Gothia-cup-575x431.jpg

Fotboll som förenar – Gothia

Cup 2015 är igång

Under signaturen United for Children samarbetar UNICEF med Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar. Inom ramen för samarbetet bidrar Gothia Cup till att stärka barns rättigheter, och nu är årets turnering igång.

Skribent |

Publicerad |

2015 07 14

Uppdaterad |

2015 07 14

Fotboll som förenar – Gothia Cup 2015 är igång

Över 55 000 människor fanns på plats igår kväll. Foto: © UNICEF

Ullevi var fyllt av glädje, sång och dans när årets Gothia Cup invigdes igår kväll. Över 55 000 människor fanns på plats och njöt av kvällens show med musik, fotboll och fyrverkerier.

Gothia Cup är en unik mötesplats för barn och ungdomar från hela världen, och ännu en gång slår turneringen rekord i antalet deltagare med 38 500 spelare i 1755 lag från 75 nationer.

Under signaturen United for Children samarbetar UNICEF med Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar. Gothia Cup bidrar till ett utbildningsprojekt som UNICEF driver i Bolivia. I landet, som är ett av Sydamerikas fattigaste, är tillgången till utbildning mycket begränsad. Tack vare bidraget från Gothia Cup kan UNICEF genomföra insatser för att bland annat utbilda lärare, bygga transportsystem till skolor och öka tillgången till utbildningsmaterial. Projektet riktas specifikt till barn från ursprungsbefolkningen som är bland de mest utsatta i landet.

UNICEF finns på plats med ett tält där besökare har möjlighet att tillsammans gå eller springa ihop en donation på ett löpband. Syftet med löpbandet är att illustrera Gothia Cups årliga donation på 500 000 kronor till UNICEFs utbildningsprojekt i Bolivia. Genom att dela upp summan i meter kan besökarna alltså springa ihop hela donationen, och för att det ska uppnås behöver 360 kilometer avverkas på löpandet som är igång 12 timmar om dagen. Hittills har besökarna sprungit/gått 95 kilometer.

tält-gothia-cup-575x431.jpg
UNICEF finns på plats med ett tält där besökare har möjlighet att gå eller springa ihop en donation på ett löpband.Foto: © UNICEF

UNICEF finns på plats med ett tält där besökare har möjlighet att gå eller springa ihop en donation på ett löpband. Foto: © UNICEF

Inom ramen för samarbetet bidrar Gothia Cup till att stärka barns rättigheter. Tillsammans strävar vi efter att den största fotbollsturneringen för barn och ungdomar också ska bli den bästa ur barnens perspektiv, såväl på hemmaplan som ute i världen.

Gothia Cup  är Sveriges största årligen återkommande evenemang och världens största ungdomsturnering i fotboll. Årligen deltar cirka 1 600 lag från omkring 80 nationer. Grundtanken är fortfarande densamma som vid starten 1975, att med fotboll som gemensam nämnare samla världens ungdomar för att skapa möten och hopp om en bättre framtid.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.