012-575x383.jpg

UNICEF når fram till barnen

som drabbats av cyklonen

Trots stora svårigheter att nå ut till de små öriken som drabbats hårt av cyklonen i Stilla havet, har UNICEF nått fram med livräddande förnödenheter till barn i Kiribati, Salomonöarna, Tuvalu och Vanuatu.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 23

Uppdaterad |

2015 03 23

UNICEF når fram till barnen som drabbats av cyklonen

Länderna som drabbats av cyklonen Pam består av ett stort antal små öar, och det tar mellan ett par timmar till sex dagar att nå de olika öarna med båt eller flyg. Att transportera förnödenheter är kostsamt och cyklonen orsakade stor förödelse på infrastruktur och vägar. Både kommunikationen och möjligheten att transportera förnödenheter mellan öarna har försvårats kraftigt.

– Tack vare regeringsledda undersökningar har vi nu mer information om hur barnen drabbats av katastrofen, säger Karen Allen, chef för UNICEF Pacific. Och tack vare vårt förebyggande arbete och expertiskunskap kunde vi agera snabbt med livräddande insatser och stötta regeringen och våra partners i att koordinera katastrofarbetet.

Vanuatu är det land som drabbats hårdast och rapporter har bekräftat omfattande förstörelse. Från 20 till uppemot 90 procent av hus, skolor, kliniker, kyrkor och odlingar har förstörts runtom i landet. 80 procent av landets skolor har antingen skadats eller används nu som skydd för människor på flykt. Behovet av rent vatten är enormt.

Vad gör UNICEF?

  • I Vanuatu har vi delat ut de förnödenheter som levererades inför katastrofen, för att möta människors akuta behov av vatten. Vi har också reparerat skadade vattensystem och levererat livräddande produkter som vätskeersättning, sjukvårdsutrustning och mediciner, zinktabletter, vitamin A, vattenreningstabletter och avmaskningstabletter.

  • UNICEFs förnödenheter inom hälsa, vatten och sanitet har också levererats till Tuvalu, och på Salomonöarna distribueras de förnödenheter som lagrades före katastrofen.

  • I Kiribati fanns ett litet lager av förnödenheter som delas ut och mer kommer att anlända under de kommande dagarna.

  • De vaccinationsteam som UNICEF stöttar har hittills nått 5 163 barn under fem år med vaccin mot mässling, polio och stelkramp i Port Vila.

  • Ett UNICEF-team samarbetar med WFP (FN:s livsmedelsprogram) för att installera ett tillfälligt lager vid Vanuatus flygplats, där de humanitära förnödenheter som kommer till landet ska kunna lagras.

012-575x383.jpg
Catalia, ett år, sitter i sin mammas famn i familjens förstörda trädgård. Trots förstörelsen är de glada att de fått tillbaka tillgången till rent vatten, och har grisar och höns för att överleva.Foto: © UNICEF/Sevenier

Catalia, ett år, sitter i sin mammas famn i familjens förstörda trädgård. Trots förstörelsen är de glada att de fått tillbaka tillgången till rent vatten, och har grisar och höns för att överleva. Foto: © UNICEF/Sevenier

Möjligheterna att nå fram till de drabbade områdena har förbättrats något och vi trappar nu upp våra insatser. UNICEF levererar både från regionala och globala lager och via långsiktiga överenskommelser med leverantörer i länder över hela världen. Men mer resurser behövs och lagren måste nu fyllas på för att vi ska vara redo för en ny katastrof.

Var med oss och kämpa för barnen. Ge en katastrofgåva idag så hjälper du oss se till att barnen som drabbats av cyklonen får tillgång till rent vatten och sjukvård, utbildning, näring och skydd. Tack för din hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.