aids-575x383.jpg

Aids största dödsorsaken bland

unga i Afrika

Trots att stora framsteg gjorts för att stoppa hiv världen över är aids idag den största dödsorsaken för barn mellan 10-19 år i Afrika, och den näst största för samma åldersgrupp världen över. Dödsfallen sjunker inom alla åldersgrupper utom just denna. Tillsammans med partners satsar nu UNICEF med ett nytt initiativ för att stoppa aids bland unga.

Skribent |

Publicerad |

2015 02 17

Uppdaterad |

2015 02 17

Aids största dödsorsaken bland unga i Afrika

Stora framsteg har gjorts inom nästan alla områden i kampen mot hiv, men inte för barn och unga mellan 10-19 år. Endast vart fjärde barn under 15 år har tillgång till livräddande bromsmediciner. Dödsfallen sjunker inom alla åldersgrupper utom just för de i åldrarna 10-19 år.

Antalet nya infektioner minskar också långsammare i denna åldersgrupp jämfört med andra. Unga flickor är värst drabbade, särskilt i länder söder om Sahara. Under 2013 smittades mer än 860 unga flickor med hiv varje vecka i Sydafrika, jämfört med 170 pojkar.

För 10-15 år sedan var det många barn som inte fick sin hivstatus diagnostiserad. Nu växer de upp omedvetna om att de lever med viruset, och med små möjligheter att sjukdomen ska upptäckas och kunna behandlas.

Nytt initiativ mot aids bland unga

Idag möttes ledare från runt om i världen i Nairobi, Kenya, för lanseringen av ett nytt initiativ mot aids bland unga. Mer än 200 unga representanter från olika ungdomsrörelser var på plats, tillsammans med UNICEF, UNAIDS, WHO och flera andra partners. Initiativet kallas ”All In” och har som syfte att involvera och stärka unga i beslutsprocesser och stärka ungdomsrörelser, samt engagera nationella ledare i arbetet att nå barn och unga med livräddande insatser mot hiv.

– Barn och unga borde vara de första som drar nytta av framstegen som görs i kampen mot hiv, inte de sista, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake. Vi måste nå de unga som vi missar och engagera alla unga i kampen för att stoppa aids. Målet om en aidsfri generation kan inte uppnås utan dem.

aids2-575x384.jpg

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar både förebyggande för att förhindra spridningen av hiv och med direkt hjälp till dem som har drabbats allra hårdast av sjukdomen. Vi arbetar framförallt inom fyra områden: Här kan du läsa mer om hur UNICEF arbetar för att stoppa hiv och aids.

Du kan vara med oss i kampen mot hiv och aids. Köp hiv-test i vår gåvoshop. Att hiv-testa alla gravida kvinnor är oerhört viktigt då man kan förhindra att barnet smittas genom att ge en blivande mamma bromsmediciner. Tack för din hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.