burma2-575x431.jpg

200 000 barn drabbade

av översvämningar i Burma

Hittills har omkring 90 personer dött och 590 000 människor är drabbade, varav 200 000 är barn. Mest akut är behovet av rent vatten, sanitet, sjukvård och psykosocialt stöd till de utsatta barnen. UNICEF fortsätter arbetet för att nå barnen i de översvämmade områdena i Burma.

Skribent |

Publicerad |

2015 08 11

Uppdaterad |

2015 08 11

200 000 barn drabbade av översvämningar i Burma

Skolan fungerar som en tillfällig bostad för mer än 1600 personer i staten Chin, Burma. Foto: © UNICEF/Hassan

– Chin, Magway, Sagaing och Rakhine är de fyra värst drabbade staterna och regionerna. Där har översvämningarna drabbat de familjer som redan var bland de mest utsatta i landet, menar Shalini Bahuguna, vice chef för UNICEF i Burma.

Staten Chin ligger väldigt svåråtkomligt till på grund av blockerade vägar och förstörda broar. UNICEF finns på plats och har hjälpt till att bygga latriner av material som går att hitta på området.

– Vi har nyligen även skickat utvärderingsgrupper till regionerna Bago och Ayeyarwady som också har drabbats, så att vi kan bedöma situationen och ge stöd och hjälp till de som behöver, berättar Shalini Bahuguna.

Burma3-575x431.jpg
Chin, som tillhör en av de fattigaste staterna i Burma, är ett av de områden som har drabbats hårdast av översvämningarna. Vatten och jordskred har förstört vägar och broar, och gör det svårt att leverera hjälp.Foto: © UNICEF/Hassan

Chin, som tillhör en av de fattigaste staterna i Burma, är ett av de områden som har drabbats hårdast av översvämningarna. Vatten och jordskred har förstört vägar och broar, och gör det svårt att leverera hjälp. Foto: © UNICEF/Hassan

Hittills har UNICEF:

• Nått omkring 60 000 barn över hela landet med hjälp och stöd • Transporterat 860 000 vattenreningstabletter för att täcka 57 000 personers behov i 15 dagar • Skickat 6000 hygienartiklar som ska räcka till omkring 30 000 personer • Skickat 150 barnskyddskit och 40 tält som ska rymma barnvänliga utrymmen • Sett till att barn och familjer i staten Chin har fått stöd

Så fort vattnet avtar i översvämningsdrabbade delar av Burma kan UNICEF börja arbetet med att återuppbygga alla drabbade barn och familjers hus, samt möta familjernas omedelbara behov. Tillsammans med landets regering ska vi arbeta med ett långsiktigt perspektiv för att skydda utsatta barn från framtida chocker och trauman.

– Vi kommer att fortsätta att stödja regeringens insatser för att stärka det sociala skyddet för alla barn och familjer, och för att stärka kapaciteten hos institutioner att förbereda sig för och hantera framtida katastrofer, säger Shalini Bahuguna.

Som alltid i katastrofer är det barnen som drabbas hårdast. Var med och kämpa för barnen i Burma och i andra katastrofer, ge en gåva idag. Tack.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.