UNI181840-575x383.jpg

UNICEF agerar mot nya

ebolafall i Liberia

UNICEF levererar just nu livräddande förnödenheter till Liberia efter landets första bekräftade fall av ebola på tre månader. Bland annat delar vi ut tält för att isolera dem som utsatts för smitta, hygienprodukter, klor och hinkar.

Skribent |

Publicerad |

2015 07 03

Uppdaterad |

2015 07 03

UNICEF agerar mot nya ebolafall i Liberia

Barn köar för att tvätta händerna vid en skola i Monrovia, Liberias huvudstad. Foto: © UNICEF/Irwin

Ett barn testade positivt för ebola den 29 juni i Margibi. UNICEF har särskilda team på plats för att knacka dörr och informera i området om hur man skyddar sig mot ebola, för att minimera risken för fler infektioner och hjälpa dem som drabbats.

– Det har alltid funnits en risk att ebola skulle komma tillbaka till Liberia. Nu satsar vi allt vi kan för att se till att vi åter kommer ner till noll nya fall, säger Sheldon Yett, chef för UNICEF i Liberia. Vi var beredda och kunde agera mycket snabbt.

Under de kommande dagarna kommer skolan där barnet gick att saneras, nya hygienstationer kommer att byggas upp och tvål och klor kommer att delas ut. Stationer för handtvätt placerades vid entrén vid alla skolor i Liberia när de öppnade igen i februari. UNICEF har samarbetat med lokala myndigheter för att se till att stationerna finns kvar, även efter att landet deklarerades fritt från ebola i maj. Vi arbetar också för att se till att barnens temperatur mäts när de anländer till skolan, för att kunna upptäcka symptom.

I grannländerna Guinea och Sierra Leone rapporteras fortfarande nya infektioner, men mycket färre än när utbrottet var som störst. Sista veckan i juni rapporterades tolv nya fall i Guinea och åtta i Sierra Leone.

Ebolautbrottet är ännu inte över. Var med oss och kämpa för barnen, ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.