Default hero image

"När jag vaknade hade

min trädgård blåst bort"

Mer än 80 procent av skolorna i Vanuatu skadades i cyklonen. Nu har skolorna officiellt öppnat igen och UNICEF arbetar för att alla barn ska kunna gå tillbaka till skolan. Från en skola i Port Vila berättar några barn om sina upplevelser när stormen kom.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 26

Uppdaterad |

2015 03 26

"När jag vaknade hade min trädgård blåst bort"

[gallery ids="24060,24063,24062,24064,24061"]

– Tack vare förberedelserna inför katastrofen blev inte antalet döda så högt, säger Karen Allen, chef för UNICEF Pacific. Men barn är fortfarande i fara, särskilt de som bor på öar som är svåra att nå. Att barnen får tillgång till rent vatten är extremt viktigt.

UNICEF kämpar för att se till att barnen och deras familjer i Vanuatu – liksom i Tuvalu, Salomonöarna och Kiribati – får tillgång till rent vatten, bra sanitet och hygien samt sjukvård och vaccinationer. Vi arbetar också för att se till att 50 000 barn som ännu inte kunna börja skolan igen ska kunna gå tillbaka så snart som möjligt.

Vi behandlar mot diarré, ser till att nyfödda får vård och tillhandahåller näringstillskott, samt ser till att barn skyddas mot våld och utnyttjande. Men mer resurser behövs. Än så länge har bara 15 procent av de pengar som UNICEF behöver för att kunna genomföra insatserna kommit in. Sammanlagt är nu omkring 82 000 barn i Vanuatu i behov av humanitär hjälp.

Var med oss och kämpa för barnen. Ge en katastrofgåva idag så hjälper du oss se till att barnen som drabbats av cyklonen får tillgång till rent vatten och sjukvård, utbildning, näring och skydd. Tack för din hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.