Gå till innehållet

Årets reklamfilm – ”bryt en 2000 år gammal tradition”

Bryt en 2000 år gammal tradition – köp något som verkligen kommer till användning! Poliovaccin, nötkräm, skrivböcker, jeepar och motorcyklar. I UNICEFs gåvoshop köper man julklappar som räddar barns liv.

Den kreativa idén i årets reklamfilm bygger på att många av julklapparna som ges bort varje år, tyvärr aldrig kommer till användning. Man ger ofta bara för att ge, och då blir det saker som ingen behöver, eller vill ha. Sakerna hamnar i någon låda, eller kanske på Blocket. Köper man istället sina julklappar på unicef.se garanterar vi att de kommer till användning, och gör nytta.

Arbetsgrupp Forsman & Bodenfors
Copywriter: Marcus Hägglöf & Jacob Nelson
AD: Johanna Hofman-Bang och Agnes Stenberg-Schentz
Projektledare: Daniel Smedfors
Produktionsledare: Johanna Bringefält
Byråproducent: Magnus Kennhed

Film: ACNE Production
Fotograf, print: Pelle Bergström
Mediabyrå: Maxus
Webbyrå: Oktavilla
Radio: Flickorna Larsson

Uppdragsgivare: UNICEF Sverige
Marknadschef och projektledare: Dicran Sarafian

Syriska barn måste skyddas

Barnen i Syrien måste med alla medel skyddas. Den uppmaningen riktar UNICEF nu åter till de stridande parterna i Syrien sedan det kommit uppgifter om att barn lemlästas av klusterbomber och rekryteras som soldater.

Uppgifterna kommer bland annat från Human Rights Watch, och talar om hur barn används i striderna som soldater och vakter.

— Det är upprörande och oacceptabelt att barns rättigheter kränks på detta sätt, säger UNICEFs högsta chef Anthony Lake.

— Ju längre det här pågår, desto mer varaktiga blir skadorna for barnen, för deras framtid och därmed också hela Syriens framtid.

UNICEF finns på plats i Syrien och i fyra grannländer för att leverera hjälp till hundratusentals barn och deras familjer. Just nu distribuerar UNICEF stora mängder förnödenheter som behövs inför de kommande vintermånaderna.

Många syriska barn har flytt från sina hem enbart iklädda sina sommarkläder. Nu blir det snabbt allt kallare, med temperaturer ända ner under noll grader Celsius. UNICEF förbereder nu för att dela ut mer än 100 000 uppsättningar med vinterkläder för barn och 160 000 filtar, tillsammans med andra förnödenheter inför vintern, till barn på flykt inne i Syrien samt i grannländerna.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter som filtar i gåvoshopen.

Köp dina julklappar i gåvoshopen

På söndag är det första advent och nu börjar julen närma sig. Varje år köps det mängder av julklappar som ingen behöver. Handlar du hos oss kommer allt till användning. Allt skickas direkt till de barn som behöver det mest. Som tack får du fina gåvobevis att ge bort i julklapp.

När du köper poliovaccin, myggnät eller nötkräm mot undernäring i vår gåvoshop ser vi till att de skickas till de barn som behöver dem mest. Och du får ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp.

Så fungerar gåvoshopen:

Varje dag dör 19 000 barn av sådant som går att förhindra. Genom att handla i gåvoshopen är du med och hjälper barn över hela världen att överleva och utvecklas.
Så här fungerar det:

  • Köp fältprodukter som räddar och förändrar barns liv.
  • Du får ett fint gåvobevis att ge bort (med info om produkten och en personlig hälsning).
  • Vi skickar fältprodukterna till de barn som behöver dem mest.

Tack.

UNICEF övertar Operation Dagsverke

UNICEF Sverige tar över ansvaret för skolkampanjen Operation Dagsverke. Sveriges Elevkårer har beslutat att överlåta skolkampanjen, och valet föll då på UNICEF.

Bakgrunden är att Sveriges Elevkårer anser att Operation Dagsverke har potential att växa och engagera ännu fler elever, men att möjligheterna till det ökar i en större organisation som arbetar med internationell utveckling.

Sveriges Elevkårer gick ut med en förfrågan till ett antal olika aktörer inom den ideella sektorn, och det var många som visade intresse.

— Vi valde UNICEF därför att det är en organisation som är en av världens främsta förkämpar för alla barns rätt till utbildning, och som har idéerna, drivkraften och resurserna att ta Operation Dagsverke till nästa nivå, säger Mikael Lundström, generalsekreterare för Sveriges Elevkårer.

Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj som har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet. Under insamlingen arbetar eleverna under en dag, de gör med andra ord ett dagsverke. Pengarna de tjänar går till skol- och utbildningsprojekt i andra länder.

UNICEF har lång erfarenhet av att arbeta för alla barns rätt till utbildning, och kämpar över hela världen för att övertyga regeringar och lokala beslutsfattare om att satsa mer pengar på det området. UNICEF är med och bygger skolor, utvecklar läroplaner, utbildar lärare och delar ut skoluniformer, skolväskor och läromedel. I samband med naturkatastrofer och krig öppnar UNICEF tillfälliga skolor.

— Vi vill att eleverna som deltar i Operation Dagsverke ska få större kunskap om barns rättigheter – både ute i världen och här hemma, säger Christina Heilborn, programchef vid UNICEF.

— Barns rätt till utbildning är ju en väg ut ur fattigdom och utsatthet. Kunskap öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka.

Pengarna som samlas in under Operation Dagsverke 2013 kommer att gå till UNICEFs program för barns rätt till utbildning i Nepal. I landet arbetar 2,6 miljoner barn i åldrarna 5-14 år, och över en miljon av dem går inte i skolan. UNICEF finns på plats och arbetar för att förändra situationen.

 

Fortsatt stöd till Gaza

Det är vapenvila i regionen och UNICEF samarbetar med lokala partners för att kunna nå ut med hjälpen snabbt.

Foto: © UNICEF/El Baba

Runt 1 200 barn i Gaza beräknas ha förlorat en familjemedlem eller har någon nära sig som har skadats. 4 800 barn har fått sina hem förstörda. UNICEF finns på plats och vi ökar nu våra insatser.

Behov av säkerhet, mediciner och vatten

Blindgångare (ammunition och granater som inte har exploderat) måste oskadliggöras på ett säkert sätt. En viktig del av UNICEFs arbete är därför att omgående sprida kunskap bland folk om att dessa blindgångare finns för att undvika fler dödsfall och skador. Radioannonser, utbildningsmaterial och affischer används för att öka medvetenheten bland barn och vuxna i området.

Ett stort antal drabbade, i kombination med en redan tidigare existerande brist på läkemedel, har gjort att det nu är brist på viktiga mediciner. Behandling och läkemedel saknas för barn och deras familjer och hälsovårdsministeriet vädjar om hjälp. UNICEF har tidigare levererat ett antal livsviktiga mediciner och lovar nu att distribuera läkemedel och förnödenheter till ytterligare 30 000 patienter.

I samarbete med lokala partners bedömer UNICEF bristen på rent vatten och tillräcklig sanitet. Dysenteri och andra vattenburna sjukdomar utgör en särskilt allvarlig risk för barn. 189 000 invånare påverkas av skador på vatten- och avloppsystem. Det finns även en oro för att en akut bränslebrist kommer göra det svårt med el- och vattenförsörjning.

Viktigt att återvända till skolan

UNICEFs erfarenhet från konflikter är att det är oerhört viktigt för barnen att återvända till skolan. Rapporter visar att 43 skolor och förskolor har fått omfattande skador och behöver repareras. 25 000 barns möjlighet att återvända till skolan påverkas. UNICEF ser till att skolor repareras, dela ut skolmaterial och återupprätta 15 extra trygga och barnvänliga platser där barnen får undervisning, chans att leka och kan få hjälp att bearbeta sina traumatiska upplevelser.

Hjälpbehoven är stora

De kommande sex månaderna kommer 50 miljoner kronor behövas för att möta de akuta behoven och för att kunna fortsätta det långsiktiga arbetet.

Stöd UNICEFs katastrofinsatser världen över. Ge en gåva här.

Ett projekt vi sedan tidigare driver i området är ett projekt för att stärka ungdomar och ge dem fritidsaktiviteter såsom sport, konst och drama. Projektet drivs med stöd av Svenska PostkodLotteriet.

H&M, Apotek Hjärtat och Statoil – årets återförsäljare

Under julhandeln 2011 sålde några av Sveriges största kedjor våra fältprodukter i sina butiker runt om i Sverige. Intäkter från närmare 1 000 butiker gjorde att vi kunde skicka vaccin, skolpaket, mediciner och behandling mot undernäring till några av världens mest utsatta barn. Och nu är det dags igen.

Från och med i dag och fram till den 31 december finns det möjlighet att köpa våra fältprodukter som räddar och förändrar barns liv som vanligt på unicef.se men även i butik hos H&M, Apotek Hjärtat och Statoil runt om i hela landet. Totalt omfattar samarbetet 720 butiker och drygt 6 000 anställda. Allt du handlar skickas direkt till de barn som behöver det mest och i handen får du ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp.

För 49 kr kan du på H&M köpa 36 doser poliovaccin, på Statoil 14 påsar näringskräm och på Apotek Hjärtat 75 malariatabletter.

Vart tredje barn föds i Afrika år 2050

Vart tredje barn som kommer till världen år 2050, kommer att födas i Afrika. Allt fler barn kommer att födas i de allra fattigaste delarna av världen. Det visar en ny studie från UNICEF som pekar på stora demografiska förändringar.

Studien Generation 2025 and beyond: The critical importance of understanding demographic trends for children of the 21st century pekar på de stora utmaningar som väntar för politiker och beslutsfattare.

2050 kommer ett av tre barn att födas i Afrika, och nära vart tredje barn under arton år kommer att återfinnas i en enda region: Afrika söder om Sahara. Hundra år tidigare var det bara vart tionde barn som föddes i den delen av världen. Här kommer också dödsfallen bland barn under fem år att fortsätta att vara koncentrerade till de allra fattigaste och minst utvecklade länderna.

– Frågan är om världen är redo för denna fundamentala förändring? Vi måste göra allt som står i vår makt för att dessa barn ska få möjlighet att överleva och utvecklas, säger David Anthony, en av författarna bakom UNICEFs studie.

Befolkningssiffran i världen ligger nu på sju miljarder, och enligt nuvarande beräkningar kommer den att vara åtta miljarder år 2025.  90 procent av de nya världsmedborgare som föds under den perioden kommer att födas i fattiga och mindre utvecklade områden.

En fjärdedel av de två miljarder födslar som kommer att inträffa mellan 2010 och 2025, kommer att ske i de 49 länder som klassas som de allra minst utvecklade i världen.

Nigeria är det land i världen som kommer att ha den största ökningen av barn i befolkningen. Där ökar antalet barn med 41 procent mellan 2010 och 2025.

Studien slår fast att eftersom antalet barn kommer att öka så mycket i fattiga länder, så måste man satsa mer på barnens behov, särskilt inom hälsa och utbildning.

Den demografiska utvecklingen sammanfaller med att världens befolkning samtidigt uppnår en allt högre ålder. Det innebär att trycket på att föra över resurser från barn till den åldrande befolkningen kommer att öka.

– Barn får inte rösta, och deras röster hörs sällan när regeringar fattar beslut om hur pengar ska fördelas, säger Danzhen You, författare till studien.

– Därför kommer det att bli viktigare än någonsin tidigare att se till att barns rättigheter respekteras och förverkligas.

Barn på flykt i stridernas Goma

Striderna i Goma i östra Kongo-Kinshasa har tvingat tiotusentals människor på flykt. Enligt UNICEF är det snabbt förvärrade läget mycket oroande, i synnerhet för barnen.

Foto: © UNICEF/Olivier Asselin

Enligt nyhetsmedier intog rebellgruppen M23 på tisdagen Goma, medan den kongolesiska armén retirerade. Tidigare har människor flytt från flyktingläger som fallit i rebellgruppens händer, för att söka skydd undan striderna inne i Goma.

Flyktingsituationen gör att hundratals barn har skiljts från sina familjer, och nu måste klara sig på egen hand. UNICEF finns på plats inne i Goma, och under de senaste dagarna har man delat ut ett ton högenergikex och medicin till 500 barn som har kommit bort ifrån sina föräldrar.

Det finns en allvarlig risk för kolerautbrott i spåren av de stora flyktingströmmarna. De läger som nu måste ta emot nya flyktingar, har redan ont om vatten och dåliga sanitära förhållanden. Under den senaste veckan har Goma dessutom drabbats av omfattande vattenbrist vilket har gjort att människor har druckit sjövatten, och därmed utsatt sig för diarrésjukdomar.

Hela regionen (norra och södra Kivu) är hårt sargad av konflikten mellan armén och olika rebellgrupper. För närvarande finns mer än 1,6 miljoner internflyktingar i området. Enligt en ny FN-rapport har väpnade grupper utfört mer än 75 attacker mot civila i byar i östra Kongo, enbart mellan april och september i år. Minst 264 människor har dödats i dessa räder – 83 av dem var barn.

Stöd UNICEFs katastrofinsatser världen över. Ge en gåva här.

Skydda barnen i Gaza och Israel

UNICEF är djupt oroade över den försämrade situationen i Gaza och Israel och dess inverkan på barnen i området.

Foto: © UNICEF/El Baba

UNICEF har personal på plats i Gaza. Psykosociala team har i den mån de kunnat besökt sjukhus och hushåll för att tala med barn och familjer som bevittnat eller utsatts för våld. UNICEF tillhandahåller också 14 viktiga läkemedel som Gazas hälsoministerium rapporterar saknas. Större delen av UNICEFs hjälpinsatser kan dock inte utföras på grund av det svåra säkerhetsläget.

– 88 palestinier har rapporterats dödade varav 57 civila (18 barn och 12 kvinnor). 742 palestinier, mestadels civila, har rapporterats skadade (252 barn och 139 kvinnor). (Siffra från 19 nov).

– 3 israeler har dödats och 89 rapporterades skadade, däribland 80 civila och många barn. (Siffra från 18 november).

I södra Israel stängdes skolorna i tisdags inom en radie av 40 kilometer från Gazaremsan på grund av raketbeskjutning. Både raketattacker och flyganfall sätter barn och deras familjer i riskzonen, och lämnar dem utsatta för fysisk skada och psykisk ohälsa.

UNICEF uppmanar alla parter att göra allt de kan för att visa återhållsamhet och skydda barns rättigheter och välbefinnande.

Stöd UNICEFs katastrofinsatser världen över. Ge en gåva här.

Idag är det barnkonventionens dag!

Idag är det 23 år sedan barnkonventionen antogs av FN. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. I Sverige har vi valt att fokusera på områden där barn är särskilt utsatta och Sverige inte lever upp till barnkonventionens bestämmelser.

UNICEF ingår i ett nätverk som kallas Nätverket för barnkonventionen och som varje år arrangerar en hearing där barn och unga under 18 år bjuds in för att ställa sina viktiga frågor till beslutsfattare och ministrar. Årets ministerhearing går av stapeln idag på Kulturhuset i Stockholm. Medverkande är bland annat barnminister Maria Larsson och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

De frågor och förslag som kommer fram under hearingen sammanställs sedan till en rapport som lämnas till FNs barnrättskommitté i Geneve. Kommittén läser igenom alla rapporter som kommer in och pratar sedan med Sveriges regering om vad de kan göra för att följa barnkonventionen bättre. Den här hearingen är alltså ett bra sätt för barn att påverka direkt till dem som har makten.

För en dryg vecka sedan avslutade vi en 3 veckor lång kampanj med samma syfte, att göra barns röster hörda. Den gången gällde det barn i socialt utanförskap. Vi samlade berättelser om socialt utanförskap för att påverka politiskt så frågan uppmärksammas bättre. Kampanjen avslutades med en parad där vi överlämnade 21 575 underskrifter mot utanförskap till barnminister Maria Larsson.

Men även om vi gått vår parad så fortsätter vårt opinions- och påverkansarbete när det gäller barn i socialt utanförskap. Vi planerar att visa filmen Mitt liv som barn för politiker och myndigheter, medverka i seminarier och möten med beslutsfattare och vara aktiva i både traditionella och sociala medier.

Det behövs insatser på flera plan för att uppmärksamma konsekvenserna av ett socialt utanförskap och för att hitta lösningar. I barnkonventionen finns inskrivet att det är UNICEFs uppgift att kämpa för att barnkonventionen efterlevs. I Sverige innebär det bland annat att arbeta för att barnkonventionen blir lag och att synliggöra frågor som barn i utanförskap. Det är en uppgift vi tar på största allvar.

Hjälp till alla folkgrupper i Burma

Sedan oroligheter bröt ut i delstaten Rakhine i Burma i juni, har UNICEF arbetat med akuta insatser för att rädda undernärda barn och för att förhindra spridning av vattenburna sjukdomar. Men arbetet har försvårats av ökade spänningar i området och ett isolerat läge.

Många av insatserna i Rakhine har drabbats av förseningar, bland annat har det långsiktiga vaccinationsprogram som skulle startat i juni har tvingats skjutas upp. Hiv-förebyggande program och utbildningsprogram som startades upp innan oroligheterna bröt ut har kunnat fortsätta om än i ett långsammare tempo.

Hjälp till alla folkgrupper

UNICEF fortsätter att kämpa för att nå barn från alla folkgrupper som drabbats av oroligheterna i Rakhine. 44 000 barn har fått tillgång till skydd tack vare ett utbildningsprogram med runt 200 medlemmar från utvalda samhällen. Utbildningen har inkluderat riskbedömning för att snabbt kunna identifiera barn som behöver skydd.

Exempel på andra insatser som genomförts är fördelningen av 25 medicinkit som innehåller läkemedel och utrustning för 250 000 människor. 500 familjer har fått tilldelat sig vatten och hygienpaket och ytterligare 500 paket förväntas anlända inom den närmaste veckan. Andra kommande insatser är utdelningen av näringstabletter till 3500 gravida och ammande kvinnor och ökat stöd till akutvård och mobila hälsoteam. Planer finns att ge livräddande näringsbehandling till 160 barn i åldrarna 6 till 59 månader samt att ge näringstillskott till ytterligare 8100.

UNICEF har tillhandahållit runt 9300 internflyktingar, människor som är på flykt inom Burma, tillgång till rent vatten. 1100 hushåll har fått tillgång till toaletter och sanitära förhållanden, en viktig del för att förhindra spridningen av livsfarliga sjukdomar.

Utbildning och hiv-preventivt arbete

UNICEF har arbetat med utbildningsinsatser i Rakhine sedan 2007, bland annat med läromedel för barn och skolor samt fortbildning av lärare och skolledningar. Sedan 2008 har det också funnits program för att förhindra överföring av HIV från mor till barn i Buthedaung, Myauk U, Yethe Taung och Taungoke i Rakhine.

I september i år hade cirka 60 procent av alla gravida kvinnor i Rakhine testats för hiv, högre än det nationella genomsnittet på 50 procent. 100 procent av alla identifierade hiv-positiva gravida kvinnor i området har fått behandling för att förhindra HIV-smitta till sina barn.

Mer stöd behövs

Situationen i Rakhine analyseras löpande för att bedöma vilka insatser som behövs men det beräknas i nuläget saknas runt 10 miljoner svenska kronor. Detta trots stöd från både UNICEF, FNs katastroffond och USA.

Regeringens hemläxa

Idag har barnminister Maria Larsson bjudit in oss och andra barnrättsaktörer till ett möte för att diskutera framsteg och utmaningar för att säkerställa barnets rättigheter.

Initiativet välkomnar vi och det sker med anledning av regeringens rapport till FN:s barnrättskommitté. Rapporten ligger till grund för FN-kommitténs granskning och utfrågning av Sverige om hur staten och kommuner lever upp till bestämmelserna i barnkonventionen. Vid mötet idag hoppas vi få möjlighet att fokusera på några av de frågor som har koppling till det FN:s barnrättskommitté tidigare kritiserat Sverige för. Det handlar om områden där det krävs insatser för att stärka barns rättigheter. Här är några exempel på områden där vi anser att insatser behövs för att stärka barn rättigheter:

  • Barnkonventionens svaga juridiska status, dvs. att den inte är svensk lag. Det krävs att den blir lag för att innehållet ska tas på allvar av myndigheter, domstolar och andra beslutsfattare.
  • Barn utsatta för människohandel som faller mellan stolarna på grund av bristande kunskap hos ansvariga myndigheter. Det krävs en handlingsplan mot alla former av människohandel med barn, inte enbart prostitution. Detta blir tydligt i Länsstyrelsens rapport som publicerades häromdagen (uppmärksammas bland annat av Erik Helmerson på ledarplats i DN idag, i Rädda Barnens blogg och i Ekot i tisdags).
  • Barn som lever i socialt utanförskap som inte får tillgång till rättigheter som utbildning, hälsa och en god levnadsstandard. Barn som hamnar utanför på grund av bakgrund, ekonomi eller var de bor. Det krävs en strategi för att förebygga ett sådant utanförskap och för att göra barn delaktiga i beslut som rör dem.
  • Barn som samhällsvårdas (LVU) och ändå utvisas tillsammans med föräldrar som bedömts olämpliga av socialtjänsten. Det krävs att denna kollision mellan LVU och utlänningslagen löses genom att barns rätt till skydd ges företräde.

Det krävs att samtliga rättigheter i barnkonventionen tas på allvar och genomförs i samhället för varje enskilt barn. Först då lever Sverige upp till sitt löfte att följa barnkonventionen, som avgavs genom att ratificera (ställa sig bakom) konventionen för över tjugo år sedan. Det är höga krav som ställs men både FN-kommittén och vi, anser att Sverige har kapacitet om viljan finns.

IKEAs mjukdjur bidrar till barns utbildning

Fram till slutet av december pågår IKEAs årliga mjukdjurskampanj på varuhus runt om i världen. För varje sålt mjukdjur och barnbok under kampanjperioden bidrar IKEA foundation med 10 kronor till UNICEF och Rädda Barnen.

UNICEF kommer att använda årets bidrag till att bygga och renovera skolor, utbilda barn från olika etniska minoriteter samt stödja olika utbildningsinsatser riktade mot lärare. Utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet. UNICEF arbetar för att alla barn världen över ska få gå i skolan och utveckla sina möjligheter till ett liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka.

– Tack vare IKEA Foundation kan miljontals barn dra nytta av bättre tillgång till utbildning av hög kvalitet, barnvänliga skolor och en bättre lärandeprocess, säger John Winston på UNICEFs regionkontor i Genève.

Sedan kampanjstarten 2003 har IKEA foundation skänkt motsvarande 425 miljoner kronor.

– Den årliga mjukdjurskampanjen är en höjdpunkt på året för både kunder och medarbetare. Under hela nio veckor får vi chans att berätta om det viktiga arbetet Rädda Barnen och UNICEF gör för barns lärande i världen. Vi är mycket stolta över att vi tillsammans har nått åtta miljoner barn i ett 40-tal länder under tio års tid, säger Eva Stål, Koordinator Hållbaret för IKEA Sverige.

Den 24 och 25 november finns frivilliga från UNICEF och Rädda Barnen på varuhus runt om i Sverige för att möta kunder och berätta om hur kampanjen bidrar till att stödja barns rättigheter runt om i världen.

Vi tar avstånd från all form av diskriminering

Tack vare alla som engagerar sig för UNICEF och för barns rättigheter, på och utanför nätet, kan vi tillsammans visa på problem och påverka ansvariga politiker och andra att genomföra förändringar. Det är grunden i vår verksamhet – alla barn har samma rättigheter och lika värde och ingen får diskrimineras.

Under de senaste veckorna har vi drivit en kampanj i syfte att lyfta fram barns och ungas röster om socialt utanförskap. I samband med denna kampanj har vi lagt upp bloggmaterial för att få så många som möjligt att uppmärksamma frågan. Att inga barn får hamna utanför.

Som bloggare kan man fritt hämta bloggmaterial på vår hemsida och på så sätt stödja oss i olika frågor och kampanjer. Vi betalar aldrig bloggare för att stödja oss utan bygger vårt arbete på frivilligt engagemang. Vi kan inte styra vem som plockar upp materialet och ställer oss inte bakom innehållet som respektive bloggare publicerar i övrigt.

Under den här kampanjen publicerade bloggaren Katrin Zytomierska vårt innehåll. Inlägget om barn i socialt utanförskap publicerades i direkt anslutning till en helt oacceptabel och kränkande bloggpost om en kvinna i en reklam. Att vi sedan uppmärksammade Katrins inlägg på Twitter har lett till frågor om samarbete mellan oss och Zytomierska. Vi vill understryka att vi inte har något samarbete eller överhuvudtaget uppmanat henne att dela vårt innehåll. Olyckligtvis uppmärksammade vi även på Twitter att hon lagt upp bloggmaterial om vår kampanj. Vi beklagar det och att vissa har uppfattat det som ett samarbete och stöd för henne.

Som barnrättsorganisation tar vi avstånd från alla former av kränkningar och diskriminering oavsett om det sker i sociala medier via en bloggare eller i det verkliga livet. Vi vill fokusera på sakfrågan, i det här fallet att inga barn får hamna utanför och att barnkonventionen borde bli svensk lag.

Tack!

Tack till alla er som delat med er och som vågat berätta inom vår kampanj mot att barn hamnar utanför. Underlaget har gett oss ytterligare stöd och argument i vårt arbete med att öka kunskapen om barn i socialt utanförskap och för att öppna ögonen på de som måste se. Vi vill även rikta ett stort tack till de 21 757* som skrivit under mot utanförskapet.

Underskrifterna lämnades igår över till barn- och äldreminister Maria Larsson i samband med den parad som vår VIP-grupp genomförde. Foto: Melker Dahlstrand

Det finns ungefär två miljoner barn i Sverige. Under de senaste veckorna har vi visat hur förutsättningarna att få en bra start i livet ser väldigt olika ut. De barn som inte har tillgång till rättigheter som utbildning, hälsovård, trygghet och skydd har inte möjlighet att delta fullt ut i samhället, utan riskerar att hamna i socialt utanförskap.

De här barnen och deras berättelser har vi synliggjort för att visa att någonting inte stämmer. Det har vi gjort dels genom rapporten ”Jag är bara 15 år, men ibland känns det redan som att det är kört”/ Ungas röster om socialt utanförskap i Sverige, dels genom vår dokumentärfilm ”Mitt liv som barn”, men också genom de berättelser ni skickat in till oss och som vi tillsammans kommunicerat under de senaste veckorna:

http://blog.unicef.se/2012/10/30/roster-om-socialt-utanforskap/
http://blog.unicef.se/2012/11/05/fler-roster-om-socialt-utanforskap/

Vad är då lösningen på problemet med socialt utanförskap? Barnkonventionen som svensk lag borde ha blivit verklighet för länge sedan. Enligt artikel 2 och 12 i barnkonventionen har alla barn samma rättigheter och lika värde, barn har också rätt att komma till tals och göra sina röster hörda. Det är dags att öppna ögonen och se att vi har ett samhälle som inte inkluderar varenda unge, ett samhälle där många barn känner sig utestängda och har svårt att komma till tals om sina livsvillkor.

Barn som lever i socialt utanförskap känner underläge i förhållande till andra barn, de upplever att det inte satsas på dem och de har en svag tillit till att samhället kan stödja dem. Allt det här avspeglar sig i deras liv här och nu, men också i deras tankar om framtiden. Risken finns att barnen på ett mentalt plan krymper sig själva och sina förväntningar. De barn och unga vi själva mött har flera egna förslag på vad de behöver i sina liv och i samhället, bl.a:

riktad läxhjälp, engagerade lärare, kontaktpersoner, ungdomsgårdar, tjejgrupper, kolloverksamhet, mer uppmärksamhet från lärarna när det är mycket frånvaro, tillhandahållande av datorer på skola och ungdomsgårdar, inte för ingripande insatser från socialtjänsten utan rätt stöd i hemmiljö, bättre stöd från socialtjänsten, mer förståelse från de vuxna om det utanförskap de befinner sig i, möjligheten för alla att delta i fritidsaktiviteter, vuxna som ser och uppmärksammar samt bra förebilder.

UNICEF Sverige ser att följande förändringar behövs för barn som lever i socialt utanförskap:

  • att regeringen tar fram en strategi med åtgärder för att bryta socialt utanförskap bland barn
  • att samverkan blir bättre mellan myndigheter som skola, socialtjänst och BUP
  • att alla barn ska ha rätt till bra utbildning oavsett bakgrund eller boendekommun
  • att barnkonventionen blir svensk lag
  • att barn som lever i socialt utanförskap får komma till tals och vara delaktiga när det handlar om att hitta lösningar i deras liv

Debatten slutar inte här. Vi avslutar idag kampanjen #utanför, men vi kommer att fortsätta att driva frågan om att synliggöra barn i socialt utanförskap och ställa krav på ansvariga politiker. Vi ger oss inte. För inga barn får hamna utanför. Och är det något som har framkommit genom barnens egna röster, så är det att barnen trots känslor av utanförskap har en tilltro till de egna förmågorna. Det måste samhället ta tillvara.

Bilder från paraden och överlämningen av underskrifterna:

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

Foto: Melker Dahlstrand

*Siffran bygger på det antal underskrifter som inkommit fram till kl 14.00 igår och som överlämnades till barnminister Maria Larsson. Underskrifter som inkommit efter det kommer kompletteras till Larsson i efterhand. I skrivande stund har 22 169 skrivit under.