33S_0532-575x382.jpg

Den största vaccinationskampanjen i Mellanösterns historia kommer genomföras denna vecka. Målet är att vaccinera 23 miljoner barn i Syrien och angränsande länder mot polio. Under de kommande månaderna planerar UNICEF att leverera tio miljoner doser poliovaccin till Syrien.

Skribent |

Publicerad |

2013 12 10

Uppdaterad |

2013 12 10

Massvaccinationskampanj ska skydda 23 miljoner barn mot polio

En flicka får poliovaccin droppat i munnen. Foto: © UNICEF/Sanadiki

Kampanjen är ett direkt svar på utbrottet av polio i Syrien, där 17 fall har bekräftats hittills. Polio är en oerhört smittsam sjukdom som sprids via virus mellan människor. I tätbefolkade områden eller områden med dåliga hygien- och sanitetsförhållanden kan viruset spridas extremt snabbt. Det finns i dagsläget inget botemedel mot den dödliga sjukdomen.

För att stoppa utbrottet och hindra att sjukdomen sprids ännu mer, planerar man nu att vaccinera alla barn under fem år under de kommande månaderna. Detta oavsett om de lever hemma eller har tvingats fly på grund av konflikten. Beroende på område kommer man att erbjuda vaccinering antingen vid tätbefolkade platser eller genom att gå från dörr till dörr. Vaccineringen utförs av lokala och nationella hälsoinstanser och stöttas av UNICEF, WHO, Syriska Röda Halvmånen och andra partners.

– Som om barnen i Syrien inte har lidit nog, nu måste de möta ännu ett hot mot sin hälsa, säger Maria Calivis, chef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika. Vaccinationskampanjen är ett enormt åtagande med många partners inblandade, men vi kan bara hejda virusets spridning om vi lyckas nå de barn som man hittills inte kunnat nå.

För att hindra utbrottet av polio i Syrien från att spridas i regionen, stöttar UNICEF också kampanjen i de angränsande länderna. I Palestina hoppas man nå 630 000 barn upp till fem år.

– Det är imponerande att se hur många vi lyckats vaccinera hittills i Gaza, säger Yoka Brandt, ställföreträdande chef för UNICEF på plats, samtidigt som hon droppar några droppar vaccin i munnen på en bebis vid kliniken al-Daraj i Gaza. Dock är det oerhört viktigt att vi trappar upp insatserna ännu mer, tillägger hon, både här och i andra länder för att förhindra en allmän hälsokris i regionen.

Sham-6-years-old-high-res-575x429.jpg
Flyktinglägret Za’atari i Jordanien. Sham visar upp sin målade lillfingernagel som visar att hon nu är vaccinerad mot polio.Foto: © UNICEF/Sharpe

Flyktinglägret Za’atari i Jordanien. Sham visar upp sin målade lillfingernagel som visar att hon nu är vaccinerad mot polio. Foto: © UNICEF/Sharpe

Inne i Syrien har kampanjen som mål att nå 2,2 miljoner barn, inklusive de som lever i områden med stridigheter och de som man inte lyckades nå med en tidigare kampanj. Ny information tyder på att vaccin nu når till fler områden i Syrien än tidigare.

– Alla syriska barn måste skyddas från sjukdomar, säger Dr. Ala Alwan, regionchef för WHO. För att utrota polio, måste vi utrota alla hinder som står i vägen för att vi ska kunna nå barnen. Vi vädjar till alla inblandade i konflikten att samarbeta och skapa möjligheter för att vaccinationskampanjen ska lyckas nå alla barn.

Under de kommande månaderna planerar UNICEF att leverera tio miljoner doser poliovaccin till Syrien, men ännu mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva till Syrien , eller köp poliovaccin i vår gåvoshop. Din hjälp är ovärderlig.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.