UNI173706-575x383.jpg

Vi måste tänka nytt

i kampen mot hiv

Det har skett stora framsteg i kampen mot hiv och aids de senaste åren. Men fortfarande är den sorgliga verkligheten sådan att 600 spädbarn smittas varje dag vid sin födsel. Och bland ungdomar mellan 10 och 19 år ökar antalet dödsfall. Ett av de hårdast drabbade länderna är Zambia. För att stoppa denna trend använder UNICEF nya metoder för att nå ut till unga.

Skribent |

Publicerad |

2014 12 01

Uppdaterad |

2014 12 01

Vi måste tänka nytt i kampen mot hiv

Färre nyfödda barn smittas av hiv av sin mamma, fler människor får behandling med bromsmediciner och allt färre dör i aids. Så kan man idag på internationella aidsdagen sammanfatta framstegen i kampen mot hiv och aids i världen under de senaste åren. Fortfarande smittas dock över 600 barn varje dag av sin mamma i samband med födelsen, helt i onödan. Och ungdomar mellan 10 och 19 år är den enda grupp där dödsfallen i aids inte minskar- de snarare ökar.

Tonåringar har fortfarande dålig kunskap om sjukdomen, rädsla och stigma gör att de inte testar sig och många flickor lockas eller tvingas till en tidig sexdebut utan kondom. De ungdomar som lever med hiv har ofta svårt att följa sin medicinska behandling och de får för svagt socialt stöd. Det starka stigmat kring sjukdomen gör att man inte vågar vara öppen med sin situation utan tvingas leva i lögn.

Zambia är ett av de länder som är hårdast drabbad av hiv och spridningen fortsätter. Varje timme smittas tre ungdomar, två av dem är flickor. För att stoppa denna trend använder nu UNICEF nya metoder för att nå ut till unga. Nästan alla unga och vuxna har en mobiltelefon, men oftast lite äldre modeller. Många har inte råd att ringa eller surfa, utan istället används textmeddelanden.

UNICEF har i samarbete med mobiloperatörer och ungdomar lagt upp ett system som kallas U-report . De så kallade u-reporters är nu fler än 50 000 och antalet växer hela tiden. Dessa u-reporters får regelbundet gratis textmeddelanden som är konfidentiella och anpassade till just dem. Det kan till exempel handla om hur de kan skydda sig och vart hen ska vända sig för att testa sig eller träffa någon att prata med i förtroende. De som lever med hiv får information om behandling och påminnelser om att ta sin medicin. Ungdomarna kan också skicka in frågor anonymt och konfidentiellt.

UNI173706-575x383.jpg
På bilden lär sig ungdomar att använda U-report.Foto: © UNICEF/Griggers

På bilden lär sig ungdomar att använda U-report. Foto: © UNICEF/Griggers

Via U-report skickas också frågor ut till ungdomarna som till exempel ”vad tycker du bör göras för att färre unga ska smittas av hiv?” Denna Information är värdefull när UNICEF och myndigheterna planerar nya insatser och program. Att vara med och delta och ha inflytande över sådant som påverkar ens liv är en rättighet alla barn har enligt barnkonventionen. Arbetet med U-report visar att detta inte bara är en rättighet, utan något som är helt nödvändigt för att nå ut och rädda liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.