Default hero image

Åtta barn dödas eller skadas

varje dag i Jemen

Över tusen barn har hittills dödats eller skadats i Jemen som en direkt följd av konflikten som förvärrades den 26 mars i år, enligt en rapport från UNICEF. Omkring 10 miljoner barn är i akut behov av humanitär hjälp.

Skribent |

Publicerad |

2015 08 20

Uppdaterad |

2015 08 20

Åtta barn dödas eller skadas varje dag i Jemen

[video width="1920" height="1080" mp4="https://blog.unicef.se/wp-content/uploads/2015/08/Jemen150819.mp4"][/video] Sedan konflikten förvärrades beräknas omkring 400 barn ha dött och 600 barn ha skadats allvarligt. UNICEF varnar dock för att den verkliga siffran förmodligen är mycket högre.

– Den här konflikten är en tragedi för barnen i Jemen, säger Julien Harneis, chef för UNICEF i Jemen.

Dekrah Mobarak, 11 år, är ett av de barn som lever i ständig skräck på grund av konflikten:

– Jag är så rädd. Ljudet av bomberna skrämmer mig. Jag är äldst av mina fyra syskon så jag borde vara stark, men jag kan inte hjälpa det. Jag vågar inte somna eftersom jag är rädd för att dö under natten.

Bristande sjukvård, undernäring bland barn, stängda skolor och många barn som har värvats av militära grupper är bara några av konfliktens effekter som har drabbat Jemen – ett av arabvärldens fattigaste länder.

– Barn dödas av bomber eller skott och de som överlever möter det växande hotet från sjukdomar och undernäring. Så här får det inte fortsätta, säger Julien Harneis.

80 procent av landets barn är i akut behov av humanitär hjälp

Barnen i Jemen är drabbade på flera nivåer: Vad gör UNICEF?

UNICEF har varit på plats i Jemen sedan början av konflikten. Vi har personal som arbetar över hela landet med livräddande hjälp i form av bland annat distribution av rent vatten och behandling av barn med undernäring, diarré, mässling och lunginflammation. Under de senaste sex månaderna har UNICEF även hjälpt till med psykologiskt stöd för 150 000 barn som har drabbats av konflikten. 280 000 personer har utbildats i hur man undviker skador av odetonerade minor.

Barnen i Jemen behöver all hjälp de kan få. UNICEF kommer att stanna så länge som barnen behöver oss. Ge en katastrofgåva idag så är du med och räddar barns liv. Tack.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.