IMG_0847-575x383.jpg

UNICEF skyddar barnen på

Vanuatu mot mässlingsutbrott

Efter cyklonen Pam växer nu oron för ett allvarligt utbrott av mässling på Vanuatu. UNICEF samarbetar med WHO och hälsoministeriet i en stor vaccinationskampanj för att skydda barn mot den farliga sjukdomen.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 18

Uppdaterad |

2015 03 18

UNICEF skyddar barnen på Vanuatu mot mässlingsutbrott

Foto: © UNICEF/Sevenier.

Redan innan cyklonen drog in över öriket var täckningen för vaccin mot mässling mycket låg, och tidigt i mars drabbades landet av ett mässlingsutbrott. Mässling är en mycket smittsam och farlig sjukdom som kan orsaka svåra men och dödsfall bland barn.

– Vi har skickat ut sex team i Port Vila för att påbörja vaccinationerna mot mässling, säger Dr Karen Allen, chef för UNICEF Pacific. Santo och Port Vila är högt prioriterade då vi sedan tidigare har många bekräftade och misstänkta fall här.

Ytterligare sex team kommer utbildas och skickas troligen ut i slutet av veckan. De kommer att vaccinera barn, ge dem vitamin A och dela ut myggnät till skydd mot malaria. Kyllagret i Vanuatu – där vacciner hålls vid rätt temperatur – skadades i stormen, men UNICEF har tillsammans med partners lyckats reparera det.

– Vi kommer prioritera att vaccinera barn i evakueringscentren, främst på kvällstid då flest människor är där, säger Dr Karen Allen. Sjukvårdspersonal och till exempel sjuksystrar som gått i pension har kallats in för att genomföra kampanjen.

UNICEF levererar också livsviktiga förnödenheter som vätskeersättning, vattenreningstabletter, tält, mediciner, skolmaterial, vattentankar, tvål och hygienprodukter till barnen och deras familjer som drabbats av katastrofen.

När cyklonen slog till mot Vanuatu befann sig många världsledare i Sendai i Japan för FN:s tredje världskonferens om katastrofer. Där diskuterades hur man långsiktigt kan minska risken för framtida katastrofer. UNICEFs högste chef, Anthony Lake, uttalade sig på plats:

– Mot slutet av 1990-talet påverkades omkring 66 miljoner barn per år av katastrofer relaterade till klimatförändringar. Under de kommande årtiondena uppskattas antalet barn som drabbas att vara omkring 200 miljoner barn per år – en tredubbling. Fler barn som dör, som inte kan gå i skolan, som riskerar att utsättas för människohandel, utnyttjande och tvångsarbete. Vi måste inse att dessa katastrofer drabbar världens fattigaste och mest utsatta länder och människor allra hårdast.

Var med oss och kämpa för barnen som drabbats av cyklonen och av andra katastrofer. Ge en katastrofgåva idag. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.