UNI184724-575x383.jpg

Nyligen berättade vi att tusentals barnsoldater ska friges i Centralafrikanska republiken. Den första frigivningen har genomförts och UNICEF är på plats för att stötta barnen och se till att de får den hjälp de behöver.

Skribent |

Publicerad |

2015 05 21

Uppdaterad |

2015 05 21

Mer än 300 barnsoldater frigivna i Centralafrikanska republiken

Foto: © UNICEF/Le Du

Sammanlagt släpptes 357 barn vid tillfället, varav flera var yngre än tolv år. Frigivningen var den första som genomfördes efter att grupperna lovat att släppa alla barn, ett  avtal som förhandlades fram av UNICEF.

När barnen frigavs såg vi direkt till att de fick psykosocialt stöd och de undersöktes också av sjukvårdspersonal. Vi har även inlett arbetet för att återförena barnen med sina familjer och se till att de kan återintegreras i sina samhällen. När säkerhetsläget tillåter kommer de barn som har släktingar i området att återförenas med dem. Andra kommer att få bo hos fosterfamiljer tills deras familjer hittats.

Frigivningen var den största som genomförts i landet sedan våldet bröt ut 2012. Avtalet som undertecknats innebär att de väpnade grupperna i landet lovar att släppa alla barn som på något sätt ingår i styrkorna, sammanlagt mellan 6 000-10 000 barn. Grupperna har också lovat att sluta rekrytera barn.

För att barn som utnyttjats i väpnad konflikt ska kunna återvända till ett liv utan våld, krävs stora insatser, som till exempel utbildning, bearbetning av trauman och försoningsarbete, både för barnet och för det samhälle som barnet ska återvända till. Du kan hjälpa till. Ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.