Trung-och-Nhi-575x382.jpg

Över hälften går miste

om skolgång i Vietnam

Igår släpptes UNICEFs årliga rapport The State of the World’s Children som i år fokuserar på barn med funktionsnedsättning. Rapporten visar bland annat att de löper högre risk än andra barn att gå miste om skolgång, omsorg, sjukvård och näring. Alldeles för många barn med funktionsnedsättning diskrimineras och görs osynliga i samhället, trots att de har samma rättigheter som alla andra barn.

Skribent |

Publicerad |

2013 05 31

Uppdaterad |

2013 05 31

Över hälften går miste om skolgång i Vietnam

Trung och Nhi är båda 9 år och går båda i skola på ett UNICEF-finansierat dagcenter för barn med funktionsnedsättningar i Vietnam. De visar stolta upp sina teckningar när skoldagen är slut.

UNICEFs högsta chef Tony Lake besökte ett UNICEF-finansierat center strax utanför vietnamesiska Da Nang i samband med lanseringen av rapporten. I Vietnam lever cirka 1,3 miljoner barn med funktionsnedsättning. Över hälften av dem får inte börja skolan. Dessutom har de sämre tillgång till sjukvård och omvårdnad.

I Da Nang har 56 000 av stadens 800 000 invånare en funktionsnedsättning på grund av det giftiga kemiska bekämpningsmedlet Agent Orange som USA använde under Vietnamkriget. På det UNICEF-stödda dagcentret i utkanten av Da Nang får barn och ungdomar som annars skulle vara utestängda från skolan en ovanlig chans att lära sig grundläggande kunskaper som kan hjälpa dem att bli mer delaktiga i samhällslivet. Alla elever på dagcentret får lära sig nya saker. Barnen får lära sig läsa, skriva och uttrycka sig i en stödjande miljö. Ungdomarna utbildas även i yrkeskunskaper.

– Jag gillar skolan för att jag får lära mig hur man skriver, säger 9-åriga Pham Van Trung.

Trung har talsvårigheter och nedsatt hörsel och har också fått lära sig teckenspråk. Hans klasskompis Tuyet Nhi som har en utvecklingsstörning har också gjort stora framsteg sedan hon kom till dagcentret. En viktig del i verksamheten är att barnen umgås med jämnåriga och människor utanför familjen istället för att leva isolerade. Nhi brukade vara väldigt blyg och ensam men nu gillar hon att delta i olika aktiviteter och vågar prata på lektionerna.

Barnen har också tillgång till näringsrik mat, sjukgymnastik och annat särskilt stöd. Tack vare dagcentret kan barnens föräldrar fortsätta att jobba och få en inkomst till familjen, samtidigt som de vet att barnen är trygga och har meningsfulla aktiviteter.

– Innan jag kom till dagcentret var jag alltid hemma. Jag tog hand om mina syskon och hjälpte till med hushållsarbetet. Sedan jag började här har jag fått vänner och känner mig mer självsäker, jag vågar prata med människor, säger Ho Thi Lang.

Lang-med-lärare-Da-Nang-575x382.jpg
Lang får en demonstration av symaskinen av sin lärare på dagcentret utanför Da Nang.

Lang får en demonstration av symaskinen av sin lärare på dagcentret utanför Da Nang.

Lang är drygt en meter lång och har puckelrygg. Hon gick i en vanlig skola förut men hoppade av i sjunde klass, bland annat eftersom hon blev mobbad. De andra barnen retade henne för ryggen och sa att hon såg ut som ett monster.

Om barn med funktionsnedsättning bara får chansen att delta kan de vara med och bidra till sina samhällen på många sätt. Men de flesta samhällen behöver bli mer inkluderande och se till barnets rättigheter. För att mobbning, fördomar och diskriminering ska minska behöver alla lära sig att se barnet framför funktionsnedsättningen.

– Vi kan också vara delaktiga och kanske till och med klarar av att göra saker som andra inte kan, säger Lang.

Regeringen i Vietnam har på uppmaning av UNICEF antagit en socialtjänstlag som ger barn med funktionsnedsättning rätt till omvårdnad. UNICEF har som målsättning att starta och stödja fler dagcenter så att fler barn får chansen att nå sin fulla potential. UNICEF arbetar över hela världen med regeringar för att barn med funktionsnedsättning ska kunna få sina rättigheter enligt barnkonventionen tillgodosedda.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

VF-2015-575x383.jpg

Lena Nelson är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Inför Humorgalan 2015 reste hon och dottern Malin till Kirgizistan och mötte barn som lever med funktionsnedsättningar. Många av barnen lämnas bort och bor på barnhem.

Unicef Logo Swedish
Afrika

På mitt första riktiga jobb lärde jag mig mycket av min kollega Mikael. Han tog sig fram på arbetsplatsen helt utan hjälpmedel, trots att han är blind sen födseln. Han kunde helt enkelt höra var väggar och möbler befann sig av ljudet när han gick.

UNICEF_Melker-Dahlstrand-575x383.jpg

Da Nang är ett av de områden i Vietnam där barn fortfarande föds med allvarliga funktionsnedsättningar på grund av de kemiska stridsmedel som användes och förvarades här under Vietnamkriget. Inför Humorgalan 2013 reste musikproducenten Anders Bagge till Da Nang där han träffade några av de barn som drabbats hårdast.