©-UNICEFSRLA2013-0815Asselin-575x383.jpg

Tillsammans har UNICEF och Pampers drivit den globala kampanjen ”En förpackning = ett vaccin” sedan 2006. 2014 bidrog kampanjen med ytterligare 1,1 miljoner doser vaccin till UNICEFs arbete för att skydda gravida och nyfödda mot stelkramp.

Skribent |

Publicerad |

2015 02 25

Uppdaterad |

2015 02 25

Svenska småbarnsföräldrar bidrog med över en miljon stelkrampsvaccin

En hälsoarbetare vaccinerar en gravid kvinna mot stelkramp i Freetown, Sierra Leone. Foto: © UNICEF/Asselin

I många fattiga och varma länder är stelkramp fortfarande en vanlig orsak till att nyblivna mammor och spädbarn dör. Men med hjälp av tre doser stelkrampsvaccin under graviditeten kan både mor och barn skyddas mot stelkramp vid födseln och under barnets två första månader.

Genom kampanjen 2014 donerade Pampers i Sverige, tack vare alla småbarnsföräldrar, 1 136 764 doser vaccin till UNICEF. Intäkterna kom från försäljning av Pampersprodukter märkta med UNICEF-loggan under oktober–december.

– Vi är glada över det värdefulla bidraget från Pampers och alla småbarnsföräldrar. Tack vare årets bidrag har vi tagit ännu ett steg vidare i kampen för att utrota stelkramp bland mammor och nyfödda bebisar, säger Per Westberg, vice generalsekreterare UNICEF Sverige.

I höstas besökte Pampers ambassadörer , Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso, Kambodja för att med egna ögon se hur partnerskapet mellan Pampers och UNICEF fungerar. Pernilla och Bianca fick följa vaccinets väg till avlägsna, fattiga byar och möta de mammor och nyfödda som är i störst behov av att få tillgång till stödet.

Med stöd av miljontals föräldrar har kampanjen hittills hjälpt till att eliminera stelkramp hos mammor och deras nyfödda i 15 länder. Se Pernillas och Biancas tackfilm till alla föräldrar som hjälper till i kampen för att utrota stelkramp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.