UNI186148-575x383.jpg

Idag är det tre månader sedan den mycket svåra jordbävningen skakade Nepal. Katastrofen, liksom efterföljande skalv, har drabbat barn och deras familjer mycket hårt. Mycket har gjorts men behovet av hjälp är fortsatt stort, särskilt för de fattigaste och mest utsatta, rapporterar UNICEF idag.

Skribent |

Publicerad |

2015 07 25

Uppdaterad |

2015 07 25

Tre månader efter jordbävningen i Nepal – barn fortsatt utsatta

Foto: © UNICEF/Sokol

Den humanitära situationen har förbättrats sedan april, men hundratusentals barn är fortsatt i stort behov av skydd, mat, vatten och sanitet, vård och utbildning.

Omkring en miljon barn som drabbats av jordbävningarna lever fortfarande i områden som är mycket utsatta för jordskred och översvämningar. När regnsäsongen börjar blir dessa områden allt svårare att nå, vilket ökar risken att barn inte får tillgång till allt de behöver. De riskerar också i högre utsträckning att utsättas för våld, utnyttjande och människohandel.

Mer än 10 000 barn har upptäckts lida av akut undernäring sedan den första jordbävningen, varav mer än 1 000 drabbats av svår akut undernäring. Mer än 600 barn har förlorat en eller båda föräldrarna, och mer än 200 saknar fortfarande någon som tar hand om dem. Mer än 32 000 klassrum har förstörts och nära 900 000 hus har skadats eller förstörts.

Mellan 700 000 och en miljon människor i de hårdast drabbade områdena riskerar att hamna under den internationella fattigdomsgränsen (då man lever på mindre än 1,25 dollar om dagen), enligt en undersökning från Nepals regering.

Kontantbidrag till utsatta familjer

– När en stor katastrof inträffar är det inte bara liv som tar slut. Även tillgångar och arbeten går förlorade vilket drabbar särskilt de fattigaste mycket hårt, säger Tomoo Hozumi, chef för UNICEF i Nepal. När det händer vet vi att fattiga hushåll ofta försöker hantera situationen genom att spara in på kostnader som sjukvård och utbildning, spara på maten och äta mindre, och skicka sina barn för att arbeta. Allt detta kan få mycket svåra konsekvenser för familjen och för barnens utveckling.

För att hjälpa utsatta familjer hantera de mest akuta behoven ger UNICEF kontantbidrag på sammanlagt 15 miljoner dollar till omkring 330 000 familjer, inklusive 450 000 barn i de hårdast drabbade områdena. Bidraget hjälper familjerna att bland annat kunna köpa det mest nödvändiga som mat och medicin. UNICEF prioriterar också att hjälpa regeringen stärka landets sociala skyddsnät, för att stötta barns välmående och utveckling, och stärka familjers möjligheter att hantera framtida katastrofer.

Några exempel på UNICEFs insatser i Nepal sedan april:

  • Vi har tillhandahållit 1 000 ton livräddande förnödenheter som tält, hygienpaket, näringsprodukter, vaccin och andra mediciner, sjukvårdsutrustning, myggnät och school-in-a-box samt pedagogiska leklådor.

  • Mer än 100 000 barn har kunnat fortsätta sin utbildning vid tillfälliga skolor som stöttas av UNICEF.

  • Mer än 650 000 människor har fått rent vatten i sina hem och vid läger.

  • Vid mer än 150 hälsocentraler har förlossningscentren återställts.

  • Vi har hjälpt till att stoppa 513 fall av människohandel med barn och kvinnor.

  • Omkring 30 000 barn har fått psykosocialt stöd för att kunna hämta sig från sina traumatiska upplevelser.

UNI183775-575x397.jpg
Barn leker vid en av UNICEFs barnvänliga trygga platser i Kathmandu. Här får barnen chans till utbildning och lek, och att bearbeta svåra upplevelser.Foto: © UNICEF/Karki

Barn leker vid en av UNICEFs barnvänliga trygga platser i Kathmandu. Här får barnen chans till utbildning och lek, och att bearbeta svåra upplevelser. Foto: © UNICEF/Karki

– Tillsammans med regeringen och partners har vi lyckats uppnå mycket under de senaste tre månaderna. Samtidigt är förstörelsen och förlusterna så stora att vi har mycket kvar att göra innan livet kan återgå till det normala för de barn och vuxna som överlevt jordbävningarna, säger Tomoo Hozumi, särskilt med tanke på vilken effekt monsunregnen kan få.

Barns r ö ster ger viktiga insikter

För att bättre kunna förstå katastrofens konsekvenser för barn har UNICEF också tillsammans med Plan, Rädda Barnen och World Vision genomfört en undersökning där nära 2 000 barn har fått berätta om sina upplevelser efter katastrofen. Barnens berättelser har gett viktiga upplysningar som annars kunde ha missats av vuxna ögon. Något som framgår tydligt är vikten av att stärka motståndskraften hos familjer och samhällen inför framtida katastrofer.

Barnen i Nepal behöver all hjälp de kan få. Mycket har redan gjorts, men mer hjälp behövs. UNICEF kommer att stanna så länge som barnen behöver oss. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.