Default hero image

Svenska företag ligger i framkant när det gäller CSR (företagens sociala ansvar). UNICEFs nya pilotprojekt, som involverar företag i arbetet kring Barnrättsprinciperna för företag, visar glädjande att det också är många som tar arbetet med barns rättigheter på allvar.

Skribent |

Publicerad |

2013 03 21

Uppdaterad |

2013 03 21

Pilotprojekt får företag att ta ansvar för barns rättigheter

Nu är det ett år sedan UNICEF, Rädda Barnen och FN:s Global Compact lanserade en serie riktlinjer som ska hjälpa företag att ta ett större ansvar för barns rättigheter.

Barns livssituation påverkas av företag, både direkt och indirekt. Barnrättsprinciperna lyfter företagens påverkan på arbetsplatsen, på marknaden samt när det gäller miljön och samhället i stort. Barnrättsprinciperna är ett verktyg för att företagen ska kunna fördjupa sitt CSR-arbete och för att minska riskerna att barns rättigheter kränks. Intresset från företag att ta del av innehållet i de nya principerna har varit stort.

Med stöd av PostkodLotteriet har vi under det senaste året drivit ett pilotprojekt med syfte att utbilda bland annat CSR-ansvariga på några av Sveriges största internationella företag. Under en serie workshops med deltagare från företag som exempelvis IKEA, H&M, SCA, Atlas Copco och Electrolux har ett 20-tal företagsledare och CSR-ansvariga fått en möjlighet att ta del av ny kunskap och utbyta erfarenheter. Företagen har fått inspiration och vägledning, men de har också fått hjälp att applicera de nya riktlinjerna i det egna företagets arbete med mänskliga rättigheter.

Att få företag att helt och fullt ta in Barnrättsprinciperna i sitt löpande hållbarhetsarbete kommer att ta tid. För oss handlar det om att ständigt påminna företagen om barnets rättigheter, få dem att ta del av det material som vi tillhandahåller och utforma ett hållbarhetsarbete som även omfattar barnkonventionen.

Även i andra delar av världen pågår ett arbete med att sätta Barnrättsprinciperna på agendan. Ett arbete som samordnas av UNICEFs kontor i Genève. Imorgon deltar vi i ” World Child and Youth Forum ” i Stockholm. Med på talarlistan står bland annat Yoka Brandt som är biträdande chef för UNICEF i Genève. Temat för årets forum är ”Children’s rights – any of your business?”.

Vi anser att företag har en unik möjlighet att påverka – och vi vill med Barnrättsprinciperna hjälpa företagen ta sitt CSR-arbete till en högre nivå.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

CRBP_08-575x382.jpg
Sverige

I veckan möttes över 80 företrädare för multinationella företag på Norra Latin i Stockholm för att se på sin verksamhet med barns ögon.

UNICEFAppScreensConcept-575x431.png
Sverige

En ny undersökning visar att två av tre småbarnsföräldrar upplever att deras arbetsgivare kräver att de ska vara tillgängliga i mobilen efter ordinarie arbetstid. Enligt barnrättsprinciperna, framtagna av UNICEF tillsammans med FN:s Global Compact och Rädda Barnen, ska företag utforma sin verksamhet så att den inte påverkar barn negativt.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Hur kan man säkerställa att företag inte kränker barns rättigheter? Varför bör företag ta hänsyn till barns rättigheter i marknadsföringen? De är ett par av de frågor som företrädare för över hundra företag runt om i landet har diskuterat i samband med UNICEFs landsomfattande utbildningssatsning.