg kvar för att kunna nå millenniemålet att till år 2015: att halvera andelen av befolkningen som inte har tillgång till rent dricksvatten och grundläggande sanitet.
Genom lokala insatser i Tchad och med stöd från UNICEF, kan landet rädda tusentals barns liv.

Du kan också vara med och stödja UNICEFs arbete genom att t ex handla vattenreningstabletter i vår gåvoshop.

Du kan också stödja ett av UNICEFs vattenprojekt i Niger med en gåva.

I en konstnärligt gestaltad rättegång imorgon lördag på Kulturhuset i Stockholm ställs Europa till svars för en systematisk, inhuman behandling av flyktingar och migranter. Fyra områden tas upp: gränskontroll, asylprocess, papperslösa migranter och förvar & deportation. Medverkande är experter, forskare, författare och skådespelare.

Tribunal 12 fyller en viktig funktion när det gäller att belysa konsekvenser för enskilda personer av den flykting- och migrationspolitik som förs i Europa idag. Det behövs en ökad solidaritet inom flyktingpolitiken med fokus på den enskilda människan. Rättssäkerheten behöver skärpas så att till exempel barns rättigheter respekteras i asylprocessen. Det handlar bland annat om att utreda barns egna asylskäl, bedöma barnets bästa, respektera rätten att bli hörd och att få tillgång till hälsovård och skolgång.

I Sverige är det särskilt angeläget just nu att diskutera flykting- och migrationsfrågor med tanke på att regeringen och Miljöpartiets överenskommelse i  detta ämne havererat. För drygt ett år sedan stod migrationsminister Tobias Billström och  Miljöpartiets Maria Ferm nöjda sida vid sida när överenskommelsen presenterades. Vi var många som hyste förhoppningar om att det som stod där också skulle omsättas i praktiken snarast. Bland annat rätten för barn som är papperslösa att få tillgång till sjukvård och skolgång.

Enligt regeringens utredning om sjukvård för papperslösa från 2011 (SOU 2011:48) finns det mellan 10 000 och 35 000 människor som är papperslösa i Sverige idag. Ca 2 000-3 000 antas vara barn under 18 år. Dessa barn har varken ovillkorlig rätt till sjukvård eller skolgång. De lever i ett socialt utanförskap och är helt utlämnade till andra personers välvilja – eller godtycke och i värsta fall övergrepp. De berövas dagligen sina rättigheter och människovärde. Hotet att bli utvisad är alltid överhängande och det som ytterst avgör hur tillvaron blir.

Enligt artikel 2 i FN:s konvention om barnets rättigheter har alla barn samma rättigheter och ingen får diskrimineras. Detta är en av de grundläggande principerna i konventionen. Anledningen till bestämmelsens existens är att inget annat land än just det som barnet befinner sig i för tillfället kan garantera barnet dess mänskliga rättigheter.

Att dela in barn i olika kategorier beroende på juridisk status bryter mot barnkonventionen. Rätten till hälso- och sjukvård samt utbildning borde vara en självklarhet för Sverige att garantera varje barn. Ett sätt att stärka barns rättsliga ställning är genom att inkorporera barnkonventionen i svensk rätt och därmed göra den till lag.

Varför är det så svårt för regeringen att leva upp till barnkonventionen?

/Christina Heilborn
Chef Opinion och påverkan UNICEF Sverige

Nya cykelmärket Porteur stödjer UNICEF

För varje såld cykel skänker företaget Porteur en cykel till UNICEF-projekt i utvecklingsländer. Företaget säger i sitt pressmeddelande att de vill erbjuda "frihet och enkelhet att färdas i stan, på ett miljösmart sätt, men också en konkret möjlighet att bidra till utvecklingen i andra länder."

– Att Porteur bidrar med cyklar till utvecklingsländer ger så mycket mer än att barn får vara barn och lära sig cykla. En cykel är ofta en förutsättning för att barn och unga i avlägsna byar ska kunna komma till skolan eller till en doktor när de är sjuka. En så enkel sak som en cykel kan därför spela en stor roll i UNICEFs arbete för utsatta barns tillgång till utbildning och hälsovård, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på UNICEF Sverige.

De första cyklarna kommer i en begränsad upplaga och finns till försäljning via www.porteur.cc.

Video: Danne & Bleckan avsnitt 4 av 4

–       Abrazos, ett helt ovärderligt ställe på jorden. Anders Bleckhorns från Salong Betong.

Idag visar vi fjärde och sista avsnittet av Danne & Bleckan i Paraguay. Men även om just den här resan går mot sitt slut så fortsätter kampen för varenda unge. Hjälp oss att förändra barns liv – Bli Världsförälder genom att SMSa BARN till 72 401 eller anmäl dig direkt på webben.

Under fyra avsnitt har vi fått följa Daniel Eriksson och Anders Bleckhorns från Salongbetong på deras resa i ett av latinamerikas fattigaste länder – Paraguay. De har träffat gatubarn, besökt Abrazos (dagcenter som fångar upp barn som lever och arbetar på gatan) och de har sett hur UNICEF arbetar på plats och vilken skillnad man som Världsförälder faktiskt gör för barn runt om i världen. Sedan projektet med Abrazos startade 2005 har UNICEF startat 49 center runt om i landet och lyckats fånga upp 5 600 gatubarn, ett arbete som också fått stöd av svenska Postkodlotteriet. Om du missat tidigare avsnitt hittar du hela serien på vår youtube. 

Tre av mottagarna av ELLE Interiörs Designpris 2012 har formgett var sitt kuddfodral som säljs i en limiterad upplaga av H&M Home i Stockholm och Norrköping. 25 procent av intäkterna går till UNICEF.
Tre av mottagarna av ELLE Interiörs Designpris har formgett var sitt kuddfodral som säljs i en limiterad upplaga av H&M Home. 25 procent av intäkterna går till organisationen Unicefs arbete för världens barn.

– Det är verkligen behjärtansvärt och det vore jättekul om det kunde bli något för framtiden: ”Årets Unicefkudde”, säger Gunilla Lagerhem Ullberg, mottagare av priset Årets Designer 2012.

Gunilla Lagerhem Ullberg, som är chefsdesigner på Kasthall, har ritat ett strikt bladmönster med lätt 50-talskänsla. De två andra formgivarna är Lovisa Burfitt och Axel Bjurström. Lovisa Burfitt har låtit sig inspireras av favoritstilen jugend i sitt kuddfodral. Axel Bjurströms mönster är inspirerat av ädelstenar och UNICEFs klarblå färg.

Kuddarna kommer säljas i begränsad upplaga i H&M HOME butiken på Drottninggatan 58 i Stockholm och Drottninggatan i Norrköping från vecka 19. De kostar 99:-/st och 25% av försäljningspriset går till UNICEF. H&M är en av UNICEF Sveriges största samarbetspartners. Samarbetet består bland annat av ett femårigt projekt mot barnarbete i Indien i vilket H&M hittills har investerat 40 miljoner kronor.

Hej,

Några av er kanske har fått brev av mig tidigare, jag brukar skicka återrapportering till alla våra Världsföräldrar och svara på era frågor. I vanliga fall jobbar jag på vårt kontor i Stockholm med givarservice men i mars åkte jag till Dhaka i Bangladesh för att titta på ett förskoleprojekt som UNICEF driver i Dhakas slum.

I Dhakas slum lever nära 4 miljoner människor.  Familjerna lever trångbott under bristfälliga förhållanden. Samtidigt vill fler och fler från landsbygden in till städerna, med förhoppning om jobbtillfällen och större tillgång till sociala faciliteter.

Barnarbete är ett stort problem och i takt med urbaniseringen förväntas problemet bli än större.

I Bangladesh går cirka 60 % av landets barn i skolan, och av de som börjar skolan är det endast en bråkdel som fullföljer sina studier.  Speciellt i slumområdena är skoldeltagande extra lågt. Barn som bor i slummen är extra utsatta och får inte sin rätt till utbildning, främst för att deras familjer är beroende av deras inkomster, och det finns inte ens tillräckligt med skolor i jämförelse med antal barn. Barnen och deras familjer är fast i en ond cirkel av fattigdom.

I Dhakas slum har UNICEF startat ett förskoleprojekt som finansieras av Gina Tricot. Projektet går ut på att små barn slussas in i skolsystemet i en tidig ålder för att hållas borta från arbete och samtidigt bli bättre förberedda inför skolstarten. Genom att kontinuerligt involvera föräldrarna i förskoleprojektet har man lyckats förmedla vikten av utbildning, och hur stor skillnad den kan göra för barnens framtid. Så småningom ska finansiering och drift tas över av Dhakas utbildningsdepartement.  Och det är precis så UNICEF brukar arbeta: vi identifierar problemen och startar upp projekt som visar hur man bäst jobbar med frågan, och sen lämnar vi över till lokala myndigheter att fortsätta arbetet.

När jag besökte några av dessa förskolor slogs jag direkt av glädjen i barnens ögon. Miljön i slummen är tuff, det är smutsigt och trångbott, och fattigdomen är enorm . Jag kan bara föreställa mig hur vägarna förvandlas till lera under regnperioden, och hur hettan i hemmen blir outhärdlig under sommarens varmaste månader. Ändå lyser glädjen i barnens ögon på förskolan. De är stolta och glada över att få gå i skolan.

Jag blev imponerad av pedagogerna, som på ett lekfullt sätt lyckas involvera barnen i utbildande lekar och ramsor. Med små medel får barnen en trygg punkt, där de blir sedda som just barn och de lär sig älska att gå till skolan. Trots att vi är på en av Dhakas fattigaste platser så saknas ingenting i detta skjul. Det är mysigt och ombonat.  Utanför hänger klasar av barn som också vill gå i skolan. Alla får inte plats. Barnen får gå i två skift för att alla så många som möjligt ska få plats.

Jag får ofta frågor av er givare som kommer hjälpen verkligen fram, gör min lilla hundralapp verkligen någon skillnad och blir världen något bättre? Därför känns det nu extra bra för mig att kunna berätta detta för er. Ja, pengarna kommer fram, och de gör en otrolig skillnad. Som här, just nu i Dhakas slum för dessa femåringar. Och detta är bara ett av UNICEFs alla projekt. Världen runt varje minut, kämpar vi för varenda unge.

Jag är stolt över att jag är Världsförälder, det hoppas jag att du också är!

/Malin Svensson, Givarservice UNICEF Sverige