UNI109367-575x383.jpg

Sjukvården i de eboladrabbade länderna är mycket hårt ansatt och en våg av mässlingsfall sveper nu över länderna. UNICEF hjälper regeringar och samhällen att återuppta vaccinationerna mot mässling, för att skydda barn mot den dödliga sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 16

Uppdaterad |

2015 01 16

UNICEF hjälper eboladrabbade länder att återuppta vaccinationer mot mässling

Foto: © UNICEF

– Mässling är en dödlig sjukdom, men barn kan enkelt räddas med hjälp av ett säkert och effektivt vaccin, säger Manuel Fontaine, UNICEFs regionchef för Väst- och Centralafrika. Men vaccinationerna har minskat kraftigt, något som hotar barns liv.

I Guinea bekräftades 215 fall av mässling under 2014, en nästan fyrfaldig ökning från de 59 fall som rapporterades 2013. I Sierra Leone tredubblades fallen under samma period, från 13 fall 2013 till 39 fall förra året. Liberia hade inga fall av mässling under 2013, men i Lofa County – ett av de områden som drabbats hårdast av ebola – har fyra fall nu bekräftats.

Ökningen av mässlingsfall är mycket oroande då bristande vaccinering gör att barn är särskilt utsatta. Dessutom ökar spridningen av mässling – som är en mycket smittsam sjukdom – traditionellt sett i Västafrika mellan december och mars.

Sjukvården hårt ansträngd

Sjukvården i de eboladrabbade länderna är mycket hårt ansträngd och människor undviker sjukvårdsinrättningar av rädsla för att smittas av ebola. Detta är en av orsakerna till att täckningen för vaccinationer mot mässling har minskat kraftigt i år.

Vaccinationskampanjer som innebär att många människor samlas på samma plats undviks än så länge, men UNICEF samarbetar med partners för att få igång rutinvaccinationerna igen och snabbt öka antalet vaccinerade barn.

Vaccinatörer hjälper till att stoppa ebola

I samband med att vaccinatörer ger sig ut för att ge livräddande vaccin, hjälper de också till att kontrollera utbrottet av ebola. De följer WHO:s riktlinjer för vaccinationer under ett utbrott av ebola, och UNICEF tillhandahåller inte bara vaccin, utan också viktiga produkter som handskar och termometrar. Vaccinatörerna tränas också i hur man kan förebygga smitta. Att stoppa spridningen av ebola och förbättra sjukvården måste gå hand i hand för att besegra sjukdomen och rädda barns liv.

UNICEF spelar en viktig roll i kampen mot ebola. Bland annat informerar vi om hur man kan minska spridningen, bygger upp vårdcentraler där drabbade kan få stöd från sina familjer och samhällen, och tillhandahåller livräddande förnödenheter. UNICEF utbildar också hälsoarbetare och ger psykosocialt stöd till barn som drabbats av ebola.

– Det bästa vi kan göra för att hjälpa barn är att stoppa ebola, och samtidigt stärka ländernas hälsosystem, säger Manuel Fontaine. Vi måste se till att människor åter vågar söka vård, och erbjuda samhällen möjligheter där barn regelbundet kan få det vaccin de behöver för att hålla sig friska.

Var med oss och kämpa för barnen som drabbats av ebola, ge en gåva idag. Du kan också köpa livräddande produkter som mässlingsvaccin i vår gåvoshop. Allt du köper skickas till de barn som behöver det mest.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.