UNI62117-575x383.jpg

UNICEF mobiliserar nu för att snabbt möta behoven och nå alla barn som drabbats av jordbävningen i Nepal. Vi har livräddande förnödenheter på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2015 04 26

Uppdaterad |

2015 04 26

Tusentals rapporteras döda efter jordbävningen i Nepal

Foto: © UNICEF/Brian Sokol

Barn utgör nära hälften av Nepals befolkning och UNICEF uttrycker nu stor oro för att katastrofen drabbar barn mycket hårt. Många har tillbringat en första natt utomhus i kylan, deras hem har förstörts och skolor och andra byggnader kan rasa när som helst. Minst 30 av landets 75 distrikt har drabbats, och 31 efterskalv har skakat landet – alla uppmätte minst 4 på Richterskalan.

UNICEF har livräddande förnödenheter som vattenreningstabletter, hygienpaket och näringstillskott med mera på plats, samt står beredda för att leverera ännu mer. Vi samarbetar med regeringen och andra partners för att se till att barnen skyddas och får rent vatten och sanitet, vård och näring.

På många platser har strömmen slagits ut, liksom mobilnätverk och infrastruktur. Mer än 1 900  rapporteras ha dött, en siffra som väntas stiga. Jordbävningen är den dödligaste i Nepal på mer än 80 år. Människor har också dött i Indien, Tibet och Bangladesh.

– Jag har aldrig upplevt någonting som det här skalvet tidigare, berättar Rupa Joshi, kommunikatör för UNICEF i Nepal. Flera gamla monument och kända tempel har rasat och många fruktar nu att dödstalet i Kathmandu kommer att bli mycket högt. Som tur var inträffade skalvet dagtid, och en lördag så skolorna var stängda.

UNICEF har arbetat i Nepal sedan 60-talet, vi finns där för barnen nu och vi stannar så länge de behöver oss. Behoven är mycket stora och du kan hjälpa till.

Var med och kämpa för barnen som drabbats av jordbävningen i Nepal. Ge en katastrofgåva nu.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.