Default hero image

70 000 på flykt

från översvämningar i Malawi

Stora regnmängder de senaste dagarna har orsakat svåra översvämningar i Malawi. 48 personer har dött och 70 000 människor har tvingats på flykt. UNICEF är på plats och har börjat leverera förnödenheter.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 15

Uppdaterad |

2015 01 15

70 000 på flykt från översvämningar i Malawi

De södra distrikten i landet, Nsanje, Chikwawa, Phalombe och Zomba, är värst drabbade. Mycket stora skador på skördar, boskap och hem har tvingat tiotusentals människor på flykt. I Nsanje är många vägar oframkomliga. Samhällen blir därmed svåra att nå fram till och särskilt barnen är mycket utsatta och riskerar bland annat drunkning. Malawis president, Peter Mutharika, har utlyst katastroftillstånd och konstaterar att det här är den värsta översvämningen i landet sedan 1964.

Regeringen vädjar nu till det internationella samfundet om hjälp. Extra stort behov är det av till exempel tält, mat och filtar. Man behöver också stöd i att utföra räddningsinsatser.

UNICEF förbereder just nu akuta hjälpinsatser och ser över behovet av förnödenheter och åtgärder. Eftersom vi redan hade förnödenheter på plats kunde vi direkt påbörja distributionen av tält, hinkar, klor för att rena vatten, samt latriner. UNICEF har också skickat 1 500 överlevnadspaket och 1 560 filtar till drabbade områden från vårt centrallager.

Under de kommande dagarna kommer insatserna att trappas upp. Det dåliga vädret förväntas fortsätta och påverkar Malawi, Madagaskar och Moçambique.

Du kan hjälpa till, ge en gåva till vår katastroffond idag. Eller köp livräddande produkter som filtar och vattenreningstabletter i vår gåvoshop. Allt du köper skickas till de barn som behöver det mest. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.