myanmar-575x383.jpg

Översvämningar i Burma drabbar

de mest utsatta barnen

Barn som lever i fattigdom står inför en "dubbel katastrof" när översvämningar drabbar Burma. UNICEF ökar nu sina insatser för att bemöta de akuta behoven i landet.

Skribent |

Publicerad |

2015 08 05

Uppdaterad |

2015 08 05

Översvämningar i Burma drabbar de mest utsatta barnen

Foto: © UNICEF/Naing

Burma (också kallat Myanmar) har drabbats av kraftigt monsunregn under flera veckor. Enligt landets regering har 50 personer dött och över 200 000 människor är i akut behov av hjälp, varav 60 000 är barn.

12 av Burmas 14 stater har drabbats av regnet. I en del stater saknas fortfarande uppgifter om antalet drabbade, däribland i Rakhine, där hjälpen fortfarande är begränsad på grund av översvämningar, blockerade vägar och jordskred. 140 000 barn och familjer som bor i läger i Rakhine är särskilt utsatta eftersom skyddsrum, latriner och inlärningsutrymmen är konstruerade för kortvarig användning och kommer därför skadas och förstöras på grund av regn och vindar.

- Översvämningarna slår hårdast mot barn och familjer som redan är mycket sårbara och däribland de som bor i läger i delstaten Rakhine, säger Shalini Bahuguna, vice chef för UNICEF i Burma. Utöver den omedelbara effekten kommer översvämningarna att påverka dessa familjers försörjning under lång tid framöver.

burmabild-575x396.jpg
UNICEF levererar vattenreningstabletter och hygienkit till barn som drabbats av översvämningar i Sagaing, Burma.Foto: © UNICEF

UNICEF levererar vattenreningstabletter och hygienkit till barn som drabbats av översvämningar i Sagaing, Burma. Foto: © UNICEF

V

Tillsammans med andra FN-organ har UNICEF ett nära samarbete med myndigheterna i Burma för att bemöta de akuta behoven hos de utsatta barnen och ge stöd. UNICEF har skickat vattenreningstabletter och hygienkit till de drabbade områdena. Bland annat har vi skickat 4500 hygienkit till Sagaing i nordväst, som är ett av de områden med flest drabbade människor. Vi har även skickat utvärderingsgrupper till de områden som går att nå för att identifiera behoven hos barn och familjer i form av vatten och sanitet, hälsovård och näring.

- UNICEF har redan hjälpt till med utdelning av vattenreningstabletter och hygienartiklar till de drabbade områdena, säger Bahuguna. Vi samarbetar med regeringen för att få ut nödmeddelanden till lokala samhällen via radio för att informera om hur man kan förebygga vattenburna sjukdomar.

Burma ligger i ett riskområde för naturkatastrofer som översvämningar, cykloner och jordbävningar. Det finns stora behov av mer resurser för att öka landets katastrofberedskap, och för att förbättra samhällets motståndskraft.

- Effekterna av dessa översvämningar ökar behovet av finansiering, särskilt för utsatta familjer och människor på flykt, säger Bahuguna. De fattigaste barnen och deras familjer drabbas hårdast, och vi måste bygga upp ett stöd så att de kan hantera dessa typer av kriser.

UNICEF tar inte semester. Vi finns på plats och kämpar för barn i katastrofer runt om i världen. Men mer pengar behövs. Ge en katastrofgåva idag. Tack. 

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.