©-UNICEFPFPG2014-1402Ryeng-575x381.jpg

11 000 lärare sprider kunskap

om ebola i Liberia

Tillsammans med Liberias utbildningsdepartement har UNICEF utbildat tusentals lärare för att sprida information om hur man kan skydda sig mot ebola. Lärarna utbildas över hela landet för att sprida kunskap och stoppa spridningen av sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2014 12 03

Uppdaterad |

2014 12 03

11 000 lärare sprider kunskap om ebola i Liberia

Läraren Alphonso informerar om riskerna med ebola och om hur man kan skydda sig från att bli smittad. Foto: © Ryeng

Alphonso S Kanboh går tillsammans med fyra andra lärare genom en labyrint av smala stigar i ett samhälle i Paynesville, utanför Liberias huvudstad Monrovia. Strax kommer de fram till ett litet gult hus. På gården står en kvinna lutad över en bubblande gryta och några barn springer omkring. Alla stannar upp och samlas när Alphonso och hans team närmar sig.

– God morgon, säger Alphonso och håller upp en affisch som visar symptom och information om ebola. Vi är här för att vi har ett mycket viktigt budskap. Som ni kanske vet är ebola fortfarande ett stort hot här i vår stad. Därför är det mycket viktigt att tvätta händerna innan man äter, att man inte rör någon som är sjuk, och att ni ringer numret på affischen om någon i er familj blir sjuk.

Alphonso har gjort besök som det här många gånger förut. Bara under den senaste månaden har hans team nått 300 hushåll och närmare 1 500 personer. Sammanlagt har 11 000 lärare utbildats över hela landet för att sprida kunskap och stoppa spridningen. Alphonso känner att som lärare har han ett särskilt ansvar för att skydda samhället, och därför anmälde han sig som frivillig. Skolan där han arbetar har vanligtvis 300 elever, men håller nu stängt på grund av ebola. Trots det är Alphonso där varje dag för att se till att allt är som det ska.

– Jag har varit lärare i 22 år och människorna här litar på mig. Därför är det mer troligt att de lyssnar när jag kommer med mina kollegor för att informera, förklarar han. Jag saknar mina studenter – hela mitt liv går ut på att utbilda nästa generation. Jag älskar att hjälpa barnen med allt de kan behöva, och som tur är träffar jag några av dem nu när jag går runt med mitt team. Jag uppmuntrar dem att fortsätta läsa, så det blir lättare för dem när skolan öppnar igen, säger Alphonso.

DSC_0422-575x381.jpg
Familjer samlas för att lyssna på Alphonso och de andra lärarna som går omkring i samhället för att sprida livräddande information.Foto: © Ryeng

Familjer samlas för att lyssna på Alphonso och de andra lärarna som går omkring i samhället för att sprida livräddande information. Foto: © Ryeng

Tillsammans med Liberias regering leder UNICEF insatserna för att informera om ebola. Sånger, radiopjäser, filmer och affischer har tagits fram för att budskapet om ebola ska nå ut till alla.

– Insatserna har varit effektiva, säger Adolphus Scott, UNICEFs specialist inom utvecklingskommunikation i Liberia. Vi har sett att människor ändrar sitt beteende när de får informationen. Och insatser som leds inom samhällena av människorna som bor där har starkt bidragit till att minska antalet ebolafall.

Men faran är långt ifrån över. Under de senaste månaderna har UNICEF arbetat med alla länder i Väst- och Centralafrika för att se över ländernas beredskap och förebyggande åtgärder. Vi har fokuserat på att minska ryktesspridningen, sprida livräddande information och dela ut förnödenheter som madrasser, tvål, hinkar, handskar, sprutor och tält med mera.

I jul kan du vara med oss och agera för att rädda barns liv. I vår gåvoshop hittar du till exempel skyddspaket mot ebola som hjälper familjemedlemmar att själva kunna ta hand om sina drabbade anhöriga på ett säkert sätt. Allt du köper i gåvoshopen skickas till de barn som behöver det mest. Som tack får du fina gåvobevis att ge bort i julklapp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.