ROA150108402-575x383.jpg

UNICEF vädjar nu om 25 miljarder kronor – den största summan någonsin – för att nå 62 miljoner barn som hotas av ett växande antal humanitära kriser runtom i världen. Det är en ökning med 8 miljarder kronor jämfört med förra året.

Skribent |

Publicerad |

2015 01 29

Uppdaterad |

2015 01 29

Ny generation av humanitära kriser hotar 62 miljoner barn

En syrisk pojke undersöks av läkare i flyktingläger nr 29 i Libanon, Bekaadalen. Foto: © UNICEF/Romenzi

– Barn världen över står inför en ny generation av humanitära kriser, från dödliga naturkatastrofer till brutala konflikter och epidemier som sprider sig snabbt, säger Afshan Khan, chef för UNICEFs katastrofprogram. Även om inte alla katastrofer skapar rubriker utsätts barn för konflikter, klimatförändringar och sjukdomar på ett sätt vi inte upplevt förut.

Allt mer resurser krävs för att möta behoven hos de barn som drabbas av allt mer destruktiva konflikter och andra katastrofer som ebolaepidemin. Mer än vart tionde barn i världen – omkring 230 miljoner – lever idag i länder och områden som påverkas av väpnade konflikter.

– Jag besökte nyligen Syrien och Libanon där miljoner barn har fått sina liv förstörda, säger Afshan Khan. Under de senaste fyra åren har de dagligen tvingats bevittna våld och död, och gått miste om de mest grundläggande sakerna i livet. Vår appell kommer hjälpa till att säkra en framtid inte bara för barnen i Syrien utan för barn som drabbas av kriser världen över.

Pengar till stora och bortglömda kriser

UNICEFs appell Humanitarian Action for Children 2015 har som mål att nå totalt 98 miljoner människor, varav två tredjedelar är barn, i 71 länder. Förutom akuta katastrofinsatser kommer pengarna hjälpa UNICEF i arbetet att tillsammans med partners förbereda länderna för framtida katastrofer och skapa motståndskraft hos samhällen.

– Pengarna kommer att användas för att hjälpa de mest utsatta barnen, var de än befinner sig, säger Afshan Khan. Var ett barn föds ska inte spela någon roll, vi måste se till att alla barn i akut behov får den hjälp de behöver nu. Då skapar vi byggstenar för en fredligare framtid. Det handlar inte bara om akuta humanitära insatser, utan om att göra investeringar för framtiden.

Förra året nådde UNICEF miljoner barn med humanitära insatser. Bland annat vaccinerades 16 miljoner barn mot mässling och 1,8 miljoner barn behandlades för svår akut undernäring. Omkring 2 miljoner barn fick psykosocialt stöd och 13 miljoner människor fick tillgång till rent vatten. 2 miljoner barn fick också en bättre utbildning – en mycket viktig del i UNICEFs arbete vid katastrofer, då det hjälper barn att snabbt återfå en vardag och ger dem hopp om framtiden.

Du kan hjälpa barn som drabbats av katastrofer. Ge en gåva till vårt katastrofarbete  idag så är du med och kämpar för barn i hela världen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.