AP356897326561-575x422.jpg

1,7 miljoner barn drabbade

av tyfonen Haiyan

4,3 miljoner människor beräknas vara drabbade av tyfonen som drog in över Filippinerna sent i torsdags, 1,7 miljoner av dem befaras vara barn. Det är svårt att få en fullständig bild av konsekvenserna, men som alltid är det barnen som drabbas värst. UNICEF omplacerar nu personal för att kunna hjälpa till med katastrofarbetet och ytterligare personal är på väg.

Skribent |

Publicerad |

2013 11 10

Uppdaterad |

2013 11 10

1,7 miljoner barn drabbade av tyfonen Haiyan

– UNICEF är mycket bekymrade över barnens situation. Vår högsta prioritet just nu är att rädda barns liv: att se till att få ut mediciner, mat, rent vatten och hygienartiklar till de drabbade barnen och deras familjer, säger UNICEFs chef i Filippinerna, Tomoo Hozumi.

Landet är redan hårt utsatt av katastrofer och konflikter. UNICEF arbetar med ytterligare två andra katastrofer i landet: den väpnade konflikten i Zamboanga samt jordbävningen i Bohol som inträffade i mitten av oktober.

UNICEF finns på plats i Filippinerna sedan 1948 och omplacerar nu personal för att kunna hjälpa till med katastrofarbetet och mer personal är på väg. Redan nu ser man till att omfördela hjälpen och distribuera de förnödenheter som redan finns i landet så att de också når de som drabbats av tyfonen. UNICEF deltar i katastrofarbetet tillsammans med den filippinska regeringen och lokala samarbetspartners och organisationer. Under de närmaste dagarna kommer man tillsammans att försöka få en bättre överblick av katastrofens konsekvenser när det går att komma fram till de värst drabbade områdena.

UNICEFs lager i Köpenhamn skickar i dagarna 60 ton förnödenheter till Filippinerna: bland annat medicin, hälsoprodukter och tält. Sanitetsprodukter och vattenreningstabletter flygs också in direkt från leverantörer i Europa och Asien till Manila. Förnödenheterna beräknas att nå Filippinerna på tisdag 12 november.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.