Närbild_material-575x383.jpg

Nu gör vi en insats för att inspirera pedagoger inom förskolan att sätta fart på diskussionerna om barnets rättigheter – inte minst bland barn själva. Vi kommer, med stöd av Svenska PostkodLotteriet, att skicka ut en inspirationslåda om barnkonventionen till varenda förskola i landet.

Skribent |

Publicerad |

2013 03 20

Uppdaterad |

2013 03 20

Gratis inspirationslåda om barnkonventionen till alla förskolor i Sverige

Foto: UNICEF/Erik Flodstrand

Inspirationslådan innehåller kreativa, lekfulla och tankeväckande övningar om barnets egna rättigheter som kan göras med barnen och bland vuxna för att öka förståelsen för vad barnkonventionen innebär i praktiken.

Många upplever nog barnkonventionen som en pekpinne och att den är krånglig och svår att ta till sig i den dagliga verksamheten. Vi vill visa att det går att lära sig mer om barnets rättigheter genom de verktyg pedagoger inom förskolan är vana att arbeta med såsom lek, skapande, utforskande och samtal. Vi är dessutom övertygade om att barnen själva kan förstå och göras delaktiga i arbetet med barnkonventionen.

Barnkonventionen antogs av FN 1989 och det står inskrivet att UNICEF har ett särskilt uppdrag att sprida kunskap om barnkonventionen.  Kännedom om konventionens innehåll är såklart viktigt för att det ska bli ett levande dokument som alla som arbetar med barn kan använda. Det är också viktigt att barnen själva får kunskap om deras rättigheter för att de ska veta när deras rättigheter kränks och förstå när de blir felaktigt behandlade, men också hur barnkonventionen ger dem status som fullvärdiga individer med samma värde som vuxna.

Inspirationslådan kommer att skickas ut via post direkt till förskolorna och vara helt gratis. I boxen finns ett antal häften med övningar som lätt kan tas ut och användas direkt av pedagogerna. Varje övning bygger på en rättighet i barnkonventionen, exempelvis rätten till likabehandling, inflytande, utveckling och skydd.

Vi hoppas att boxen ska inspirera många som arbetar med barn, ansvarar för barn, tar beslut som berör barn och barnen själva att ta till sig barnkonventionens grundläggande barnsyn. Den som ger barnet samma rättigheter och erkännande som alla andra människor och framhåller barndomen som en unik period i en människas liv med lika högt värde som vuxenlivet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
FN:s barnrättskommitté

Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.