IMG_3370-575x431.jpg

Fransisco, 16,

är familjeförsörjare

I Moçambique lever över två miljoner barn helt utan sina föräldrar. Fransisco och hans fyra syskon är några av dem. Sedan föräldrarna dog för tre år sedan försörjer Fransisco och systern Isabel familjen. UNICEF arbetar för att se till att barnen får mat, ett tryggt hem och möjlighet att gå i skolan.

Skribent |

Publicerad |

2015 06 08

Uppdaterad |

2015 06 08

Fransisco, 16, är familjeförsörjare

Syskonen Fransisco, 16 år och Isabel, 14 år, tar han hand om de yngre syskonen Mateus, 10 år, Timóteo, 9 år, och Ernesto, 5 år. Foto: © UNICEF

Moçambique är ett av världens fattigaste länder och många barn lever mycket utsatta. Över två miljoner barn är föräldralösa. I byn Doeroi i Gondola lever Fransisco, 16 år, och tillsammans med sin syster Isabel, 14 år, tar han hand om de yngre syskonen Mateus, 10 år, Timóteo, 9 år, och Ernesto, 5 år. Att hitta mat är en daglig kamp. Lilla Ernesto har speciella behov vilket gör deras situation ännu svårare.

För att klara försörjningen gör Fransisco träkol som han säljer och tar diverse jobb. Isabel tvättar och lagar mat, och utför jobb den tid hon inte går i skolan. Fransisco har gått ut sjuan men har sedan dess inte haft möjlighet att fortsätta skolan. Deras största oro är hur de ska kunna köpa kläder och mat åt hela familjen, och på nätterna är Fransisco rädd att någon ska komma in i hyddan som inte har något lås på dörren.

Vad gör UNICEF?

När vi och de lokala myndigheterna upptäckte barnens situation såg vi till att de började få matpaket som ska hjälpa dem klara sig utan att behöva arbeta. Dessutom har de nu fått flytta till ett säkrare hus mitt i byn, där de kan känna sig trygga. Det sociala stödprogrammet har också sett till att få igång processen för att få tillbaka Fransisco till skolan.

Varje dag ser UNICEF till att miljontals barn överlever och utvecklas. Det går att förändra barns liv och vi vet hur man gör. Men vi kan inte göra det utan din hjälp.

Tidigare i år reste Börje Salming till Moçambique och träffade Fransisco och hans familj. Nu vill han att fler ska kämpa för barnen och bli Världsföräldrar. Var med Börje och förändra barns liv redan idag. Som Världsförälder ger du pengar varje månad och är med i kampen för att skapa en bättre värld för alla barn. Bli Världsförälder nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.