DR.Kongo_.05-1259.Roger-LeMoyne-575x383.jpg

Ledare för väpnade grupper i Centralafrikanska republiken har idag lovat att släppa alla barn som på något sätt ingår i styrkorna. Avtalet förhandlades fram av UNICEF och sammanlagt handlar det om mellan 6 000-10 000 barn.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 05

Uppdaterad |

2015 05 05

Tusentals barnsoldater ska släppas i Centralafrikanska republiken

 

DR.Kongo_.05-1259.Roger-LeMoyne-575x383.jpg
Foto: © UNICEF/LeMoyne

Foto: © UNICEF/LeMoyne

Grupperna har även lovat att upphöra med all rekrytering av nya barnsoldater.

Enligt UNICEFs beräkningar är idag mellan 6 000 och 10 000 barn på något sätt knutna till väpnande styrkor i Centralafrikanska republiken. Barnen utnyttjas som soldater, kockar och budbärare samt även sexuellt.

– Detta är ett stort steg framåt för att skydda barnen i landet, säger Mohamed Malick Fall, chef för UNICEF i Centralafrikanska republiken. UNICEF kommer att samarbeta med lokala myndigheter för att se till att barnen kan återförenas med sina familjer.

Avtalet som förhandlades fram av UNICEF och partners skrevs under i huvudstaden Bangui, vid ett forum vars syfte är att skapa fred i det krigsdrabbade landet. Vid forumet samlas personer från regeringen och parlamentet, politiker, samhällsorganisationer, religiösa ledare och samhällsledare samt ledare för de väpnade grupperna.

Nästa steg är att ta fram ett schema för när barnen ska släppas och återförenas med sina familjer, samt för att se till att de får det skydd och stöd de behöver för att kunna återgå till ett normalt liv. UNICEF kommer att få omedelbar tillgång till de områden som kontrolleras av väpnade styrkor, för att identifiera och bekräfta antalet barn och för att stötta barnen i samband med frigivningen.

Mer än två år av våld i Centralafrikanska republiken har skapat en av världens värsta, och mest osynliga, humanitära katastrofer. Mer resurser behövs för att möta behoven i landet och för att hjälpa barnen att återhämta sig och få tillbaka sina liv.

Var med och kämpa för barnen i Centralafrikanska republiken och i andra katastrofer. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.