20140612_114541_©UNICEFSyria-2014Tiku-575x323.jpg

748 miljoner saknar tillgång

till rent vatten

Idag är det Världsvattendagen och därför vill vi uppmärksamma hur UNICEF arbetar för att alla barn ska få tillgång till rent vatten. Det är lätt att ta rent vatten för givet, men för många barn är det långt ifrån en självklarhet.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 22

Uppdaterad |

2015 03 22

748 miljoner saknar tillgång till rent vatten

Vatten är ett enkelt sätt att förebygga livshotande sjukdomar – om det är rent. Och antalet barn som har tillgång till rent vatten har ökat markant de senaste decennierna. Jämfört med 1990 har idag 2,3 miljarder fler människor tillgång till rent vatten. Sedan år 2000 har barnadödlighet orsakad av diarrésjukdomar halverats.

Men fortfarande dör 1 000 barn under fem år varje dag av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien. Det är fler barn än som dör i krig.

20140612_114541_©UNICEFSyria-2014Tiku-575x323.jpg
Fatima, nio år, bär på en vattendunk.Foto: ©UNICEF/Tiku

Fatima, nio år, bär på en vattendunk. Foto: ©UNICEF/Tiku

I kriser och katastrofer är rent vatten livsavgörande

Fatima är nio år och tvingades fly med sin familj när hennes hem i Syrien attackerades förra året. I Tishreen-lägret i Aleppo bor nu tusentals barn och familjer under väldigt tuffa förhållanden – hus, brunnar, toaletter och vattensystem har raserats. Många av barnen drabbas av diarré och uttorkning, något som snabbt kan bli livshotande för små barn. Därför är rent vatten en av de högsta prioriteringarna för UNICEF på plats. Vi har installerat vattencisterner dit Fatima går flera gånger varje dag för att hämta rent vatten till sin familj.

UNI181137-575x383.jpg
Creg, ett år, vars by helt jämnades med marken av cyklonen Pam.Foto: © UNICEF/Crumb

Creg, ett år, vars by helt jämnades med marken av cyklonen Pam. Foto: © UNICEF/Crumb

När cyklonen Pam drog in över Vanuatu för drygt en vecka sedan drabbades över 60 000 barn. Creg är ett år och han blev hemlös då hans by Taunomo jämnades helt med marken. På många platser i Vanuatu har man helt förlorat tillgången till rent vatten vilket leder till hög risk för vattenburna sjukdomar. UNICEF levererar vattentankar, vattenreningstabletter, tvål, tillfälliga toaletter och latriner, vätskeersättning och hygienprodukter till barnen och deras familjer.

Vårt arbete ger resultat

UNICEF arbetar på många sätt för att nå ännu fler barn med rent vatten. Världen över stödjer vi arbetet med att bygga vatten- och avloppssystem, borra brunnar, bygga toaletter och dela ut vattenreningstabletter i katastrofområden. Vi samarbetar med regeringar och utvecklar ständigt nya metoder för att lösa vattenproblemen och ser till att fler får ökad kunskap om vatten och hygien. Allt för att barn som Fatima och Creg ska hålla sig friska.

Ge en katastrofgåva idag så är du med oss och ser till att barn som drabbas av katastrofer får rent vatten. Du kan också bli Världsförälder. Då ger du pengar varje månad och är med oss varje dag i kampen för att skapa en bättre värld för alla barn.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.