©-UNICEFNYHQ2015-0048van-de-Merwe-575x382.jpg

Utbrott av kolera

oroar i Malawi

Ett utbrott av kolera har bekräftats i de södra delarna av Malawi där många människor på flykt från översvämningar har samlats i läger. I grannlandet Moçambique har också många fall upptäckts. UNICEF är på plats och kämpar för att stoppa spridningen.

Skribent |

Publicerad |

2015 02 27

Uppdaterad |

2015 02 27

Utbrott av kolera oroar i Malawi

Foto: © UNICEF/van de Merwe

Under de senaste två veckorna har hälsoministeriet i Malawi bekräftat 39 fall av kolera, varav två dödsfall. En snabb spridning av sjukdomen skulle kunna leda till ett stort utbrott som kan bli svårt för den redan hårt ansträngda sjukvården att hantera. Oroande rapporter kommer också från Moçambique där sammanlagt 3 400 fall av kolera, och 37 dödsfall, bekräftats sedan 25 december. Många drabbade är barn.

Till en början kan de som smittats av kolera visa få eller inga symptom, men de kan ändå bidra till att sjukdomen sprids. De som smittas drabbas av diarré, kräkningar och till sist allvarlig uttorkning. Det kan döda inom bara några timmar om man inte får behandling, något som särskilt hotar små barn.

– Vi måste agera snabbt för att förhindra att sjukdomen sprids ytterligare, säger Mahimbo Mdoe, chef för UNICEF i Malawi. Människorna på flykt är extremt sårbara, särskilt de som redan har nedsatt immunförsvar, som undernärda barn. UNICEF arbetar för att stötta regeringen med mobila hälsoteam, rent vatten, sanitet och hygien, kritiskt viktiga faktorer för att stoppa spridningen av kolera.

UNICEF satsade mycket när översvämningarna slog till för att förbereda för ett eventuellt utbrott. Vi har skickat skyddsutrustning, 30 sängar, 15 isoleringstält, mediciner, droppvätska och 1 450 flaskor med klor. Vi samarbetar också med regeringen och andra partners som Läkare utan gränser och Röda Korset för att genomföra vårdinsatser, utbilda om kolera och främja god hygien i flyktinglägren.

Kolera är ett mycket allvarligt hot mot hälsan för människor som lever trångt tillsammans med dålig tillgång till rent vatten och sanitet. Före detta hade inga fall rapporterats i Malawi under de senaste tre åren. UNICEF samarbetar med partners för att bevaka utvecklingen och behandla alla misstänkta fall.

Sammanlagt är 230 000 människor fortfarande på flykt på grund av översvämningarna i Malawi.

I konflikter och katastrofer är det alltid barnen som drabbas hårdast.   Ge en katastrofgåva idag. Eller köp ett vatten- och hygienpaket i vår gåvoshop . Allt du köper skickas till barn som verkligen behöver det. Tack för din hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.