UNI154105-575x323.jpg

På söndag är det Mors dag. Det vill vi fira genom att hylla alla starka, fantastiska mammor som finns i världen. Aisha i Nigeria är en av dem. Då hennes egen dotter fick polio bestämde hon sig för att inget annat barn ska behöva drabbas. Nu knackar Aisha dörr för att sprida budskapet om vaccin.

Skribent |

Publicerad |

2014 05 23

Uppdaterad |

2014 05 23

Dottern fick polio, nu kämpar Aisha för att skydda andra barn

Aisha t. v. pratar med en ung mamma om vikten av att hennes barn vaccineras mot polio. Aishas arbete är livsviktigt, särskilt då många kvinnor i området aldrig skulle öppna dörren för en främmande man. Utan kvinnor som Aisha skulle möjligheterna att utrota polio i Nigeria vara mycket mindre. Foto: © UNICEF/Vilain

Aisha bär en UNICEF-blå hijab. Den täcker hennes hår och gör henne lätt att känna igen som frivilligarbetare i samhället Hawan Dawaki i norra Nigeria, där hon bor med sina tio barn. På orten finns 220 hushåll, och Aisha känner till varje barn under fem år i vart och ett av dem. Hon känner varje nyfödd och vaccinationsstatusen hos varje gravid kvinna. Och viktigast av allt, hon vet vilka barn som har vaccinerats mot polio.

Aisha kan inte läsa, men hon glömmer aldrig ett barn. När dörren hon just knackat på öppnas ber hon mamman i huset att kalla på sina barn. Aisha känner dem alla vid namn.

– Var är Hassan, Hassana och de andra? Snälla, ropa på Adnan, Walesa, Rahinatu och Hussaina, säger hon.

Ett av 200 barn

Många barn vaccineras inte i den här delen av Nigeria. Ibland beror det på att föräldrarna inte tillåter det, på grund av rädsla eller missförstånd. Och ibland beror det på att de som vaccinerar inte känner till det exakta antalet barn i varje hushåll. Oavsett vilket så drabbas ett av 200 poliosmittade barn av obotlig förlamning. Och Aisha känner statistiken bättre än någon annan, då hennes egen dotter Mariyam var just det barnet.

Idag är Aisha övertygad om att Mariyam har polio på grund av att vaccinatören inte kände till antalet barn i hennes familj, och inte kunde hennes namn. Därför går hon nu från dörr till dörr och frågar efter varje enskilt barn. Ibland får hon nej, föräldrarna vill eller vågar inte vaccinera. Men Aisha ger aldrig upp. Hon informerar, förklarar, och kommer tillbaka en annan dag.

Utan kvinnor som Aisha skulle möjligheterna att utrota polio i Nigeria vara mycket mindre. Hon kan inte ändra på det som hände Mariyam, men hon kommer alltid att kämpa för att andra barn inte ska behöva drabbas.

Har du en fantastisk mamma i din närhet som du vill hylla? Köp Mors dag-presenten i UNICEFs gåvoshop. Där hittar du till exempel poliovaccin och startpaket för sju mammor . Startpaketet innehåller vaccin och myggnät, och ger sju mammor chansen att ge sina barn en tryggare start i livet. När du köper något i gåvoshopen förändrar du barns liv, och du får ett fint gåvokort att ge bort i present.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.