Gå till innehållet

Härligt engagemang på Peace & Love

Instruktionerna är: Ta en bild på dig själv i vår politikervägg, checka-in på ”UNICEF på Peace & Love 2012” via Facebook, bifoga ditt foto och gör en egen statusuppdatering om varför du vill att politikerna ska ta barn och ungas rättigheter på större allvar genom att göra barnkonventionen till lag.

Och det är många av besökarna som vill ta ställning tillsammans med UNICEF och påverkar våra politiker. Om du är här kom förbi och ställ dig bakom vårt krav genom att fota dig själv i vår ministervägg!

Så här ser vårt space ut.

Ta ställning genom att fota dig själv i vår ministervägg.

Det är många som har kommit förbi!

Alla som tar ställning får ett fint armband.

Vi fick finbesök av Paul Rusesabagina som även invigningstalade på Peace & Love. Filmen Hotell Rwanda bygger på Paul som räddade över tusen personer från folkmordet i Rwanda.

Uppträdanden och aktiviteter vid Barnens torg.

Viktigt budskap.

UNICEF i Almedalen: Kan Twitter göra barnkonventionen till lag?

Trots flera års opinionsbildning från flera barnrättsorganisationer och trots en politisk majoritet för att göra barnkonventionen till lag händer ingenting. Varför inte? Vilken inverkan har digital opinionsbildning för att göra barnkonventionen till lag?

De frågorna ställer vi oss på vårt seminarium ”Kan Twitter göra barnkonventionen till lag?” som äger rum på Barnrättstorget under politikerveckan i Almedalen. Kom och lyssna på en diskussion tillsammans med Elin Saga Kjørholt, jurist på Norsk senter for menneskerettigheter från Norge där barnkonventionen är lag, Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap från Göteborgs universitet, Christina Heilborn, barnrättsjurist UNICEF Sverige, samt Ann-Therése Enarsson, idag Systembolaget och årets Lobbyist 2004 för sitt arbete med att införa rökförbud på krogen. Brit Stakston, mediestrateg från JMW kommunikation är moderator.

Tid: 3 juli kl. 13.00-13.45
Adress: Barnrättstorget, Tage Cervins gata 3.

Vill du vara med och twittra under seminariet, använd #almedalen och #barnkonventionen
Seminariet på Facebook.

Varmt välkomna!

Vår barnrättsjurist Christina Heilborn deltar även på Migrationsverkets seminarium på Barnrättstorget samma dag kl. 14.00-14.45 på temat ”Synnerligen ömmande omständigheter — hur fungerar lagen för barn i svåra situationer”.

Om Barnrättstorget

I år är UNICEF Sverige en av deltagarna på Barnrättstorget – en plats i Almedalen som samlar viktiga aktörer inom barnrättsfrågor. Vi vill skapa goda förutsättningar för kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och bidra till att utveckla barnrättsområdet. Bakom Barnrättstorget står förutom UNICEF Sverige Barn- och elevombudet, Barnombudsmannen, BRIS, Migrationsverket, Rädda Barnen och Skolinspektionen i samarbete med Stiftelsen Idéer för livet. Torget invigs 2 juli kl. 17:00. Du hittar inbjudan här. Anmälan krävs.

Hela seminarieprogrammet för Barnrättstorget hittar du här.

UNICEF på Peace & Love-festivalen

Idag öppnar portarna till  Sveriges största musikfestival, Peace & Love-festivalen i Borlänge, och UNICEF är med för tredje året i rad som stolta budskapspartners.

Att vara budskapspartner innebär att vi delar en gemensam vision med grundarna av Peace & Love-festivalen. Vi behöver en värld med mer fred och kärlek och att vi tror att vi kan skapa det tillsammans.

I år är temat ”En ny värld” och vi kommer att lyfta en fråga som vi tror kan leda till att barns ställning stärks i Sverige – att barnkonventionen blir svensk lag. Vi är övertygade om att det skulle göra att politiker tog barns rättigheter på större allvar, att myndigheter skulle vara tvungna att lära sig mer om vad barnets mänskliga rättigheter innebär i praktiken och att beslutsfattare skulle vara tvungna att lyssna mer på barn och unga.

Vi tror att det finns ett stort engagemang för barn och ungas rättigheter bland deltagarna på Peace & Love-festivalen. Tillsammans kommer vi ta ställning och sprida budskapet om behovet av att göra om barnkonventionen till svensk lag. Och när vi är tillräckligt många och starka kommer politikerna lyssna och då skapar vi en ny värld tillsammans. En värld där fred och kärlek leder till respekt för barnets mänskliga rättigheter.

Vi ses!

/Lisa Ericson
Ansvarig opinionsbildning barn och unga UNICEF Sverige

UNICEF Sverige har aktiviteter på festivalområdet och på stan hela veckan. Så kom förbi och visa ditt stöd för att barnkonventionen ska bli lag! På lördag kl 15.30–16.15 ordnar UNICEF även en inspirationsföreläsning ”Volontärarbete och internationell karriär. Hur gör jag?” på inomhusscenen Cozmoz.

Ett uppskattat inslag på CSF konferensen under Rio + 20 var när barnrättsprinciperna för företag presenterades av de samverkande organisationerna som arbetat fram principerna, UNICEF, FN:s Global Compact och Rädda Barnen.

Med en satsning på barnrättsprinciperna tar UNICEF ett nytt grepp för att förändra nästa generations framtid positivt, genom att inspirera företag att börja arbeta med barnrättsprinciperna för hållbart företagande.

Att påverka barns framtid genom att få företag att agera ansvarsfullt är en spännande investering som när den får effekt kan få en svindlande positiv inverkan för många barn och unga.

Redan förra veckan startade en workshopserie för 12 stora svenska företag med internationell marknad. Dessa företag ska få inspiration och vägledning samt konkreta redskap som stöd för att implementera barnrättsprinciperna i sina verksamheter.  Att dokumentera processen och generöst dela med sig av erfarenheter från ”implementationsresan” är en viktig del i projektet, då dessa företag kommer att bli en pilotgrupp.

Denna pilotsatsning med företag är en del i projektet, Barnrättsprinciperna för företag – i praktiken, som är ett samverkansprojekt mellan Playing for Change och UNICEF med stöd av PostkodLotteriet. Projektet drivs under två år och har som mål är att genom kunskap, verktyg och motivation ge svenska företag bättre förutsättningar att respektera och stärka barns rättigheter genom hela värdekedjan.

/Anna Karin Törnberg
Projektledare Barnrättsprinciper UNICEF Sverige

Det var ett tag sedan jag var ute på en fältresa sist, men i början av juni fick jag äntligen möjligheten att besöka UNICEFs verksamhet på landsbygden i Mali igen. Känslan är varje gång unik och är svår att beskriva med ord. Jag skulle vilja säga att det är en blandning av en mängd olika känslor som inger en stor förväntan om att få se förbättringar i människors liv. Inför denna resa infann sig även en oro på grund av den kritiska situation som landet just nu befinner sig i.

Svåra tider råder i Mali. Förra årets dåliga nederbörd har lett till magra skördar och matbrist i stora delar av landet. Barn är de som påverkas mest och i år är tusentals barn under 5 år drabbade av akut undernäring. Läget har förvärrats ytterligare av den beväpnade konflikten i de norra delarna av landet samt den inrikespolitiska kris som uppstod genom en statskupp i slutet av mars i år.

Vägen från huvudstaden Bamako är asfalterad och väldigt fin, men bara efter ca en och en halv timmes bilfärd viker vi av på en mindre väg for att besöka den lilla byn Balanzan som ligger i sydvästra delen av landet på gränsen till Guinea. Bilen kryper fram längs den dammiga vägen och åker slalom för att undvika de största groparna som bildats sedan den förra regnperioden. Landskapet är torrt och boskapen vi stöter på är utmärglad.

När vi väl kommer fram till byn möts vi av glada och stolta bybor som välkomnar oss med skottsalvor i luften. Alla byns invånare har samlats och barnen sjunger och klappar i händerna. Det är ett mottagande utan dess like! Vårt fältbesök för att se enkla sjukvårdsinsatser för barn på bynivå blev en stor fest.

Ivrigt för de oss till en plats mitt i byn där en man sitter omringad av mammor med sina små barn. Sebrie Traoré är en ”byhälsoarbetare” och spelar en avgörande roll i arbetet för att bekämpa undernäring och vanligt förekommande barnsjukdomar som malaria och diarré. Sebrie är själv från Balanzan och har fått en grundläggande hälsoutbildning och material via UNICEF. Han arbetar med att informera mammor om enkla sätt att hålla sina barn friska; ge näringstillskott och behandla mild form av malaria samt skicka vidare undernärda och sjuka barn till närmaste sjukvårdscentral för behandling.

Med en cykel som färdmedel besöker han varje vecka de fem byar som han ansvarar för och gör uppföljningsbesök hos barn som är sjuka. Han känner alla och har ett stort förtroende inte bara hos lokalbefolkningen utan även den sjukvårdspersonal som jobbar på den närmaste sjukvårdcentralen 11 km bort.

Sebrie är en vardaghjälte av stora mått som gjort stort intryck på mig under detta besök. Krisen i Mali handlar inte om att dela ut mat, utan att se till att barn får den omtanke och vård som behövs för att de ska kunna överleva. I ett land där tillgång till sjukvård inte är en självklarhet på grund av fattigdom, långa avstånd, få färdmedel samt tung arbetsborda gör relativt enkla insatster som de som Sebrie ansvarar för stor skillnad.

Runt om i världen rapporteras det ytterst lite om hur akut situationen faktiskt är i Sahel och många av mina vänner och bekanta har svårt att placera Mali och Sahelområdet på kartan. Detta trots att mer än 1,1 miljoner barn riskerar att svälta till döds här.

Jag får ofta frågan: Gör ni någon nytta? Mitt svar är att vi gör mer än nytta. Vi räddar barns liv och ser till att familjer får bättre framtidsutsikter. Genom vårt starka samarbete med lokala aktörer och människor som Sebrie Traoré är en förändring möjlig, trots dåliga odds.

/Katarina Johansson Mekoulou
Partnership and Resource Mobilization Specialist UNICEF Mali (koordinerar hjälpinsatserna i Mali)

Över en miljon barn i Sahel är i akut behov av hjälp. Torka, dåliga skördar och stigande matpriser har orsakat stor brist på mat i området och som alltid är det barnen som drabbas värst. Vi är på plats och kämpar för att rädda barns liv. Du kan hjälpa till. Ge en gåva nu!

Unikt samarbete med Bill Gates

I ett unikt samarbete med The Gates Foundation lovar filantropen Bill Gates att bidra med lika mycket pengar som UNICEF samlar in för att utrota mässling. UNICEFs mål är att få in 5 miljoner USD – och med Bills matchning blir det sammanlagt 10 miljoner USD! Med de pengarna kommer vi en bra bit närmare målet – en värld fri från mässling.

Varje dag dör 380 barn av mässling

Mässling är en av de mest smittsamma virussjukdomarna i världen och en av de främsta orsakerna till dödsfall bland barn under fem års ålder. Men det finns en billig och enkel lösning – vaccin. Det kostar bara 10 kr att vaccinera ett barn mot mässling. Det är en av de mest kostnadseffektiva insatser man kan göra för att rädda barns liv. UNICEF kämpar över hela världen för att vaccinera alla barn mot dödliga sjukdomar.

Mässling har minskat med 74 procent på 10 år

UNICEF är en av drivkrafterna i kampen för att jordens alla barn ska skyddas mot dödliga sjukdomar. Som en av grundarna till det globala samarbetet, The Measles Initiative, genomför vi massvaccinationer över hela världen. Sedan starten år 2001, har över en miljard barn i över 60 länder vaccinerats mot mässling. Och resultatet är strålande. Mässling har minskat med 74 procent! Målet är att nå 95 procent till år 2015 då millenniemålen ska vara uppnådda. Men fortfarande återstår mycket arbete.

Bill vill, vill du?

Tack vare många generösa givare räddar UNICEF tusentals barns liv varje dag. Nu hoppas vi att fler vill vara med och investera i barns hälsa och bidra till att alla barn får möjlighet att överleva och växa. I samarbetet med The Gates Foundation lovar Bill Gates att bidra med lika mycket pengar som UNICEF samlar in för att utrota mässling. Det innebär att alla gåvor till barnen inom denna kampanj dubblas automatiskt.

Välkommen att kontakta Emma på UNICEF Sverige, så kan hon berätta mer om det unika samarbetet med Bill Gates och om hur du kan bli en viktig person i kampen mot mässling. Emmas nås lättast på direktnummer 08-692 25 28 eller via e-post emma.ohlson@unicef.se.

Nytt initiativ kan rädda livet på 45 miljoner barn

Idag är det fullt möjligt att radikalt minska barnadödligheten i fattiga länder. Det är bakgrunden till det globala initiativ som UNICEF nu gör tillsammans med regeringarna i USA, Indien och Etiopien.

Under toppmötet Call to Action i Washington den 14-15 juni samlas över 80 regeringar och en mängd experter och representanter från olika organisationer för att lansera Committing to Child Survival: A Promise Renewed – en långsiktig satsning för att rädda barns liv. Bakgrunden är att det idag finns all den kunskap, teknik och verktyg som krävs för att kraftigt minska barnadödligheten i fattiga länder.

Vaccin, hälsovård och utbildning ger resultat

Under de senaste 40 åren har nya vacciner, förbättrad hälsovård och satsningar på utbildning bidragit till att barnadödligheten har minskat med mer än 50 procent. Men fortfarande dör miljoner barn varje år av orsaker som enkelt hade kunnat förhindras. Barnen dör innan de har hunnit uppleva sin femte födelsedag och de flesta kommer från länder söder om Sahara och i södra Asien.

Målet ska uppnås innan 2035

2010 dog 57 barn av 1000 barn som föddes levande. Mötet Call to Action utmanar världssamfundet att minska barnadödligheten till färre än 20 dödsfall per 1000 barn som föds levande. Detta mål ska uppnås innan år 2035. Det skulle i så fall rädda livet på 45 miljoner barn fram till 2035.

Tydlig handlingsplan

Under mötet kommer regeringar och övriga deltagare att tillfrågas om att stödja A Promise Renewed, en överenskommelse om att arbeta tillsammans för att förbättra och utveckla nationella handlingsplaner som gäller barns överlevnad. Erfarenheten visar att man kan minska barnadödligheten genom att:

  • öka insatserna i de 24 länder som har högst barnadödlighet,
  • rikta in hälsoinsatserna till de mest avlägsna och fattiga områdena som har sämst tillgång till sjukvård,
  • fokusera på att förebygga de fem främsta orsakerna till att barn dör: lunginflammation, diarré, malaria, för tidiga födslar och förlossningskomplikationer,
  • utbilda flickor och stärka kvinnor,
  • samarbeta kring gemensamma mål.

Gemensamma mål

– Vi har allt det som behövs för att rädda miljontals barns liv varje år – och det finns ingen ursäkt för att inte använda oss av detta, sager UNICEFs högsta chef Anthony Lake. Vi måste uppmuntra och uppmana till större politisk vilja att fokusera insatserna  till de barn som är allra svårast att nå. Det stora viktiga målet att förhindra barnadödligheten måste bli världens gemensamma mål.

Läs mer och följ toppmötet live

Tack vare internationella insatser och gränsöverskridande samarbeten hoppas UNICEF att initiativet Committing to Child Survival: A Promise Renewed kommer ge alla barn den bästa möjliga starten i livet.

Här kan du läsa mer om barns överlevnad och utveckling. I gåvoshopen hittar du flera produkter som används för att hjälpa barn att överleva och utvecklas.

Läs mer om initiativet på www.apromiserenewed.org. Den 14 och 15 juni kl 15-23 svensk tid livesänds det även från Washington på www.apromiserenewed.org/Webcast.html.

Fotbolls-EM – risk eller möjlighet för barnen?

Det beräknas att runt 60 000 barn i Ukraina är utsatta för våld, fattigdom och missbruk. Många har hiv och lever på gatan. Fotbolls-EM innebär en ökad risk för övergrepp, exploatering av barn och ökad spridning av hiv. Men det ger samtidigt en möjlighet att uppmärksamma och förbättra barns situation i landet.

UNICEF fruktar att fotbolls-EM innebär en ökad risk för våld, människohandel, sexuell exploatering och spridning av hiv, och värst drabbade är alltid de mest utsatta – barnen. 30 procent av alla barnfamiljer i Ukraina lever i fattigdom under svåra förhållanden. Det innebär att många barn är mycket utsatta och sårbara, inte bara under EM. 

UNICEF finns på plats i Ukraina och arbetar långsiktigt för hjälpa och skydda alla de här barnen. Uppmärksamheten kring mästerskapet innebär inte bara en ökad risk för barnen, utan också en möjlighet att göra fler medvetna om barns situation i landet och om hur UNICEF arbetar för att tillgodose barns rättigheter.

Trygghet är viktigt

I Ukraina samarbetar UNICEF med regeringen och lokala partners för att stärka sociala tjänster, så att hemmet och samhället är en kärleksfull och trygg miljö för barn. UNICEF arbetar därför för att lagstiftningen i landet skärps så en nolltolerans för våld mot barn gäller.

Antalet hiv-positiva barn ökar

Oroande siffror visar att antalet barn som smittats med hiv av sin hivpositiva mamma ökar med 20-30 procent varje år i Ukraina. UNICEF arbetar för att utrota spridningen av hiv från mamma till foster bland annat genom att göra mediciner som förhindrar överföring tillgängliga för fler.

Fler barn behöver vaccineras

De senaste åren har det skett en minskning av vaccinationsskyddet i Ukraina. År 2011 täckte vaccineringsprogrammet endast 50 procent av befolkningen. Vaccinering är ett enkelt sätt att skydda barn mot dödliga och smittsamma sjukdomar. UNICEF hjälper därför Ukrainas regering med att öka förtroendet för vaccinationer bland allmänheten för att minska risken för spridning.

Nya sjukhus ökar kvalitén på sjukvård för barn

Initiativet ”Baby-Friendly Hospital” som UNICEF har varit med och startat syftar till att förbättra sjukvården för Ukrainas mest utsatta barn. Det har nämligen varit ett problem med kvalitén på sjukvården för barn, särskilt för de på landsbygden och i socialt utsatta grupper.

UNICEF behöver din hjälp

Fotbolls-EM ger UNICEF en chans att uppmärksamma och öka barns rättigheter i Ukraina. Stöd UNICEFs arbete för utsatta barn genom att ge en gåva. Eller köp en fotboll från vår fältshop. När du köper en fotboll med pump ger du ett utsatt barn en chans att få vara just barn.

Enkla åtgärder kan rädda livet på 2 miljoner barn

En ny rapport från UNICEF "Pneumonia and diarrhoea: Tackling the deadliest diseases for the world's poorest children" visar att barnadödligheten kan minska radikalt genom att bekämpa lunginflammation och diarré.

Lunginflammation och diarré står för nästan en tredjedel av dödsfallen hos barn under fem år. Runt om i världen dör varje år 2 miljoner barn på grund av dessa två sjukdomar och närmare 90 procent av dem bor i Afrika söder om Sahara och i södra Asien.

– Enkla insatser skulle kunna göra stor skillnad, säger Anthony Lake, UNICEFs högsta chef.

Förebyggande åtgärder och behandling för båda sjukdomarna är ofta relativt liknande. Exempel på åtgärder som UNICEF arbetar med är vaccinering, att uppmuntra till amning, öka tillgången till rent vatten och förbättra de sanitära förhållandena.

Senare års Innovationer har också hjälpt till att förenkla behandlingarna. Mediciner har gjorts mer barnvänliga genom att smaksättas. Moblitelefoner och nya SMS-tjänster har gjort att hälsoarbetare lättare kan komma i kontakt med avlägsna områden där barn löper större risk att drabbas.

Enligt UNICEFs rapport finns det kostnadseffektiva insatser men dessa behöver skalas upp omgående så att de mest utsatta barnen nås. Nya vaccin mot lunginflammation finns redan tillgängliga men länderna måste få hjälp att inkludera dem i sina vaccinationsprogram.

Enligt UNICEF skulle fler än 2 miljoner barn kunna räddas om de barn som är mest utsattta skulle få tillgång till samma sjukvård som de rikaste 20 procenten i landet. Detta gäller i hela 75 av de mest utsatta länderna runt om i världen.

Vill du hjälpa till?

Via gåvoshopen kan du bland annat köpa kylväska för vaccin och vätskeersättning som botar uttorkning.

Rapporten släpps veckan innan lanseringen av ett större globalt initiativ om barns överlevnad i Washington den 14-15 juni. Initiativet har initierats av Etiopien, Indien och USAs regeringar. Deltar gör utöver UNICEF-representanter 700 ledare och experter från regeringar, företag och organisationer. Hela rapporten finns att ladda hem på unicef.org.

Skolan ger trygghet åt syriska flyktingbarn i Jordanien

Efter våldsamheterna i Syrien har fler än 21 700 flytt till grannlandet Jordanien och fler väntas komma. Tack vare UNICEF kan runt 7300 barn som flytt från Syrien fortsätta gå i skolan i Jordanien.

De nioåriga tvillingarna Seema och Nour flydde med sin familj från Homs i Syrien till Mafraq i Jordanien i början av april. Situationen blev ohållbar då våldsamheterna bara ökade och barnen till och med såg döda kroppar på vägen till och från skolan.

– Vi brukade flytta mellan olika kvarter för att vara säkra men allt blev förstört och det var osäkert överallt, berättar Seema och Nours mamma Aya.

I samarbete med Rädda barnen har UNICEF arbetat för att barn som flytt oroligheterna i Syrien ska kunna fortsätta gå i skolan i grannlandet. Tack vare denna satsning kunde Seema och Nour komma tillbaka till skolan efter bara några veckor.

– Nu går flickorna i skolan och får vara med andra barn, säger deras mamma. I början grät Nour mycket men nu är de båda glada för att de kan gå i skolan.

Tusentals barn har redan skrivits in i Jordaniens skolor och UNICEF fortsätter sitt arbete för att se till att alla barn som flytt får tillgång till utbildning. I skolan får de bland annat hjälp med att bearbeta det de har varit med om.

– Skolan är inte bara viktig ur utbildningssynpunkt. Det är också ett sätt för barnen att få vänner och dagliga rutiner, något som hjälper dem hantera det lidande de har gått igenom, säger UNICEFs representant i Jordanien, Dominique Hyde.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen.