©-UNICEFUNI161915Holt-2-575x383.jpg

Vatten och toaletter i skolan

ger barn en bättre framtid

Nästan 2,5 miljarder människor i världen saknar toaletter. Det är mer än hälften av alla människor i låginkomstländerna. I dessa länder saknar ofta skolorna vatten, toaletten är bara ett hål i marken och eleverna har ingen möjlighet att tvätta sina händer. Det arbetar UNICEF för att ändra på.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 23

Uppdaterad |

2015 04 23

Vatten och toaletter i skolan ger barn en bättre framtid

Nasla Jamadi, till höger, tvättar sina händer vid Kingugi School i Dar es Salaam, Tanzania. Nasla är med i en klubb för sanitet och hygien där barnen får lära sig om vikten av att tvätta händerna och de sprider sedan kunskapen vidare till sina familjer och vänner. Foto: © UNICEF/Kate Holt

Tillgång till vatten och toaletter är en förutsättning för att människor ska kunna hålla en god hygien. Att tvätta händerna med tvål och vatten kan minska risken för många annars vanligt förekommande sjukdomar såsom kolera, lunginflammation och inte minst diarré. Goda rutiner för handtvätt kan minska risken att drabbas av diarré med cirka 50 procent.

Men vad händer då om skoltoaletten bara är ett hål i marken, du kanske delar den med uppemot 200 andra elever och du kan inte tvätta händerna efteråt? Och om du dessutom sedan äter din lunch med händerna?

När elever i skolan inte kan tvätta händerna och gå på ordentliga toaletter blir de ofta sjuka, tvingas stanna hemma och till slut har de kanske missat så mycket att det är svårt att komma tillbaka. Flickor i puberteten är särskilt utsatta. När de får sin mens är det många som stannar hemma då det varken finns vatten eller fungerande toaletter på skolan, än mindre en dörr som går att låsa. Många hoppar av helt. Att barn på det här sättet aldrig får möjlighet att gå klart grundskolan, gör att de har mycket svårare att ta sig ur fattigdomen på sikt.

Tillgången till rena toaletter och möjlighet att tvätta händerna i skolan kan alltså vara avgörande för om ett barn klarar sin utbildning eller inte. Därför arbetar UNICEF för att se till att barn över hela världen får rent vatten i skolan, separata toaletter för flickor och pojkar, tvättställ med vatten och tvål, samt kunskap om vikten av hygien.

UNICEFs vattenprogram i skolan leder till att barnen: Det är lätt att ta rent vatten för givet. Men för många barn är det långt ifrån en självklarhet. 2015 års Operation Dagsverke går till UNICEFs utbildningsprojekt i Tanzania. Projektet syftar till att förbättra tillgången till vatten och toaletter på landets skolor. Anmäl din skola idag, eller hjälp oss rena vatten här och nu.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.