Default hero image

När ska svenska regeringen

ge barn enskild klagorätt?

Gemensamt med andra barnrättsorganisationer lyfter vi idag återigen vår kritik och en uppmaning till regeringen att visa att de tar internationella överenskommelser på allvar. Det är dags att regeringen skriver under och ratificerar det tredje tilläggsprotokollet till barnkonventionen om enskild klagomekanism för barn och visar att vi är ett föregångsland för barnets rättigheter.

Skribent |

Publicerad |

2014 04 14

Uppdaterad |

2014 04 14

När ska svenska regeringen ge barn enskild klagorätt?

Frågan är en av hundratals som vi tagit emot under de senaste åren gällande kränkningar av barnets rättigheter i Sverige. Det handlar om barn som inte blir lyssnade på, barn som inte får skydd mot våld, barn i socialt utanförskap, barn som utvisas trots skyddsbehov, barn i människohandel etc. En återkommande fråga är var barn och unga kan vända sig i situationer där nationella medel och strukturer för att få hjälp är uttömda, trots att barnets rättigheter fortfarande inte är tillgodosedda. Nu lyfter vi frågan tillsammans med 13 andra organisationer.

Svaret är att det idag saknas en nationell instans för barn att vända sig till vid situationer där barnets rättigheter kränks. Men ett nytt tilläggsprotokoll till barnkonventionen ger nu barn och deras ombud möjlighet att framföra klagomål till FN:s barnrättskommitté i just sådana situationer. Protokollet stärker och understryker barnets status som bärare av rättigheter.

Vi har tidigare uppmanat den svenska regeringen att visa engagemang i frågan om en klagomekanism för barn, genom att underteckna och ratificera detta tredje tilläggsprotokoll. Regeringens officiella ställning har varit att frågan är under beredning. I januari ratificerade Costa Rica som tionde land protokollet, vilket innebär att det nu har börjat gälla fullt ut. Nu kan alltså barn i Albanien, Bolivia, Costa Rica, Gabon, Montenegro, Portugal, Slovakien, Spanien, Thailand och Tyskland vända sig till FN om de inte får sina rättigheter tillgodosedda i sitt hemland. När kommer barn i Sverige att få den här möjligheten?

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
FN:s barnrättskommitté

Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.