Default hero image

Besök från Tanzania gav

svenska skolelever perspektiv

Denna vecka är Operation Dagsverkes mest intensiva, med många roliga uppdrag som svenska skolelever utför runtom i landet. Pengarna går i år till att fler skolor i Tanzania ska få rent vatten och toaletter. För en månad sedan hade vi besök av två elever från Tanzania, som gav svenska skolelever perspektiv på sin vardag.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 21

Uppdaterad |

2015 05 21

Besök från Tanzania gav svenska skolelever perspektiv

[gallery ids="25126,25127"]

Irene, 12, och Graca, 14, besökte olika skolor i Stockholm för att berätta om sin vardag och om hur viktigt det är med vatten, hygien och rena toaletter i skolan. De har med egna ögon sett vilken skillnad det har gjort på deras skolor och vad det betyder för eleverna där.

Irene och Graca svarade på frågor, men ställde också många frågor till de svenska eleverna. Till exempel reagerade de när de fick höra att många skolbarn i Sverige inte tycker om maten i skolan.

– I Tanzania får vi bönor, ibland potatis och ris. Men bara bönorna kommer från skolan, resten från föräldrarna. Så kan inte föräldrarna bidra blir det bara bönor till lunch, berättade Graca.

För de svenska skoleleverna blev det väldigt tydligt hur de fick perspektiv på sin egen vardag. Hur självklarheter som smartphones, internet, datorer i skolan, gratis skollunch, skolböcker, gymnastiksalar, långa skollov och rena toaletter bara är önskedrömmar för eleverna i Tanzania. Insikter som skapade ett stort engagemang hos eleverna!

Rent vatten och tillgång till toaletter i skolan är mycket viktigt. Många skolor i Tanzania saknar detta. Om barnen uträttar sina behov utomhus och inte tvättar händerna riskerar de att drabbas av sjukdomar. De kan inte komma till skolan, missar undervisning och klarar kanske inte sin examen.

Pengarna från Operation Dagsverke kommer att gå till: Titta gärna på kartan och se vilka skolor i ditt område som är med i Operation Dagsverke. Håll utkik efter alla dagsverkare och var med och stötta dem i kampen för barns rättigheter.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.