©-UNICEFNYHQ2014-1853Bindra-575x383.jpg

UNICEF vädjar om mer resurser

till kampen mot ebola

Sedan ebolautbrottet startade har UNICEF arbetat hårt för att bekämpa sjukdomen och förhindra ytterligare spridning. Men mer resurser behövs för att besegra viruset och för att stärka samhällena för framtiden.

Skribent |

Publicerad |

2014 12 12

Uppdaterad |

2014 12 12

UNICEF vädjar om mer resurser till kampen mot ebola

Ernest, 7 år, lutar sig mot en mur i staden Kenema i Sierra Leone. Här har många drabbats av ebola. – Det är så tråkigt att skolan är stängd, säger Ernest. Jag saknar verkligen min lärare, han skojade alltid med oss. Jag hoppas att ebola försvinner snart så vi kan gå tillbaka till skolan. Foto: © UNICEF/Bindra

UNICEF kommer att trappa upp insatserna mot ebola under de kommande sex månaderna. Pengarna som nu efterfrågas kommer att användas till arbetet för att stoppa två av de stora orsakerna till att ebola sprids – att det tar för lång tid innan patienter isoleras, och osäkra begravningar. Mer resurser kommer också gå till att stärka grundsjukvården och de sociala skyddsnäten i Västafrika, en av världens fattigaste regioner.

– UNICEF arbetar hårt i de eboladrabbade samhällena för att stoppa utbrottet. Vi arbetar för att öka kunskapen om viruset och de risker som finns, säger Dr. Peter Salama, UNICEFs koordinator i kampen mot ebola. Men i kampen mot sjukdomen finns också en möjlighet att stärka samhällena för en bättre framtid för barnen och deras familjer när ebola har besegrats.

Bland annat är följande insatser planerade: – Det är ingen slump att ebola har dykt upp i tre länder med svaga vårdsystem, säger Peter Salama. Om vi gör rätt investeringar på rätt sätt nu kan sjukvården komma ur den här krisen starkare än innan, med bättre system för att leverera vacciner och behandla undernäring, med förbättrad mödravård och säkrare förlossningar.

Stödet till kampen mot ebola innefattar också andra områden förutom vården. Skolorna är stängda och UNICEF samarbetar med utbildningsdepartementen och andra partners för att se till att barn kan få fortsatt utbildning via bland annat radio och självstudier. Arbete pågår också för att förbereda en eventuell nyöppning av skolor. Tiotusentals lärare får utbildning i psykosocialt stöd, att förebygga spridning av ebola och se till att skolan är trygg och skyddande.

UNICEF arbetar också för att förbereda länder som riskerar utbrott av ebola, genom informationskampanjer och stöd till system för att upptäcka och hantera sjukdomsfall.

UNICEF vädjar om drygt 3,7 miljarder kronor till kampen mot ebola och för att stärka länderna som drabbats. Hittills har 24 procent av behovet finansierats. Ge en gåva idag och var med oss och kämpa för barnen som drabbats av ebolautbrottet. Du kan också köpa skyddspaket mot ebola i vår gåvoshop, så hjälper du familjer att ta hand om sina drabbade anhöriga på ett säkert sätt.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.