UNI177465-575x381.jpg

Det kraftiga regnet fortsätter i Malawi och 120 000 människor har tvingats på flykt från svåra översvämningar. UNICEF trappar nu upp insatserna och flyger in 90 ton livräddande förnödenheter för att nå de mest utsatta.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 19

Uppdaterad |

2015 01 19

Översvämning i Malawi: UNICEF skickar 90 ton livräddande förnödenheter

Ett barn vandrar genom leran i flyktinglägret Sekeni II, nära Nchalo i distriktet Chikwawa. Foto: © UNICEF/Chagara

Med hjälp av UNICEFs team i Blantyre och Zomba levererar vi nu livräddande produkter till de hårdast drabbade områdena – Nsanje, Chikwawa och Phalombe. Fokus ligger på kvinnor och barn på flykt och UNICEF samarbetar med partners och Malawis regering i arbetet att tillhandahålla rent vatten och sanitet. Vi ser också till att undersöka barn för undernäring och behandla svåra fall, samt levererar mediciner.

– Vi har undersökt de översvämmade områdena från luften och kan konstatera att översvämningarna är mycket omfattande, säger Mahimbo Mdoe, chef för UNICEF i Malawi. Eftersom det fortfarande regnar är det osannolikt att vattnet kommer dra sig tillbaka snabbt. I den inledande fasen fokuserar vi på att se till att de överlevande får stöd och hjälp till rent vatten och sjukvård.

Den här veckan skickar UNICEF 90 ton livräddande förnödenheter till Malawi – viktiga mediciner, tält och presenningar, näringsprodukter för att behandla mot undernäring, hygienpaket och utbildningsmaterial samt leksaker för att hjälpa barnen komma över trauman.

Malawi är ett av de fattigaste länderna i södra Afrika. 200 personer har dött eller saknas och omkring 120 000 har tvingats på flykt av översvämningarna som orsakats av mycket kraftigt regn. Några är fortfarande fast i områden som omringas av vatten. Människor på flykt har sökt skydd i skolor eller tillfälliga läger, och många saknar skydd och tillgång till sanitet. Det förväntas fortsätta regna till mars.

– Stillastående vatten och dålig sanitet kan innebära döden för små barn. Nu är det en kamp mot klockan för att nå drabbade samhällen med rent vatten, sanitet och sjukvård, säger Mahimbo Mdoe.

Som alltid i katastrofer är det barnen som drabbas hårdast. Ge en katastrofgåva idag så är du med oss och kämpar för barnen som drabbats av översvämningarna i Malawi, och av andra katastrofer och konflikter. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.