malawi-575x381.jpg

Mer än en miljon drabbade

av översvämningarna i Malawi

Nu har det gått en månad sedan Malawi drabbades av stora översvämningar. Nya siffror från FN visar att antalet människor som tvingats på flykt har dubblerats, från 174 000 till 336 000. Sammanlagt är nu antalet drabbade mer än en miljon. UNICEF arbetar bland annat för att barnen ska få rent vatten och kunna fortsätta sin skolgång.

Skribent |

Publicerad |

2015 02 11

Uppdaterad |

2015 02 11

Mer än en miljon drabbade av översvämningarna i Malawi

Foto: © UNICEF/Malawi

UNICEF har högsta beredskap när det gäller hälsa och sanitet, och fokuserar insatserna på att förebygga och behandla sjukdomar och infektioner som kolera, dysenteri, malaria och undernäring. Tillsammans med partners leder vi insatserna för att tillhandahålla sanitet och rent vatten. Hittills har 38 721 personer i läger fått tillgång till latriner, och 27 674 har fått rent vatten.

På grund av översvämningarna har många på flykt sökt skydd i skolor, och 300 000 elever har därmed tvingats ta uppehåll i sin utbildning. UNICEF arbetar för att barnen ska kunna fortsätta sin skolgång, och sätter upp skoltält och levererar skolmaterial.

malawi-leveransbild-575x382.jpg
Vid Nkhudzi Bay Primary School i Mangochi har många familjer tagit skydd efter att ha förlorat sina hem. UNICEF har levererat skolmaterial och andra förnödenheter så att barnen får en chans att fortsätta sin skolgång.Foto: © UNICEF/Malawi

Vid Nkhudzi Bay Primary School i Mangochi har många familjer tagit skydd efter att ha förlorat sina hem. UNICEF har levererat skolmaterial och andra förnödenheter så att barnen får en chans att fortsätta sin skolgång. Foto: © UNICEF/Malawi

Barn som befinner sig i läger med mycket folk, och särskilt de som kommit ifrån sina familjer, riskerar att utsättas för övergrepp som våld och människohandel. UNICEF ser till att socialarbetare finns på plats i de drabbade områdena för att övervaka och rapportera om barn far illa, och se till att man snabbt kan agera om något inträffar.

276 människor har hittills rapporterats döda eller saknade och 645 har skadats i samband med översvämningarna.

– UNICEF arbetar hårt för att se till att det finns tillräckligt bra sanitet och tillgång till rent vatten, för att minska risken för spridningen av vattenburna sjukdomar. Det är kritiskt viktigt, särskilt för att se till att små barn överlever, säger Mahimbo Mdoe, UNICEFs chef i Malawi. Nu när antalet drabbade har fördubblats måste vi trappa upp våra insatser för att täcka behoven, och till det behövs mer resurser.

I katastrofer är det alltid barnen som drabbas hårdast. Ge en gåva till vår katastroffond så är du med oss och kämpar för barnen i Malawi och i andra katastrofer över hela världen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.